Dala-mój piękny ogród cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-d-a

Post »

Marcinie, masz rację - po deszczu roślinki rosną jak zwariowane, ale chwasty, niestety, też.
Właśnie wróciłam z ogrodu, żeby przygotować obiad moim pieskom i mojemu M. (w takiej kolejności), ale zaraz biegnę z powrotem, bo czekają trzy krzaki forsycji do przycięcia.

Felu, zawstydzasz mnie, naprawdę :oops:
Choć to bardzo miłe, jak ktoś docenia moje wysiłki i ma podobną wrażliwość na piękno, kolory, harmonię...
Bardzo się z tego cieszę, że tu na Forum jest sporo ludzi o artystycznych duszach, widzących w ogrodzie coś w rodzaju obrazu malowanego przez ogrodnika za pomocą roślin, rzeżb, detali małej architektury...
Ja w każdym razie -choć zachwycam się każdym kwiatkiem z osobna -pełną satysfakcję mam dopiero jak uda mi się stworzyć harmonijną kompozycję kształtów i barw.
Dziękuję raz jeszcze :lol:
Dla Ciebie fragment mojego ogrodu, który teraz ładnie wygląda - kwitnący złotlin i lilak Meyera, a w tle bordowe śliwy ozdobne, dereń biały o pstrych liściach, tawuła szara, tawuła japońska i piwonia. Obrazek
Awatar użytkownika
Ania Kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2009, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Dalu, u Ciebie jak zawsze przepięknie!

Podpisuję się pod Twoimi słowami o obrazach malowanych roślinami. Ja też pragnę coś u siebie "namalować", ale trochę mi jeszcze brakuje :twisted: a nawet całkiem sporo.... ;-)

Pięknie u Ciebie złotlin kwitnie, u mnie i złotlin i lilak już przekwitł :-(
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Dalu Marcin ma rację busz przepięknie kolorowo .
Oj masz Ty rękę do kwiatów ,masz.
Cudnie tak przebywać w takim otoczeniu .
Genia
x-d-a

Post »

Dziękuję Geniu za miłe słowa, ale Twój ogród również jest piękny i kolorowy, a ty jesteś znaną na Forum miłośniczką kwiatów.
Aniu, nawiązując jeszcze do tej koncepcji ogrodu jako obrazu można dodać, ze najwspanialsze jest to, że ten obraz zmienia się niemal codziennie...
Obrazek Obrazek

U mnie właśnie kwitnie tamaryszek i złotlin.
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51

Post »

Dalu, mam dwie kordyliny. Pierwszą posadziłam do ziemi i ma się dobrze. Natomiast drugą podarował mi sąsiad. Rosła u niego w doniczce, na tarasie i bardzo cierpiała. Niestety, nie miał dla niej miejsca w swym ogrodzie, a więc podarował ją mnie. Bardzo ucieszyłam się z tego powodu, bo to piękne drzewo, zwłaszcza gdy tworzy nowe „odnogi” i staje się jakby powielonym drzewem. Dziękuję za kwiatki. Wybrałam lilaka, resztę oddaję, aby nie było Ci zbyt przykro. :D
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
cattleya
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2007, o 13:19

Post »

dala pisze:Dziękuję Geniu za miłe słowa, ale Twój ogród również jest piękny i kolorowy, a ty jesteś znaną na Forum miłośniczką kwiatów.
Aniu, nawiązując jeszcze do tej koncepcji ogrodu jako obrazu można dodać, ze najwspanialsze jest to, że ten obraz zmienia się niemal codziennie...
Obrazek Obrazek

U mnie właśnie kwitnie tamaryszek i złotlin.
Ze ja nie mam miejsca na ten krzew. O każdej porze jest malowniczy i jak kwitnie i jak prezentuje delikatność ulistnienia.
Piękny
I moje róże http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 74&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Dalu wspaniałe zdjęcia :D i z wyjazdu i z ogrodu :D donica przepiękna :D a widoczki ogródkowe jak zawsze cudo :shock: :D Przepięknie kwitnący lilak i złotlin, ja swój straciłam i teraz żałuję, będę musiała ponownie sobie go kupić. Piwonie wspaniale już Ci kwitną, moje jeszcze w pąkach, a zdjęcie róż :shock: o rany- bajka :shock:
Carla-pwd
500p
500p
Od: 27 sie 2008, o 07:25

