Ogródek pod dębami część 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek pod dębami część 4

Post »

No patrz a u mnie jakoś aparat nie chce uchwycić tej ich piękności. Powoli się ich wszystkich wyzbywam bo wole dać coś efektowniejszego, np floksiki czy cymbalarię. Nie wiem tak mi się wydaje weselej.
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękne te naparstnice. ;:138 . Mnie się udało zdobyć jedną sadzonkę białej, nawet zakwitła jednym kwiatkiem. Aż się boję czy przeżyje zimę i się z tego jednego kwiatka wysieje. ;:7
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

An-ka , nie bój nic, naparstnice ci się wysieją wszędzie. Ja miałam na początku dwie sztuki, a ty masz 3, więc już startujesz z lepszej pozycji. Z tej mojej pierwszej sadzonki wysiało się wokół mnóstwo maluszków. Czasem takie mikroskopijne, że ledwo je było widać gołym okiem Obrazek

Paula, ja też się ich wyzbywam, ale one i tak się rozsiewają. Chyba żeby wyautować co do jednego, a tak się chyba nie da. :wink:

Zeniu, chuchaj na tę białą i dmuchaj, żeby nie zginęła. Chociaż, jak się już przyjmie, to mrozy jej nie straszne, byleś tylko jej sama wiosną nie wyrwała, bo ból będzie przeokrutny Obrazek

Jeszcze kilka fotek tych rojniczków, rozchodniczków, które musicie przyznać, są roslinkami nieco namolnymi, bo gdyby im pozwolić, zarosłyby dosłownie wszystko, każde wolne miejsce. Natomiast między kamieniami wygladają świetnie i sprawiają, że woda nie spływa szybko niżej, tylko zatrzymuje sie w ziemi i słuzy do wzrostu innym roślinom skalnym, tym grzeczniejszym.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Na wygrzanych w słońcu głazach czuje się wyjątkowo błogo, aż się cały rozkłada w tym słoneczku.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tutaj żółty rozchodnik przeplata się z różowymi kwiatuszkami żurawek, które rosną niżej za leżącym pniem drzewa i tak wysoko wybujały, że wzrostem dorównują rozchodnikowi. Ten rozchodnik to z takiej większe, wyższej odmiany i jako tako trzyma się kępy, choć także się niemiłosiernie rozsiewa. Trzeba dopilnować i obcinać jego przekwitnięte kwiatostany.
Obrazek
haszka
200p
200p
Od: 5 cze 2011, o 00:06

Post »

Najpiękniejsze te rojniczki jak sama piszesz między kamieniami.
Pozdrawiam Halina.........

Druga miłość Haszki - ogród
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Wandziu :wit znowu Arnold na pierwszym planie, przy rojnikach nieźle wygląda...coraz bardziej choruję na tę odmianę iglaka...rojniki takie mam to zachwycam się nad nimi na żywo, ale taki Arni to jest coś :;230 :wink:
X_Ro-a

Post »

No to nam Wando narobiłaś apetytu na wiosnę.Ciekawa jestem ile jeszcze masz w zanadrzu ciekawostek dla nas.
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

To to się w ogóle rozsiewa? :shock: Ja myślałam że tylko rozłazi. No ale jak w sumie kwitnie to i nasiona ma. ale ja głuptas ;:223 I już wiem skąd to jest w każdej części ogrodu :roll:
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2011, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wandziu pospacerowałam i czuję się wyśmienicie. Jak w ogrodzie botanicznym. I te akcenty kwiatowe pośród zielonych iglaków. Zauważyłam pergole. Co przy nich posadziłaś? Pozdrawiam Mirka
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

Oj szkoda że podpórek nie wypatrzyłam ale niech sobie stoją w garażu do wiosny wtedy je nam pokarzesz :lol:
Wando ale za to napodziwiałam się wspaniałych widoczków .....pełen przegląd wszystkich cudownych roślinek :tan
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Wandziu,też bym chciała białą bergenię,może u Szmita/jak skleroza nas nie dopadnie/ją zdobędziemy?
Naparstnicę wysiewałam,ale wzeszła mi az jedna sztuka biała.Z tym,że Tajka pisała mi,że jak się wysieje z tej jednej sztuki to nie musi być koniecznie biały kolor,a strzepałam iole się da nasion z niej,bo pięknie kwitła.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Haszko, wspaniale, że się znowu pojawiłaś. Zaglądałam do ciebie w międzyczasie kilkakrotnie, ale panowała cisza. Zaglądaj częściej na FO. Obrazek

