Mój Świat ? Tamaryszek - cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój Świat ? Tamaryszek - cz.3

Post »

Tamaryszek pisze:PRIAM ? przejrzałam ofertę tego biura podróży, Przemku. Wypad krótki i skondensowany. Na delektowanie się ogrodami Keukenhof raczej się nie nastawiaj ? skoro do południa macie obejrzeć park 30 ha powierzchni. Ale nawet dwugodzinny spacer wśród kwitnących cebulowych na pewno będzie przeżyciem.
W Amsterdamie byłam tylko raz - ten targ kwiatowy, na którym ja byłam (o innym nic nie wiem, tylko o tym znalazłam info w przewodniku) to rodzaj straganów, rozstawionych nad kanałem, przy uroczej uliczce. Przynajmniej tak było wtedy. Sprzedawali rośliny doniczkowe, nasiona i przede wszystkim cebule i kłącza. Z przyjemnością tam buszowałam, kupiłam nawet trochę cebul (znajomi też) , ale nic z tego nie wyrosło. Może cebule źle przechowywałam w czasie podróży... Ale przyjemność i tak była. Z tego, co pamiętam , to nie było jakieś wielkie targowisko.
Wielka i słynna giełda kwiatowa jest w Aalsmeer (niedaleko Amsterdamu), nie wiem, czy dla detalistów dostępna. Jeśli nastawiasz się na większe zakupy, lepiej upewnij się u organizatora. Z opisu biura wygląda mi,że mają na myśli targ w Amsterdamie. Na temat atrakcyjności roślin tamże się nie wypowiadam, wtedy byłam na etapie,że wszystko wydawało mi się atrakcyjne... Parada na pewno będzie super, nie miałam okazji zobaczyć.
Gratuluję wyjazdu do Anglii. W Gardener's World fajnie opowiadają o tych ogrodach Królewskiego Towarzystwa.
Na zakupy w Holandii się nie nastawiam. Może kupię jakąś 1 roślinę na pamiątkę. bardziej jadę tam dla obejrzenia ogrodu, który zawsze oglądam z zapartym tchem w katalogach ;) Na wyjeździe będę wszystko chłonął jak gąbka ;)
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2010, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Izka przybywam do ciebie po wiosenne słoneczko , a ty śnieg i zimę pokazujesz obok pięknego słońca .
Anglia na pocieszenie strapionych polską wiosną -bardzo dobry pomysł .
co do malin podpowiadam że najlepiej sadzić je tak , aby można było obkosić kosiarką z obu stron . do mnie przechodzą od sąsiadki popod murek ogrodzeniowy ( 40cm beton w ziemi ) . swoje zlikwidowałam w niewygodnym miejscu ale mam zamiar znowu posadzić , tylko własnie ta metodą żeby kosić naokoło nich . pozdrawiam mimo wszystko wiosennie
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tamaryszek pisze: Ale wracając do mojego budzącego wątpliwości oczka - wiedząc,że cegła nie nadaje się do wody (a za klinkierem nie przepadam), planowałam wymurować zagłębiony w ziemi mały zbiornik.
Na głębokość ok.40 cm - same ścianki betonowe, bez dna, jakby fundamenty.
I na nich w górę, nad powierzchnią ziemi, pociągnąć niski murek ( 30-40cm) już cegły zwykłej .
Natomiast wnętrze całe wyłożyć specjalną folią. Także woda nie miałaby kontaktu z cegłą.
Wydaje się to realne , ale podobno woda zamarzając w zbiorniku o pionowych ścianach ( gdy jej powierzchnia jest ponad ziemią nawet 30 cm ) - może rozsadzić ścianki , właśnie ten murek. Bo folia elastyczna, a ceglany murek nie...
Może na fundamenty położyć dwa "piętra" kamienia i na to dopiero cegłę. Na kamieniu zatrzyma się ewentualny proces pękania dolnej części i cegła będzie bezpieczna. Kamień naturalny, twardy nie porowaty, żeby stanowił warstwę izolacyjną. Masz racje, ze to wszystko brzmi łatwo i ja tez czasami żałuję, że sama nie mogę wykonać takich prac. Może nawet bym i zabrała się za to, ale siły fizycznej nie mam tyle :? W głowie to mam, ale w mięśniach niekoniecznie. Zlecenie tego fachowcowi to zawsze koszt i na dodatek oni w przypadkach robót nietypowych, kombinowanych kręcą nosami. Ciekawe czy spadniesz z krzesła jak zrobisz kosztorys takiej "pierdoły" jak oczko i murek ;:224 Ja się zdziwiłam przy wycenie skalniaka i strumyka u siebie :shock: Taki szczegół w ogrodzie a koszt masakra ;:124
Myślę, że pomysł z kamieniem powinien pomóc. Cegła jest tak piękna, że warto zaryzykować ten murek przy oczku ;:215
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Takie łany kolorów przy widoku za oknem działa jak balsam na ranę.
Plany ambitne, z tego co wiem, to umiesz świetnie organizować rabaty, pracę, wykonanie, więc i tym razem efekt będzie na pewno murowany.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Izuś zdjęcia które pokazujesz dosłownie zapierają dech ..... przepiękne kwiatowe dywany.....
Dokumentacja budowy strumyka niesamowita.... wykonaliście ogrom pracy....ale efekt zachwycający ;:180
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witam ciepło !
I na dworze ciepło! Dziś padał deszcz i już niewiele zostało śniegu w ogrodzie. Dziś zgarniałam brudne resztki z tarasu.
Tak było 2 dni temu...

