Ogród w cieniu dębów

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
beacia0088
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lis 2013, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród w cieniu dębów

Post »

Dzięki kochana za podpowiedź ,muszę znaleźć gdzie kupić i się skuszę .Nie musi w grupie tak jak borówka czy jagoda kamczacka?
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p
Od: 3 mar 2013, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie musi, ja zaczynałam od jednej i owocowała bez problemu.
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

beacia0088 pisze:Dzięki kochana za podpowiedź ,muszę znaleźć gdzie kupić i się skuszę .Nie musi w grupie tak jak borówka czy jagoda kamczacka?
Dziewczyny, czy borówce wystarczą dwa krzaczki? Wsadziłam w zeszłym roku dwa i jak się okazało nawet z innej odmiany borówki. Jak myślicie będą owocować?
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Dwa wystarczą, aczkolwiek dla łakomczucha dwa to mało ;:31
Awatar użytkownika
amalia
500p
500p
Od: 15 lut 2011, o 16:32

Post »

Beatko smakowite malinki pokazałaś ;:138 ja dopiero zaczynam z malinkami jesienią posadziłam Polana, a teraz zamówiłam czarną malinę Bristol.
Mam nadzieję że będą mi rosły, Beatko doradzili mi żeby Polany ścinać po zbiorze tak na 10 cm od ziemi. Napisz proszę czy też masz tą odmianę malin? i czy ścinasz wszystko na zimę?
Marusia.
Pozdrawiam miłego dnia wszystkim..
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=81576" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p

Post »

sweetdaisy dwie borówki swobodnie wystarczą, chyba ,że chce się mieć dużo owoców.

vimen zgadza się ;:131

amalia ja mam właśnie Polanę, ona jest bardzo plenna i smaczna. Tworzy tez sporo odrostów a więc szybko się rozrasta, z czasem takie poletko trzeba mieć w ryzach. Pędy należy wyciąć późną jesienią lub wczesną wiosną , ona owocuje na jednorocznych pędach. Nie bój się wycinać wszystkiego (właśnie ok. 10 cm nad ziemią) ona co roku puszcza piękne nowe pędy i ma na nich dużo owoców. Trzeba na nie tylko trochę poczekać bo pierwsze są dopiero w połowie sierpnia za to nieprzerwanie aż do pierwszych przymrozków.

Obrazek

Obrazek
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Awatar użytkownika
beacia0088
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko a jak ja na jesień nie przycięłam to mogę teraz ?
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p

Post »

Oczywiście że tak , ja często przycinam dopiero na wiosnę. Nie wszystkie odmiany malin tak się tnie, wiele owocuje na pędach wieloletnich , ale Polana wymaga corocznego cięcia.
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Awatar użytkownika
beacia0088
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A jak ja nie wiem jakie mam to co zrobić ;:145
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Ja też nie mam pojęcia jakie mam... tzn wiem tylko ze poranna rosa to poranna rosa, ale tych czerwonych nie odróżniam :roll:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Też mam Polany , ale nieco inaczej je pielęgnuje.
Wydaje mi się ,że lepiej wyciąć na wiosnę tylko te które są stare i suche.Dzięki temu owocują u mnie wcześniej a te młode później. :roll:
Awatar użytkownika
amalia
500p
500p
Od: 15 lut 2011, o 16:32

Post »

Beatko dzięki wielkie za wyczerpującą odpowiedź ;:196 Mam nadzieję że też doczekam takich smakowitych malinek jak Twoje :D ;:180
Marusia.
Pozdrawiam miłego dnia wszystkim..
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=81576" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p

Post »

Beatko jeśli masz odmianę jesienną ( owocującą od sierpnia) to zapewne Polana lub Polka - one są najbardziej popularne. Obydwie się tnie do ziemi. Jeśli masz malinę wczesną to tnie się ją zaraz po owocowaniu ( w lecie). Nie znam się na wszystkich odmianach więc nie chcę się rozpisywać.
Moja rada jest taka: część wytnij a część zostaw i w lato zaobserwuj co im lepiej służy.
Ja kiedyś z ciekawości zostawiłam kilka starych pędów Polany. Owocowały wcześniej za to były małe, robaczywe i w mniejszej ilości.

vimen Poranna Rosa jest żółta. Mi się wydaję ,że wszystkie maliny się tnie, chociażby po to aby je odmłodzić i aby lepiej owocowały, tylko terminy i sposób inny.

e-babcia Polana zdecydowanie lepiej owocuje na pędach jednorocznych. Ja kiedyś zostawiłam kilka pędów ale w kolejnym roku miały małe i robaczywe owoce, choć troszkę wcześniej. Może u Ciebie jest troszkę inaczej :wink:
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Przypomniałyście mi i dopiero w ten weekend przycięłam maliny. A jaki jest najlepszy na to uniwersalny czas? Bo odmiany oczywiście nie znam. Muszę się dopytać kolegi Taty. Od niego mam sadzonki. Wiem tylko tyle że owocują od wiosny do jesieni. I faktycznie to się sprawdza, bo na malutkich krzakach cały czas były pojedyncze owoce. Mam nadzieję, że w tym roku trochę ruszą i owoców będzie więcej.
Awatar użytkownika
beacia0088
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochana jedne mam takie ,że praktycznie do zimy miały owoce tylko ,że mniejsze, ale bardzo słodkie a drugie z biedronki miały duże owoce i też dość długo były .Różniły się wielkością krzaczków.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”