Przydomowy ogródek Eweliny, część V.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przydomowy ogródek Eweliny, część V.

Post »

Witaj Ewelinko ;:196

Dużo zmian u Ciebie i dużo pracy przed wami. Ciekawa jestem jakie kwiaty będą rosły na nowych rabatach. Róża kwitnie Ci obłędnie i seledynowe jeżówki.
Ewelinko, trzymam kciuki za pierwszoklasistkę i powstający ogród.

Pozdrawiam :wit
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Ewelinko, ileż Ty masz miejsca nowego na nowe roślinki. Szykują się zmiany, które mam nadzieję będziesz pokazywała zachłannym na takie widoki ogrodniczkom ;:196
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witajcie :wit .

Wracam znowu po dłuższej przerwie :roll: .Kolejny miesiąc prawie za nami. Przez ostatni czas pogoda była cudowna i żal, że już się kończy. Brukarze zakończyli już swoją pracę . Z efektów jestem bardzo zadowolona ;:215 . Przez ostatni czas walczę z wyrównywaniem terenu , zagrabiam opadłe liście , porządkuję działkę. Wczoraj mój Tata montował nam oświetlenie od nowej strony wjazdu i tak cały czas coś się dzieje. Pracy jest jeszcze mnóstwo ale ile już udało się zrobić ;:138 . Wiosną miejmy nadzieję będziemy mogli zabrać się za sianie trawy i sadzenie żywopłotów. Tego roku niestety terminy nas goniły i nie wyrobiliśmy się z tym ;:222 . Dziewczyny póki co są zdrowe i chodzą do szkół, Cuma ( bo tak dostała na imię sunia) rośnie jak na drożdżach i świetnie dogaduje się z Colą. Nie narzekam na brak obowiązków ;:224 ale przyznam, że z przyjemnością czekam na zakończenie tego pracowitego sezonu i na długie zimowe wieczory , kiedy to będę mogła w końcu pomyśleć nad zagospodarowaniem nowych miejsc.

Obrazek

Zamiast schodków mamy podesty wygodne do wjazdu wózkiem . Na cegle obowiązkowo będą pnącza . Z brzegów palisady miejscami będą "wylewały" się rośliny .

Obrazek

Obrazek

Małgosiu-Clem tak, ten wjazd biegnie przez nową działkę. Podłączyliśmy się do asfaltowej drogi gminnej bo poprzednio wjazd mieliśmy przez działkę sąsiadki. Wszystko legalnie i notarialnie ale dziwny to był wjazd :roll: . Teraz mamy wjazd tak jak być powinno. W zasadzie był to najważniejszy motyw zakupu działki a reszta przy okazji . Jeżówki już niestety przekwitły ale i tak długo się trzymały. Teraz pozostały zbrązowiałe jeżyki - też fajne ;:333 . Pozdrawiam .

Obrazek

Obrazek

Skarpa powoli nabiera ostatecznego kształtu. Na półce będzie żywopłot najprawdopodobniej z oklepanego Szmaragda . W narożniku i od strony drewnianego płotu ( lekko widocznego na zdjęciu ) też jest kawałek ze skarpą i tam będzie posadzony świerk serbski.

Obrazek

Małgosiu-Margo mój eM od początku chciał dwa psy ale ja nie chciałam od razu takiego obowiązku więc umówiliśmy się, że jak tylko ogrodzimy dokupioną część działki to pojawi się drugi pies. Przyznam , że jestem zadowolona z tej decyzji. Suczki bawią się razem,śpią przytulone do siebie i chyba łatwiej znieść im samotność kiedy nas nie ma w domu. Kurczę, alergia na sierść to nieprzyjemna sprawa. Prace brukarskie zakończone i jestem zadowolona z efektów. Pozdrawiam .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Krysiu psy dogadują się świetnie. Zobaczymy jak to między nimi będzie jak młodsza podrośnie ale widać, że ma zapędy do dominacji :;230 . Cola chwilami jest przez nią stłamszona mimo, że jest od niej większa i cięższa :lol: . Nie wszystkie astry u mnie ładnie wyglądają. Niektóre łapią mi mączniaka a inne podsychają pędami . Nauczyłam się przymykać oko na te niedociągnięcia bo kwiaty mają przepiękne i w mojej ukochanej kolorystyce ;:167 . Pozdrawiam .

