Ogród Ali -> alana cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Ali -> alana cz.2

Post »

Alicjo moi goście domagają się Twoich zdjęć kompostownika :;230 .
Coś się zaniedbujesz to może jakie depeszowskie fotki?.
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

DTJ_1 pisze:Coś się zaniedbujesz to może jakie depeszowskie fotki?.
Dorotko, wiedziałaś jak mnie podejść ;:306 Mówisz i masz, równo rok temu o tej porze byłam w Łodzi (Jolu pozdrowienia Obrazek) to i fotka z koncertu Obrazek
Obrazek

A przy okazji, witam wszystkich w nowym roku w wirtualnej wersji działek :wit

Anastazja B dzięki dzięki,szkoda tylko, że Rosarium i Golden Showers w ostatnich latach tak pięknie nie wyglądają.

Dorotko, wybacz, ale nie mogę znaleźć fotek kompostownika, nie wiem gdzie się podziały, coś mi się mgli, że kiedyś go fotografowałam... ;:224 ;:306 Ale w najbliższym czasie wybieram się na działkę, to fotki będą (mam tylko kawałek tej konstrukcji, ale za to z psem w głównej roli :D).

Zima jeszcze tak jakby panuje (w chłodniejszych miejscach zalega jeszcze zlodowaciały śnieg), ale w duszy wiosna gra. Nawet prace działkowe rozpoczęte - od bielenia drzewek, przez przycinanie winorośli, po przycięcie wierzby (przygotowana nawypuszczanie nowych gałązek, foto z 14.02):
Obrazek

Kilka wiązek wikliny czeka na swój czas:
Obrazek

A w domu parapet już osaczony - na początku lutego wysiałam dwa opakowania kobei, wzeszła aż 1 roślinka ;:222 1,5 tygodnia temu poprawka, trzecie opakowanie zakupione, wysiane, ciekawe z jakim skutkiem tym razem...
Do palet doszły nasiona szałwii omączonej i werbeny patagońskiej.
A poza tym kolekcja nasiona nieznacznie powiększa się systematycznie... A jeszcze czekam na dostawę heliotropu do ogrodniczego ;:306
Dzisiaj kupiłam jeszcze dwie bulwy batatów, wsadzone w doniczki, poeksperymentujemy i zobaczymy czy coś wyrośnie, czy może coś zgnije.

Na razie I partia zakupów:
Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Aluś :wit dobrze, że odkurzyłaś wątek. Idzie wiosna, więc już czas obudzić się z zimowego snu :)
Szał zakupowy ogarnął wszystkich :) Nasionka fajne, szczególnie wpadł mi w oko onętek pełny. Przypomniałaś mi, że mam nasionka zebrane na jesieni, ale tego zwykłego.
Napisałam do Ciebie na pw
;:196
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

WOW ;:195 ,to dopiero fota, w zeszłym roku nie byłam, niestety. Ostatni występ w na Narodowym, ale szczerze, fajniejszy był w Łodzi chyba dwa lata wcześniej. :wink: . Czekam na fotki, a co tak strasznie mocno przystrzygłaś, to jakieś owocowe?, ja jak coś przycinam to strasznie oszczędnie bo się boję, no chyba że wycinam ;:134 to na maksa :D .
Fajnie, że obudziłaś się ze snu zimowego, teraz z górki
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W ubiegłym tygodniu na dwa dni wróciła zima i sypnęła trochę śniegiem, ale na szczęście weekend ciepły, tylko ciekawe co będzie pod koniec tygodnia? Oby nie ochłodziło się zbyt mocno.
W ubiegłym tygodniu zamówiłam kilka róż i lilii... :wink:

Dorotka350 szał nasion chyba ja złapałam, bo coś za dużo ich nabyłam, a jak na razie to co wysiałam marnie wschodzi :(

DTJ_1 Łódź z 2010 bardziej Ci przypadła niż stadionowy koncert? Owszem, ten podwójny był nieziemski, wrażenia jak dla mnie nie do zapomnienia, rewelacja, ale na Narodowym ta atmosfera, jejku, ale było bajecznie, aż płakać się chciało na koniec koncertu (Higher Love, zawsze marzyłam o przeżyciu tego live). To przycięte, to wierzba, tak mocno, bo będę wykorzystywać pędy do wyplatania płotków, podpórek itp. Właśnie szykuję się na ten tydzień może, ale czy coś wyjdzie, to się okaże :wink: Kiedyś też bałam się przycinania, ale trochę nabrałam wprawy i tnę wszystkie rośliny, które tego potrzebują na działce, gorzej z wysokimi owocowymi.

