U mnie to samo - kończą pierwsze kwitnienie, a drugie jakoś słabo idzie.Margo2 pisze:U mnie chyba z powodu suszy większość róż ani drgnie. Nawet nie wypuszczają nowych przyrostów.
Wczoraj podałam im mykoryzę. Ciekawe jakie będą efekty
Majka 411 - róże 2012 cz.2 (sezon różany)
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Majka 411 - róże 2012 cz.2 (sezon różany)
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 20 sty 2011, o 17:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie przeciwnie - wydaje mi się, że drugie kwitnienie będzie lepsze, niż pierwsze, bo pąków jest więcej i są większe. No ale ja mam całkiem inny klimat, żadnej suszy tu nie było, ale jest też dużo chłodniej i wszystko jest bardzo opóźnione.
- gajowa
- Od: 11 maja 2011, o 07:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
I u mnie też drugie kwitnienie słabsze...i mniejsze kwiaty... 

pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Moje wątki
-
- Od: 15 paź 2010, o 00:18
Ja tez jestem zadowolona z drugiego kwitnienia
W ogóle z zakupów rózanych tegorocznych
I co za tym idzie zachecona do kolejnych 

- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
Maju wszystkie ślicznotki aż się śmieją do nas....cudownie masz i nawet widać deszcz popadał.
U mnie suchość i zdaje się słyszeć z ogrodu....wody
Pięknie podobierałaś i kolorystycznie i wg wzrostu...
U mnie suchość i zdaje się słyszeć z ogrodu....wody

Pięknie podobierałaś i kolorystycznie i wg wzrostu...

-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 23:59
Witaj, pozwalam zaznaczyć sobie Twój ogród aby móc na spokojnie wszystko obejrzeć . Pozdrawiam Monika:)
- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55

Róże zbierają się do drugiego kwitnienia, część kwitnie jeszcze po jednym kwiatku.
Pashmina późno się rozkręciła i kwitnie do tej pory, aż się zastanawiam czy ona się wyrobi jeszcze w tym sezonie na drugie kwitnienie.
Ogólnie mogę powiedzieć, że róże mi nie chorują, czasami zdejmę jakiś pożółkły czy brzydki liść z dolnych partii krzewów. Do tej pory nie jest źle, oby tak dalej.
Ewciu ? majowa, mój Doktorek ma teraz drugi sezon. Rośnie bardzo dobrze, ale zimy nie przetrzymał, cięłam go do koczyka. Ochoczo zabrał się wiosną do tworzenia kwiatów ,a rosnąć górę zapomniał

Teraz już podrósł, sama jestem ciekawa czy zakwitnie ponownie. Chyba w ubiegłam roku jakiś kwiatuszek na jesieni pokazał.
Magda ? Maddy,

Ja mam to samo, wszystko mi się podoba???? , gdzie nie wejdę tam kolejne damy tylko czekają żeby je zamawiać.
Beatko, żadna czarna owca, to jego pierwszy sezon i musisz mu, to wybaczyć. Mój też dopiero w drugim sezonie pokazał sporo kwiatów. Kolor kwiatów jest super, a najbardziej mi się podoba, że one się tak ładnie przebarwiają.
Będę ciekawa czy u Ciebie on przetrzyma dobrze zimę, bo to róża pnąca

Moniczko ? vertigo, Doktorek raczej nie choruje?? , najwyżej jakiś brzydki listek z dołu zdejmiesz.
Nowa rabatka musi mi zasłonić oczywiście komóreczkę sąsiada i tą część wzdłuż płotu, ale i również mój kącik na składowanie ziemi, taczki i jakiś tam chwilowo zbędne worki z ziemią i korą.
Żeby, to zasłonić, to przy pergolach będzie rosło dużo powojników, a przed nimi róże . W tym sezonie na jesieni czeka mnie sporo przesadzeń i innych prac. Same rabaty mam już przygotowane pod te zmiany

Beatko ? Atka, zdjęcie, zdjęciem a Alexandra Princesce de Luxembourg zasługuje na pochwały. Warto ja mieć w swoim ogrodzie, Doktorka zresztą również, ten to ma kolorek

Dorotko ? Keetee, no?.. nie zupełnie, ja sama się nieustannie zarażam tymi ślicznotkami. Może chcesz wiedzieć ile ich ja mam w kolejce do zamieszkania na moich rabatkach

Aga - Agness, dziękuję Ci za pochwały, wiem że się powtarzamy, ale od czasu do czasu można

Ja robię to samo. Nawet nie wiedziałam, że to jest wilczomlecz

Heniu, ja tą różyczkę zauważyłam u Ani, An-ki i jak tylko spotkałam to kupiłam. Mam tam posadzone dwa krzaczki. Ma wyjątkowy kolor kwiatów. Moim aparatem mogę robić zdjęcia czerwonych róż tylko jak mam rozproszone światło, a róża znajduje się w cieniu. Na słońcu nigdy mi nie wyjdzie dobrze czerwony kolor.
Aniu,

U mnie najbardziej się okwieca koniec sierpnia początek września.
Doktorek kwitł dość długo, ma już długie pędy, sama jestem ciekawa czy powtórzy kwitnienie?. kolor kwiatów faktycznie u Ciebie jest ciemniejszy. Mój ma dużo słońca, to może być powodem jego wybarwienia. Pobiegnę do Ciebie i popatrzę co tam Ci kwitnie.

