Darmokoty ,Diabliki i inne kocidła w ogrodzie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Darmokoty ,Diabliki i inne kocidła w ogrodzie

Post »

Michale......niesamowite ...tyle u Ciebie śniegu...
W ogóle jestem zupełnie zdezorientowana w planowaniu i podejmowaniu jakichkolwiek prac ogrodowych.
Należałoby już rozpocząć hartowanie wysianych roślin w domu...a tu nie wiadomo czym nas jeszcze ta aura zaskoczy...
Pozdrawiam serdecznie! ;:180
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Michale... Jak nic sprawdzają się prognozy pogody, a specjalnie mnie to nie cieszy...
Rośliny doniczkowe, te na taras już rosną w piwnicy... Te posiane, o które pytałeś, to Papryka, do gruntu, Kobea, Datura pełna, Rozplenica purpurowa, Trawa pampasowa i Pietruszka naciowa... :D
Nie sieję dużo, bo nie mam miejsca, a jeszcze muszę posiać pomidory i Aksamitki...
Serdeczności zostawiam... :)
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewciu gajowa Śnieg już się skończył, pada jakaś mżawka ale to i dobrze, szybciej hałdy znikną.
Marysiu byłem dziś w Makro, dawno tam nie byłem i bardzo niemile się rozczarowałem cenami, o wiele wyższe niż w normalnych sklepach. Pytałem o worek do mojej dreny ale tylko wybałuszyli oczy. Kupiłem jedynie koperty bąblowane na wysyłki ogrodnicze i 50 długopisów po 24 gr za sztukę.
Podejrzewam, że z kupnem worka dla Twoich kasztanów będzie problem. A szybsze owocowanie przy ograniczeniu rozrostu korzeni działa tak, że roślina czuje się zagrożona i szybciej chce wydać owoce żeby przedłużyć życie gatunku. Podobnie sprawa ma się z sosnami (chyba w Ameryce) że jak płonie las to one całą siłe wkładają w dojrzewanie szyszek i w ciągu kilku minut szyszka dojrzewa i rozpada się by nasiona spadły na ziemię i po pożarze wykiełkowały. Albo cięcie drzew owocowych - drzewo też czuje zagrożenie i wydaje większy plon (choć nie zawsze tak jest). Ogólnie takie ingerencje dla nas są dobre, dla drzew to zależy jak na to patrzeć. Na szczęście drzewa nie mają uczuć i można z nimi różne cuda wyczyniać :D
Tak się zastanawiam jak możnaby zrobić taki wór, może ponacinać ocynkowane wiadro? Miałem kiedyś taki żelazny kosz na słomę po dziadkach ale tam były za duże otwory więc niewiele by to pomogło. Postaram się coś wymyśleć i od razu napiszę.
Bogusiu Po nocy mam śniegu jeszcze więcej, teraz mży więc wysokość pokrywy nie wzrasta. Moje nagietki też by trzeba zahartować bo cienkie i długie się porobiły...ale może dadzą radę bo to takie najpospolitsze nagietki siane z własnych nasion. Miłego wieczoru :wit
Dorotko Czy trawę pampasową masz pierwszy rok? Widziałem dziś w sklepie ale słyszałem , że ciężka jest w uprawie, szczególnie jeśli chodzi o zimy. U mnie już wszystkie parapety pozajmowane siewami, mam jeszcze ławę, którą ustawię przy balkonie i będzie kolejny rozsadnik, na szczęście koty roślinami się nie interesują ;:333
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58

Post »

Tak Michale, nie miałam jej jeszcze w ogrodzie... Ale tak mi się podoba, że spróbuję ją hodować w donicy, a na zimę chować do piwnicy... Tak hoduję róże na pniu, bo u mnie zawsze marzły zimą, choćby nie wiem, jak okryte... A teraz zimują grzecznie w piwnicy, wiosną w grunt i rosną... Tak samo będę robić z trawą... Jak się nie da, to trudno, ale popróbuję... :)
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Michale czyli moje doświadczenia się potwierdziły. Dziwię się, że Makro jeszcze egzystuje (rozbudowało się) i ma taki szeroki asortyment świeżych towarów, a przejeżdżając widzę trochę samochodów :( Teraz koło naszego budują Auchan no to chyba pójdą z torbami?
Dziękuję Ci za zaangażowanie do jesieni może coś wymyślimy, bo zalecali wsadzać na jesień. Jak będę czekać na owoce po bożemu to mogę nie doczekać :oops: Oglądałam kiedyś film o tych pożarowych szyszkach. A skąd wiesz, że drzewa nie czują :?: przecież napisałeś
drzewo też czuje zagrożenie i wydaje większy plon
:? Szczepienie to też działanie wbrew naturze. Może się nie zagłębiajmy, co?
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Kontakt:

