Zaduma po upalnym lecie! cz.39

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Zaduma po upalnym lecie! cz.39

Post »

Witam!
Coś niedobrze u mnie ostatnio z organizacją ;:oj z niczym nie omeg nadążyć, a w dodatku zamiast skupić się na dotychczasowych pracach dodaję sobie nowe ;:124 Szkółka Konieczko zaburzyła mi harmonogram prac unieruchamiając mnie na dwa dni w domu telefonem, że krzaczki jadą i jadą chyba jakąś okrężną drogą bo dojechać nie mogą. Paczka jest za zaliczeniem i muszę być obecna w domu ;:223 Pogoda też mi nie pomaga, bo wieje mroźny wiatr i siecze różnistymi formami opadów, a ja mam potrzebę rozpalenia ogniska kolejnego, żeby pozbyć się śmieci ogrodowych z miejsca zakładanej rabaty z krzewami.
Jedno co zrobiłam to posiałam co trzeba i popikowałam niektóre siewki. Wczoraj z targu przywiozłam zaopatrzenie dla kurek i przyjechało ze mną 5 nowych podobno rewelacyjnych niosek Tetra co prawda sprzedawca mówił Tetra Gold, ale takich nie widzę w necie.

Aniu na takie kwitnienie dopiero czekam, ale pierwszy już otworzył kwiat :D

Martusiu mam za sobą miłą niedzielę i bardzo Ci dziękuję za serdeczną ciepłą atmosferę, wróciłam wyciszona i pełna chęci do pracy, ale pogoda tą chęć odebrała. Co prawda mówiłaś, że deszcz by się przydał ale u mnie przydałby się po sadzeniu ;:306 Dzisiaj zapowiada się kolejny zimny i wietrzny dzień :wink:
Pozdrawiam i posyłam Obrazek

Agnieszko to chyba miejsce i gleba, bo w okolicy można je spotkać nawet na dziko po opuszczonych domostwach :D Uwielbiam te kwiatki i w naszej rodzinie cieszą się szczególna sympatią ;:108

Seba tak to ubiegłoroczna fotka :D W Krakowie zawsze co najmniej tydzień wcześniej wszystko kwitnie.

Iwonko Monika po pierwszym zastrzyku zachowuje się dużo lepiej, a co najważniejsze nie wylizuje swojego futerka z taką zaciętością jak wcześniej. Po drugim zastrzyku objawy powinny ustąpić a dalsze uodparniają kota. Żonkile to widok na który czekam, bo na razie pączki no i jeden już cieszy! Iwonko w ogrodzie jest dużo gałęzi do wycinania i rozdrabniacz jest bardzo przydatny. Ja nawet suche trawy przepuszczam przez niego. Będzie pani zadowolona ;:168

Asiu najpierw myślałam że rzucę się na pracę wypoczęta po zimie, ale widzę że najpierw muszę poskromić lenia ;:306 Ogrom prac odbiera chęć do niej ;:oj

Lucynko coś nie mogę się rozkręcić z pracami, a tak sobie przyrzekałam regularność ;:223
Poza tym różne dodatkowe wydarzenia mnie odciągają. Wczoraj zamiast sadzić co przywiozłam od Martusi to musiałam wyciągać różne sprzęty, bo wywóz wielkogabarytowych dzisiaj. Mój M jakoś całkowicie odpuścił i powiem szczerze więcej zrobił przed i tuż po operacji.
Jeżeli to co za oknem to powrót zimy to nie narobi szkód, bo jeszcze chyba tylko tej nocy przymrozek a potem już tylko cieplej.
Dziękuję i niech nam zima da już spokój. Siły i zdrówka do pracy dla Ciebie ;:196 Obrazek

Dorotko liczę, że po drugim zastrzyku Monia wróci do zdrowia :D
Dymkę kupiłam na Rydla i coś mi się nie podoba, dużo takie wyschniętej, ale część wsadziłam ...najwyżej dosadzę. Ja już czytam u Ciebie, że wszystko przygotowane, aż Ci zazdroszczę samozaparcia do pracy ;:168

Olu tak! przez to że raz ciepło raz zimno wiosna się rozciągnie z kwitnieniem, bo pamiętam ciepłe wiosny kiedy tulipany kończyły kwitnienie po tygodniu. Żonkile bardzo mnie cieszą ;:168

Beatko pogoda ostatnio jest bardzo zmienna, taka naprzemiennie skrajna więc nie wiem...do kwietnia może być różnie ;:131 Na szczęście prognozy śniegu w nocy okazały się u mnie nietrafione i woda nawet na powierzchni nie zamarzła. Dziękuję Beatko i niech nam ta wiosna ciepła nadejdzie ;:3

Pierwszy na poletku!
Obrazek

i miniaturki w rozkwicie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wczoraj ze mną przyjechały z targu

Obrazek

i malownicze niebo!

