Tylko, że ten nie gubi troszkę, zgubił ok 98%
cytrusika jakiś czas temu przejął m., z tego co wiem zasadził w mieszankę ziemi uniwersalnej, pisaku, drobnego keramzytu, torfu i glinki. Proporcji nie znam - wycztał gdzieś na forum cytrusowym. Na zdjęciach wygląda żywiej niż w rzeczywistości.
Ilonko, tak ja to widzę, napisałam, że mój każdego roku gubił troszkę, a raz coś mu nie pasiło i wyłysiał, a wtedy go dosyć mocno przycięłam, a wtedy pięknie się rozgałęził i odżył.
Agness, zastanawiam się tylko co na nim ciąć, na jesieni był podcinany, bo wtedy po wnieśnieniu do mieszkania zaczął lekko gubić liście. Teraz wygląda jakby był martwy. Każda uwaga jest cenna dla mnie, bo szkoda, mi go stracić, po walce jaką o niego stoczyłam z tarcznikami. Był nimi cały pokryty gdy go przygarnęłam. Po walce, zaczął się pięknie krzewić, wakacjował na balkonie. A teraz to....
A jak go często podlewasz?Mój jest strasznym pijakiem i gdybym mu teraz ograniczyła podlewanie byłby łysy jak u Ciebie.Ja podlewam co drugi dzien i to sporo ,bo inaczej zaczyna zrzucac po parę liści a jak ma wodę ,to nie.
Czy ta doniczka ma odpływ i stoi na podstawku? tą górkę ziemi rozplantuj albo zbierz nie powinna tak wysoko pni zakrywać, 100 ml, czystego biohumusu co trzeci dzień na podstawek(cztery razy) delikatnie z wodą tak by ziemia przeschła od podlania do podlania jeśli ziemia zawiera w sobie keramzyt w składzie on nasiąka podczas podlewania a to wydłuża okres od podlania do podlania o co najmniej 3 dni. To dzikie siewki tak? wyhodowane z nasion?:D
Tak to normalna doniczka, ma odpływ. Ziemia nie sięga wysoko, zakrywa jedynie korzenie, po prostu jak max sadził, okazało się, że doniczka jest przyciasnawa i jeśli to coś przeżyje, na wiosnę dostanie większą. Podlewam raz na tydzień, jak powierzchniowo przeschnie. Biohumus dotawała do każdego podlewania od jakiegoś czasu, ale bardziej rozcieńczony. Nie wiem czy to siewki, ale chyba tak - bo jest to kilka roślinek zrośniętych korzeniami.
Ja bym dał większą doniczkę teraz jak będzie miała mało miejsca uschnie, o ziemi poczytaj na portalu o cytrusach, bardzo dobry materiał do szczepienia na wiosnę.
Max już chyba wszystko wyczytał o ziemi i sadzeniu. Dzięki za radę, na początku grudnia dostanie w takim razie jeszcze większą doniczkę, tylko nie wiem gdzie badyla upchnę. A szczepić nie chcę, jakby przeżyło, to niech sobie rośnie spokojnie. Dokupię biohumus i po przesadzeniu podam jak radziłeś. Zobaczymy.
Moich miłych gości poczęstuję naleśniczkami z serem - pierwszy raz w życiu robiłam, nieskromnie powiem - pychotka :P
I coś dla oka: .
A moim palemkom wcale nie chce się spać