Ogród Leszka

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kropka010
500p
500p
Od: 28 lip 2011, o 22:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Leszka

Post »

Leszku obejrzałam twój wątek cały z otwartą gębę :wink:
a póżniej szczęka spadła mi kilka razy na ziemię oglądając twoje zdjęcia :D
i skończyło się to tym, że już zaczęłam mojemu M truć o obiektywie makro
jego mina była bezcenna i ,,czy ty zdajesz sobie sprawę ile on kosztuje?,,
dopiero co kupił mi lustrzankę, a ja już mam następną zachciewajkę i to Lesiu przez ciebie :D
... najwspanialsze piękno świata, podarował nam Bóg w kwiatach ...
Moje oczko w głowie Legnica i okolice
Pozdrawiam wszystkie ogrodoholiczki - Ania
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2008, o 10:20

Post »

Bardzo się cieszę, że zdjecia się podobają... i bardzo miło mi czuć się winnym kolejnej - jak to nazwałaś - zachciewajki :D

Co do obiektywu... to faktycznie obiekty macro mozna kupić baaardzo drogo, ale można też całkiem tanio ;)
Trochę o obiektywach macro pisałem w tym wątku: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=322
Całość nie jest jeszcze skończona, ale na pewno już można co nieco się dowiedzieć.

Aniu - jeżeli podasz mi model swojego aparatu, to może będę mógł Ci zaproponować tańszą alternatywę dla tych drogich obiektywów oraz opisze wszelkie konsekwencjie jej zastosowaniz - w ten sposób bedziesz mogła zdecydować czy warto oszczędzać na droższy czy wystarczające są te tańsze alternatywy.
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
fajeczka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 9 mar 2012, o 11:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zamiast iść pomóc żonie w ogrodzie to siedzę i oglądam Twoje zdjęcia.
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zbudowałem sobie wczoraj batboxa - czyli budkę dla nietoperzy. Ciekawe czy ktoś się wprowadzi ?

Tylne dłuższe deski do przymocowanie do ściany
Obrazek

Przednia ścianka z bokami
Obrazek

z góry
Obrazek

z dołu - czyli wlot do batboxa
Obrazek

daszek
Obrazek

i w całości + papa
Obrazek

W sobotę powieszę... jak się uda to bedę miał naturalną broń biologiczną na komary :D
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
Awatar użytkownika
kozino
1000p
1000p
Od: 9 sty 2011, o 22:38

Post »

Ale sprytny pomysł ;:138 , koniecznie daj znać czy wprowadził się jakiś pogromca komarów :)
Pozdrawiam, Emka
Ogród
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Batbox zawieszony :D

Obrazek
Awatar użytkownika
kropka010
500p
500p

Post »

Lesiu mój aparat to Canon EOS 400D :D
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Do Canonów można spokojnie zamontować obiektywy z tak zwanym mocowaniem M42 (popularny w starszych aparatach takich jak Pentax, Praktica, Zenit, Ricoh i wielu innych).

W tym celu należy zakupić (na Allegro za około 50-100zł, na eBayu można już dostać za 7$) przejściówkę która nazywa się adapter Canon M42 z potwierdzeniem ostrości (w wyszukiwarkę wpisać "Canon M42" a potem sprawdzić gdzie pisze "potwierdzenie ostości" lub "potw. ostr." lub "AF" lub "dandelion" )

Następnie należy udać się do działu fotografia/obiektywy/M42 i tam wpisać "makro" lub "macro" - można tak znaleść kilka ciekawych modeli obiektywów do makrofotografii. Ja osobiście mogę polecić :
* Industar 61L/Z-MC 50mm/2.8 (bardzo często mylnie opisywany jako 61L/3 bo ta trójka to w rosyjskiej cyrylicy oznacza "z" - o ile dobrze jeszcze pamiętam z podstawówki)
* Wołna 9 (eksportowo nazywana Volna 9) 50mm/2.8

Całość (obiektyw+adapter) spokojnie można skompletować za jakieś 300zł

Wady
- ostrzenie ręcznie (nie ma autofokusa) - ale przy makrofotografii i tak najskuteczniejsze jest ostrzenie przez przysuwanie i oddalanie aparatu
- używane obiektywy (ale to są solidne metolww konstrukcje - nie tak prosto je uszkodzić)
- cięższe od większości nowych plastikowych obiektywów

Zalety
+ tanio!
+ sprawdzone obiektywy o doskonałych własciowściach optycznych
+ mimo wszystko mamy potwierdzenie złapania ostrości

Jeżeli masz gdzieś w domu starego Zenita, to na 99% ma on obiekty Helios 44... ten obiektyw również można zamontować jako makro.. w tym celu należy dokupić tylko wspomniany adapter oraz zestaw pierscieni M42 do makrofotografii.
Awatar użytkownika
kasia126126
1000p
1000p
Od: 8 cze 2010, o 18:21

Post »

