Witam Wszystkich w ostatnią niedzielę wakacji z pod mojego ulubionego miskantu.
...bez właściciela ładniej się prezentuje.
Renatko. Jeszcze trochę kolorów w ogrodzie jest ale jak przekwitną róże to już tylko zostaną zielone iglaki no może kanny jeszcze będą kwitły jak nie wyskoczy przymrozek.
Ismeny staram się wykopać w połowie września. Wykopuję całe rośliny i rozkładam na skrzynkach w garażu. Po wyschnięciu obcinam liście 10cm nad cebulą i przenoszę do do domu. Układam w skrzynce jedna obok drugiej i korzenie przesypuje piaskiem. Tak leżą do wiosny, do czasu sadzenia w ogrodzie.
Geniu. To prawda owoców trochę jest choć aura niesprzyjająca.
Nawet cytryniec ładnie zaowocował
Malin zebraliśmy wczoraj ponad 20l i tyle też jeżyn i już dzisiaj nowe dojrzały
Jolu. Kanny tak mam nadzieję że jeszcze będą kwitły. Ale róże rozwinęły ostatnie pąki to już kwiatów nie spodziewam się w tym roku.
Kiedy przechodzę koło tej kanny nie mogę się oprzeć by nie zrobić zdjęcia
Geniu. Smutne to jak w ciągu krótkiego czasu ginie coś przy czym pracowało się tyle miesięcy.
U mnie wczoraj też wiało ale tak umiarkowanie. Do tej pory 'odpukać w niemalowane' nasz rejon jest spokojny - oby tak dalej.
Ula. Moje aksamitki sieję z nasion zebranych w ogrodzie i już od wielu wielu lat mam te samą odmianę. Nie wprowadzam innej by nie krzyżowały się. Ta mi najbardziej odpowiada. Jest niska pięknie się rozrasta i jest trochę ciemniejsza niż pokazuje zdjęcie.
Ewuniu. Z wielką chęcią podzielę się nasionami, ba, sama nazbierasz jak przyjedziesz i od razu będziesz miała podgląd na kwiat.
Aguś "Szałowy ogród"- dziękuję. Jeżyn jak nie przykryjesz na zimę to nie spodziewaj się owoców. U mnie jeden krzew wydaje ponad 10 l owoców.
Na zimę wycinam pędy które owocowały, pozostałe wiążę i przyginam do ziemi. Później tuż przed mrozami zasypuję całą wiązkę pędów ziemią. Nie ma lepszego okrycia i co roku mam owoce. Najstarsze krzewy mają po 12 lat.
Z różami podobnie. Przyginam do ziemi i kopczykuję. Pień okrywam gałązkami swierku.
....a to cd dzisiejszych migawek z ogrodu z naciskiem na ostatnie róże.