Mój świat - Tamaryszek

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
karina1
1000p
1000p
Od: 19 sty 2010, o 12:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój świat - Tamaryszek

Post »

Piękne zdjęcia ;:63 ;:63 ;:63
"Przyjaciele są jak ciche anioły,które podnoszą nas,kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać" Miłego dnia,życzy Karina
Mój piękny ogród - Akacjowe raczo- Cz1.'Ogród Kariny i Marka"Akacjowe Ranczo"Cz2.
mk1112
50p
50p
Od: 18 lis 2009, o 22:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tamaryszku. Dziś znów odwiedziłam twój ogród i w końcu dobrnęłam do końca. Jest przepiękny. Pozwolisz,że zainspiruję się twoją białą rabatą...
A twoja wycieczka- to marzenie każdego z nas tutaj na forum. Cieszę się bardzo twoim szczęściem.
Parę lat temu byłam w Niemczech w Essen na targach florystycznych i była to dla mnie niezapomniana przygoda.
Pozdrawiam Małgorzata
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Witaj, Tamaryszku :D
Rzadko ostatnio zaglądam na forum, bo zima na tyle dała mi się we znaki, że najzwyczajniej w świecie mi się nie chce... Czy pisać o ciągle zalegającej grubej warstwie śniegu??? Niby znika, ale jest go ciągle tak dużo, że pewnie miejscami będzie zalegał do Wielkanocy... Wiosna nieuchronnie się zbliża, czemu świadectwo dają ptasie trele. Rośliny jednak ciągle śpią przykryte sporą warstwą śniegu...
Na szczęście za kilka dni wyjeżdżam naładować akumulatory i mam nadzieję wrócić w lepszym nastroju :)
Oby do wiosny!!!
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Dziś jeszcze kilka zdjęć kompozycji kwiatowych z Keukenhof. Też wiosennych...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

MALGOCHA ? miło mi ,że zaglądasz, Małgosiu !

ELSI ? Elu, nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie ogrodnika nie będzie. Sprowadzam tylko specjalistów do wiosennej obróbki trawnika. Wkopałam tych donic sporo, zobaczymy jak przyjdzie się uporać z robotą. Pocieszam się,że ich wykopywanie będzie już w okresie, kiedy większość prac w ogrodzie jest wykonana.

DODAD ? Dorotko, między innymi dlatego pomysł z donicami mi się spodobał ? też poniszczyłam sporo cebul, szukając ich w ziemi.

ABEILLE ? witaj, Wiesiu ! Pomysł ?z warkoczykami? zastosuję ! Też myślałam,że przywiozę pamiątkowe ?pięknotki? z podróży , ale się oszukałam. Z Keukenhof nie bardzo mogłam, byliśmy tam rowerami.

ATKA ? Beatko, tak , jak opisałaś, pasuje mi ten porządek z cebulami, dzięki wykorzystaniu donic. Cieszę się, że potwierdzasz, że to ułatwia sprawę ! No i ochrona cebul przed nornicami też ma znaczenie.

RIANE ? cześć Agato! Ja też nie miałam łanów cebulowych, ale chciałabym mieć, chociaż spore grupy. Ciekawa jestem Twojego ogrodowego bałaganu !

PRIAM ? witaj Przemku i cieszę się,że Ci się podobało

GORYCZKA ? będą zdjęcia, Krysiu, będą... Jeśli się trafią szachownice, zrobię im specjalną sesję fotograficzną !

IGA ? fajnie, że masz pozytywne doświadczenia z donicami, to znaczy ? że ja też nie będę żałować... Na szczęście mam miejsce na dojrzewalnię tulipanów w donicach.

VITA ? Wiktorio, tulipany mają tyle uroku...Na zdjęciu pojedynczy kwiat wygląda pięknie. Ale na rabacie jeden tulipan chyba wyglądałby na zagubiony...
Gleba u mnie to sam piach...bądź co bądź to las sosnowy. Tam gdzie cokolwiek sadzę, ładuję wory ziemi, torfu, kompostu... Z moich krótkich doświadczeń ogrodowych ? tulipany nieźle sobie radzą. Wkrótce zobaczymy, czy będę miała się czym pochwalić w tym roku...
Wiesz, cebule w Amsterdamie kupiła też koleżanka, z którą była ? jej też nie wyszły...

FELA ? witaj Felu ! Czekam na Twoją relację z wycieczki do ogrodu botanicznego

SZYSZUNIA ? Iwonko, u mnie też pełno jakichś podziemnych gryzoni. Szaleją bo widzę kopczyki i dziury...

KARINA ? dziękuję, Karino !

