Lilie - uprawa Cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Lilie - uprawa

Post »

mirzan napisał(a):
Cebul lilii nie suszy się,sadzi się je zaraz po wykopaniu.One nie mają suchej łuski oktywowej,
która pozwala na dłuższe przechowywanie cebulek.
Hmm, zdarza mi się przechowywać wszystkie cebule lilii zimą i nie zauważyłem na nich żadnego uszczerbku czy wysuszenia. Ciemna, chłodna piwnica + trociny/piasek i nie było problemów.
Troche mnie zaskoczyłeś, bo nie wyobrażam sobie zimowania na zewnątrz np. orientalnych egzemplarzy.
Awatar użytkownika
meluzyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sie 2009, o 10:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A ja mam lilie tylko w donicach. I zastanawiam się jak długo mogą stać na balkonie, do pierwszych przymrozków? Czy potem je wynieść do piwnicy w donicach czy je z nich wyjąć? Piwnica ciepła, w bloku. Na razie liście są jeszcze zielone.
Prawie wszystkie, to orienty.
tollo
100p
100p
Od: 21 paź 2008, o 18:43

Post »

Lila31 mam do Ciebie prośbę.Pokazałaś sposób sadzenia i zabezpieczania lilii we wiaderkach z
Castoramy.Zrobiłam tak samo.Kupiłam 12 litrowe wiaderka i wsadziłam w nie po trzy cebulki
lilii.Teraz mam dylemat czy aby nie upchałam za dużo cebulek w tych wiaderkach.Czy nie będzie
im za ciasno?Czy nie przełoży się to na słabe kwitnienie lilii?Proszę o odpowiedź.
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10

Post »

Obrazek
Henry's Lily Lilium henryi
Właśnie przywiosłem z Danii Lilium henryi, którą kiedyś kupiłem a ostatnio stała u matki bo nie miałem ogródka, a wyglądała bardzo podobnie jak na zdjęciu.
pozdrawiam, Gunnar
babi52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2008, o 00:31

Post »

Rolmus Mocny
ad1
dlaczego chcesz wykopywać lilie?Ściółkę spożytkuj na ich okrycie i zostaw cebule w ogrodzie. Cofnij się do początku tego wątku gdzieś w pażdzierniku lub listopadzie poprzedniego roku pokazałam jak okrywam lilie na zimę- właśnie ściółką i liśćmi.Pięknie zimują w gruncie.
ad2
Ściółka świetnie nadaje się do sadzenia lilii tylko wymieszaj ją z rodzimą glebą.
ad3
Lilie candidum nasze babki hodowały w ogrodach bez specjalnych zabiegów . Podsyp trochę dolomitu przy sadzeniu.
;:196 Kaśka
sylwekw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Wątków o liliach jest sporo ale ten z tytułu chyba pasuje do mojego pytania no i jest w miarę aktywny ostatnio więc postanowiłem zadać to pytanie tutaj.

Dzisiaj wykopywałem a właściwie wyjmowałem z donic dwie lilie (liście i łodyga już całkiem padły więc chciałem przyjrzeć jak się mają cebulki) i mnie właśnie taka "niespodzianka spotkała. Czy taki przyrost cebulek lilii jak na zdjęciu poniżej jest normalny - to znaczy typowy dla lilii?
Mam nadzieję, że to widać ale opiszę. Otóż z głównej cebuli łodyga rośnie w górę a na niej kilka centymetrów powyżej głównej cebuli powstało kilka malutkich, obrastających łodygę dookoła i mających nawet swoje własne korzonki.
Dodam, o ile to ma jakieś znaczenie, że jest to Lilia Tango (biała ale odmiany dokładnie nie znam bo kupowałem jako mix tango).

Obrazek

Domyślam się, że dobrze zrobię jeśli te wszystkie małe cebulki oddzielę i posadzę osobno ale zastanawiam się też czy dobrym pomysłem jest zaprawienie Kaptanem zarówno dużej cebuli jak i tych małych (zamierzam tą dużą ale i małe zaraz wsadzić z powrotem).

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
Awatar użytkownika
meluzyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Też się zastanawiam czy na zimę wyjąć cebule z donic czy je zostawić tak jak rosły i wynieść do piwnicy
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

sylwekw pisze: Otóż z głównej cebuli łodyga rośnie w górę a na niej kilka centymetrów powyżej głównej cebuli powstało kilka malutkich, obrastających łodygę dookoła i mających nawet swoje własne korzonki.
Wszystko w porządku,w taki właśnie sposób lilie rozmnażają się. Wysadź drobnicę na osobną
grządkę,oznacz,za dwa lata zakwitną.Zaprawić możesz,nie zaszkodzi.
sylwekw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

mirzan - dziękuję za odpowiedź.
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2009, o 22:43

Post »

Kochani, skutecznie zaraziliście mnie chorobą liliową już na wiosnę, ale dopiero przedwczoraj stałam się posiadaczką pierwszych cebul i to od razu w ilości sztuk 40 :roll: Kupowałam grupowo z wrocławiakami u pana Jana (lilie maślickie). No i pan Jan kazał sadzić białe longiflorum w torfie, pewnie odkwaszonym. Wcześniej w tym wątku wyczytałam, że pod longiflorum trzeba dodać trochę wapna lub zmielonej kredy. Czy dodawać jeszcze te dodatki do torfu, czy to bedzie nadmiar szczęścia jak dla lilii?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
meluzyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mirzan, jak myślisz czy na zimę wyjąć cebule z donic czy je zostawić tak jak rosły i wynieść do piwnicy, a przesadzić na wiosnę?
mirzan
---

Post »

Wyjąć z donic,posadzić w ogrodzie,Jeden sezon w ziemi,a jesienią cebule wykopać i znów
do donicy.Czyli dwa komplety cebul lilii.
Jeśli zaniesiesz do piwnicy i zaczną rosnać w styczniu,to co z nimi zrobisz?
Awatar użytkownika
meluzyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kłopot w tym, że ja nie mam ogrodu :(
mirzan
---

Post »

Wobec tego,rób tak,jak możliwości pozwalają.Albo daj komuś kto ma ogród,a pod koniec zimy kup nowe.Cebulki teraz są obrzydliwie tanie,czasem lepiej wyrzucić,niż przestawiać z miejsca na miejsce
Awatar użytkownika
meluzyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Masz rację, cebule są b. tanie. Te, które mam oddam przyjaciółce do ogrodu, dzięki :)
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”