Małgosiu, ?Twoje róże są takie... WYPASIONE, jakby codziennie wcinały obiad z dwóch dań z deserem

Gosiu ? Margo, może powinnaś je zasilić, no i niestety woda i jeszcze raz woda im potrzebna do życia. Będę ciekawa czy zastosowanie mikoryzy przyniesie efekty i jakie.
Moniczko ? vertigo, jeszcze zakwitną drugi raz, trzeba im czasu.

Ewciu ? Gajowa, oglądałam Twoje piękne róże, chyba tylko tak narzekasz sobie ?

Dorotko- Keetee, i to się nazywa pozytywne nastawienie do róż?.. Bardzo jestem ciekawa co tym razem wybierzesz do swojego ogrodu.
Elżbietko, dziękuję, a z tą wysokością jest różnie szczególnie w fazie drugiego kwitnienia.
Nie poskromione są Chippendale i Pastella? innym dopiero się przyglądam?.

Monikwiat, zapraszam w wolnej chwili. Miło mi Cię Gościć.

Wczoraj między innymi kwitły : Crown Princesse Margatetta,Purple Eden, Mamma - szaleje w kacie ogrodu, Pashminka zadowolona, Chippek i Aspirynka, Aphrodyte, Rosenfee i niskie bardzo pachnące lilie.

Majeczko, nareszcie się odezwałaś.
Pashmina wygląda,jakby była gigantycznym krzakiem. Posłucham Twojej rady i poczekam co Doktorek pokaże w następnym roku. W tym zupełnie mi się nie podoba.
Co to za różyczka na ostatnich zdjęciach?
Pashmina wygląda,jakby była gigantycznym krzakiem. Posłucham Twojej rady i poczekam co Doktorek pokaże w następnym roku. W tym zupełnie mi się nie podoba.

Co to za różyczka na ostatnich zdjęciach?
- majka411

Pashminka jest potężnym krzaczkiem, musiałam jej podpierać ciężkie gałązki.
cd - różyczek

To jest Rosenfee (kupiona w kraju), krzaczek który wydaje byle jakie kwiaty. Tak sobie pomyślałam, że jeżeli ktoś spotkał się z takim okazem jak ten byle jakim, to powie, że to taka sobie róża.
Ja ma również krzaczki Rosenfee ze szkółki niemieckiej i te to są okazy. Wstawiałam wcześniej wiele jej zdjęć. Zainteresowanych zapraszam do obejrzenia i porównania.
Zdjęcia robiłam pomiędzy kolejnymi deszczami, w ostrym słońcu. Wiele z nich nie wyszło dobrze musiałam i pokasować.

- Alania
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
Pashmina jest super różą. U mnie też kwitnie teraz całymi bukietami i niezwykle długo trzyma kwiaty. Purple Eden jest przepiękna!
Jak tu nie pokochać Pashminy od pierwszego wejrzenia! Jej kwiaty są tak spektakularne, napakowane do cna, o przecudnym, zniewalającym kolorze... zamówiłam ją na jesień, Majeczko
Wszystkie Twoje róże są wspaniałe i odwdzięczają się swojej Pani za troskę, opiekę i wiedzę o nich... Nic tylko podziwiać i gratulować cudownej różanki

Wszystkie Twoje róże są wspaniałe i odwdzięczają się swojej Pani za troskę, opiekę i wiedzę o nich... Nic tylko podziwiać i gratulować cudownej różanki

- majka411

Również podpisuje się pod jej urodą. Mam mało miejsca na roże, a tak wiele bym chciała mieć, tylko dlatego nie zafunduję sobie kolejnego krzaczka tej pięknej różyczki.
Moniczko Purple Eden - szaleje, pięć długich pędów i po kilka kwiatów na każdym.
Pąki w trakcie rozwijania są tak napakowane, że aż bardzo ciężkie.
Teraz widzę, że ta róża nie lubi ostrego słońca, deszcz znosi całkiem dobrze.
Ponieważ robię zmiany, to będę musiała ja przesadzić w miejsce trochę ocienione.

Będziesz bardzo zadowolona z Pashminki jeżeli ją zamówiłaś w szkółce francuskiej a nie holenderskiej.
- gajowa
- Od: 11 maja 2011, o 07:34
Łączę się w zachwytach dla Pashminy...dlaczego ja jej jeszcze właściwie nie zamówiłam???
Co do Rosenfee - mam oczywiście ze szkółki polskiej
- na początku byłam zadowolona i wydawało mi się, że będzie ok, ładnie się rozrosła, rozkrzewiła...ale teraz coś słabo...wypuściła jeden długi pęd, na którym tkwi smętnie bukiecik kwiatów i tyle...Poczekam i zobaczę 
Co do Rosenfee - mam oczywiście ze szkółki polskiej

pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Moje wątki
Tak, tak - zamówiona we francuskiej szkółce... 
Czyli jesteś personel pomocniczy przy różance, tak jak ja w mniemaniu moich kotów ;-)) Żartuję - i rośliny i zwierzęta odwzajemniają w 100% naszą miłośc do nich

Czyli jesteś personel pomocniczy przy różance, tak jak ja w mniemaniu moich kotów ;-)) Żartuję - i rośliny i zwierzęta odwzajemniają w 100% naszą miłośc do nich

- _ninetta_
- 1000p
- Od: 19 maja 2010, o 01:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mamma cudna, widziałam ją kiedyś w OBI, bardzo mi się podobała ona i jej zapach tylko cena mniej.
W ogóle masz zdrowe i ładne krzaczki. Pięknie kwitnie Pashmina i Crown Princess.
W ogóle masz zdrowe i ładne krzaczki. Pięknie kwitnie Pashmina i Crown Princess.