Moja mała "dżungla" - part II
- Niunia1981
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 sie 2011, o 15:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moja mała "dżungla" - part II
Pobudka Aguś!
Wstawaj szkoda dnia!!
Wstawaj szkoda dnia!!
- mniodkowa
- Od: 14 maja 2009, o 15:03
- Kontakt:
Monia -
Ty moje - ja nie śpię od 5:25
w pracy już od 7:10
z tym balkonem to proszę o poradę jakie dokładnie kwiatki mogę kupić aby móc powiesić np na ścianie (bo są jakieś wystające gwoździe) czy też w skrzynkach wiszących...? takie, które lubią słoneczko
pojadę na ryneczek i kupię gotowce
u mnie dziś pięknie świeci
niemal wiosennie gdyby nie te TYLKO +2 na termometrze

z tym balkonem to proszę o poradę jakie dokładnie kwiatki mogę kupić aby móc powiesić np na ścianie (bo są jakieś wystające gwoździe) czy też w skrzynkach wiszących...? takie, które lubią słoneczko

pojadę na ryneczek i kupię gotowce

u mnie dziś pięknie świeci

Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
- Niunia1981
Na słonko to niezawodne pelargonie. Jest pełno odmian, nie tylko takich pospolitych, ale o też o kolorowych liściach.
Korytka na balustrady to zawsze dobry pomyśł bo nie zajmuje miejsca na podłodze - ja mam dwa korytka o długości chyba 60 cm i pięć doniczek pojedynczych. Tylko nie każde roślinki można sadzić razem bo mogą się zagłuszyć - to niech się wypowiedzą specjaliści bo ja dopiero raczkuje w tym temacie.
Jeżeli chcesz coś powiesić na ściany to zależy czy u ciebie wieje - jak nie to można wszelkie kosze wiszące na ozdobnych hakach - ładne są wiklinowe, ale jak wieje to lepiej takie doniczki lub kwietniki mocowane bezpośrednio do ściany - wtedy nie ma groźby że jak za mocno zawieje to ci wpadnie do pokoju przez szybę.
Korytka na balustrady to zawsze dobry pomyśł bo nie zajmuje miejsca na podłodze - ja mam dwa korytka o długości chyba 60 cm i pięć doniczek pojedynczych. Tylko nie każde roślinki można sadzić razem bo mogą się zagłuszyć - to niech się wypowiedzą specjaliści bo ja dopiero raczkuje w tym temacie.
Jeżeli chcesz coś powiesić na ściany to zależy czy u ciebie wieje - jak nie to można wszelkie kosze wiszące na ozdobnych hakach - ładne są wiklinowe, ale jak wieje to lepiej takie doniczki lub kwietniki mocowane bezpośrednio do ściany - wtedy nie ma groźby że jak za mocno zawieje to ci wpadnie do pokoju przez szybę.
Aga zaskoczyłaś mnie takim ujęciem balkonu, ja bym stała na balkonie tyłem do barierki i kombinowała jak go objąć
oj twarda z Ciebie zawodniczka, ale uwierz też kocham słońce i nie nawidzę rolet zasłaniać

oj twarda z Ciebie zawodniczka, ale uwierz też kocham słońce i nie nawidzę rolet zasłaniać

- Niunia1981
Możesz mieć kwiaty ze strefy śródziemnomorskiej - oleandry, lawendy, różne zioła, Bugenwillę, róże w donicach i pomidorki koktajlowe - cytuję za Różanką.
- rapunzel
- Od: 26 lip 2011, o 18:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
mniodkowa, ja myślę, że taki nieduży balkon możesz sobie fajnie ukwiecić niedużym kosztem, oprócz roślin śródziemnomorskich czy pelargonii ja bym tam widziała werbenę, która jest tak urocza, że sama sobie w zeszłym kupiłam i dałam w ten kąt balkonu, gdzie po południu jest odrobina słońca. Poza pasowałby tym heliotrop, który podobno pięknie pachnie. Bardzo ładnie wygląda też bakopa. Gdyby tak połączyć w skrzynkach pelargonie z bakopą lub werbeną to byłoby pięknie. Do powieszenia też super nadawałaby się bakopa.
- Niunia1981
Bakopa, werbena i uczep 