Obrazek

Miłego i pogodnego dnia!
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu co do kurek to pewnie sprzedawca dodał drugi człon nazwy, aby zachęcić do zakupu. Oby się kurki dobrze spisały z ilością jajek ;:215
Dzisiaj nam pogoda nie będzie sprzyjała, wiatr znowu powrócił, normalnie łeb chce urwać, dobrze że słoneczko ładnie przyświeca. Ja jeszcze mam tyły w pracach ogrodowych, gdzie nie spojrzeć plewienie, a warzywnik czeka na przygotowanie do wysiewów.
Miałam raz taka dziwną cebulkę do sadzenia, chyba była niedosuszona większość poszło w pędy kwiatostanowe. Zeszłoroczna kupowana w innym miejscu się sprawdziła, jeszcze mam jej cały koszyk do spożycia. Więc powtórnie kupiłam w tym samym sklepie, jest ładna.
Brateczki cudo ;:215
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No widzisz Dorotko a ja w ubiegłym roku kupiłam dwa rodzaje na Rydla i miałam piękną cebulę, a w tym ;:222 ;:222 Za rok pewnie zmienię dostawcę ;:306 Rzeczywiście wieje, ale może przestanie...czasem ranek do kitu, a potem jest ładnie...czego nam życzę ;:168
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Brateczki prześliczne Maria i te pełne żonkile :) W przeciwieństwie do pogody :wink: . Nic sie nie da zrobic bo zimno i wieje. Ja się z tym już pogodziłam bo od czwartku mam być lepiej więc ruszymy do działania a teraz "ładujemy akumulatorki" Zresztą ja bardzo rzadko jestem w stanie zacząć w marcu prace ogrodowe; a w tym juz posiałam groszek,bób i wczesną marchew więc nie jest żle :) .
Tylko te chwasty rosną już na potęgę; tam gdzie mogę nakrywam agro albo tekturami zanim coś wysieję,żeby było mniej plewienia.
Maria masz jakiś pomysł może na krzewy wyższe aby obsadzić kompostowniki od strony zach; latem to jest patelnia i do tego aleja burz i wichur. Próbowałam rudbeki wysokiej ale ona ma te beznadziejnie wiotkie łodygi i mam już jej dosyć.
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Marysiu,mnie też bardzo miło ,że wstąpiliście do nas ,jestem tylko zła ,że czas tak szybko mija ,a mnie mało i mało ;:306 jeszcze na pewno dużo roślin masz do zabrania ode mnie ,ale to może w maju,muszę Ci powiedzieć ,że ja też mam lenia ,aż byłam zdziwiona ,że wczoraj tak się eksploatowałam ,a dzisiaj siedzę sama w domu ,wszyscy w pracy ,mam tylko poszukać dokumentów z grudnia dokładnie listy płac za grudzień i pilnie wysłać do Hufca do Krakowa ,to dokumenty dotyczące moich uczniów,a wszystkie dokumenty biuro za tamten rok mi wydało,i nawet nie wiem gdzie to szukać bo papierów całe pudło,powinnam już rozsadzić pomidorki i też jakoś mi sie nie chce ,w domciu ciepło ,bo palę w piecu ,jabłuszka nakroiłam i się suszą ,a ja się plątam ,może chociaż posadziłabym te przygotowane lilie,pozdrawiam ,fajnie ,że masz nowe kurki ,takie maskoteczki co cieszą ,pozdrawiam ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Maryś! ;:196
U mnie ziąb taki, że strach nosa za drzwi wychylić ;:202 , a w Twoim ogrodzie tyle pięknych kwiatków się pokazało. ;:215
Śliczne brateczki sobie zakupiłaś! ;:63 ;:63 A i nowe kureczki do stadka. ;:333 Będzie dużo jajeczek. ;:138 Smacznego! ;:92
Niechby już natura darowała sobie ten nawrót zimy, bo tęskno za działaniem na rabatach.
Zdrówka. ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Bratki uwielbiam, w każdym kolorze i rozmiarze. I w każdej ilości :D Pięknie będzie ;:333
Czekam też na popis żonkilowego poletka ;:333
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Oj tak, tak bardzo malownicze niebo! ;:433 ;:433
Piękne bratki kupiłaś i to w sporej ilości. ;:333
Masz śliczne ciemierniki.
A dobrez widzę cuchnący też ci kwitnie. Moj ma 2 rok i jeszcze bez kwiatowa w tm roku.
pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Maryś, to jest powód dla którego boję się pojechać na targ w niedzielę- boję się, ze zamiast worka pszenicy przywiozę znów kury :;230 Tetra gold? Hmmm, też szukam szperam i nie znalazłam takiej, a jaki kolorek mają te nowe kurki, masz może zdjęcia? Czy są takie białe jak te zwykłe Tetra i z ogonkiem w górę, jak leghorny?
Ostatnia foteczka piękna! ;:oj Super kolory! ;:167 Cieszę się też, że na łączce już się coś otwiera, oj będzie na co popatrzeć ;:215
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam!

