Siew i rozsada sezon 2012 r. cz.4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.4

Post »

loginal pisze:W sałatce to wiem, na dnie miski będzie coś co przypomina denaturat, dla gości to raczej będzie zniechęcające - ale może to pora na przełamywanie stereotypów.
Hihihi! Loginal, dzięki za info :D
To moje wyobrażenie sałatki idealnej z P-20 legło w gruzach :;230
A może by tak zamiast mieszać warzywa z sosem, poukładać na paterkach i dopiero polać sosem..? I nie mieszać :roll:
Do wypróbowania jak dojrzeją, bo wizja denaturatu w sałatce niezbyt pociągająca :lol:
loginal pisze:Mój ma standardowy, nie jest tak wąski i sztywny jak P20, ale też niezbyt rozłożysty, w gronie wiąże po 4-5 pomidorków, ale co najgorsze - nie te najwyższe ale raczej dolne. Więc nie da się elegancko uformować grona.
A na wysokość jaki jest? Bo chyba pomieszałam sadzonki w takim razie...
Będę rozszyfrowywać po owocach :lol:
Pozdrawiam, Dorota
loginal
200p
200p
Od: 2 sie 2011, o 10:19

Post »

loginal pisze:A na wysokość jaki jest? Bo chyba pomieszałam sadzonki w takim razie...
Będę rozszyfrowywać po owocach
Nie odbiega od średniej wysokości w szklarni. Na dzień dzisiejszy ma ok. 1.7m wysokości.
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00

Post »

Wielkie dzięki Loginal, mam już podejrzanego chyba :D
Pozdrawiam, Dorota
danaa
200p
200p
Od: 13 sty 2012, o 22:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Obrazek

Obrazek

Prośbę mam :D . Ten krzaczek pomidora został u mnie na etapie rozsady opisany jako "?" :oops: . Mam u siebie tylko jeden taki "egzemplarz".
Ponieważ ok. 70 % swoich rozsad rozdałam rodzinie i znajomym a im nie zależało na nazwach - nie jestem w stanie dojść co to za pomidor. Może ktoś z Was ma podobnego. Jest naprawdę wyjątkowo dorodny, zawiązuje już 5-te grono (u mnie to raczej rekord!). W każdym gronie 10 - 14 owoców! największy w gronie ma ok.10 cm. W rzeczywistości nie są żółtawe jak na zdjęciu. Krzak ma aktualnie ok 1,50 i ...końca nie widać" ;:138 !
Za rozwiązanie "zagadki" - ;:196

Pozdrawiam - danaa

zagadki
Pozdrawiam - Danuta

Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

Owoce kształtem oraz osadzeniem na gronie przypominają mi San Marzano ale oczywiście pewna nie jestem :roll:
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53

Post »

Może to być któryś typ San Marzano, ja miałem owoce o nieco innym kształcie, bardziej kanciaste. Na Opalkę moim zdaniem za mało szpiczasty :wink:
Pozdrawiam, Maciek.
danaa
200p
200p

Post »

San Marzano nie wysiewałam, chociaż bardzo chciałałam je mieć ( tutaj ponownie uśmiecham się do Krystyny 551 :D , życząc jej idealnej pogody pomidorowej do końca sezonu! :D ). Kupiłam , i wysiałam tylko "w typie SM" a te wyglądają zupełnie inaczej (gorzej!). Zdjęcie przekłamuje nie tylko kolor ale i kształt. W rzeczywistości są one idealnie owalne, oczywiście zwężają się w delikatny dziubek. A może odezwał się w nich jakiś przodek?! Ale to jest niemożliwe, bo te moje "namiastki" to akurat miałam dla siebie "odliczone" (sztuk 2).
Nasion Opałki nie miałam :( .