- mniodkowa
- Od: 14 maja 2009, o 15:03
- Kontakt:
o dżizas dziewczynki
te nazwy ja 1 raz na oczy widzę
zaraz sobie wygugluję i od razu w kajeciku zanotuję dokładne nazwy i kajecik już ze mną w torebce jeździć będzie przez cały sezon do jesieni
dziękuję Wam pięknie
Jagoda no wiesz Ty co?
toż to ogromny balkon
do tej pory trafiały mi się balkony "rzygowniki" 1m x 1m a w kamienicy nie miałam wcale! więc ten nie dość, że od południa to i na całą szerokość salonu i mieszczący stolik i krzesełka jest dla mnie BIG!
a myślisz czemu to tyle trwało? wejść do domu na 3 piętro brać aparat i specjalnie lecieć robić foto... to trzeba mieć...
takie korytka mam dwa
długości chyba po 1metrze każde - próbowałam w nich przez 2 lata coś siać i
no ale teraz dzięki Wam to już wiem co w nie wpakować

wisieć też coś może, bo wystają takie haczyki, poprzednia właścicielka miała dużo kwiatów na balkonie
no i nie wieje, moja klatka w takim zagłębieniu ustawiona, więc jest ok

dziękuję Wam pięknie

rapunzel pisze:mniodkowa, ja myślę, że taki nieduży balkon możesz sobie fajnie ukwiecić niedużym kosztem,
Jagoda no wiesz Ty co?

diament pisze:Aga zaskoczyłaś mnie takim ujęciem balkonu, ja bym stała na balkonie tyłem do barierki i kombinowała jak go objąć

Niunia1981 pisze:Korytka na balustrady to zawsze dobry pomyśł bo nie zajmuje miejsca na podłodze
takie korytka mam dwa

wisieć też coś może, bo wystają takie haczyki, poprzednia właścicielka miała dużo kwiatów na balkonie

Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
- Niunia1981
Masz przekichane jak w ruskim czołgu
Teraz to my ci spokoju nie damy z tym balkonem póki nie będzie "Moja mała dżungla na balkonie - part I"

Teraz to my ci spokoju nie damy z tym balkonem póki nie będzie "Moja mała dżungla na balkonie - part I"

- arlet3
- Od: 5 maja 2010, o 19:30

U Ciebie pięknie i kwitnąco.

Ja już się doczekać nie mogę kiedy będzie można urządzać balkon. Też mam południowy i słońce jak na patelni grzeje.
- rapunzel
mniodkowa, wyszło, że ja taka niewychowana, ale mój balkon ma chyba z 6 czy 7 metrów długości, to ten twój wydał mi się jakiś taki malutki

- kociara
- Od: 10 mar 2011, o 21:37
Też dziś wyczytałam o ośmiometrowcu balkonie. I jak tutaj żyć??? Mój ma 1,80m

Rośliny Krystyny
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=70028 Rośliny Krystyny cz.3
Zapraszam - Krystyna
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=70028 Rośliny Krystyny cz.3
Zapraszam - Krystyna
- Wiktoria_W
- Od: 21 sty 2011, o 03:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mój też z tych mniejszych
. Aż tęsknię do czasów, kiedy mogłam korzystać z ogromnego tarasu (fakt, że to był jeden taras na cały budynek i wszyscy mieli tam coś swojego). Mogłam tam wynieść na lato wszystkie doniczkowce, miałam plantację pomidorów, a sąsiedzi kanapę, dwa grille i basen dmuchany. Do tego dzieci jeździły na rowerach.
Teraz ciasno, ale za to w stu procentach u siebie
. No i nie trzeba aż tyle wydawać na rośliny sezonowe
.

Teraz ciasno, ale za to w stu procentach u siebie

fajnie u Ciebie jest
jak mówiłam do męża zróbmy duży parapet to on nie
a teraz nie ma gdzie trzymać kwiatuszków 

- rapunzel
Co do jeżdżenia rowerem, to synuś spokojnie może małym rowerem zasuwać, choć czasem jest to slalom między rozkładaną suszarką, stołem i krzesłami.
Jeśli kojarzycie zdjęcia mojego balkonu z lata, to ja mam skrzynki tylko do połowy ( powiedzmy tej bardziej słonecznej ) i mieści się tam dobrze sześć 60 cm skrzynek.

Jeśli kojarzycie zdjęcia mojego balkonu z lata, to ja mam skrzynki tylko do połowy ( powiedzmy tej bardziej słonecznej ) i mieści się tam dobrze sześć 60 cm skrzynek.