Post »

Co do wspomnianego sklepu na em, ceny często są o wiele wyższe niż w innych supermarketach. Zwłaszcza jeśli chodzi o ozdoby i elementy ogrodowe. Takich rzeczy ja tam nie kupuję. Dodatkowo próbują wszelkich sztuczek, żeby nabrać klienta na cenę. Ale Masko, wiele osób jeździ do makro, bo nie ma czasu na jeżdżenie i szukanie po mniejszych sklepach, a tu jest wszystko na miejscu. No, prawie wszystko ;) Myślę, że wiele osób jest święcie przekonanych, że ceny tutaj są najniższe, bo przecież hurtowe. Jak się jednak okazuje ani hurtowo, ani w większych opakowaniach ...

A co do tego, że: 'drzewa nie mają uczuć i można z nimi różne cuda wyczyniać, mogłabym podyskutować. Odczuwanie bólu a uczucia to całkiem inne sprawy;> Rośliny to istoty żyjące i czujące i należy brać to pod uwagę przy pracy z nimi ;:170
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Pacynko ja też wyraziłam wątpliwość!
w M-o pokutuje dawna opinia, bo tam kiedyś było tanio i towary inne niż w innych sklepach. Już parę razy się zapędziłam i wyszłam z niesmakiem. Jest dużo sklepów gdzie można kupić wszystko, ale to jest sprawa wyboru.
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Kontakt:

Post »

Wiem Maryś, że wyraziłaś wątpliwość, wiem :wink: No właśnie, pokutuje dawna opinia. Ale nawet Ci (patrz ja z Moim Lubym), którzy nie lubią makro i zdają sobie sprawę z jego sztuczek, jeżdżą do niego co jakiś czas :wink:

A wracając do tematu sadowniczego... Myślisz, ze naprawdę owocowe są całkiem w stanie zimowym? Ja z tych wątpiących ;:224 Wydaje mi się, że zdążyły już zareagować w ciągu tych krótkich, ale dość ciepłych okresów.
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No dobra, zamieszałem się z tymi uczuciami drzew i sam sobie przeczę :;230 Chodziło mi o to , że drzewo jako stworzenie nie wie, że jest cięte dla lepszego owocowania bo wtedy mogło by się obrazić i owoców nie wydać, po prostu nie ma uczuć wyższych. Jednak po złym przycięciu cierpi. Ale z drugiej strony ja czasem chodzę po sadzie i gadam do drzew...tak po cichu żeby nikt nie usłyszał :;230 Czasem pogrożę, czasem pochwalę i wydaje mi się , że drzewa są w lepszej kondycji :wink:
Pacynko Drzewa już są w stanie "wskazującym" tzn jak się dobrze przyjrzeć końce pąków już są zielone, tak mam na czereśniach i śliwach japońskich a wszystkie pąki są nabrzmiałe. Jakby się ciepło zrobiło to po takiej ilości wilgoci w glebie jak po tej zimie zaczęły by rosnąć jak wściekłe.
Marysiu Więcej do makro się nie wybieram, takie zdzierstwo :!:
Dziękuję Wam za wpisy i odwiedziny :wit
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No a ja dzisiaj słuchałam sadownika co mówił , że drzewa jeszcze nie startują i komu tu wierzyć - chyba pójdę do mojego sadu i pogadam z nimi ;:306
Śpijcie dobrze!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Cześć Michale :wit.
Zapędziliście się w tematy sadownicze (bardzo ważne), ale gdzie koty :?:
Co robią i jak się mają :?:

Pozdrawiam - Jagoda
PS. Ja tez gadam do roślin ;:218.
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagódko cieszę się , że jesteś :D
U kotów nic nowego, teraz to już nawet zrezygnowały z wychodzenia na zewnątrz, ciągle się biją i włażą w różne miejsca w domu w których nigdy nie były.
Jakie szczęście, że też gadasz do roślin bo już myślałem, że jakiś psychiczny jestem czy cóś :;230 ;:306
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Michałku ;:306.
Nas tu, takich psychicznych, jak mrówków ;:306.

;:304 Jaga
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Częściej chwalę, niż straszę :wink: Przyzwyczaiłam się mówić do kotów, to i z różami chętnie rozmawiam ;:306
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Och ja zapomniałam w nawale fachowej dyskusji dodać, że ja też gadam do wszystkich moich podopiecznych, a mam ich coraz więcej. Całą zimę mówiłam dobranoc moim kurom i to głośno ;:303 Do roślin doniczkowych zaczęłam mówić już nie pamiętam jak dawno ;:306
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”