Mój skrawek ziemi...Gabriela - cz.3
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No niestety bywa tak z roślinkami, czasami trzeba troszkę podwiązac, żeby ładnie prezentowały się- a ten jest piękny
U mnie wielosił się bardzo powykładał, w ogóle będę musiała się nad nim zastanowic, ponieważ po tych deszczach, jako jedyna roślinka złapał pleśń. I chyba , jeśli on jest taki delikatny, to wolę go wywalic z ogródka, niż miec zarażacza

- alana
- Od: 2 wrz 2007, o 22:10
Gabi, czemu nie wiedziałam, ze masz żeleźniak;) Czy on sie szybko rozrasta, jest uciążliwy? Bo zastanawiam sie nad jego kupnem juz od roku.
Właśnie wracam od Małgosi basowej, a u niej tez lilie kwitną, u Ciebie także, ach wzmagacie moj liliowy apetyt
Ostróżki to świetne byliny, a z nasion szybko i dużo roślin można uzyskać. Tylko najgorsze, jak te giganty wiatr zacznie pokładać, ciężko takim wysokim znaleźć podpórki.
I przetacznik juz się rozkwitł...
Właśnie wracam od Małgosi basowej, a u niej tez lilie kwitną, u Ciebie także, ach wzmagacie moj liliowy apetyt

Ostróżki to świetne byliny, a z nasion szybko i dużo roślin można uzyskać. Tylko najgorsze, jak te giganty wiatr zacznie pokładać, ciężko takim wysokim znaleźć podpórki.
I przetacznik juz się rozkwitł...
Pozdrawiam, Alicja
Działka w mazurskiej krainie
Działka w mazurskiej krainie
Ja po prostu zakochałam sie w ostróżkach oglądając je u Ciebie i na dodatek byłam w ogrodach w Dankowicach i tam też kwitły.Co za kolory!Róża jasnoróżowa rzeczywiście podobna do mojej.A liliowcami nie kuś bo nie mam gdzie wsadzić!.Dziubaski.
Ogródek An-ki
An-ka
An-ka
- bogusia177
- Od: 14 wrz 2007, o 08:38
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Gabrysiu, masz dużo wyjątkowych roślin i piękne im robisz zdjęcia. Czytam i oglądam więc szczegółowo, choć mam zaległości. Piękna ta biała szałwia omszona. Ja mam w kolorze fioletowym i różowym.
Zastanawiałem się, co to za przetacznik płożący
Myślałem, że ząbkowany, ale ten ma inaczej osadzone kwiatki.
Roślina kwitnąca na żółto, mająca nasienniki - dmuchawce to kozibród łąkowy. Mam go wiele lat, bo sam się rozsiewa i też przywiozłem go z jakiejś łąki.
Ta Twoja macierzanka jakaś wyjątkowo duża
Albo to zdjęcie sprawia takie wrażenie
Pokazywałaś też kulnika. Jeśli to faktycznie on, to będzie się pokładał, bo to roślina płożąca. Ale mi ta roślina ze zdjęcia wygląda na coś innego
Nie chcę Cię jednak wprowadzać w błąd moimi domysłami.
Zastanawiałem się, co to za przetacznik płożący

Roślina kwitnąca na żółto, mająca nasienniki - dmuchawce to kozibród łąkowy. Mam go wiele lat, bo sam się rozsiewa i też przywiozłem go z jakiejś łąki.
Ta Twoja macierzanka jakaś wyjątkowo duża

Pokazywałaś też kulnika. Jeśli to faktycznie on, to będzie się pokładał, bo to roślina płożąca. Ale mi ta roślina ze zdjęcia wygląda na coś innego

- Gabriela
- Od: 18 gru 2007, o 17:22
alana pisze:Gabi, czemu nie wiedziałam, ze masz żeleźniak;) Czy on sie szybko rozrasta, jest uciążliwy? Bo zastanawiam sie nad jego kupnem już od roku.
I przetacznik już się rozkwitł...
Alu, to ze mnie d...

