Ogródek AGNESS cz.3
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Izuś bylinkowe też są piękne
A słoneczniki posiejesz sobie w przyszłym roku i będą cieszyły Cię jeszcze bardziej
Iguś
bo tego miejsca ciągle brak
Miałam przerabiać sobie mniejszy skalniak, ale z przymusu zmieniłam koncepcję
w związku z tym, że nie mogę doczekać się na kamienie, nie będę zmieniała skalniaka, a mocno powiększę kwaśną rabatę, która jest w pobliżu, i ona wchłonie ten skalniak, który obsadzę, iglaczkowymi miniaturkami i wrzosowatymi. A przerobię duży skalniak wiosną, bez jakiegoś znacznego powiększanie, więc nie będę potrzebowała dodatkowych kamieni. Tak więc z przymusu zmiana koncepcji, ale chyba efekt wcale nie będzie gorszy

Iguś

Miałam przerabiać sobie mniejszy skalniak, ale z przymusu zmieniłam koncepcję

-
- 1000p
- Od: 26 sie 2008, o 19:21
-
- Od: 25 wrz 2008, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Agnisiu koniecznie napisz co nowego posadzisz............chyba nadchodzi czas tulipanów,irysów cebulowych i lilii
cmokasy

cmokasy
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
- AGNESS
Marylu, Smoczynko , niestety z kamieniami jest w moich okolicach prawdziwy problem. Jeszcze kilka lat temu, jeździliśmy z męzem po polach i zbieraliśmy kamienie, teraz zrobił się to towar chodliwy, wiele osób poszukuje do ogródków, i teraz kamienie są zbierane i sprzedawane . Nie byłoby to problemem, bo kupiłabym, ale niestety potrzebny jest własny transport, a to się już tak nie da przewieść jak przy zbieraniu z pól , po kilka kamieni
I stwierdziłam, że zanim doczekam się , to mi te kupy ziemi porosną lasem
i zmieniłam plan
Obok tego małego skalniaka, który miałam przerabiać jest kwaśna rabata obsadzona małymi iglaczkami, rodendronami i azaliami, więc je połączę, usunę roślinki ze skalniaczka, ziemię wymieszam z torfem i obsadzę miniaturowymi iglaczkami, azaliami japońskimi i wrzosami, myślę, że efekt powinien być ciekawy z taką podwyższoną wysepką 
Co do cebulaczków, to jak najbardziej też, już trochę różności kupiłam, zimowity już wysadzone i czekam na kwiatki
ale jeszcze sporo chcę dokupić, bo wiele tulipanów wypadło mi przez to, że nie wykopuję. Choruję również na szachownice, mam już na oku 3 odmiany na allegro, a z nimi trochę tulipanów, żonkili i krokusów. Lilie zostawiam na wiosnę
No i oczywiście róże

Co do cebulaczków, to jak najbardziej też, już trochę różności kupiłam, zimowity już wysadzone i czekam na kwiatki

- AGNESS
Irenko udzielać się od Ciebie może jak najbardziej, bo masz przepięknie w swoim ogródku
U mnie jest większość kwaśnych rabat z RH, azaliami i oczywiście z iglakami, ale mam straszną ochotę na wrzosy i wrzośce, bo tych jeszcze niestety nie mam. Chciałam powiększyć skalniak, bo uwielbiam skalne roślinki, ale niestety brak kamieni, spowodował zmianę decyzji. Ale nie martwię się zmianą planów, ponieważ już znalazłam radę na roślinki skalne, a mianowicie przerobię duży skalniak, który już wielokrotnie pokazywałam, są na mim bardzo porozrastane roślinki, więc je trochę ogolę
i od razu zrobi się miejsce na nowości 8)
A przy okazji może jeszcze troszkę go rozciągnę