Nowy ogród Jacka
- tu.ja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piękne malwy Jacku! Mam do nich sentyment, bo to kwiaty ze wspomnień mego dzieciństwa. Zawsze były u mojej Babci w ogrodzie - tak samo jak nasturcje. Miałam w zeszłym roku pełną ciemnoczerwoną - niestety strasznie dała jej się we znaki rdza. Kolejnych już nie sieję,ale jeżeli tamta się wysiała to będzie...
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bardzo miło mi Was wszystkich gościć u siebie
Wczoraj zrobiłem sobie wolne od komputera
więc dziś nadrabiam zaległości w odpisywaniu
Halinko, moje malwy to przeważnie też samosiejki
Teraz to ograniczam ich ilość, bo by zarosły pół ogrodu
I przewożę sobie takie malutkie do nowego ogrodu.
Tak Cillo, malwy, naparstnice, pierwiosnki - to akcenty wiejskiego ogrodu i aż się rozmarzyłem, czytając Twoje słowa 8) Taki ogródek wiejski zamierzam stworzyć w starej części nowego ogrodu. Najpierw jednak muszę wykarczować to, co tam teraz rośnie.
A pierwiosnki - śliczne perełki. Mają co roku swoje pięć minut. Moje to tylko znikoma część ogromnej ilości odmian
Witaj Geniu! Też kiedyś siałem pełne malwy, ale wzeszły puste i podejrzewam, że była to odmiana nie powtarzająca cech. Ale może się mylę. A łososiowy
Bardzo chętnie dołożyłbym do moich kolorów łososiowy i żółty, bo tych kolorów nigdy nie miałem
Izo, ja też mam problem z rdzą na malwach, ale to są zbyt piękne kwiaty, bym mógł z nich zrezygnować więc będę pryskał. Pełne malwy - marzenie
Cieszę się Inag1, że trafiłaś do mojego ogrodu
W ub. roku robiłem nową rabatę dla funkii w starym ogrodzie i przy okazji poprzesadzałem większość pierwiosnków. Zobaczymy jak się sprawdzi taka kombinacja. Podobnie pod funkiami zacząłem sadzić inne wiosenne malństwa - przylaszczki, goryczki i kokorycze. Liście funki są dobrym parasolem przeciwsłonecznym dla tych roślin 

Halinko, moje malwy to przeważnie też samosiejki

Tak Cillo, malwy, naparstnice, pierwiosnki - to akcenty wiejskiego ogrodu i aż się rozmarzyłem, czytając Twoje słowa 8) Taki ogródek wiejski zamierzam stworzyć w starej części nowego ogrodu. Najpierw jednak muszę wykarczować to, co tam teraz rośnie.
A pierwiosnki - śliczne perełki. Mają co roku swoje pięć minut. Moje to tylko znikoma część ogromnej ilości odmian

Witaj Geniu! Też kiedyś siałem pełne malwy, ale wzeszły puste i podejrzewam, że była to odmiana nie powtarzająca cech. Ale może się mylę. A łososiowy

Izo, ja też mam problem z rdzą na malwach, ale to są zbyt piękne kwiaty, bym mógł z nich zrezygnować więc będę pryskał. Pełne malwy - marzenie

Cieszę się Inag1, że trafiłaś do mojego ogrodu

- JacekP
Moniko, cieszę się, że Ci się podobają. A może spróbujesz z malwami u siebie? Warto. Mają przy tym mocne łodygi i raczej nie trzeba ich podpierać kijkami w przeciwieństwie do innych wysokich roślin. To raczej z nich mam po obcięciu trochę palików
Geniu droga, nie fatyguj się na razie z wysyłaniem nasion. To nic pilnego.
Dzięki Izo, tak to ja. Odważyłem się umieścić swoje zdjęcie

Geniu droga, nie fatyguj się na razie z wysyłaniem nasion. To nic pilnego.
Dzięki Izo, tak to ja. Odważyłem się umieścić swoje zdjęcie

- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Jacku Witaj kiedyś kiedy nie miałam jeszcze tylu tulipanów to zawsze najbardziej nie mogłam się doczekać prymulek ja zakwitną ale tu było jeszcze na tamtej działce miałam wtedy dużo więcej teraz mam niezbyt dużoJacek P.... pisze:Witajcie Geniu i Danusiu![]()
Tak, pierwiosnki wkrótce będą cieszyć nasze oczyCo prawda w ub. roku je przesadzałem, ale to chyba nie zakłóci ich kwitnienia. A potem dzielenie, transport i sadzenie ich w nowym ogrodzie
Genia
- JacekP
Witaj Geniu! Pierwsze kwiatki najbardziej cieszą
Ty masz ranniki, to chyba one są takie super wczesne
U mnie przylaszczka była dwa lata temu pierwsza, i jak w ub. roku nie zakwitła, to myślałem, że wiosny nie będzie
Ale okazało się, że została przywalona liśćmi i bidula nie dała rady. (Podziwiam te śliczne przylaszczki u Danusi-Ktoś). Zawilce greckie też bardzo wcześnie zakwitają - prawie równocześnie z krokusami. Tylko nie wiedziałem, że je trzeba moczyć przed sadzeniem i mi się nie przyjęły w odmianie białej. Masz zawilce greckie?
A w tamtym roku posadziłem cieszyniankę i to ona chyba pierwsza zakwitnie

A w tamtym roku posadziłem cieszyniankę i to ona chyba pierwsza zakwitnie