Romualdo, co ja jeszcze pokażę? Sama nie wiem. Mam nadzieję, że wystarczy mi tych fotek do wiosny. Jak widać, dwa miesiące już mamy za sobą. Teraz święta, a później już zaczniemy fotografować kiełkujące z ziemi roślinki.Obrazek

Mirabelo, bardzo mi miło, że także mnie odwiedziłaś. I cieszę się, że coś tam ci przypadło do gustu. Pytasz o to, comam przy pergolach. Przede wszystkim róże i powojniki. Przy jednej także wiciokrzew. Ale to wszystko dopiero młode sadzonki. Czas pokaże, co z nich wyrosnie. O takich różanych łukach, jakie widziałam u ciebie, to nawet ni marzę. Nie ta ziemia, nie ten klimat. No ale coś tam może się u mnie pojai z biegiem czasu. Obrazek

Beatko T. Właściwie już teraz trzeba się zaopatrywać w różne takie podpory i inne ozdoby, bo w sezonie ich nie widuję. Traz ludzie zajęci pezentami, to na takie rzeczy nie patrzą. Chciałabym sobie także kupić w markecie jakieś miniaturowe różyczki, to później wysadziłabym je sobie do ogrodu. Może niedlugo pojawią się w sprzedaży. Obrazek

Paula, tak na dobrą sprawę to właściwie wszystko się rozsiewa. U mnie nawet małych dębików mam mnóstwo, nie mówiąc o brzózkach i jesionkach. Gdyby to tak zostawić na żywioł, zarosłoby wszystko aż do ostatniego milimetra. W tym roku największe moje zdziwienie wywołała serduszka okazała, którą kupuję się przecież jako sporą sadzonkę. A ona mi się wysiała. Nawet róże widziałam u mnie wysiane. Nie wiem, czy przeżyją zimę. W lipcu stale padało, a więc może to jest przyczyna takiego rozsiewania. Obrazek

Aniu11, widzę, że Arnoldziki wypełnią tłumnie twoje rabaty. Ciekawa jestem, jak je rozmieścisz. Bo gdy się ma kilka albo więcej, można by jakieś fajne kompozycje wymyślić. One rosną baaardzo wolniutko. Obrazek

Małgocha, białą bergenia musi być ładna, ale ja już jej nie zmieszczę. Przynajmniej na razie. Muszę uporządkować z wiosną ten mój skalniak i zagodpodarować to, co już mam, a jak mi się zrobi trochę miejsca, to dopiero pomyślę co i jak. A u Szmita głównie rzucę się na trawki i jeszcze jakąś jedną hortensję. Ty to jeszcze masz mnóstwo miejsc, więc możesz sobie dokupować, co dusza zapragnie.
Jeśli chodzi o kolory naparstnic, to są nieprzewidywalne, ale białe zdarzają się rzadko. Może na szczęście z twojej białej będzie więcej białego potomstwa. Ja miałam na razie w rozmiatych odcieniach różu i wrzosowe. Obrazek

Te miniaturowe BRATECZKI wysiały mi się same nie wiadomo skąd.
Obrazek
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

Wandziu, te bratki, raz wprowadzone do ogrodu zamieszają na zawsze, ale są takie urocze, ze ich nie eksmituję, ale są naprawdę wszędzie. :roll:
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

A ja bym chciała, żeby i u mnie się takie wysiały :D Bardzo lubię takie ogrodowe maleństwa ;:138
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12

Post »

Wandziu piękne te brateczki , szczególnie wpadł mi w oko ich energetyczny kolorek .
Piękne wspominkowe fotki pokazujesz :)
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Iga, Halu, Agatko, brateczki są rzeczywiście wyjątkowo wdzięczne i życzę wam, aby nasionka z moich przeniosły się aż hen daleko do was, no może z wyjątkiem Igusi, bo ona już ma w nadmiarze. Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”