Pozdrawiam i oczekuje następnych "propozycji" :D - danaa
Pozdrawiam - Danuta

Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10

Post »

danaa
a nie jest to czasem Jankielowy Princippe Borghese lub De Barao Red lub jego krzyżówka?
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
danaa
200p
200p

Post »

BRZOSKWINECZO kochana, a skąd one miałyby się u mnie znalezć? Przecież takich z Akcji od Ciebie nie dostałam ;:145 , (a jeżeli Jankielowy Princippe... i De Barao... tak mogłyby wyglądać - to tym bardziej żałuję ;:145 ). Może w następnej akcji się na nie "załapię" :D !
Proszę o następne propozycje :D :D :D

Pozdrawiam - danaa
Pozdrawiam - Danuta

Awatar użytkownika
termic88
500p
500p
Od: 18 paź 2011, o 02:00

Post »

Cantati, ja też mam właśnie podobne kolorem do twoich P-20. Już dostają takich śmiesznych cieni właśnie. Zdjęcia miałam dziś robić, tusz po ogarnięciu pomidorów w tunelu, ale nawet to mi nie poszło. Nie dość że najpierw był upał i darmowa sauna, to później burza taka fest, że nie będę ryzykować coby mnie miało walnąć.. poza tym lalo.. Ale będę chciała pojechać w piątek z rańca i coś pofocić :D
Z tego co pamiętam, VJ ma dość dobrą budowę, silną łodygę ale dość mało owoców, albo jest późną odmianą i dopiero się rozkręca? W dojrzewaniu przoduje Sweet Orange. Nie dość że już łapie powoli kolor, to jeszcze ilości owoców w gronach co nie miara.. :D Mniam :tan
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10

Post »

A nie wiesz co Ci zapakowałam? :D
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
danaa
200p
200p

Post »

BRZOSKWINKA pisze:A nie wiesz co Ci zapakowałam? :D
Wiem! Oprócz nasionek (ale tych ww odmian na pewno nie było :D ) było tam Twoje dobre serduszko :D :D ! No chyba, że do jednego z opakowań wrzuciłaś taki jeden malutki gratisik :D :wit

Pozdrawiam - danaa
Pozdrawiam - Danuta

Awatar użytkownika
Krystyna551
200p
200p
Od: 6 lip 2011, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

danaa pisze:San Marzano nie wysiewałam, chociaż bardzo chciałałam je mieć ( tutaj ponownie uśmiecham się do Krystyny 551 :D , życząc jej idealnej pogody pomidorowej do końca sezonu! :D ). Kupiłam , i wysiałam tylko "w typie SM" a te wyglądają zupełnie inaczej (gorzej!). Zdjęcie przekłamuje nie tylko kolor ale i kształt. W rzeczywistości są one idealnie owalne, oczywiście zwężają się w delikatny dziubek. A może odezwał się w nich jakiś przodek?! Ale to jest niemożliwe, bo te moje "namiastki" to akurat miałam dla siebie "odliczone" (sztuk 2).
Nasion Opałki nie miałam :( .

Pozdrawiam i oczekuje następnych "propozycji" :D - danaa
danaa, masz jak w banku (nasion) , ja oprócz tych w gruncie mam jeszcze pięć krzaków w inspekcie. A te Twoje bardzo podobne do San Marzano :D
pozdrawiam:)
Krystyna
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

BRZOSKWINKA pisze:Jankielowy Princippe Borghese
danaa to nie jest "Jankielowe" Principe Borghese; ta odmiana ma owoce okrągłe , wielkości orzecha włoskiego z maleńkim dzióbkiem

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5#p2368895

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5#p2348665
danaa
200p
200p

Post »

Jak do tej pory nie udało się ustalić nazwy tego pomidora. Jest wyjątkowo "urodziwy". Oby był równie smaczny :D ! Może u mnie będzie nosił nazwę :roll: UROCZY :D (chciałam Adonis, ale ta nazwa została zarezerwowana dla innego :( ). Jeżeli po drodze nic mu się nie przytrafi ;:oj , postaram sie zebrać nasiona!

Pozdrawiam - danaa

-- 12 lip 2012, o 14:34 --

aha! Jeszcze chciałam podziękować wszystkim tym, którzy usiłowali mi pomóc ;:196
Pozdrawiam - Danuta

Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”