Ogród tesciowej, który wziełam pod swoje skrzydla

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
ibizaa
1000p
1000p
Od: 9 lut 2011, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Ogród tesciowej, który wziełam pod swoje skrzydla

Post »

Nooo i kurcze u mnie też mnustwo białego puchu, a tak się chwaliłam że u mnie praktyczie już śniegu nie ma ;:98
W czwartek miałam zakładać z tatą folie na tunel i ciekawe jak ja to zrobię przy takiej ilości śniegu :twisted:

ehhh a ja już się cieszyłam z wystających nosków roślinek a tu....znów przykryte :(

Trzeba jakoś sobie humor poprawić kolejnymi mieczykami ;:108

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Elizko , jakbyś miała cebulek dwie setki , to byłby także pikuś. A jak ma się na tysiące , to już harówa . Masz wytrwałość do tak żmudnej pracy. Ciekawe odmiany mieczyków, ten drugi wyróżnię , cho ć resztę też bym wziął. ;:224 ;:224 ;:7 ;:7
Z folią może poczekaj , aż ziemia rozmarznie. I tak jeszcze nic nie posadzisz. :uszy
ibizaa
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Tadku Jak na razie to dla mnie sama przyjemność nawet przy tych tysiącach, ale na razie mam na to czas... nie pracuje, dzieci jeszcze nie ma i jakichś większych obowiązków domowych, więc poświęcam się tym kwiatom stu procentowo. Gorzej pewnie już będzie jak te obowiązki przyjdą ;:224 ale nie mam co sie na zapas martwić :tan
Cieszę się, że i kolejne odmiany Ci się podobają :tan
A z folią poczekać nie mogę z tego względu że posadzone tam jest pare tysięcy narcyzów, i muszę przykryć je teraz by na Święta Wielkanocne mi zakwitły bo mam zamiar na kwiat cięty sprzedać trochę ;:224
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Czytałem o Twoich zamiarach , ale nie skojarzyłem :oops: . Parę tysięcy samych narcyzów, No to przykrywaj i grzej , niech kwitną. Masz pomysły ;:224 ;:224
ibizaa
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Tadku nic nie szkodzi, więc proszę sie nie rumienić ;:168 chodzi się po tylu ogrodach, że przecież to normalne iż nie sposób spamiętać gdzie co się dokładnie dzieje :D

Grzać to będę musiała je dodatkowo najwidoczniej agro, aby przyspieszyć ich wzrost przy takiej pogodzie ;:223
Ojj tam pomysły, to była bardzo szybka i spontaniczna decyzja :tan trafiła się okazja, no to mój Luby stwierdził że mogę spróbować...
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Eliza, podziwiam Twoje mieczyki ;:180 Ja w tym roku będę sadzić pierwszy raz, kiedy jest najlepszy moment? Myślę, że poczekam jeszcze ze 2 tygodnie i ruszę do akcji :tan czy za wcześnie? Podsypujesz ich nawozem, żeby ładnie kwitły? Zastanawiam się też, co posadzić przed nimi, żeby liście nie zdominowały wyglądu rabaty..co posadziłaś do nich do towarzystwa?
Pozdrowionka :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
ibizaa
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Kasiu miło mi :oops: za wcześnie moja droga... mieczyki to tak od połowy kwietnia się sadzi jak ziemia odmarznie na 10 cm.
Niczym jeszcze nie podsypywałam, ale w tym roku jakimś nawozem podleję bo dostałam gratisowo 2 lata temu litr nawozu do cebulowych i nie został nawet jeszcze napoczęty, więc szkoda by było, gdyby się zmarnował :lol:

