Rośliny Mandragory

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Rośliny Mandragory

Post »

Rewelacja, gratuluję ogródka i tylu parapetów ;:138 ;:138
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Super ze spełnisz swoje marzenia i będziesz mieć tyle parapetow :) ogród też śliczny zadbany no i musisz potem zapełnić te 11 parapetow :;230 nic sie nie bój my ci pomożemy :;230 ;:224 fajnie szaleją zieloności :wit
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

doromichu pisze:Wow piekny ogrod Ci sie szykuje ;:138 ;:138
Dorotko, dziękuję ;:167 Od lat o tym marzyłam, powiem szczerze, że jeszcze to wszystko jakoś do mnie do końca nie dociera..
Filigranowa27 pisze:Pięknie u ciebie w ogrodzie, zapewne na tarasie i w altance super się kawusię pije i odpoczywa :wit .
To póki co nie moja zasługa, że ogród tak wygląda, w zasadzie nasadzeń na nim mało, ale sprzedający nie mieszkali w nim na co dzień (tylko w wakacje i to nie całe), więc i tak chwała im za to, że i trawka jest i tuje zadbane. Dziękuję ;:196
Niunia1981 pisze:Rewelacja, gratuluję ogródka i tylu parapetów ;:138 ;:138
Monika, dzięki. Perspektywy na nowe parapety, a ja widząc wczoraj piękną peperomię variegatę w Kaufl. powstrzymałam się ;:oj
trzynastka pisze:Super ze spełnisz swoje marzenia i będziesz mieć tyle parapetow :) ogród też śliczny zadbany no i musisz potem zapełnić te 11 parapetow :;230 nic sie nie bój my ci pomożemy :;230 ;:224 fajnie szaleją zieloności :wit
Oj w to nie wątpię, że pomożecie :D Właśnie listki nowych fiołków od Mroofki moczą nóżki - minęły 2 tygodnie i już widać korzonki :)

Dziewczyny, a co domu, to spójrzcie, że droga dojazdowa (ostatnie kilkadziesiąt metrów) jest utwardzona, nie gminna, więc nie jestem pewna, czy za rok nie wkleję tu takich wpisów z pamiętnika: http://maxhumor.pl/teksty/Ach_te_cudne_Beskidy-265.html
Historyjka bardzo stara, ale idealnie pasuje do nas, nawet lokalizacja (Beskidy) pasuje ;:191
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 18:41

Post »

Ale to jest dobre :;230 :;230 :;230
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Na razie pomacham byłej sąsiadce, no i czekam na wątek ogrodowy :wit Na razie w dużym skrócie. Tak na prawdę to 2 razy w życiu mieszkałam na Karpackim, w tym na jednostce C :;230 I podzielam ocenę, że bardzo się tam pogrszyło. U mnie w dolinie słonka nie brakuje, śniegu również ;:224 (ale radzić sobie trzeba), a zimni ogrodnicy co roku dają w kość i zawsze coś zmarznie. Trzeba przywyknąć ;:170 Co do ogrodu nie ma się co bać, bo z tego, co widzę baza i to solidna już jest. U mnie był kamień na kamieniu. A kiedy się przeprowadzacie???
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko, też się uśmiałam (póki co), zimą może już nie być tak śmiesznie ;:173 :D
Aniu, dziękuję, nie wiem dokładnie jeszcze kiedy, ale w przeciągu najbliższych 2 tygodni.

Pokażę kilka fotek z końca lipca:

Ketmia syryjska:

Obrazek

Paszczakowiec w ogródeczku Mamy:

Obrazek

Oprócz błękitnego nieba...

Obrazek

Wilec Arlequin zakwitł, zakwitł też trochę później wilec Heavenly Blue, niestety nie mam jego fotki:

Obrazek

Na balkonie u mnie groszek pachnący - chory, ale kwitł:

Obrazek

I skrętnik Samba:

Obrazek
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Milenko ale cudne kwiatuchy ;:167 Wilec arlekin bomba - też będę miała za rok na balkonie ;:215 skrętnik to wprost cudo, ketmia rewelka ale paszczakowiec jeszcze lepszy ;:172
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
bananowy_kot
200p
200p
Od: 22 kwie 2012, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Milenko gratuluję Ci nowego domku z pięknym terenem i w ciekawej okolicy ;:63 ;:63 ;:63
Pięknie rosną Ci roślinki. Ketmia syryjska bardzo interesująca. A skrętnik samba ;:oj ;:oj ;:oj powalający!
Wszystkiego najlepszego w nowym domku, a Licziemu chyba się podoba nowa siedziba :lol:
Jeśli chodzi o Twoje liczenie parapetów :lol: też bym liczyła na Twoim miejscu, super!
Mój wątek - Zapraszam: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=57077" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam, Ola
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękne rośliny a Samba powala na kolana ale ogromna :D
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

