Papryczka chili-jak pielęgnować
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować
Jak mi się uda zebrać owoce z chili to uśmiechnę się o przepis na tę pastę. Ja dlatego się tak rozochociłam w tym roku na papryczki bo w zeszłym roku robiłyśmy z Teściową ogórki z chili w naszej wersji tzn. ogórki były razem z przeróżnymi papryczkami: słodkimi, półostrymi i ostrymi - byleby malutkimi. I z 50 litrowych słoików ostały się ino słoiki 

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja nie uszczykiwałam ,bo skutecznie przyhamowały ze wzrostem jak poszły na dwór. Ale widzę,że dość ładnie zaczynają ruszać odrosty,więc kto wie... najwyżej będziemy się do nich modlić bo smak niezapomniany mają i szkoda byłoby nie spróbować:DGleba pisze:Dziunia87 pisze:Zależy komuA chili pastę to z czego zrobię!
Dziś Aji Amarillo poszło do gruntu, uszczyknęłam wierzchołki już ostatnio, bo wydaję mi się, że wystarczy jej tego wzrostuI zobaczymy co dalej ... zaczyna wypuszczać wilki więc może i na owoc też się załapiemy Sandra ?
Skoczyłam zrobić kilka zdjęć...ale się rozpadało przy okazji...
Amarylka :

Egipska...a raczej to co na niej

Fatalii :

- Tournesol
- 200p
- Od: 3 maja 2012, o 08:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tournesol
Moja pasja : pomidory, papryki i moje kury Marans
No i troche reszte ogrodu
Moja pasja : pomidory, papryki i moje kury Marans
No i troche reszte ogrodu
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Tournesol a jak u Was pogoda ostatnio?
-
- 50p
- Od: 24 mar 2013, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
piękne papryczki masz Tournesol. Mam pytanie czy ta czerwona papryczka japanelu purple jest dojrzała ? U mnie od malutkiej tj jakiś jednego dwóch centymetrów jest od razu fioletowa, przez chwilę była tylko zielona.
mogłos być za goraco i zawiązki opadły albo za zimno. albo papryka ma za dużo już owoców i część zrzuca
pozdrawiam Tomasz
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
Raczej to ostatnie. Za gorąco - nie sądzę, mam w szklarni czasem ponad 40'C i nic takiego nie zauważyłem. Za zimno - też nie sądzę.arty pisze:mogłos być za goraco i zawiązki opadły albo za zimno. albo papryka ma za dużo już owoców i część zrzuca
Ale najwięcej zawiązuje owoców, te zaś szybko rosną w ogromnej ilości - żółta z Lidla.
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie w czasie ostatnich chłodów i deszczy kilka papryk również zrzuciło zawiązki, lub kwiaty.
Mam nadzieję, że już będzie cieplej
Mam nadzieję, że już będzie cieplej

Pozdrawiam, Jacek
- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
Jedna z zrzucających ma dopiero dwa małe związki. Druga ma 2 owoce. Ale zimno ostatnio u mnie było, więc może od tego.
Moja żółta, lidlowa.
Nie mogę się doliczyć zawiązanych owoców, ale jest ich ponad 20.
Każdy kwiat zamienia się w owoc.

Nie mogę się doliczyć zawiązanych owoców, ale jest ich ponad 20.
Każdy kwiat zamienia się w owoc.

artur1968 pięęękna, mógłbyś napisać w czym posadziłeś/podłoże/ i jak nawozisz?
Artur, miałam te papryczki w gruncie i tez świetnie rosły, tylko dla mnie były zbyt ostre, więc z nich zrezygnowałam, ale dla koneserów chilli sa godne polecenia i bardzo plenne.
Podłożem jest mieszanka 1/3 ziemia z Biedronki z morskimi wodorostami.monika pisze:mógłbyś napisać w czym posadziłeś/podłoże/ i jak nawozisz?
Donica 10 litrowa, nawożenie - w zasadzie tylko MŚ, ale bez przesady. MŚ raz na tydzień do przecieknięcia na wylot. W pozostałe dni podlewanie samą wodą, ale w ilości 1/2 szklanki dziennie.
Dzięki
Wodorosty kompostowałeś? pytam o nie bo myślałam o wyściółkowaniu (bez kompostowania) pomidorów i truskawek
Wodorosty kompostowałeś? pytam o nie bo myślałam o wyściółkowaniu (bez kompostowania) pomidorów i truskawek