W pierwszym roku, nic koło nich nie sadziłam, zresztą w ogrodzie wtedy tylko miałam mieczyki. W zeszłym roku pomiędzy nimi miałam aksamitki ale właściwie w niewielkiej ilości. W lato na brzegach rabaty posiałam goździki, więc w tym roku one na pewno będą towarzyszyć mieczykom, ale prócz nich, wokół tych mieczyków mam zamiar już posadzić większą ilość tych aksamitek, a przed aksamitkami jeszcze będzie lobelia niebieska (o ile mi wzejdzie na parapetach w takiej ilości, bo coś kiepsko mi kiełkuje) a za aksamitkami gipsówka biała, więc w tym roku mam nadzieję że będzie jeszcze ładniej ta rabatka wyglądała, bo jak mówisz liście mieczyków tak same zbytnio ładnie nie wyglądają, a tym bardziej po przekwitnięciu.
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Elizko , takie spontaniczne decyzje często bywają najlepsze, a kto jest najszybszy to jak w przysłowiu... ;:108 ;:108Z sadzeniem mieczyków poczekaj , aż ziemia całkowicie rozmarznie. W tym roku na dużą głębokość zamrożona. I dopóki nie odmarznie wierzchnia warstwa jest w postaci błotnistej. kiedy rozmarznie , obsiąknie i przeschnie , wtedy nie jest zbita po posadzeniu. Sadząc w takie błoto niszczy się strukturę gleby. W zimnej ziemi i mieczykom nie spieszno do kiełkowania i podgniwać mogą. :uszy ;:108
Awatar użytkownika
edi13
1000p
1000p
Od: 14 maja 2007, o 13:21

Post »

Nie mam odpowiedniego miejsca na nie . U mnie jeszcze pole golfowe. Jak posadzę u teściowej to chociaż będę miała po co na działkę jechać :;230
Pozdrawiam Serdecznie i zapraszam do mnie
Edyta
No to jestem ogrodnikiem
Awatar użytkownika
Dzialeczka
500p
500p
Od: 28 kwie 2010, o 21:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj, Elizko, dawno u Ciebie nie byłam. Chciałam zobaczyć, co nowego... ;:108 Śłiczne mieczyki ;:63
Pozdrawiam,
joanna
Działeczka w cieniu dębu - Zapraszam!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
ibizaa
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Tadku, zobaczymy czy i w tym przypadku była to dobra decyzja, ale nawet jak nie to przejmować się nie będę bo ileż to kwienia wtedy mieć będę dla siebie :tan

A z tym sadzeniem mieczyków to do Kasi się zwracałeś? Bo ja to wiem by sie jeszcze nie spieszyć z ich sadzeniem. W zeszłym roku np sadziłam dopiero pod koniec kwietnia. Zobaczymy kiedy w tym roku posadze, wszystko zależy od warunków jakie będą.

edi13 noo to teraz teściowa będzie myślała że do niej przyjeżdzasz a tak naprawde będziesz przyjeżdżać by mieczyki podziwiać :;230

Dzialeczka hej ;:196 niewiele się zmieniło ;:224 cieszę się że mieczyki podobają się, a i zapraszam oczywiście częściej. Jak wiosna nadejdzie to będą nowe zdjęcia wkońcu ;:108
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

U nas troszkę cieplej, ziemia już od południa rozmarznięta, robiłam pierwsze porządki ;:108 Dodatnia temperatura utrzymuje się od tygodnia, a nocami tylko przygruntowe przymrozki. Jest też sporo deszczu, więc ziemia mięknie ;:63 Ale z sadzeniem oczywiście poczekam, nie chcę mieczykom zaszkodzić ;:185
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
ibizaa
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

ojjj jak Ci zazdroszcze już tych porzadków i dodatniej temperatury :oops: Z mieczykami tak jak mówisz lepiej poczekać bo naprawde by było szkoda gdyby się zmarnowały te pięknotki ;:167
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Na razie wkręcam sąsiadkę :D Sadzi dużo mieczyków, a znalazłam sklep, gdzie było trochę odmian. Będę miała u kogo podziwiać na żywo, nie tylko na zdjęciu :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
ibizaa
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Ewuniu nooo podziwianie przez płot to już prawie jak u siebie :;230