Witaj Leszku. :wit
Dawno tutaj nie zaglądałam więc kiedy przejrzałam twój wątek to aż zaniemówiłam.
Julka prześliczna i już taka duża. Zdjęcia super ;:333
Ja w miniony weekend też przycięłam moje clematisy. Wygląda na to, że dobrze przezimowały pomimo mrozów bez śniegu. Mam nadzieję, że pięknie będą mi kwitły w tym roku również.
Pozdrawiam wiosennie ;:3
Pozdrawiam.
Kasia
Mój mały zielony świat
Awatar użytkownika
konwalia12
1000p
1000p
Od: 24 lut 2012, o 19:59

Post »

Potwierdzam słowa poprzedniczki- OGRÓD CUDOWNY!! ;:138 ;:138 ;:138
Trzeba przyznać, że mężczyźni mają oko.. :roll:
Jak udało Ci się zrobić zdjęcie Księżycowi? To było pierwsze zdjęcie, na które napotkałam się w Twoim wątku..i zwaliło mnie z siedzenia! ;:oj

Więc wyobraź sobie co było podczas oglądania innych zdjęć. ;) Jesteś miłośnikiem wszelkich clematisów, a po tym co tutaj u Ciebie zobaczyłam ja chyba także nim będę.. ;:215 Wszystkie Twoje kwiaty: róże, orliki, powojniki, tulipany, a także pnącza zachwyciły mnie i trochę rozdrażniły na wiosnę, żeby pracować więcej w ogrodzie, a może kiedyś i ja uzyskam taki efekt.

Śliczną córkę masz, życzę jej, aby tak jak tatuś uwielbiała roślinki i ogólnie kochała naturę. ;)

A powracając do Księżyca- mój brat ma teleskop i czasem również spoglądamy na księżyc, przyznam, że to niezastąpiony widok. Można mieć odległą planetę jak na dłoni, oglądać wszystkie ktatery, tylko oczy bolą od długotrwałego patrzenia. W końcu to jest moc! Jowisz, choć dużo mniej widoczny od nas, także zachwycający.

Pozdrawiam serdecznie i życzę pracowitej wiosny!! :wink:
Na pewno będę tu od teraz często zaglądać. :wit
Ogród w lasku
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo się cieszę, że zdjęcia się podobają... cały czas staram się doskonalić w tym zakresie i mam nadzieję,ze efekty będą widoczne. Takie komentarze upewniają mnie, że zmierzam w dobrym kiedunku, bardzo dziękuję :oops: .

Zdjęcia księżyca wbrew pozorom nie są zupełnie proste do zrobienia. Przede wszytkim nawet bardzo mocno świecący księżyc nie jest w stanie nam dać tyle światła, aby dobrze oświetlić matrycę przy któtkim czasie otwarcia przesłony. Z drugiej strony, chcemy mieć go jak największy w kadrze... więć staramy się używać obiektywów o długich ogniskowych (lub zoomów ustawionych na tele), a wtedy aby uniknąć porudzenia musimy zastosować właśnie któtkie czasy migawki.

Sprawę teoretycznie mógłby nam załatwić statyw... ustawiamy aparat na statywie i możemy naświetląc nawet i kilka minut. I tutaj napotykamy pierwszy bardzo istotny problem z którego niewiele ludzi zdaje sobie sprawę. Statyw jest doskonały do fotografowania nieruchomych przemiotów.... a księżyc się po niebie porusza i to bardzo szybko. Jeżeli Twój brat na teleskop bez napędu paralaktycznego (takiego silniczka który cały czas nim obraca) to zapewne wiesz jak szybko księżyc potrafi uciekać z pola widzenia. Tutaj mamy to samo... ustawiamy aparat na statywie, wybieramy długą ogniskową obiektywu, zaczynamy naświetlać i okazuje się, że księżyć wyszedł niewyrażny. A to dla tego, że w ciągu 1sek potrafi się przesunąc nawet o kilka pikseli na matrcy aparatu.

Jak więc udało mi się zrobić zdjęcie ?

Po pierwsze użyłem nieco starszego aparatu, który ma dosyć duże piksele matrcy światłoczułej. Jest to dokładnie aparat Pentax K10D z "zaledwie" 10 Megapikslową matrycą w formacie APS-C. Inna bardzo ważna sprawa.. to ten aparat ma stabilizację obrazu wbudowaną w body aparatu (nie jest ona zaimplementowana w obiektywie, tylko bezpośrednio w zawieszniu matrycy) - dzięki temu mogłem zrobić takie zdjęcie nawet tanim obiektywem o którym piszę poniżej - nie potrzebowałem do tego statywu.

Po drugie, użyłem stosunkowo jasnego obiektywu o długiej ogniskowej. W tym przypoadku był to obiektyw lustrzany Samyang 500mm/6.3DX To taki obiektyw, który swoją konstukcją nieco przypomnia właśnie teleskop. Nie jest to sprzęt powalajacy jakością optyczną, ale jest tani i doskonale nadaje się do tego własnie typu zdjęć.