Obiecałam Dorocie DTJ_1 zdjęcia kompostownika, tak więc to czynię:
Obrazek

Obrazek

Z jednego boku włożone są deski, tak aby można je było wyjąć i lepiej oczyścić kompostownik
Obrazek

Teraz ciąg dalszy zakupów
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tu coś dla zabawy forumowej sprzed lat - MIESZANKA kilka lat temu miałyśmy ubaw z dziewczynami jakież to "cuda" wyrastały z takich miksów
Obrazek

Obrazek

Obrazek

A teraz czas pierwsze wiosenne fotki (sprzed kilku dni, jeszcze trochę śniegu na nich leży)
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Alu ależ zaszalałaś z nasionkami.... rany.... będzie siania ;:oj
U Ciebie jeszcze resztki śniegu leżą, u mnie prawie wcale nie było go tej zimy.... w ogóle zima przeszła jakoś tak niepostrzeżenie.... tak jakby z późnej jesieni zrobiło się od razu przedwiośnie...
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Alu fajnie,że piszesz:) Nasionek sporo nakupiłaś i zauważyłam u Ciebie jarmuż,ostatnio wiele dobrego się o nim naczytałam,ale nasion u mnie w Castoramie nie znalazłam.To bardzo zdrowe warzywko ;:333 Cynia skabiozowa wygląda jak jeżówka.
Ciekawa jestem Twojej werbeny patagońskiej jaka Ci wykiełkuje.Ja dostałam od miłej forumki nasionka,ale od 4 lutego ani jedno nie wzeszło ;:145 Mam nadzieję,że jeszcze coś się ruszy.
Napisałaś,że zamówiłaś róże i lilie....pochwal się co za odmiany ;:224
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Aluś poszalałaś z nasionkami ;:224 ...Szaleństwo zakupów nie omija nikogo, wszystkie mu ulegamy :D
Wiosna u Ciebie śliczna, tak bardzo cieszą te pierwsze zielone kiełki :)
Napisz jakie róże i lilie zamówiłaś? Jestem bardzo ciekawa... ;:65
;:196
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nasionek trochę mam od forumek , niestety nie chcą wzejść, albo wschodzą i padają, nie wiem o co im chodzi. W przyszłym roku żadnych parapetów z kwiatami, tylko potrzebne warzywa ;:224 . Przekonałaś mnie do tego kompostu, właśnie poluję na cegłę z robiórki , bo zamierzam działkę murkami obmurować :;230 .Bardzo fajny patent. ;:215.
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Witaj Alutka... ;:196
Będzie się siało.. oj będzie... a potem będzie pięknie, oj będzie... ;:224
Pełnego onętka jeszcze nie widziałam u nas, ale jak gdzieś podejdę to kupię...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie!

Dzisiaj prawdziwie wiosenna pogoda, ciepło, słonecznie, aż się chciało pracować, a że wolny dzień się natrafił, to czemu nie wykorzystać tych warunków :wink:
Nasion nakupowałam jak głupia, teraz mam mały orzech do zgryzienia - coś kiepsko mi w tym roku wszystkie nasiona wschodzą, a jeśli już to marnie rosną, a wiele wypada (i to bez względu na firmę nasion). Nawet w różnych ziemiach wysiewałam aby sprawdzić przyczynę niepowodzeń, ale bez zmian.
Pytacie o róże i lilie, juz wymieniam co zamówiłam.
Róże:
- Elmshorn
- Eden
- Alexander MacKenzie
- Barbara
- Grootendorst - F.J. i Pink

Lilie:
- Dimension i Lionheart - azjatyckie
- Crossover i Tridex - azjatyckie niskie
- Commitment i The Edge - orientalne
- Agostini, Carano, Conca d`Or, Holland Beauty i Saltarello - orienpety