Obrazek

Obrazek

Wszędzie wyłażą listki cebulowych

Obrazek

Obrazek

Obrazek

MARGO2 - ta podróż to wspomnienie sprzed kilku lat ,Gosiu. Mam nadzieję,że uda się kiedyś zrealizować niejedną wspólną wyprawę, możemy zacząć od bliższych wyjazdów. Przecież zrobiłyśmy już początek!
Chwaliłam oczar, więc uzupełniam zdjęcia (na pierwszym ma jeszcze płatki stulone) :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na pewno łagodna zima miała wpływ na jego tegoroczną urodę, ale myślę,że musiał dorosnąć, trzeba mu było na to kilku lat na mojej marnej ziemi.
Co do Kącika pod Lipą , to sama się niepokoję! Coś sobie wyobraziłam, zaplanowałam...ale jak to wyjdzie..?! Czy ładnie się zgra zresztą ogrodu, bardzo mi na tym zależy.
Naoglądałam się pięknych zdjęć i zapragnęłam wykorzystać te pomysły u siebie. Po długich namysłach wykreśliłam połowę ! Za dużo chciałam upchnąć na małej przestrzeni.
Cegła ma być tym tworzywem , które spaja ogród. Jest gliniana dachówka, zrobiłam ceglane obwódki rabat, warzywnika, a teraz będą niskie murki, placyk i kawałek wyższego muru.
Trzymaj kciuki za powodzenie, bo tego łatwo usunąć się nie da...

JUSTI177 - zwiedzających było rzeczywiście dużo, Justyno. To zwykle jest minusem pobytu w słynnych miejscach o wyjątkowej urodzie. Jeśli jest to możliwe, warto wybierać mniej popularne terminy odwiedzin, ale przecież tu to niemożliwe. W takiej przestrzeni jak Keukenhof i tak mniej to przeszkadza niż w zabytkowym wnętrzu.
Pod krzewem tawuły sytuacja się zmienia prawie z godziny na godzinę...

Obrazek

Obrazek

Sama sobie ?nagrabiłam?, pokazując cudne łany cebulowych z Holandii... No, ale muszę pokazać teraz swoje ?łany?.

Obrazek

Obrazek

MUFKA - Marysiu, dziś pokażę skromne wrzośce i krokusy ? jakieś kolory (poza czerwonym oczarem ) pojawiły się i w moim ogrodzie. Wspominałam może, że nie przepadam za wczesną wiosną ? ogród jako całość wygląda kiepsko, tylko miejscami pojawiają się perełki, których urodę widać z bliska.

Obrazek

Obrazek

MAGENTA - szkoda,że nie wiedziałam , Kasiu, gdybym dała znać, może i Ty wybrałabyś się na tę wycieczkę. Jeśli będziesz miała ochotę na towarzystwo do zwiedzania jakichś ogrodów ? zawsze jestem chętna!
A może masz ochotę na wyprawę do Poczdamu, do ogrodu Karla Foerstera..? Planuję już indywidualnie wybrać się tam w tym sezonie. Sądząc z opisu i zdjęć, to wspaniałe miejsce.
Co do mojego strumienia ? teraz poziom wody bardzo się podniósł, jest bura i mętna. Na drugim zdjęciu widać jak udało mi się spiętrzyć wodę ? zrobiłam próg z kamieni.