MK1112 ? witaj Małgosiu! Dziękuję za dobre słowo ! Mam nadzieję,że Biały Ogród w tym roku będzie ładny, mam tam dosadzić jeszcze sporo roślin. Nie chciałabym Was rozczarować ( i siebie, oczywiście)

MONIA ? dziękuję za wizytę, Moniko! U mnie już śnieg się rozpuszcza...ale pod północną ścianą zostało go sporo. W niedzielę zbierałam łopatą z większych hałd, może szybciej się rozpłynie. Udanej podróży !

Jutro relacja z wiosny w moim ogrodzie !
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
Matemax
1000p
1000p
Od: 14 sty 2010, o 19:27

Post »

Witaj Izo, od takich kolorków i widoków aż miło się na serduchu robi, aż trudno uwierzyć, że już to wszystko u nas zagości w ogrodach, pozdrawiam Obrazek
x-d-a

Post »

Izo, zdjęcia z Keukenhof - piękne i inspirujące!
Szczególnie podobała mi się kompozycja złożona z niebieskich hiacyntów, żółtych bratków i tulipanów ;:63
Pozdrawiam cieplutko ;:3
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Kontakt:

Post »

zaraz inaczej na duszy i w sercu jak człowiek na takie kolorki popatrzy :)
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Kontakt:

Post »

Witaj Tamaryszku, od zawsze sadzę cebule w donicach plastikowych i koszykach. Dla mnie jest to dobry sposób na szybkie przeniesienie kompozycji z jednego miejsca na drugie w czasie kiedy rośliny kwitną. Oczywiście pomaga też przy wykopywaniu - brak uszkodzeń. Nawet lilie mam posadzone w dużych osłonkach, ale dlatego, że u mnie jest sporo nornic.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
mme33
1000p
1000p
Od: 26 lis 2008, o 21:26

Post »

Witaj Tamaryszku :wit

Twoje zdjęcia wprawiły mnie w cudny nastrój od rana :D
Ogród bajkowy......zazdraszczam...pozytywnie :D
Magdalena pozdrawia :)
Zapraszam do ogrodu
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51

Post »

Tak jak Dali podoba mi się kompozycja z trzeciego zdjęcia i bratki z ostatniego na żółtym tle ładnie się prezentują. Masz rację że to bardzo ładne i pogodne zestawienie. A ja wymyśliłam pokrycie tego mojego,nieszczęsnego, frontowego parkanu kobeą, która tutaj jest rośliną wieloletnią. Obok (u stóp tego parkanu) posadzić chcę słoneczniki o różnej wysokości (piętrowo).Co o tym myślisz?
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
roslynn
1000p
1000p
Od: 15 lut 2008, o 12:12

Post »

A ja chyba ściągnę ten pomysł z donicami, że też człowiek sam na to nie wpadł :D
Tamaryszku, wycieczkę miałaś cudowną, sama bym chciała. Może kiedyś :D
Sabina

Moje linki
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Iza, cudne zdjęcia ;:180 , oczywiście moim zdaniem najładniejsze to fioletowo żółte :uszy
Czekamy niecierpliwie na relację z Twojego ogródka ;:224 .
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

Ale super, planując majówkę w Holandii nie wiedziałam że te ogrody są czynne tak krótko. Na szczęście się załapię ;:138 :heja :heja :tan .
Izo jak byś mogła napisać jakieś "złote rady" dla zwiedzającej i kupującej ;:65 i czy są szanse na zakup jakiś bylin?.
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witam wszystkich ! Dziś pierwsza wiosenna relacja z ogrodu...
Śniegu coraz mniej, jednak zostało sporo na rabatach mniej nasłonecznionych i od północnej strony domu leżą zaspy. A pod nimi, niestety, sporo roślin, których stan mnie niepokoi...No, i leży też na tarasie, to, co spadło z dachu, bo to płn.-wsch. strona.

Na razie zauważone straty, to:
Połamana trzmielina pienna , młoda mahonia straciła część gałęzi, wielka mahonia wygląda na zmarzniętą, podobnie jak część bluszczu i ognik.

Obrazek

Obrazek

Na trawniku, jak u wielu z Was, po roztopieniu śniegu znalazłam takie niespodzianki...

Obrazek

Obrazek

Tu są ( były ? ) posadzone hiacynty...

Obrazek

Ale są i bardziej optymistyczne akcenty - pierwsze bardzo nieśmiałe przejawy wiosny...
Pękające pąki oczaru...

Obrazek

Obrazek

...oraz wyłaniające się ze zbitej trawy krokusy...!

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Katarzynka
500p
500p
Od: 23 mar 2007, o 17:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Izo ognik odbije, machonia raczej też więc się nie martw. Krecisko paskudzisko wszędzie wiele szkód wyrządza ale może uchowały się Twoje hiacynty.
Krokusiki już całkiem spore.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”