clem3 -Malgosiu Lato,, lato bogate w kwitnienia i kolory, Tylko w wodę z nieba to już nie bogate.
To chrupania warzywka są. A owocami to już mniej w tym roku.
Hortensja Debolistna
Maska -Marysiu z tą żyzna ziemia to już jest różnie. Zależy w jakiej części działki. I co strona to inna od obecnej starej działki jeszcze jeszcze.
Od lasu, piach, i pustkowie, sucho, Nie wiem czy malin , które przesadzałam na wiosnę i tam na obrzeże działki posadziłam, nie będę znowu przesadzać w inne miejsce.
Bo bidy maja ciężko. . Od stawu torfowa i albo zalewa albo w upały skala.
Na warzywnik daliśmy trochę ziemi spod wykopu stawu.. trochę torfowej. Ale tez do końca nie jest to dobre. Jak mokro to woda sti, jak sucho to sucho .Trzeba nie jesieni i tam cos zmienić i przemieszać. Czyli znowu robota się zapowiada.
Lilii a tym bardziej liliowców u mnie już sporo.
A lilie o która pytasz jest faktycznie taka cezowa. ale odmiany niestety nie znam.
Locutus Na wysuszona ziemie dwa razy krótki deszczyk to mało. Ale dobre i to.
Takie upały i u mnie były. Na tej wyżynie lubelskiej to tez zawsze lata są gorące i suche. Ale i zimy mroźne.
Teraz jest czym oddychać. Ale deszczu brak..
Życzę i tobie i sobie tego deszczu zbawiennego dla roślinek i dla nas.
Beaby -Beatko Dziękuje
Mam , mam tych liliowców. Dokładnie sama nie wiem ile. Ale tak ok 60 będzie
Lilii już mniej. Ale tez sporo w różnych rabatach. Chyba nawet w każdej.
Dalie dopiero zaczynają, z czego się cieszę, bo tez je lubię. a tych kilkanaście sztuk na pewno jest.
ewelkacha88 -Ewelinko Ja może jestem taka niepoprawna ogrodniczka, bo lubię różne roślinki i kolorowo i różnorodnie.
Teraz królują lilie , liliowce, jeżówki dołączają i jeżówki i hortensje wkraczają ,Dalie zaczynają i cala reszta innych kwitnień .
Warzywnik mam pierwszy raz w tym miejscu. Ziemia po krzakach i drzewach. Trochę ziemi torfowej z wykopu stawu nawiezione. I tyle.
Na jesieni myślę aby dać tam jakiś obornik. Obornik koniecznie daj. Warzywa musza mieć z czego ciągnąc siłę
Rozumiem cię doskonale. Ja wcześniej miałam warzywnik pod drzewkami i tez była bida. Teraz jest sam na słońcu i luz luźniej.
Jeszcze róże moja nie są takie jak chciałabym. Albo nie takie jak u innych piękne. Ale i tak już w tym roku jest lepiej.
tulipanka -Wiolu ; jonatanka -Asiu Ja popadałam w smutek jak widziałam u innych piękne krzaczki róż .a u mnie chorowite bidy.
W tym roku jest lepiej. Ale jeszcze nie to chciałabym. Albo to co u innych widzę. U ciebie tez widziałam piękne różycowe krzaczki.
Ja mam nawadnianie w rączkach,,, czyli konewka i wąż i zraszacz. . Jeszcze takowego kropelkowego się nie dorobiłam
Ale warzywka dają rade. Ale jak pisałam wyżej warzywnik ma po raz pierwszy w tym roku w nowym miejscu,
Powojnik The President, przesadzony na wiosnę .W tym roku skromnie z kwitnieniem.

powojnik Comtesse de Bouchaud rośnie przy tui i na tui. Ale myślę, że na wiosnę go przesadzę. Na lepsze miejsce zasługuje.
marta64 -Martuś; inka52-Tereniu Lilie, liliowce królują i cieszą. Jeżówki , hortensje i dalie już wchodzą.
Warzywka w końcu mam dużo lepsze.
Liliowce z roku na rok są piękniejsze. Także te widoczki, letnie kolorowe będą i powinny cieszyć, bo jest ich ok, 60.