Nowy ogród Jacka cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Od: 12 lip 2008, o 23:53

Post »

Jacek P.... pisze:No, nie wypada narzekać, bo dzięki tej pogodzie prawie wszystkie rośliny mi się przyjęły i trawa świeżo wysiana mam nadzieję, że też szybko wykiełkuje :) Dla zakładających ogród takie warunki są idealne. :)
Fakt jest taki, że deszczu na pewno jest zdecydowanie za dużo, ale dzięki niemu moja nowo wysiana trawka /półtora tygodnia temu/ pięknie wschodzi...A do tego jest jeszcze ciepło...Tylko słoneczka brakuje..

Koniecznie poszperaj Jacku, może masz stare zdjęcia to zrobisz nam pokaz ogrodu przed i po :lol:
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam bardzo serdecznie :) Jak to miło po pracowitym dniu usiąść sobie przed kompem i czytać takie miłe posty :) Trochę upał mnie rozwalał ale w sumie - nareszcie upalne, letnie dni :!:
Jadziu
Takich słonecznych akcentów coraz więcej, bo kwitną liliowce, rudbekie i floksy się zabierają. Na daliach też już pąki.
Za chwilę wkleję zdjęcia ze ścieżką i z posianym trawnikiem
Jolami
Mam nadzieję, że i do Ciebie zawitało słońce. Ale wieczorem zebrało się na burzę. Przeszło jednak bokiem i spadło zaledwie parę kropli.
A zdjęć poszukam.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obiecane zdjęcia moich ostatnich poczynań:
nowoposiany trawnik rozdziela dwie identyczne rabaty. Tyle że na tej po lewej stronie na razie same chwasty :oops:
Obrazek
i inne ujęcie na północną część trawnika
Obrazek
ścieżkę umocniłem kamieniami
Obrazek
a teraz dosypuję tam ziemi, by zniwelować spad
Obrazek
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Od: 12 lip 2008, o 23:53

Post »

Fajnie sobie poczynasz w ogródku...Ta ścieżka jak będzie ukończona i wokół zagospodarowane rabatki to będzie świetnie wyglądało...
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A teraz trochę kolorków :)
pokazywałem ją w deszczu, a teraz 'Staccato' w pełnym słońcu
Obrazek
patrząc na to zdjęcie, nikt już nie ma wątpliwości, że to dzwonek kropkowany
Obrazek
zakwitły dzwonkowe liliputy
dzwonek drobny
Obrazek
dzwonek dalmatyński
Obrazek
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

Witaj Jacek, widzę że pracujesz mocno w ogródku :) dobrze dobrze, będzie co podziwiać... :) a kwiatuszki znów piękne pokazujesz i Twoje zdjęcia też robisz bardzo dobrze :wink: :D
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Jolami i Alu za tyle miłych słów. Jednak staram się nie pokazywać tych wszystkich brzydkich zakątków, których u mnie nie brakuje. Dziś całe wiadra chwastów wyrwałem a i tak jest ich jeszcze dużo na rabatach. Nie wiem, kiedy ja się zabiorę za robotę przy drugiej części ogrodu :?
Ale powoli prace się posuwają - ta nowa ścieżka z cegieł, trawnik posiany, ścieżka wokół skalniaka też dziś wysypana piaskiem, stare trawniki regularnie koszone.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Jacku dużo już zrobione ale duża też jeszcze praca przed Tobą .
Dobrze że choć miękko w ogrodzie i łatwo usuwać chwasty .,ale z drugiej strony ciągle pada i chwasty rosną jak szalone .
Genia
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Geniu! Tak, gdzie się nie obejrzę, widzę same chwasty. Pielę czasem tylko wokół jakiejś roślinki, by jej nie zarosły albo te kwitnące, żeby się nie rozsiały. Mam też mnóstwo samosiejek pietruszki i kopru. Szkoda mi to tak wywalać na kompost więc zacząłem suszyć. Powoli moje mieszkanie zamienia się w suszarnię ziół :lol: - w kuchni pietruszka, w sypialni estragon....
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kawał dobrej roboty! Jeszcze trochę sam zobaczysz efekty! Wygląda na to, że też mam "Staccato"...Czy na pędzie jest tylko jeden kwiat? Dzwoneczki urocze!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jacku Twoja 'Staccato' pięknie wyglądała w deszczu i wygląda w słońcu ;:109

Dzwoneczki śliczne a ten dzwonek kropkowany przecudny...........
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
Grzesiu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 13:31

Post »

No trawnik jak się patrzy......będzie pięknie.....
I fajowo wygląda ta ścieżka z cegiełek i kamieni.....
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Jacku narzuciłeś sobie duże tempo w urządzaniu ogrodu, to co pokazujesz widać, że będzie ładnie. Co to za rośliny rosną na środku nowego trawnika? Śliczne fotki z kwiatami, lilia piękna. Podziwiam cię jako smakosza herbat ziołowych.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam Was :!: Biegam po innych ogródkach a u mnie tylu gości :) Cieszę się.
Za oknem ulewa i pioruny rozcinają niebo.
Iza-Tu.ja, 'Staccato' ma tylko jeden kwiat i jest nie za wysoka - łodyga ok.30cm. Czy Twoja jest wyższa? Bo nie wiem, czy u mnie, dlatego że młoda.
Efekty i zmiany widzę, ale chciałbym "panować" już nad całością, a póki co ledwo sobie radzę na połowie :cry:

Jollla500, wnet zakwitną lilie królewskie i przyćmią małą 'Staccato'. Mam nadzieję, że obecna nawałnica ich nie połamie :cry:
Tak, dzwonek kropkowany jest moim ukochanym dzwonkiem. Czekam, aż zakwitnie jeszcze drugi i kilka innych dzwonków.

Dzięki Grzesiu, obecnie deszcz podlewa mój trawnik pięknie więc niedługo będe go kosił :lol: .
Ceglana ścieżka jeszcze taka "surowa" ale popracuję nad nią no i obsadzę roślinami.

Irenko37, dziękuję za miłe słowa :) Zioła to u mnie podstawowy napój i nimi zaczynam dzień :) Dziś też sadziłem zioła ale nie na herbaty - rozmaryn i liść laurowy. Kupiłem duże, gliniane donice, które będą główną ozdobą ogródka ziołowego.
U dołu trawnika rośnie popłoch. Rósł tam w ub. roku, przypomina mi moje początki tutaj więc zostawiłem jedna samosiejkę.
Lubię pracować w ogródku i poświęcam mu każdą wolna chwilę :)
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie już drugi dzień burzowo. Mam trzy takie bordowe lilie ( zaraz wstawię u siebie zdjęcie), są jednak znacznie wyższe niż piszesz. Mają ok. 50-60cm wys. Takie niskie to mam jasne - z małych cebulek.
A myślałeś może o macierzance przy ceglanej ścieżce? Ponoć lubi deptanie...i ładnie wtedy pachnie.
Niestety w przeciwieństwie do Ciebie ja nie znoszę żadnych ziołowych herbatek :oops:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”