Soniu okrywowe róże są warte uwagi . Może nie grzeszą wielkością kwiatów ale ich ilość jest zachwycająca. Na pewno jeszcze pokuszę się o inne okrywowe nadziałkę. Prace brukarskie po ciężkich 3 tygodniach dobiegły końca. Chłopaki nie mieli wymarzonej pogody . Akurat jak skończyli u nas zrobiła się piękna złota jesień. Mieli pecha ale dali radę i jesteśmy zadowoleni z efektów. Dziękuję i również pozdrawiam .

Przy płocie na wprost będzie wyżej wspomniany żywopłot z serbów.

Obrazek

Przed domem "dekoracyjne wiadra " kryją pod sobą kotwy pod przyszła belki do zadaszenia drzwi i okna.

Obrazek

Warzywnik troszkę zmniejszyliśmy. Na nasze potrzeby jest wystarczający .

Obrazek

Aniu dalie niestety ściął mrozik i są już wykopane. Hortensje już zbrązowiały i będą ozdabiać ogród zimą. Niestety tego roku trawy nie zdążyliśmy posiać. Wciąż walczymy z wyrównywaniem terenu. Trzeba było dostosować się z ziemią do poziomu kostki i miejscami jest jeszcze do narzucenia sporo ziemi. Tak więc jest co robić jeszcze przed zimą. Miejmy nadzieję ,że wiosną pogoda i czas dopiszą i posiejemy trawę. Pozdrawiam :wit .

Natalio nie martw się nie tylko Ty masz forumowe zaległości. Tego roku bywam tu statystycznie dwa razy w miesiącu więc kiepsko ;:222 . Myślę, że zimą będę miała czas na poprawę. Pozdrawiam .

Asiu marcinków mam sporo ale niektóre tego roku nawet nie załapały się na zdjęcia. Ciągle doskwiera mi brak czasu bo zamiast biegać z aparatem w ręku mam inne zajęcia. Zimą będzie czas na przemyślenia co i jak będę sadziła . Sporo roślin trzeba przesadzić bo cierpią z powodu ścisku . Pozdrawiam również .

Obrazek

Obrazek

Dorotko dziękuję ;:196 . Tak , młoda suczka ma na imię Cuma .The Fairy to fajna różyczka i warto ją mieć. Pozdrawiam .

Tutaj mam rabatę na lekkim spadku. Planuję tu trochę zimozielonych roślin żeby było ładnie cały rok. Chciałabym też posadzić jakieś płaczące drzewo. Em przytachał mi ostatnio drewniane koła i tak je ustawił.

Obrazek

Tutaj drzwi będą zamurowane a schodki zlikwidowane. Zyskam odrobinę miejsca na podwyższonej rabacie.

Obrazek

Obrazek

Olu myślę, że oba pieski akceptują się nawzajem i już kochają się na potęgę. Nie oddałabym za nic tych dwóch merdających ogonów ;:167 . Ścieżka już zrobiona fajnie wygląda według mnie. Pozdrawiam .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Agnieszko astry kupowałam tu na forum , niektóre dostałam od znajomej i tak się uzbierało. Wstyd przyznać ale tego roku nie nakarmiłam róż ani razu :oops: . Jakoś tak dawały radę same z siebie. W przyszłym roku zadbam o rośliny bardziej . Pozdrawiam cieplutko.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ewo na pewno postawię na bezproblemowe i sprawdzone rośliny bo jednak ciężko ogarnąć ogród samemu. Doba jest stanowczo za krótka na ogarnięcie wszystkiego. Na pewno nie zbraknie traw, hortensji i jeżówek. Posadzę też inne krzewy by stworzyć ramy. Jakieś ekrany z cisa bądź innych roślin. Pomysłów mam sporo, nawet powiedziałabym, że zbyt wiele . Zimą będę myśleć nad szczegółami. Pozdrawiam .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Małgosiu-PEPSI na pewno wciąż będę prowadziła wątek i z pewnością pokażę to co powstanie w najbliższych latach na nowej części działki. Za kilka lat pokuszę się o porównawcze fotki na przestrzeni lat ;:138 . Już teraz działka i dom są nie do poznania ale wciąż potrzeba jeszcze dużo pracy . Na pewno nudzić się nie będę jeszcze przez najbliższe lata . Pozdrawiam .