No nie zawsze przeprowadzka do domu łączy się ze zwiększoną ilością parapetów :( W mieszkaniu miałam 5 dużych, a teraz - raptem 3. Jednego nie liczę, bo w łazience od strony północnej i skarpy rośnie Epipremnum złote, które rośnie chyba w każdych warunkach. A i tak musiałam kupić dwie doniczki, bo by wyglądało to przyzwoicie muszę dawać je na zmiany. Tak to jest jak się ma okna balkonowe, bo sie marzyło o dużej ilości słońca w domu ;:oj Ale, jak się domyślacie, radzę sobie jak mogę - półeczki, kwietniki itp.
A opowieść o Beskidach pasuje jak ulał ale do mojego Szczyrku. W ciągu dwóch ostatnich lat przekonałam się, że gdzie indziej tylko lekko pruszy, ewentualnie pada, a u nas - z nieba wręcz wali śniegiem. W tym roku w Bielsku była może 1/10 tego co u nas, a już w Buczkowicach - może 1/2. A jak pada? Odśnieżam i 5 razy dziennie, w tym pierwszy raz o 5 rano i ostatni raz - o 12 w nocy :;230 I są momenty, że dzwonię do pracy, że nie przyjadę. Z mojej ulicy tylko ja wyjeżdżam autem, bo pracuje tam, gdzie autobus PKS nie dociera. Dom w końcu ogrodziłam, bo sarny zjadały mi wszystko, co posadziłam. Ale mimo takich "atrakcji" nie zamieniłabym tego na żadne inne miejsce na ziemi ;:138 Tu się urodziłam i tu umrę (ale jeszcze długo, długo nie).
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monika - niestety będę już zawsze wszystkim odradzała wilce... Nie wiem, czy ja mam takiego pecha, ale na balkonie zawsze zżerało je choróbsko w tempie zastraszającym, a u Mamy (ten ze zdjęcia) też ma liście pokryte jakimś nalotem i od spodu usycha. Mimo że rośnie w gruncie. Fakt, kwiaty ma niepowtarzalne - wg dla mnie jak żadna inna roślina, ale mimo wszystko chyba ten sezon to była ostatnia zabawa z wilcem. Najpiękniejsza natomiast odmiana to wg mnie Heavenly Blue, takiego koloru (błękitu nieba) nie ma żadna inna roślina. I kwiaty mają rozmiar 2x taki, jak Arlequin ze zdjęcia powyżej.

Olu - ketmia to u Mamy w ogródeczku :) U siebie chcę mieć koniecznie fioletową. Jak chcesz, dorzucę Ci do paczuszki listek Samby :)

Aniu - niestety tak jak piszesz, czasem coś za coś. Ale na pewno sobie doskonale dajesz radę mimo mniejszej ilości parapetów. No i w końcu realizujesz się poza granicami parapetów :wink: Wcale Ci się nie dziwię, że nie zamieniłabyś Szczyrku na żadne inne miejsce... To urokliwe miejsce, jak zresztą większość miejscowości w Beskidach (ot, taka reklama naszych okolic) :lol: Ja pochodzę ze środkowo-północnej części kraju, mieszkam tu 5 lat i z roku na rok coraz bardziej kocham te okolice :D
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sweety, Milenko Beskidy to nawet do mnie nie macie tak daleko :D a zima tego roku to wolałabym śnieg niż taki mróz bez śniegu i połowa ogrodu wymarzła :(
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Celinko, a Ty skąd jesteś? Ja to bym sobie życzyła taką jesień i początek zimy jak rok temu - do listopada praktycznie były letnie temperatury... A od stycznia to już zawsze idzie z górki, bo do wiosny niedaleko :)

Pokażę Wam moje epipremnum złociste - takie liście zaczęło teraz wypuszczać:

Obrazek

Sundaville u mojej Mamy - stan z dzisiaj (niestety nie ma się gdzie puszczać, ale może dzięki temu tak obficie kwitnie?)

Obrazek

Różyczka:

Obrazek

Słoneczniki za ogródkiem - jeden kwitnie w bardzo nietypowym, jaśniutko cytrynowym kolorze. W rzeczywistości jest jeszcze jaśniejszy, niż na zdjęciu:

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
bananowy_kot
200p
200p
Od: 22 kwie 2012, o 20:50

Post »

Mileno ja na listek samby, mówię: tak ;:oj ;:oj
Sundaville przecudna, jaka obfita :shock:
Mój wątek - Zapraszam: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=57077" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam, Ola
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53

Post »

Gratuluję domku. Uwinęliście się błyskawicznie. No to teraz dużo radości przed tobą.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”