Żeleźniak rozrasta się spokojnie i nie jest problemowy.
Ostróżki rzeczywiści są podatne na wiatr i deszcz.
Ale można sobie z tym poradzić.
Jak podrosną trochę, to wtykam w nie kijek bambusowy i wiążę ostróżki do niego.
Liście są duże, więc zakrywają kijki.
Grażynko, ostróżki mam wieloletnie.kogra pisze:Gabi to rzeczywiście okaz z tej ostróżki.![]()
Czy to jednoroczna ?
Siałam je w zeszłym roku wczesną wiosną.
Karolcia pisze:Gabi, zgadzam się z Tobą![]()
Różowa jest piękna.Taki niespotykany brudny róż,cudo![]()
Jeśli mogę o coś prosić...
Pokazuj je jak najczęściej
Madziu, nie wiem czy byś się nie zanudziła, gdybym pokazywała je w kółko...
Ale dla odmiany, zrobię zdjęcie ostróżek mojej sąsiadki.
Ona to dopiero ma okaz - kolor podobny do mojego.
AGNESS pisze:Kwiat ostróżki faktycznie gigant![]()
Liliowce przepiękne, a i lilia cudo
Agnieszko, liliowce tak naprawdę zaczną kwitnąć za jakiś czas.
To był taki przedsmak...
Dorotko, dziękuję za wizytę.Dorota T. pisze:Gabrysiu, wizytę w Twoim ogrodzie można porównać do wizyty u jubilera, same szlachetne roślinki i perełki.Jak zwykle z przyjemnością delektowałam się zdjęciami.
Pozdrawiam.
To prawda, mam trochę rarytasków, ale chęci mam na dużo więcej.
Zresztą chyba wszyscy tak mamy...
an-ka pisze:Ja po prostu zakochałam sie w ostróżkach oglądając je u Ciebie i na dodatek byłam w ogrodach w Dankowicach i tam też kwitły.Co za kolory!Róża jasnoróżowa rzeczywiście podobna do mojej.A liliowcami nie kuś bo nie mam gdzie wsadzić!.Dziubaski.
Aniu, ja to jestem trochę porąbana...
Działkę mam 17 lat, i ostróżki były tam od zawsze.
Ale gdy "przewracałam działkę do góry nogami", nie znalazłam dla nich miejsca.
Część powędrowała do sąsiadki, a część na kompost - zresztą wiele roślin tak zmieniło miejsce.
Dopiero na forum uświadomiłam sobie, że są ładne.
Wysiałam więc w zeszłym roku nasionka, i tym sposobem wróciły do łask...
A liliowce warto mieć, choćby ze względu na ich bezproblemową uprawę i długie kwitnienie.
Tu na forum krążą różne wirusy, więc możesz się zarazić... np. liliowcowym...

Boguśko, ta ostróżka jest z tej samej paczki nasion, z której dałam i Tobie.bogusia177 pisze:Ale duża ostróżka ,ciekawe czy to taka odmiana ,czy tez dobrze wypasiona
Gabi powiedz to niebieskie to co ????
Liliowce już zaczynają kwitnienie ,no to fajnie ,u mnie też widać pączki :P
To niebieskie to przetacznik kłosowy.
Jacku, dzięki za nazwanie rośliny, choć to nie do końca ta sama.Jacek P.... pisze:Gabrysiu, masz dużo wyjątkowych roślin i piękne im robisz zdjęcia. Czytam i oglądam więc szczegółowo, choć mam zaległości. Piękna ta biała szałwia omszona. Ja mam w kolorze fioletowym i różowym.
Zastanawiałem się, co to za przetacznik płożącyMyślałem, że ząbkowany, ale ten ma inaczej osadzone kwiatki.
Ta Twoja macierzanka jakaś wyjątkowo dużaAlbo to zdjęcie sprawia takie wrażenie
![]()
Pokazywałaś też kulnika. Jeśli to faktycznie on, to będzie się pokładał, bo to roślina płożąca. Ale mi ta roślina ze zdjęcia wygląda na coś innegoNie chcę Cię jednak wprowadzać w błąd moimi domysłami.
Przeszukałam Google, i okazało się , że moja to Kozibród wielki.
Ale naprowadziłeś mnie na trop...

Ja mam trzy kolory szałwii - różowy, fiolet i biały.
Bardzo je lubię bo długo kwitną i na dodatek dwa razy...
Jeśli chodzi o przetacznik, to muszę przeszukać mój zeszłoroczny wątek.
Mam tam napisane jak się nazywa.
Macierzanka chyba wygląda tak na zdjęciu... już kiedyś pisałam, że nawet marna roślina wygląda na zdjęciu ładniej niż w rzeczywistości.
Ale w sumie macierzanka jest ładną poduchową rośliną.
No a teraz roślina którą nazwałam kulnikiem.
Wiesz, teraz to już nie jestem pewna, choć wydaje mi się że właśnie to kupowałam.
Jeśli jednak masz na myśli co innego, to proszę, napisz.
Porównam i wtedy będę pewna.
Bernadetko, to tylko dwa liliowce zaczynają kwitnąć.Miiriam pisze:Liliowce śliczne - u mnie jeszcze w pączkach.
A ostróżki - jutro jadę do miasta i może uda mi sie kupić nasinka .. zaraziłaś mnie tymi pięknotkami ...
Reszta też czeka w pąkach, a niektóre dopiero zaczynają się wyłaniać z liści.
- bogusia177
- Od: 14 wrz 2007, o 08:38