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam i cudownej niedzieli życzę :wit .
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Sporo pracy, ale efekt jaki ;:333 Już teraz wiem, że stworzysz piękny ogród.
Szmaragdy jako parawan są niezastąpione. Też planuję, bo musieliśmy wyciąć szpaler dwudziestoletnich świerków. Zaczęły schnąć ;:223
O takich kołach marzę, ale nie trafiłam jeszcze na super okazję, bo ostatnio się cenią. ;:218
To drzewo, które planujesz posadzić, to może buk płaczący? Fountain? Uwielbiam to drzewo ;:224
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Cześć, Ewelino!
Jak miło się patrzy na rozmach w działaniu i wspaniałe efekty Waszej działalności. Faktycznie, obejście zmieniło się bardzo, a co będzie dalej - można sobie wyobrazić. Będzie pięknie! Ech, młodość...
Jedno mnie tylko zastanawia: żywopłot ze świerków serbskich. To są wielkie drzewa (mój przez 19 lat osiągnął ponad 5 metrów wysokości). Pięknie wyglądają kiedy mają dużo miejsca z każdej strony. Jak będziesz je prowadzić w żywopłocie? Ciąć (znaczy kaleczyć :roll:) czy pozwolić rosnąć aż do zacienienia połowy działki?

Buziaki - Jagi
PS. A jakby tak żywopłocik z jaśminu... ;:224.
PPS. Was dwoje, dwie dziewczynki i dwa piesiorki - wszystko jak trzeba ;:333.
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewelinko,
powiem krótko, odradzam Ci żywopłot z jakichkolwiek świerków.
One prędzej czy później brzydną, usychają, a potem jest masa roboty z ich usuwaniem.
Jakby nie patrzeć, najlepsze są szmaragdy.
Wąskie, szybko rosną, ładnie wyglądają, byle za gęsto nie posadzić.
A w razie czego zawsze można skrócić.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33

Post »

Pięknie działacie. Cudnie to wszystko wygląda. :)
Co do żywopłotu, to ja tez proponuję coś innego- może pęcherznica, jednokolorowa albo naprzemiennie czerwona i żółta? Zimą zgubi liście fakt, ale od wiosny do jesieni będzie bardzo dekoracyjna, a ona szybko rośnie i ładnie się zagęszcza po przycinaniu. A może ligustr przyjazny dla pszczół?
\
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witajcie :wit .

Dzisiaj u mnie pochmurno i od czasu do czasu pada deszcz . Temperatura o ponad połowę niższa niż przez ostatni czas ;:131 . Niestety musimy się przyzwyczaić. Widzę spory odzew odnośnie mojego serbowego " żywopłotu" i pasuje to wyjaśnić ;:108 . Użyłam złego sformułowania bo chodziło mi o coś innego.

Dziewczyny -Jagodo, Madziu i Moniko chyba źle się wyraziłam i dość niejasno. Nie chcę sadzić drzew wielkich z natury i corocznie je przycinać aby stworzyć gęstą ścianę. Do tego mam Szmaragdy. Chodziło mi raczej o szpaler z 6/8 sztuk ;:108 . Powodów jest kilka. Po pierwsze nie chcę mieć wszędzie Szmaragdów bo będzie dość monotonnie . Poza tym to strona północno- zachodnia skąd wiatry wieją okrutnie i chcielibyśmy się osłonić, najlepiej czymś wysokim. Nie chcę wnikać w pokrój serbów , raczej będą naturalnie rosły. Ewentualnie za kilkanaście lat gdyby wyszły bardzo na boki mogłabym je odrobinę korygować. Chciałabym w tamtym miejscu wysoką osłonę całoroczną .

Małgosiu- PEPSI koła mamy po znajomości ,cena bardzo atrakcyjna. Grzechem było nie skorzystać ;:224 . Co do buka - fakt jest piękny i myślałam o nim ale czy na tle czerwonej cegły będzie go w ogóle widać?? W końcu jest bordowy ;:224 . Pewnie zdecyduję się na jakiegoś iglaka o płaczącym pokroju a buka posadzę gdzie indziej. Właśnie przyszło mi do głowy, że na tle domu wyglądałby korzystnie bo elewacja jest jasna. Pozdrawiam :wit .

