a jak już przy widelczyku jesteśmy, to niezstąpiony też do skubania owoców czrnego bzu już takich po pierwszym przymrozku, bo najlepsze
Ja mam pytanie,bo włąśnie zabieram sie za robienie takiego piwka.Czy tych butelek nie rozsadzi???christinkrysia pisze:elusia57 witam i zapraszam do naszej gromadki.
wielkakulka - Aniu wielka szkoda,że nie udało się namówić męża na prawdziwa choinkę. Dzieci choć raz powinny w święta takę mieć a powód jakim M podaje ?
Ewiczka52 - Ewciu no tak to jest. Jedni spijają tylko przyjemności a inny przyjemności i cały ten bagaż. U nas prawdziwa choinka stała dość krótko - jak zaczynała się sypać to szła pod toporek i do pieca lub na ognisko jak mieszkaliśmy na wsi.
Barabella - Basiu to piwo imbirowe robię na drożdżach piekarskich. Imbir ma tak zdecydowany smak i zapach, że prawie sie ich nie wyczuwa. Czasami można dodać ciut mniej.
Mam kilka różnych przepisów sprawdzonych i przy okazji podam kolejny.
Piwo imbirowe z rodzynkami
Składniki:
1/3 łyżeczki drożdży instant
3 łyżki świeżego przetartego na tarce imbiru
2 szklanki cukru
sok z jednej cytryny
około 1,5 litra ciepłej wody
12 rodzynek ( jak ktoś lubi to można kilka szt. więcej )
Wykonanie:
1. Rozpuść drożdże i cukier w niewielkiej ilości ciepłej wody. ( temp.45 st. C )
2. Dodaj imbir, sok z cytryny i resztę wody.
3. Przelej miksturę do dwóch półtoralitrowych butelek.
4. Do każdej z butelek wrzuć po 6 rodzynek.
5. Zakręć szczelnie butelki i odstaw w ciepłe miejsce.
6. Kiedy wszystkie rodzynki wypłyną na wierzch płynu - piwo będzie gotowe. Może to zająć kilka dni.
7. Gotowe piwo przelej przez sito.
8. Piwo imbirowe najlepiej podawać schłodzone lub z lodem.
Aha . ... jeśli nie dostaniesz drożdży instant to w linku poniżej masz przelicznik
http://kuchniamamy.blox.pl/2011/09/Droz ... -jest.html
Bardzo ważna sprawą przy drożdżach instant jest temperatura płynu i powinna wynosić ok 45 st C . Przy pieczeniu korzystam z nich i jeśli nie spełnię tego warunku ciasto nie wyrośnie.
Mam gdzieś jeszcze przepis na na takie "niby piwo imbirowe " ( bez alkoholu) , które robi się ekspresowo i jest bazą na której można robić drinki.
Powiem szczerze ,że nie zastanawiałam się czy on spełnia rolę podobna do zakwasu ale bakterie w jogurcie cały czas pracują więc może cos w tym jest dopóki temperatura nie przerwie tego procesu.smirka pisze:Krysiu,też piekę sama chlebek ,a raczej mój M ale z mleczkiem z grzybka tybetańskiego jeszcze nie piekłam,czy to coś jak zakwas?
Mireczko najprościej będzie jak wpiszesz w wyszukiwarce słowo Hiperkaliemia wtedy otrzymasz odpowiedź na swe pytania .akrim26 pisze:Krysiu, wiesz może coś na temat potasu - a dokładniej, jego nadmiaru w organizmie? Jakie są oznaki somatyczne i jak się go pozbyć? Wszędzie jest o niedoborach - a o nadmiarze, niestety nie