Obrazek

Obrazek

PRIAM - jak większość osób uwielbiam programy Gardeners World. Widziałam kilka serii i z niecierpliwością czekam na pozostałe. Tym razem w Anglii nie będę w żadnym ogrodzie Królewskiego Towarzystwa Ogrodniczego , ale wrażeń i tak na pewno będzie mnóstwo. Myślę ,że to najważniejsze, co przywozimy z takich wypraw. Tego i Tobie życzę!

ALINAK - ...może takie małe słoneczka Ci się spodobają, pewnie pojawiły się we wszystkich ogrodach. U mnie na razie kwitną tylko te mniejsze krokusy botaniczne, potem przyjdzie kolej na te bardziej okazałe. Widać ich listki w głębi.
Moje maliny z dwóch stron mają ceglany murek (mam nadzieję,że nie przejdą pod nim do warzywnika ), muszę pilnować z drugiej strony, tam rosną inne krzewy, nie ma trawy.

Obrazek

VARIEGATA ? dziękuję za radę , Magdo, co też powie na to mój murarz..? Problem jest z warstwą wody, która będzie powyżej poziomu gleby. Będę relacjonować!
Cały czas nic nie wiem o kosztach. Ale półtora tysiąca cegieł już czeka....A ja widzę oczyma wyobraźni mury z angielskich ogrodów...Wśród bujnej zieleni...

SOSENKI4 - denerwuję się przed rozpoczęciem robót, Sosenko. Co do roślin w tym miejscu, ostateczną decyzję podejmę , kiedy to wszystko stanie. Chciałabym puścić kokornak na mur. Na razie jest zarys rabat i koncepcja małej architektury. Chciałabym mieć to już postawione i zająć się roślinami. To zawsze jest najprzyjemniejszy etap.

AGNESS - budowa strumyka to już ponad 6 lat temu, Agnieszko... Lada dzień rozpoczynam budowę ostatniego zakątka ogrodu, będą prace murarskie. A potem kilkuletnie czekanie, aż posadzone tam rośliny ?zrobią efekt?. Niestety, ciągle mam kłopoty z niezbędną ogrodnikowi cierpliwością...

Obrazek

Sprawdził mi się pomysł sadzenia cebulek wśród płożących iglaków
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

Widzę,że masz sporo wody w rowie tak jak ja.
Dużo masz tych krokusów ;:oj jest się czym cieszyć :tan
Awatar użytkownika
przemo1669
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2011, o 11:06
Kontakt:

Post »

Tamaryszku :wit widzę, że u Ciebie jeszcze trochę śniegu zostało. U mnie już nic, a nic nie zostało ;:108 pięknie Ci wszystko kwitnie ;:138 masz wielką uciechę, że masz tyle roślin zwiastujących zimę ;:108
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28

Post »

Izo !...piękne fotki wiosennej odsłony. Super pomysł z krokusami przy płożących iglakach.
Efektownie to wygląda. Oczar mnie zauroczył...podziwiałam jego urok w kilku wątkach...i wiem ,że musze mieć i żółto kwitącego i czerwono ;:215
Posyłam serdeczności i życzę miłego weeekendu! ;:168
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tamaryszku, oczar doprawdy wspaniały ! Piękne zdjęcia, a model wyjątkowo przystojny :wink: Pewnie i ja w końcu go kupię, bo Twój podbił moje ;:167
Wiosenne krokusy i przebiśniegi w dużych, kolorowych grupach ;:180 - bardzo je lubię, niestety na działce wszystkie mi zeszłej zimy wymarzły. Ale będę znów próbowała.
Twoje zdjęcia są wspaniałym dowodem, że wiosna już do nas zawitała ;:138
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Oczar prezentuje się wspaniale! Jeszcze nigdy nie widziałem tak obsypanego kwiatami :shock:
Krokusów masz prawdziwe łany! Chyba z Riane zamawiałyście hurtem? 8-)
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

W tym roku Izo chyba odpuszczę wojaże, bo dużo wydatków remontowo- szkolnych związanych z dzieciakami (jeden idzie do gimnazjum a drugi do pierwszej klasy) Ale na przyszły rok koniecznie muszę coś zaplanować!
Do ciebie już też wiosenka zawitała, a łany krokusów przepiękne! ;:168
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Iza, rewelacyjnie wyglądają te łany krokusów. Naprawdę robi to wrażenie. Ja może kiedys doczekam sie też takich./
Właśnie stwierdziłam, że mam ich zdecydowanie za mało.
Dzisiaj pewnie poszalałaś w ogródku.
Pamiętaj nie forsuj się. Jeśli nie zdązysz trudno. Będzie następna wiosna. Przecież coś trzeba robić później :D
dosia
1000p
1000p
Od: 1 lut 2009, o 16:10

Post »

:wink: Małgosia ma rację, nie szalej dziewczynko bo co będziesz robiła później - a pomysł z krokusami w iglakach "odgapię" jeśli pozwolisz?
Pozdrawiam Anula
pod naszym niebem
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witam obrazkiem wiosennym!
Trochę zdjęcia wspomnieniowe, bo dziś jest całkiem zielono, tak szybko wszystko się zmienia...

