ogród Agaty (sure) - cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: ogród Agaty (sure) - cz.2

Post »

Tej jeszcze nie mam, dlatego mi się tak podoba :;230
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

Faktycznie, ładna zielenina... ;)
mnie ostatnio przybyło żurawek, sezon zaczynałam z jednym Mint Iulep, teraz mam ich chyba z 10! Ale nie do końca jeszcze wiem, co z nimi robić, na razie ciągle przesadzam!
Dziś tez postanowiłam przenieść różę, nijak nie pasuje pod tymi dębami. Na razie mam pomysł, żeby ją umieścić na "białej" rabatce, w tym celu muszę jednak przesadzić liatry... jutro ciąg dalszy zamieszania! :roll:
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W końcu po obejściu całego ogrodu roślina może wrócić na pierwotne miejsce :;230 Kilka żurawek miałam już dwa lata temu, ale teraz poszalałam. Szczególnie, że znalazłam im dobre miejsce. Są tak niekłopotliwe, a ładne, że jeszcze dokupię :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Aga, mnie też się podobaja takie grupowe nasadzenia. Szczególnie ta ściana miskantów na tle domu ;:138
to już profesjonalizm ;:108
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewka, a z czym komponujesz żurawki? Swoje chyba najchętniej posadziłabym pod/pomiędzy jakimiś iglakami, ale tego u mnie nie za dużo...

Wiesiu, dzięki! :D
tylko skoryguję, ze to duże pod domem to nie miskant, a proso rózgowate. Bardzo się rozrosło od posadzenia, czyli zeszłego roku, teraz już robi za firankę w kuchni (bo nie mam)...

mogę się pochwalić powojnikiem od sąsiada? Pasuje do białej rabatki, jak widać, tylko dzisiaj trochę "zrudział" ;)

Obrazek

Obrazek
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06

Post »

Bliskość lasu ma swoje zalety :D
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

...o tej porze roku tak, jeszcze mam widok na sarenki defilujące za płotem. Wiklina trochę przeszkadza w obserwacji, niestety! :)
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U siebie nie widuję wiewiórek :( Żurawki i inne cienioluby rosną razem w półcieniu. W przyszłym roku szykuje się tam przemeblowanie, bo miejsce mi się skurczyło, a kilka host chciałabym dosadzić. Przy iglakach na pewno będą ładnie kontrastować. Niektóre posadziłam przy jałowcu, juce i Zebrinusie, też nieźle wyglądają.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ja przeciwnie, za przemeblowanie wzięłam się od razu po przyjściu z pracy! Na początek wykopałam róże okrywowe spod dębów i przerzuciłam na białą rabatkę. No i - nareszcie jestem zadowolona!! ;:65
W tym celu liatry przeflancowałam w inne miejsce, usunęłam tez różne małe roślinki z miejsca pod róże. Jakoś mi się nie podoba, jak dookoła jest tak "nadziubdziane". Zresztą, jak okrywówka się rozrośnie, przykryje to wszystko. Wywaliłam ismenę (na razie do doniczki, ale nie wiem, co z nią zrobić), cieszynianka zmieniła miejsce, świecznice i hosty się przegrupowały. No i fajnie!

teraz jest tak:

Obrazek
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30

Post »

Sure pisze:Faktycznie, ładna zielenina... ;)
mnie ostatnio przybyło żurawek, sezon zaczynałam z jednym Mint Iulep, teraz mam ich chyba z 10! Ale nie do końca jeszcze wiem, co z nimi robić, na razie ciągle przesadzam!
Brawo Agatko tak trzymaj ;:138 !
Żurawki świetnie wyglądają i z trawami i iglakami :D .
W takich zestawianiach rosną u koleżanki :D .U mnie niestety żurawki rosną z....żurawkami :lol: .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Agato, ciągle przemeblowania :?:
Ale jeżeli na skutek tego ogród nabiera takich kształtów, które satysfakcjonują, to tak trzymać ;:108
Fotki z trawami wspaniałe. To proso niesamowite, żeby moja rozplenica chciała się tak rozplenić :shock:
Moje żurawki stanowią w większości niższe piętro dla iglaków. Te kolkorki dobrze współgraja z zielenią.
Żywe elementy dekoracyjne ogrodu godne pozazdroszczenia :wink:
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sure pisze: teraz się głowię, co to jest i przede wszystkim - gdzie to posadzić???
Aga a ja mam takie rozwiązanie jesienne ;:224 Jak nie wiem gdzie posadzić dołuję roślinki w warzywniku, który na zimę pusty :D
Wiosną wysadzam na wymyślone miejsca, roślinkom nic się nie stanie ;:108
Tak sobie pomyślałam napiszę :oops:
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ismenę zaraz i tak trzeba schować do domu, niech sobie siedzi w doniczce. Podoba mi się pomysł Pamelki na przetrzymanie roślin do wiosny :D Jeszcze nie miałam takiego problemu, ale kto wie. Rabata cienista czeka do wiosny, bo najpierw muszę przygotować miejsce na róże i uporządkować skalniak.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko, u mnie żurawki na razie też rosną z żurawkami, część pod buczkiem, część pod dębami, a dokładniej, pod przesadzonym grujecznikiem. Robię porządki, może więc doczekają się bardziej odpowiedniego miejsca? Nie mam za bardzo pomysłów, chwilowo upycham czosnki i krokusy, zobaczymy, jak to się rozwinie w przyszłym sezonie? :roll:

Justyno, przemeblowania to tylko pod dębami, bo tam mi ciągle coś nie pasuje. Pewnie dlatego, ze lubię czyste formy, a wszędobylskie paprocie i konwalie mi wszystkie kompozycje psują! ;)
Rozplenica coś w sobie ma, chętnie gdzieś posadziłabym trzecią. Może w przyszłym roku? Tak wygląda w słońcu:

Obrazek

...może Twoja odmiana jest z tych niższych? Czy masz na myśli, ze słabo się rozrasta?

Joluś, do tego rozwiązania to trzeba mieć pusty warzywniak!! :D
Ale z dołowaniem doniczek to może być dobry pomysł, mogę wpakować je na zimę pod dęby, tylko wtedy znowu tam powstanie "śmietnik". Albo spróbuje między barwinkiem, przy drewutni?

Ewo, przypomnij mi, jak tę ismenę przechowywać? Ma być w ziemi, czy samo kłącze wykopane gdzieś do chłodu? Chyba wyrzuciłam opakowanie z instrukcją... :?
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeśli nie masz pomysłu na zimę może być i śmietnik :wink: wiosną będziesz wiedziała ;:108
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”