Aga, miło Cie widzieć :) śniegu u mnie nie ma, to zdjęcia z ubiegłego tygodnia, kiedy na moment wróciła zima i popadało trochę wówczas. W przeciwieństwie do poprzedniej zimy, w tym roku trochę śniegu u nas było, przynajmniej w rowach woda jest.
Aniu też jarmuż za mną chodził od jakiegoś czasu, zachęcona dobrymi plonami "moich" działkowców, kupiłam i ja nasiona w tym roku, spróbuję co tam mi wyjdzie. Dla mnie wszystkie warzywa, które można samodzielnie wyhodować są wprost drogocenne, bo to podstawa mojego menu :wink: Cynię skabiozową kupuję od kilku lat, czasem niektóre wyrastają jako zwykłe, ale i tak jak rozkwitną to efekt jest śliczny. Moje werbeny tez marnie, kilka wzeszło, reszta nie wiem czy wyjdzie czy nie, poczekam cierpliwe.
Dorotko dorotka350 oj cieszą wszystkie zielone główki, zwłaszcza, ze jest duża różnica między tymi na fotkach a stanem dzisiejszym.
Dorotko DTJ_1 u mnie podobnie z nasiona, zresztą wyżej napisałam. U mnie na parapecie umieszczony czteropółkowy stojak, to miejsca dużo na szczęście nie zajmuje moja szklarnia. Kiedyś w jakiejś gazecie zobaczyłam wzór podobnego kompostownika, pokazałam tacie i na podmurówce starego wybudował obecny :) A u nas cegła też pochodzi z rozbiórki starego domu, to i wytrzymały materiał się trafił.
Gabi pełny onętek też pierwszy raz wpadł mi w ręce, kiedyś Magda (Karolcia) kupowała odmiany onętków, m.in. chyba pełny i wysyłała nam nasiona, ale tylko jeden pełny mi urósł wówczas.

A teraz czas na aktualne foto z dzisiaj:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Krokusy
Obrazek

Obrazek

Obrazek

I przymierzająca się do kwitnienia przylaszczka
Obrazek
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Wszystkie róże cudne wybrałaś ;:333 Nie znam tylko Barbary... a, już wiem, to Austinka ;:167
Lilie ;:224 Szczególnie oryginalna jest Lionheart...ciekawa kolorystyka.
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Pamiętam że Madzia miała takie, ale z nasion pozyskiwanych raczej słabo wychodzą oryginały...
Może u nas też gdzieś się pojawią, tylko muszę się wybrać na objazd sklepów... a pogoda dzisiaj nie za bardzo...
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Moje siewy w tym roku są do niczego,kilka siewek na jeden pojemnik ;:222 Nie tego się spodziewałam,nie wiem co jest przyczyną.
Czeka mnie druga próba z lobelią...
Różyczki bardzo ładne,Eden wiadomo,że to moja naj:) Elmshorn ma moja ciocia i co roku bujnie jej kwitnie non stop ;:108
Lilie też zamówiłam,pewnie za kilka dni dojadą,lubię je sadzić,potem takie ładne palemki wyrastają i na końcu piękny kwiat ;:108
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj pogoda aż tak nie straszyła, świeciło słońce, chłodniej niż wczoraj, ale jak na pierwszą połowę marca, nie można narzekać, ciekawe co będzie jutro.
Jutro chyba wybiorę się do ogrodniczego po nową paczkę szałwii omączonej, bo z pierwszego wysiewu zostało jak na razie chyba z 5 malutkich roślinek (ciekawe kiedy padną i one). Może coś nowego dowieźli.... ;:306
Miałam dzisiaj dotrzeć do Lidla po nawóz i ewentualnie byliny, ale plany nie wypaliły, ciekawe czy jutro coś jeszcze będzie.

Dorotko, ta Barbara to podobno Delbarda - tu możesz ją zobaczyć http://www.roses.webhost.pl/2011/01/hom ... z-winkler/, właśnie Lionheart chcę posadzić w duecie z Dimension dla podkreślenia kolorów jednej i drugiej.
Gabi może teraz lepiej wyrosną te pełne kosmosy, nasiona tanie to można próbować, jakby się udały fajnie byłoby.
Aniu u mnie to samo, już myślałam, że to ja w tym roku mam kiepską rękę, ale zaczynam czytać, że wielu osobom takie przypadki z nasionami się przytrafiają w tym roku. Elmshorn właśnie dla tego ciągłego kwitnienia kupiłam, już od dłuższego czasu za mną chodziła. A lilie, wiadomo, drugie królowe w ogrodzie ;:167

Pozdrawiam, słonecznego czwartku ;:3
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”