Wczoraj miałam chyba ten dzień, w jaki zawsze potrafiłam wysprzątać całe mieszkanie z myciem okien włącznie Obrazek Przeleciałam znaczną część terenu odzyskanego sadząc kilka krzewów przede wszystkich przywiezionych od Marty i część roślin zadołowanych. Wykopałam kilka wiader podagrycznika i utopiłam go w starym szambie. Wszystkie niechciane chwasty tam wrzucam. Jeszcze trochę zostało do wsadzenia, bo w międzyczasie przyszła wreszcie przesyłka od Konieczki i koperta od Luci ;:196
Rano był spory przymrozek, bo woda przykryła się taflą lodu, ale słonko świeci i jak ziemia rozmarznie to choćby na kolonach będę kontynuować prace (sadzenie) w ogrodzie. ;:306

Igalo pokonałam pogodę i kilka godzin wczoraj walczyłam na ziemi odzyskanej. Podagrycznik wychodził idealnie, bo ziemia lekka poluzowana masą świerkowych igieł. Część terenu też pokryje tekturami i ściółką zrembkową i przeniosę w dogodnych terminie skalniak, a zyskam tym sposobem kawałek fajnej rabaty na byliny.
Piszesz o krzewach wokół kompostownika? bo rudbekie to kwiaty i z tej serii dobra byłaby rudbekia trójklapowa która rośnie niczym krzew. Jednak odpowiednią wysokość zyskuje latem. Krzew poleciłabym złotlin, ew jakiś dereń np. Elegantissima w lecie wygląda prześlicznie a zimą zdobią go czerwone gałązki. U mnie od zachodu wygląda i rośnie ładnie. Złotlin też zdobi wczesną wiosną masą kwiatków nawet w całkowitym cieniu.

Martusiu kochana my nie wstąpiliśmy... my specjalnie do Ciebie przyjechaliśmy, bo stęskniłam się za Tobą ;:196 Roślin dostałam dużo i to takie od serca, które są dla Ciebie jak dzieci ;:168 Wiele roślin jeszcze nie wyszło, ale przecież nie raz zobaczymy się w tym sezonie jak zdrowie dopisze. Ja wczoraj pokonałam lenia i szłam z praca jak czołg mimo zimna i wiatru, a świerki nad głową hulały aż się trochę bałam, bo te sąsiadowe zostały dwa same bez osłony moich. Czytałam że i Ty się zmobilizowałaś i lilie z pudła przed domem już zapuszczają korzenie ;:215 Musimy pomalutku pchać swoją dolę ogrodnika! Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję że jesteś ;:196

Lucynko niestety natura jeszcze rządzi i przymroziła mi dzisiaj! Może chociaż wiać przestanie to znowu popchnę kawałek pracy do przodu Obrazek Ja wczoraj dwukrotnie walczyłam w ogrodzie z przerwą na obiad i krótki odpoczynek, ale byłam zadowolona z siebie...no i noc przespałam jak kamień ;:19
Jajeczka wyrywają sobie niektórzy wręcz, bo ja karmię je naturalnie i może nie ma takiej wydajności, ale smak niepowtarzalny i amatorów wielu ;:108
Dziękuję, że o mnie pamiętasz i niech Ci Bozia to wynagrodzi ;:196

Małgosiu a najbardziej kocham bratkowe pola na targu kiedy stoisz przed ogromnym wyborem i zastanawiasz się który wziąć ;:306 Żonkile owszem ale nie śpieszę się bo pracy w pip, a czas tak czy tak szybko pędzi ;:168

Aniu niebo rzadko czaruje o zachodzie, bo do wieczora pogoda się na ogół zepsuje a tu się udało!
Bratki to już drugi raz kupowałam, bo za pierwszym razem nie było malutkich Obrazek
Ciemiernik cuchnący i korsykański kwitną mi co roku to może sypnij jak niektóre dziewczyny radzą mielonych skorupek jajkowych Obrazek Pozdrawiam ;:196