Obrazek

Po trzecie - najważniejsze - najlepiej robić takie zdjęcie w dosyć mroźne marcowe noce. Wtedy niebo jest doskonale czyste, bez chmur, a atmosfera bardzo stabilna i o dużej przejrzystości powietrza. To ważne, bo wtedy dociera do ziemi bardzo dużo światła odbitego od naszego satelity, a także nie występują wtedy też jakieś specjalne drgania powietrza spowodowane ruchami mas powietrza o różnych temperaturach.

No i po czwarte.. potrzeba torchę czasu i chęci. Pstrykamy kilka, kilkanaście zdjęć i wybieramy na komputerze najostrzejsze. Staramy się ie przekraczać czasu naświetlanie równiego 1/60s aby nie było widać ruchu księżyca.

Dla ciekwaych dokładne paramtery zdjęcia:
body: Pentax K10D
obiektyw: Polaris 500mm/6.3DX (wierna kopia Samyang) z adapterem pentax PK
ISO: 100
migawka: 1/90s
korekcja ekspozycji: 0EV
zdjęcie wyostrzone w Microsoft Live Gallery.

Nieco większa wersja
Obrazek
Awatar użytkownika
kropka010
500p
500p

Post »

Leszku bardzo dziękuję ci za dokładny opis i na pewno będę teraz codziennie suszyła głowę mojemu aż się zlituje i kupi mi ten obiektyw ;:224 albo wiem będę mu trzy razy dziennie pokazywała twoje zdjęcia :D
on nie za bardzo lubi tak oględać , ale jak pokazałam mu twoje zdjęcia to na to zdjęcie z łabędziami powiedział o te jest za...e :D i że to wszelkie robactwo fotografowane przez ciebie jest też super :D
Awatar użytkownika
konwalia12
1000p
1000p

Post »

Jeżeli Twój brat na teleskop bez napędu paralaktycznego (takiego silniczka który cały czas nim obraca) to zapewne wiesz jak szybko księżyc potrafi uciekać z pola widzenia.
O tak, teleskop mamy bez napędu i jest to po trochę uciążliwe, ale można się przyzwyczaić, tylko ręka boli od nieustannego obracania pokrętłem :;230 :;230
Dziękuję za szczegółowy opis, przeczytałam go także bratowi. Szkoda tylko, że nie mamy odpowiedniego aparatu. Ale trzeba mieć nadzieję, może kiedyś.. :roll:
A co u Ciebie w ogródku aktualnie??
Bo u mnie jeszcze nic... Klimat górski nie zabardzo pozwala roślinom kwitnąć, bo codziennie rankiem za oknem jest bielutko. :?
Pozdrawiam! ;:3
Ogród w lasku
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

konwalia12 pisze:O tak, teleskop mamy bez napędu i jest to po trochę uciążliwe, ale można się przyzwyczaić, tylko ręka boli od nieustannego obracania pokrętłem
Tez to znam.... byłem kiedyś (jeszcze za licealnych czasów) na takim obozie astronomicznym. Organizatorzy zapewnili nam doskonały teleskop, nawet z napędem..... ale nikt jakoś nie pomyślał, że obóz jest w środku lasu i tego napędu nie ma gdzie podłączyć do prądu. Oj naobracaliśmy się wtedy tymi pokrętłami, naobracaliśmy :;230 .
konwalia12 pisze:A co Ciebie w ogródku aktualnie??
No jakoś tak po tym ciepłym weekendzie przystopowało. Znaczy rośliny przystopowały, tylko wiciokrzewy ostro wypuszczają kolejne listki.

Ściągnąłem agrowłókninę z wisterii... wygladaja całekim dobrze. Dla kilku z nich to była pierwsza zima - mam nadzieję, że nic im się nie stało. Mają wążną funkcję - w tym roku muszą mi zacienić altanę ;).

A.. no i przez weekend udało mi się przekopać ziemie w folli - i podnisołem rusztowanie o kilka centymetrów... nie będę się musiał schylać w tym roku ;:172 ;:172 ;:172. Dzisiaj przychodzą siłowniki elektryczne do bramy wjazdowej... wiec na razie bedę miał wiecej zabawy przy zautomatyzowaniu ogrodzenia - ale jak tylko krokusy zakwitną to z całą pewnością pojawi sie tu sporo zdjęć ;)
Awatar użytkownika
konwalia12
1000p
1000p

Post »

No, czekamy czekamy ;:204 ;:170

Mój winobluszcz to jedna wielka klapa, kupiłam go właściwie stosunkowo niedawno, bo dopiero w zeszłe lato, ale jak na razie w ogóle nie rośnie. ;:185

Nie martw się, u mnie z krokusami to samo- jeszcze nic nie kwitnie, ale za jakiś tydzień już mogę się czegoś spodziewać. ;)
Ogród w lasku
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”