Ogród Joli i Zbyszka cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Re: Ogród Joli i Zbyszka cz.2

Post »

no nie, trochę mnie nie było a już kusicie.. flokasami, hortensjami... nie macie litości ;)
Jeżówki bardzo bujnie Ci rosną...zazdroszczę :) Siałaś też sama?
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

snowflake-Alu teraz na forum wszyscy kuszą.Jest czas żeby powspominać letnie kwitnienia bo latem nie zawsze jest czas na oglądanie.Jeżówki siałam w ubiegłym roku wiosną , dosyć ładnie poschodziły ale popełniłam wielki błąd bo wszystkie nasiona zebrałam do jednej torebki nie wiem co wyrosło bo nie zakwitły ale mam nadzieję że w tym roku pokażą swoje kwiaty. W tym roku już oprzytomniałam i z każdej odmiany nasionka zebrałam osobno nie zdążyłam wysiać jesienią i teraz przed siewem muszę ich potrzymać w lodówce, ubiegłoroczne stratyfikowałam przez 60 dni.
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu,czyli nasionka jeżówki trzeba wysiewać jesienią a jeśli wiosną to po stratyfikacji? Muszę spróbować z tymi szlachetniejszymi,bo ciągle mi ich mało .Popularne same się wysiewają.
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dwostr-Danusiu jak wysiejemy jesienią to nasionka przejdą naturalną stratyfikację w zimie bo raczej nie schodzą jesienią. W wątku jeżówkowym jedni piszą żeby stratyfikować inni piszą że nie trzeba ja miałam miejsce w lodówce i stratyfikacja nie była dla mnie żadnym problemem więc je schłodziłam. Nie wiem jakie mi wyrosły i jak zakwitną, w tym roku nasionka mam posegregowane ale te pełne nie wytwarzają nasion i je można tylko przez podział w warunkach domowych ale niezbyt chętnie się rozrastają.
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu, nie mam wielu odmian pełnych jeżówek, ale z moich obserwacji wynika ,że "Marmelade" (niektóre źródła podają "Marmolade" :?:) bardzo chętnie się się rozmnaża przez sadzonki. Mam jeszcze "Milkshake"- ta już trudniej się rozmnaża...Z pełnych mam jeszcze amarantową -"Vintage Vine" ale kwitła dwa lata temu ,nie rozrosła się ,więc nawt nie próbowałam jej rozdzielać licząc ,że w następnym roku to zrobię a ona w następnym roku była tak lichutka,że nawet nie zakwitła :( I bądź tu człowieku mądry!
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jolu ,jestem u Ciebie pierwszy raz i bardzo mi się podoba .Kwiaty piękne i ogród jak z bajki .Piesio przemiły zagłaskała bym go na amen.Masz ładne floksy a ja kocham je od dziecka,czyli długo.Tez mam kilkanaście i wciąż szukam nowych .Zapraszam serdecznie do mnie.
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dwostr-Danusiu ja nawet wyszkoliłam się w rozmnażaniu jeżówek przez podział kępy bez wykopywania całości , należy szpadlem podzielić kępę i lekko rozchylić w to miejsce nasypać piasku z ziemią, w ten sposób nie naruszamy całej bryły korzeniowej a w miejscu przecięcia tworzą się nowe korzenie i potem odkopujemy nową kępę. Nigdy tego nie robiłam bo moje jeżówki jeszcze małe i nie ma czego dzielić. ;:215

ewa_rozalka- Ewo witaj w naszych zielonych progach. Floksy u nas rosły od zawsze ale nie cieszyły się popularnością bo atakował je mączniak akurat wtedy jak kwitły i cały urok znikał. Teraz już wiem że trzeba dla nich miejsca suchego i przewiewnego. Moja rabatka floksowa była zainspirowana rabatką u Janusza Drozda. Podczas pierwszej wizyty u Janusza floksy nie kwitły więc nie zwróciłam na nie uwagi ale w ubiegłym roku Janusz zorganizował spotkanie w czasie kwitnienia tych "babciowych" bylin i oczarowały mnie i mojego męża. Już mam wyszukane do zamówienia kolejne odmiany.
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p

Post »

Jolu powiedz jakie bo umrę z ciekawości.
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ewa_rozalka- Ewciu nie umieraj już piszę.
Zamówiłam:'Mystique Green'
'Orange Perfection
'Sherbet Blend'
'Blue Paradise'
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10

Post »

Jolu właśnie sobie posprawdzałam na googlach jakie wybrałaś floksy , i ten Orange Perfection i Blue Paradise' są śliczne, mam nadzieję że będą ładne sadzonki i zechcą Ci zakwitnąć choć jednym kwiatuszkiem już nie mogę się doczekać żeby je zobaczyć
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

IWONA1311-Iwonko też liczę na kwiaty w tym roku, chociaż pojedyncze żeby zobaczyć jak będzie kiedyś.
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p

Post »

Jolciu ja zamówilam też piękne . . .Jade, Tekila Sunrise ,Neon Flare Blue
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Będę śledziła latem,bo też jestem ciekawa niebieskości.
jagna971
---
Od: 11 mar 2008, o 21:17

Post »

Witaj Jolu, przyszłam podziwiać Twoje włości :D. Duuużo tego zwiedzania jest, ale do wiosny dam radę :uszy.
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ewa_rozalka-Ewa zerknęłam na te zamówione przez Ciebie i muszę się przyznać że Tekila Sunrise poraził mnie, śliczne są mam nadzieję że zdjęcia i u jednych i u drugich nie przekłamują kolorów. Jeszcze dużo miejsca potrzeba żeby posadzić wszystkie dostępne odmiany.

dwostr-Danusiu mam nadzieję że i u mnie i u Ewy-Rozalki wyrośnie i zakwitnie to co zamówimy.

jagna971-witaj w naszych progach, jak utrzyma się taka pogoda jak dzisiaj u nas to na pewno do wiosny dasz radę bo zawsze to weselej patrzeć na zielony ogród niż na gęsty śnieg za oknem, chociaż muszę przyznać że krajobraz zrobił się bajkowy a płatki lecą ogromniaste.

świeże zdjęcia

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”