Obrazek

Obrazek

DREWUTNIA - w tym roku sporo wody płynie cały czas, Ewo. Nie mogę oczyścić dna strumyka.
Cebulkowe kwiaty w tym roku nie zawiodły! Martwiłam się o nie z powodu tej przedłużającej zimy, ale niepotrzebnie. Tyle ,że zakwitło prawie wszystko równocześnie .
Krokusy ślicznie się pokazały. Posadziłam je w dużych grupach, ale dlaczego tak głupio rozdzielone..? O wiele ładnie by wyglądały przemieszane kolorystycznie granice między dwoma odmianami ? do poprawienia!
Tu u stóp tawuły wczesnej (już lada moment obsypie się białymi kwiatkami..!) rośnie kilkadziesiąt krokusów.

Obrazek

PRZEMO1669 - na szczęście śniegu już nie ma, Przemku. Wiosenne porządki zrobione, lilie posadzone, ale, jak to zwykle, kolejne prace nie cierpiące zwłoki już czekają. Teraz krokusy już przekwitły. Za to ogród zdobi masa hiacyntów ? są w kilku punktach ogrodu głównego i ich zapach ?obejmuje? w czasie spaceru.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tutaj hiacynt Delft Blue i narcyzy Renergie
Jest też dużo innych narcyzów. Np. te wetknęłam w gęstą okrywę pragni syberyjskiej ? ożywiają to miejsce zanim ona zażółci się kwiatami.

Obrazek

BWOJ54 ? wśród płożących iglaków posadziłam też tulipany botaniczne ? np. turkiestańskie i Tubergena. Nie trzeba ich wykopywać.
Ja swojego oczara długo nie doceniałam ? błąd.

Obrazek

MUFKA ? zastanawiam się , Marysiu, dlaczego oczar w tym roku tak popisał się urodą...Mam nadzieję,że tak już będzie zawsze.
Krokusów było sporo i w wyrazistych grupach, także w Białym Ogrodzie. A zeszłej zimy, podobnie jak u Ciebie, wymarzły. Te wszystkie sadziłam ostatniej jesieni.
Ale przebiśniegi to tylko mała kępka na razie... Na pewno będę dosadzać.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

JACEKP ? cebulki zamawiamy z Riane wspólnie, Jacku. A raczej ja się dołączam do jej hurtowych zakupów. Jestem zadowolona z tegorocznych wiosennych kwiatów!

MAGENTA - ogród już nareszcie zielony, Kasiu, bardzo mnie to cieszy. Nie cierpię burego przedwiośnia. Kwitną tulipany ? jak zwykle najpierw te botaniczne, na zdjęciu uroczy tulipan niski Concerto (chyba...)

Obrazek

MARGO2 - Gosiu, ja przez długi czas miałam ogród całkowicie nijaki wiosną. Jak pisałam , nie przepadam za tą porą roku i może dlatego w ogóle nie brałam jej pod uwagę, planując nasadzenia. Dopiero w forumowych ogrodach zobaczyłam, że można to zmienić i zaczęłam sadzić cebule wiosenne. Ale np. w zeszłym roku wsadziłam kilkaset cebul i wszystko zmarzło... Okrutnie się zawiodłam. Na szczęście powtórzyłam to jesienią i teraz mam trochę radosnych kolorów.
A tulipany botaniczne mam kilkuletnie! One są najlepsze! Przetrwały wszystko, nawet poprzednią zimę.

DOSIA - Aniu, ja końca prac u siebie to nie widzę...Ale siły trzeba oszczędzać,żeby zrealizować plany i marzenia. Między iglakami sadź krokusy i tulipany botaniczne,warto. Ja też gdzieś to podpatrzyłam.
Biało kwitnąca bergenia Bressingham White

Obrazek

Inne wiosenne widoki - wreszcie zielono..!

Obrazek

Obrazek

Kiścień Rainbow dobrze przetrwał zimę, przed nim budzi się berberys...

Obrazek
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”