Agnieszko tak! według mnie to są Tetry tylko facet coś dodał :uszy Są białe i mieli też leghorny i podobno te są nioski i na wysiadywanie...zobaczymy na razie siedzą wystraszone w rogu kurnika i nawet nie wskakują na grzędę. Nie wiem czy nie powinnam ich odrobaczyć, bo coś mi się nie podobają. Muszę podjechać do naszego weta. Zdjęcie zrobię jak wyjdą na zewnątrz, wczoraj wypuszczałam pozostałe, a te nawet nie drgnęły mimo że drzwi na oścież otwarte! Sporo kurek mi padło albo musiałam ;:124 bo ktoś dał mi kury bo właściciel przeniósł się do innego świata i wraz z nimi przyszedł świerzbowiec ;:131 Takie są konsekwencje dobrego serca ;:222 Wiosna Agusiu ;:196

Niestety zdjęcia dopiero dzisiaj zrobię, bo wczoraj nawet głowy do góry nie podniosłam ;:306
Dobrego dnia ;:4
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Marysiu, działaj bo słonko jest i wiatr przestał hulać, przynajmniej u mnie. Pięknie jest. Dziś do mnie przyjdą dalie - chyba zgłupiałam :;230 prawie 40szt, bo pod płotem chciałam mieć ładnie :;230 i będzie ładnie.
Rób zdjęcia, to wieczorem będzie co podziwiać ;:196
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Maria dziękuję bardzo za sugestie,muszę sie im przyjrzeć :) A u mnie nie było mrozu i teraz jest spokojnie bez tego okropnego wiatru.
Życzę ci pięknego sloneczka i dużo energii do działania w tym co lubisz najbardziej :D czyli w ogródku. To wspaniały czas; nowe prace,nowe nasadzenia i nowe nadzieje na to że tym razem powstanie coś fajnego :heja
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Marysiu, z Ciebie jednak twarda zawodniczka, skoro w tak niesprzyjających warunkach pogodowych tyle roboty w ogrodzie odwaliłaś. :shock: ;:138
U mnie dzisiejsza noc pokazała pazur i kierowcy skrobali rano szyby samochodów. :oops: A ja siedzę w ciepłych domowych pieleszach i czekam na kuriera, który lada chwila powinien pokazać się z inspektem. Od jutra poprawa aury, to zawiozę go na działkę, zainstaluję w najbardziej nasłonecznionym miejscu i zacznę pierwsze wysiewy na zewnątrz. Muszę też część maków wysiać na rabaty, to wcześniej zakwitną. ;:108
Aktualnie pięknie świeci słońce, ale temperatura niziutka, zaledwie 3*, a na moim balkonie 8*. W foliaczku płoną dwa znicze, bo trochę boję się o wystawione tam sadzonki. ;:oj Na razie mają się dobrze. ;:333

Miłego dnia, Maryś. ;:cm ;:cm
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Przez parę godzin paliłam śmieci wygrabione z ziemi odzyskanej, a ognisko rozpaliłam na pasie gliny z przekopu. Trochę wiatr podwiewał, ale paliło się bezpiecznie. Potem zawzięłam się i wyczyściłam ze starej ściółki duży kurnik, a ostatkiem sił ochlapałam wapnem. Najgorsze sprzątanie jest po zimie, bo ściółki się dokłada a potem...szkoda gadać! tak sobie pomyślałam pracując prawie ponad siły, że potem każdy skomentuje ty to masz dobrze z tym kurzeńcem :wink:
Jutro pewnie znowu nie będę miała siły rano wstać i nie wiem czy dam rady cokolwiek zrobić, bo ręce bolą.

Justynko 40 dalii, ale będzie cudny szpaler! to życzę żeby wszystko wyszły i okazały się zgodne z odmianą. A masz je gdzie przechować?
Zrobiłam trochę zdjęć, ale ręce się chyba trzęsły i przemęczenia bo zdjęcia wyszły do kitu :wink:

Igalo chrupki zmrożonego śniegu leżały na tarasie prawie do 11 ;:oj
Dziękuję Ci ;:196 wszystko się spełniło słoneczko świeciło, a ja pracowałam do ostatnich sił ;:306

Lucynko musiałam kochana, bo jak się leniłam albo gdzieś jeździłam jak warunki sprzyjały to musiałam odrobić wszystko. Czas ucieka a chwasty tak cudnie się zielenią ;:306
Mam nadzieję, że kurier dojechał i jutro posieje co trzeba. Ja też dzisiaj wyciągnęłam maki ale już nie miałam czasu i sił do siania. Na jednej rabacie widziałam sporo siewek maków i ciekawa jestem jakie się wysiały. W południe w słoneczku było ciepło i wystawiłam jedną skrzynkę z pomidorami na taras ;:218
Dobrego dnia Lucynko ;:4 ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek