Nowy ogród Jacka 2010

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nowy ogród Jacka 2010

Post »

Znam te piękne robale :) miałam je kiedyś na marchwi.
Jednoroczne rośliny to u mnie porażka. Nagietki dopiero mają pierwsze kwiaty. Groszek ani pączusia
a nasturcja nawet nie wylazła chociaż ja już za niej robiłam kapary :roll: Tak więc moim przeznaczeniem są bylinki :wit A ostróżki tylko będę Ci zazdrościć...
dosia
1000p
1000p
Od: 1 lut 2009, o 16:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit Jacku Ty karmisz koprem motyle a u mnie nie ma życzenia rosnąć.Twój kard nadal siedzi w doniczce, że o szrłacie nie wspomnę .Zbyt szybko ucieka to lato.Może jesienią znajdziemy więcej czasu. ;:196
Pozdrawiam Anula
pod naszym niebem
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Jacku! Jakie Ty masz ładne te bylinowe rabaty... Co jest w tych doniczkach , tkwiących na kijkach wśród kwiatów?
Bardzo mi się spodobały ostróżki hiacyntowe i biały ślazownik (to bylina?).
Piękne zdjęcie krwawnicy...
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Witajcie :!: Noc burzowa i deszczowa. Wszystko ładnie podlane i aż się chce wyjść do ogrodu. Porobię więc jakieś zdjęcia. Zwłaszcza muszę się pochwalić moją titonią, która urosła w wielki krzaczor i już kwitnie.

Izaziem, a czy jednoroczne same Ci się nie wysiewają :?: Gdybym pozwolił, miałbym cały ogród w nagietkach, szałwiach, komosie i innych. Nasturcja też ruszyła z kopyta i wkrótce zacznie mi przeszkadzać.

Dosiu, zniknęłaś mi gdzieś na forum, dlatego o kardach zapomniałem. Ale oczywiście jestem gotów przyjechać. Zmówimy się na pw. Jeśli masz ochotę na koper - zapraszam do mnie :) Wkrótce zacznie żółknąć i wywalę go na kompost.

Tamaryszku, donice są dla ozdoby, by nie sterczały gołe kije-podpórki :) Non stop coś palikuję, bo nie dałoby się przejść, a część bylin leżałaby na ziemi. Ślazownik to roślina jednoroczna. Spokrewniona z malwą ale jeszcze bardziej podobna do ślazówki i bylinowego ślazu.
Grzegorz B

Post »

Jacku ostróżki hiacyntowe zjawiskowe, są bardzo wyraziste :shock: :shock: :shock: Muszę i ja o nich pomyśleć. Widzę u Ciebie również ślazownik, jak się okazało rośnie pod balkonem u mnie w Gorzowie, tak więc sobie wezmę wykopię do ogrodu, gdyż bardzo mi się podoba i będzie znakomicie się komponował w moich półcienistych zakątkach :wit
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

Bylinowy ślaz polecam bo podobny do malwy ale nie ma rdzy i kwitnie bardzo długo.
Jednoroczne czasem się wysiewały np czarnuszka kwitła mi na schodach bo tam się suszył bukiet.
A przypomniałeś mi o jeszcze jednej tegorocznej porażce, to kosmos - nie wylazł. I nie wiem czemu nie kwitnie tunbergia chociaż krzaczek całkiem ładny.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grzesiek, tak te ostróżki są wyraziste. Dziś przyjrzałem się dekoracjom kwiatowym i też była ostróżka hiacyntowa :)
Ślazownika będziesz wykopywał :?: To roślina jednoroczna więc lepiej zbierz nasionka :lol:

Iza, dziś też zauważyłem, że czarnuszka się rozsiała ale w takim miejscu, że jej nie widać. Z przyszłym roku będzie wyeksponowana.
Ślazy bylinowe mam dwa - zygmarek i leśny. Nie wiem, o którym mówisz. Tak, żadna zaraza się ich nie ima :)
Kosmosów nie mam ale podobają mi się zwłaszcza pomarańczowe.

Kilku lokatorów z mojego ogrodu:

Obrazek

Obrazek
pazi doliczyłem się 4
Obrazek

Obrazek
Grzegorz B

Post »

Piękne fotografie :shock: :shock: :shock: Jacku, to ja już nie wiem, dla mnie ślazownik to bylina :roll:
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 19:52

Post »

Ale Paź :shock: ,ładne ma kolorki :) ,ale fotka piękna ;:108
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
Grzegorz B

Post »

Grzegorz B pisze:Piękne fotografie :shock: :shock: :shock: Jacku, to ja już nie wiem, dla mnie ślazownik to bylina :roll:
I już wiem dlaczego myliłem

'Sidalcea malviflora'

:D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Matemax
1000p
1000p
Od: 14 sty 2010, o 19:27

Post »

Jacek ale cuper makro, nawet ślimak może się podobać, co to za kwiaty z motylem?
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jacku przepiękne fotografie. Gąsienniczki wyglądają jak po wizycie u kosmetyczki :wink: :lol: jak świeżo pomalowane :D są śliczne i kolorek taki odblaskowy :D
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grzesiek, ślazownik po łacinie malope więc Ty masz coś innego przed blokiem :)

Halinko, Mateusz, Agness dziękuję :) Zwierzątka ładnie pozowały, nie uciekały na mój widok ( :;230 ) więc po kilku próbach udało się zrobić zbliżenia. Winniczki lubię i nigdy nie zabijam. Inne ślimaki po prostu zamaszyście wyrzucam za płot. Szybko ni przylezą :)

Mateusz, motylek (albo może ćma) siedzi na sadźcu purpurowym.
Agnieszko, ten kolorek gąsienic pazia tak naprawdę ma być maskujący i imitować - odchody ptasie :? Jak dla mnie to ani on maskujący ani nie o'dochodowy :wink: Gąsienice mają też śliczne łapki, którymi niemal obejmują co cieńsze łodyżki.
Grzegorz B

Post »

JacekP pisze:Grzesiek, ślazownik po łacinie malope więc Ty masz coś innego przed blokiem :)
Jacku zobaczę co ja tam mam, bo z balkonu, jako, że ja trochę słabo widzę, ciężko mi stwierdzić. Dziś się wybiorę i zobaczę, choć teraz leje jak z cebra :?
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grzesiek, ślaz, ślazówka, ślazownik to rośliny dość podobne więc z daleka można się pomylić :) Niektóre rośliny dopiero jak zestawię "na żywo" obok siebie - widzę różnice.
U nas pochmurno ale deszczu niestety niet :(
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”