sweety - Aniu na forum w temacie upraw pomidorów czytałam,że niektóre koleżanki moczą nasiona w mieszance mleka i wody 12 lub 24 godziny.
Ja zrobiłam to tylko w mleku chyba niecała godzinę bo chciałam mieć sienie za sobą aby nie wracać do tematu w niedzielę. Od wczorajszej daty do 15 maja będzie 7 tygodni więc idealny czas na odpowiednią wielkość sadzonek.
mewa - Ewciu warto siać bo szyciej czas schodzi a do tego to świetna zabawa.
szyszunia - Iwonko nie siałam dalii i chyba nie będę w tym roku bo parapetów brak. To co widać to doniczki z sadzonkami ; hortensje -różne odmiany , barbula, budleje, fuksje itd
HalinaK Halinko dziękuję
ElleBelle - Elżbietko ja po prostu lubię mieć wszystko jak trzeba i staram się mieć notatki lub zdjęcia z zapisami na nich aby szybciej dokopać sie do danych. Często dla porównania wracam do notatek z poprzednich sezonów.
JacekP - Jacku dziękuję. Cud narodzin gdy za oknem zaspy śnieżne i mróz jest tym bardziej większym przeżyciem.
Poza tym wiesz - to duże nasionko i wszystko widać bo np obok kiełkuje Tarczyca bajkalska i mikre toto na tyle,że mój aparat nie chwyci ostrości ...
Fajnie,że przywiozłeś trochę tej trawy, na herbatę dobra. Ja bardzo lubię te bulwy i to świeże ( lub mrożone) bo sa najbardziej aromatyczne - wystarczy je tylko zmiażdżyć i gotowa przyprawa. Nalewki na świeżej trawie i bulwach też sa intensywniejsze ale z suszonych także dobre, warto spróbować.
bwoj54 - Bogusiu takie zajęcia to odskocznia po długiej zimie.
Przy okazji sadziłam też koleusy bo miały spore korzonki i nie było sensu czekać.
Pod jesień przycinam kilka sadzonek, ukorzeniam i uprawiam je w hydroponice bo najmniej miejsca toto zajmuje. Jak za duże to przycinam lub stawiam bliżej okna aby miały chłodniej i to je zatrzymuje.
Tak wyglądały 14.01.13
9.03.13 przycięłam aby pozyskać sadzonki zostawiając jeszcze trochę na roslinach matecznych tak na wszelki wypadek.
21.03.13 spojrzenie na sadzonki kazało zaplanować sadzenie ...
Są w 2 pojemnikach dla porównania - czysta woda z kranu a w drugim z dodatkiem niewielkiej ilości rosahumusu
23.03.13 tak się prezentowały
Nie zauważyłam znacznej różnicy ale patrząc przez lupę wydaje mi się,że w wodzie z dodatkiem rosahumusu są ciut grubsze.
Posadziłam po 10 sadzonek do jednego pojemnika ... inaczej się nie da bo mało miejsca i potem będę rozdzielać. Siedzą w mini szklarenkach i mają się dobrze. W tym sezonie chcę mieć ich więcej i w gruncie także.
slila1 - Lideczko dziękuję za uznanie ale może to skrzywienie zawodowe ...
przemo1669 - Przemku oj ... to bardzo współczuję.
Co tez mogło tak uparcie wybierać Ci rośliny ziołowe zimą ?
Zostały mi jeszcze sadzonki Plectranthusa Amboinicus ale ich mam sporo i muszę pomyśleć bo potrzebne mi będą dopiero do uprawy na działce a w domu to mam.
oraz ta kępka sadzonek zimująca własnie tak jak widać czyli w wazoniku w wodzie.
To Plektrantus australijski i Two Tone - lichutkie wybarwienie bo często wazonik stoi jako dekoracja na stole więc mało słońca.