Post »

Toksania piekna.. ale Twój ogód nie jest wcale gorszy :):) ... i przy okazji pytanko.. czy mogłabym od Ciebie wyrzebrać kawałek złotlina.. bo to taki śliczny krzaczek jest :):)
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Daluś, naprawde jest u Ciebie malowniczo, rosliny duze ślicznie.
Widze, ze piwonia majówka juz kwitnie u mnie dopiero pękaja pąki,
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Kontakt:

Post »

Złotlin i tamaryszek wyglądają fantastycznie.
Widzę że masz odmianę pełnokwiatową tego złotlinu.
A widziałem dzisiaj jak kwitnie u mnie w parku tamaryszek.
Tak się prezentuję.
Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dalu, widzę, że też masz pięknego tamaryszka. Dzisiaj w OB Gabrysia widziała dość duże już tamaryszki prowadzone na drzewko chyba po 12 zeta. Oj, pasowałby taki do Twojego ogrodu :D
Pokaż jeszcze trochę Toskanii, nie bądź taka... :lol:
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
x-d-a

Post »

Magdo,
Toskanię pokazuję w wątku Podróże do ciekawych miejsc, żeby nie zanudzać tych, którzy nie są zainteresowani.
Pokażę Wam jednak niebawem zdjęcia przecudnej urody irysów, które kwitły właśnie w jednym z florenckich parków.
Dzięki za informację o tamaryszku, bardzo chciałabym mieć jeszcze jeden, ale jak kupuję już nowy krzew lub drzewko, to wolę coś, czego jeszcze nie mam. Teraz tworzę szpaler ozdobnych wisienek i jabłonek wzdłuż żywopłotu z ligustru...

Carlo,
jak mam być szczera, to nie jestem zbyt biegła w rozmnażaniu krzewów z tzw. kijka, ale jak mi powiesz jak i kiedy to zrobić, to nie ma sprawy - bardzo chętnie się z Tobą podzielę. Tak jeszcze myślę, że złotlin ma bardzo dużo odrostów , więc może po prostu można jw wykopać i od razu miałabyś ukorzenione sadzonki?

Krzysiu,
tamaryszek pięknie i delikatnie wygląda, a jak pachnie :!: Dzisiaj obcinałam forsycję, która rośnie obok niego i omal nie spadłam z drabiny, tak mnie ten zapach odurzył...

Agnieszko, Taro,
te piwonie-majówki rosną w moim ogrodzie podobno "od zawsze", są niezawodne i ślicznie kwitną. Nienawidzą tylko przesadzania - obrażają się na kilka lat i nie chcą kwitnąć.

Agatko,
znam ten ból, ale wszystkiego w ogrodzie mieć nie można, niestety...

Felu,
takiego mi apetytu narobiłaś na tę kordylinę, że jak tylko pojadę do Wrocławia, to zacznę jej szukać...
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Kontakt:

Post »

:lol: :lol: :lol: :lol: No faktycznie zapach ma niesamowity, ale ten u mnie aż tak bardzo intensywnie nie pachniał
może dlatego że po deszczu było :)
ewa f
1000p
1000p
Od: 23 sty 2009, o 22:57

Post »

Też kocham tamaryszki.mam 2 ,ale jeszcze nie kwitną Taka koronkowa robota na tym krzewie
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Dalu jak zwykle śliczne widoki nam serwujesz. Bardzo mi się podoba ta donica i fakt że korydylina pasowałaby do
niej szczególnie ta purpurowolistna. Albo phormum nowo-zelandzkie o ciemnych liściach do niej podobne.
A czy ona jest wytrzymała na mróz czy trzeba ją wnosić do domu na zimę?
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”