Miejsce na ziemi -Ave cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Moje miejsce na ziemi ave

Post »

Kiedy trzeba pikować te koktailowe Ewciu czyżbyś już nie miała się do Świąt pokazać czy już zaczynamy życzyć :?: :?: :?:
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Romuś - wszelkie pomidorki (i te koktailowe i te duże) pikowałam jak pokazały się "liscie właściwe"

Obrazek

to są te postrzępione, większe listki.

I dowiedziałam sie, że można wyeliminować pikowanie pomidorów - należy wybrać naczynie "docelowe" w jakim bedzie rosła sadzonka. Nasypać do niego ok połowy wymaganej ziemi. Posiać pomidorki , jak skiełkują, wybrać najładniejszą, najsilniejszą siewkę, resztę uszczknąć - nie wyciągać z ziemi, żeby nie uszkodzić korzonków tej sieweczki, która będzie sobie dalej rosła, pozwolic jej podrosnąć, a następnie dosypać ziemi "do pełności" - oczywiście siewka powinna byc na tyle duża, żeby ta ziemia jej nie zasypała po czubek listków :lol: i tym sposobem damy naszej wyselekcjonowanej sieweczce najlepsze warunki na rozwój korzonków, bez zabawy w pikowanie.
szkoda, ze o tym sposobie dowiedziałam się jak już przepikowałam wszystkie swoje pomidoro, i zabrudzając cały balkon i okolice... :)

A co do mojej bytności na Forum to dzisiaj jestem :) ale od jutra "szlabanik" - bo sporo pracy mam, a jak wchodzę na Forum, to "o Bożym świecie zapominam" i nic nie jest ważniejsze...
Awatar użytkownika
ewkapaw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewa też mam pomidorki popikowane , nawet ładne grubaśne . Zastanawiam się co z nimi robić jeszcze przez ponad miesiąc w domu :twisted: . Już zaczęłam okna żaluzjami zacieniać , zeby nie rosły za mocno :wink:
Ewuniu , dla Ciebie i Twoich najbliższych życzę spokojnych , zdrowych i radosnych Świąt . O dobre jedzonko na pewno już sama zadbasz :lol:
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kolorowy Ewulku :) Krzyś-Bishop też trochę grymasi na duże pomidorki :D :D i grozi im, że wylądują w zimnym garażu ... jak się nie uspokoją z rośnięciem :) ale za to będziecie mieli pomidorki do jedzenia najwcześniej ze wszystkich, tylko kto będzie robił "za pszczołę" ? :lol: :lol:

Dziękuję bardzo za życzenia i do zobaczenia po świętach :)
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

Witaj Ewciu, miłego Świętowania i wracaj do nas jak znajdziesz znów czas. :P
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 12:19

Post »

Nabiłyście mi głowę tymi koktajlowymi, na sianie to już chyba za późno :( :?:
Ogródek EdytyB

zapraszam
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Edytko, a co Ci szkodzi spróbować - nasionka tanie, światła już coraz więcej, powinny rosnąć jak burza, najwyżej będziesz miała je ciut później. Siej Dziewczyno :)
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Ave pisze:Edytko, a co Ci szkodzi spróbować - nasionka tanie, światła już coraz więcej, powinny rosnąć jak burza, najwyżej będziesz miała je ciut później. Siej Dziewczyno :)
No to pewno!
teraz ciepło to będą szybciej kiełkowac i rosnąć!
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Pomidory się przyjemnie pikuje, ale jak przepikować tytoń ozdobny albo lak? Też można uniknąć jakoś pikowania?
Chyba zacznę robić experymenty i wysiewać od razu do gruntu. Jest szansa, ze doczekam w ten sposób kwiatów?
Na myśl o pikowaniu tego buszu aż mnie ciarki przechodzą :twisted:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krzysiu , niestety z tymi roslinkami nie mam doświadczenia... :( ale eksperymenty zawsze mile widziane, jeśli oczywiście podzielisz sie z nami wynikami tych doświadczeń :D :D

Izulku-Lisku, miło, że do mnie zaglądasz :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 12:19

Post »

Ave pisze:Edytko, a co Ci szkodzi spróbować - nasionka tanie, światła już coraz więcej, powinny rosnąć jak burza, najwyżej będziesz miała je ciut później. Siej Dziewczyno :)
ale najpierw do skrzynek? do gruntu w maju tak?
Ogródek EdytyB

zapraszam
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, najpier siew - najlepiej według receptury - bez pikowania ;) i hodowla w domku (z częściowym hartowaniem), a po zimnej Zośce - można wsadzić do donicy albo do gruntu :) i latem zajadać pychotki :)

Zajrzyj też Edytko do Krzysia-Bishopa i MInismoka, Oni są spece od pomidorków :)
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49

Post »

Ewuś dziękuję za życzenia ;:168 stroik przepiękny
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Przyszłam się przywitać i donieść,że założyłam swój wątek9(..ALE ZE MNIE ODWAŻNA KOBITA).Temat pomidorkowy ciekawy.Będzie co amciać i to prosto z krzaka-pycha.Na święta życzę Ci humoru dobrego,stołu bogatego,smacznego jajka i jak najmilszych spotkań w gronie przyjaciół.
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

bishop pisze:Pomidory się przyjemnie pikuje, ale jak przepikować tytoń ozdobny albo lak? Też można uniknąć jakoś pikowania?
Chyba zacznę robić experymenty i wysiewać od razu do gruntu. Jest szansa, ze doczekam w ten sposób kwiatów?
Na myśl o pikowaniu tego buszu aż mnie ciarki przechodzą :twisted:
Ewo, przepraszam, że się wtrącę, ale miałam tytoń przez kilka sezonów, no ten ozdobny, z tym innym skończyłam. Nie pikowałam, wysadzałam prosto do gruntu po zimnej Zośce. Trzeba po prostu rzadziej siać, aby roślinki nie były stłoczone. :wink: . Najlepsze jest to, że potem sam się wysiewał w gruncie i miałam bez wysiłku dorodne krzaczory. Niestety dominowały kolory "halkowe" a lubię biały.
Lak - ten taki dwuletni :?: . Dwuletnie sieję w maju - czerwcu bezpośrednio do gruntu (pod agro), wysadzam jesienią na miejsce stałe. Lak cudnie pachnie, muszę do niego powrócić, aż szkoda, że tak długo trzeba czekać na kwiaty. Pikowanie to takie beznadziejne zajęcie, rozumiem, bo pikowałam kiedyś lobelię :lol:
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”