JagiS tak jak pisałam wyżej nie planuję kaleczyć drzew radykalnym cięciem . Mam świadomość, że to wielkie drzewa ale są też smukłe i mimo wszystko nie zajmują bardzo dużo miejsca. O zacienienie działki się nie martwię bo to jest wystawa zachodnia a raczej już nawet północno- zachodnia. Poza tym odrobina cienia w lato się przyda ;:108 . Bardziej mnie martwią 10 metrowe brzozy od strony południowej rosnące u sąsiadki. Na pewno dają więcej cienia niż ewentualnie serby w przyszłości. No nic, nie jest to jeszcze decyzja ostateczna ale raczej zdecyduję się na kilka sztuk ;:108 . Pozdrawiam :wit .

Madziu tak jak pisałam wyżej nie chcę wszędzie sadzić szmaragdów bo to już będzie przesada. Chcę też posadzić inne iglaki a do tego w tamtym miejscu działki potrzebujemy wysokiej osłony od wiatrów, kurzu z pól itd. Wydaje mi się, że świerk serbski będzie dobrym rozwiązaniem. Nie sypie się tak jak świerk zwyczajny , nie jest podatny na ochojnika . Poza tym ma piękny pokrój. Kilka sztuk na pewno nie jest takim złym pomysłem. W każdym razie dziękuję za rady ;:196 . Pozdrawiam :wit .

Moniko tak jak pisałam wyżej , odpadają wszelkie rośliny liściaste. Tamto miejsce prosi się o wysoki zimozielony parawan chroniący nas przed tym okropnym wiatrem . Na parawany liściaste będę miała inne miejsca w ogrodzie . Planuję np delikatnie zakamuflować warzywnik żeby nie było go tak widać od strony furtki. Myślałam właśnie o takim niewysokim 100-120 cm wąskim parawanie z ligustru.

Lecę ogarniać ogród bo przestało padać :wit , pozdrawiam .
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Ewelinko niezmiennie podziwiam lawendowego marcinka, cudny. ;:oj
Prace brukarskie ładnie wykonane i świetnie poprowadzone ścieżki, podestami łatwo przejedziesz wózkiem i chodzić też lżej niż po schodach. ;:215
Oba pieski na C, :) dobrze że się polubiły i cieszą się własnym towarzystwem.
Jutro biegam z Antosiem, postaram się zrobić zdjęcie moich serbów, żeby Cię utwierdzić w dokonanym wyborze. ;:108
Niech dziewczynki nadal cieszą się dobrym zdrowiem, ;:167 uściski dla wszystkich. ;:4
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Ewelinko, dużo pracy włożono, ale dzięki temu otoczenie domu prezentuje się bardzo estetycznie ;:333 , a ogród jak zawsze zadbany ;:303 , wypielęgnowane roślinki zdobią i cieszą. ;:215
Teraz już dwie sunie biegają po ogrodzie i towarzyszą Wam w codziennym życiu. Dobrze się z sobą dogadują, co cieszy i jest dobrym prognostykiem na zaś. ;:138 ;:138
Zdrówka Wam życzę i jeszcze wielu w miarę ciepłych dni. ;:167 ;:167 ;:3 ;:3 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Ewelina, kawał pracy włożyliście w działkę. Wygląda niesamowicie ;:oj Na pewno był pot i łzy, ale teraz pozostaje najprzyjemniejsza część - obsadzanie i dopieszczanie. Genialnie obserwować, że tyle się dzieje, poczuć ten powiew świeżości, bo u mnie totalna stagnacja. Sporo planów, a potem eMa wywiało za granicę w połowie wakacji i wrócił mi w połowie października.. wszystko jak stało tak stoi, a momentami chce się człowiekowi płakać, bo miało być inaczej, a życie napisało inny scenariusz.. No ale.. życie. Kibicuję wam z całego serca ;:196 ;:168
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Ewelinko dawno mnie nie było, bo brak powiadomień utwierdził mnie w przekonaniu, że nie ma Cię w wątku...a tu takie zmiany! Ogromne zmiany na korzyść ;:63 Teren ogrodzony, płot drewniany bardzo mi się podoba, a roboty brukarskie rewelacyjne. Dobrzy fachowcy ;:333 Ogród już powoli zasypia, ale nie widać zaniedbania jak piszesz. Dobrze, że zmniejszyliście warzywnik bo to miejsce wymagające szczególnej troski, a przy tak bogatym ogrodzie i intensywnym życiu byłoby to niełatwe. Niedosyt czuję tylko brakiem zdjęć drugiej suczki :D
Życzę realizacji dalszych zamierzeń i serdecznie pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
AGA Z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2009, o 11:20

Post »

Ewelinko, bardzo dużo pracy za Wami i już jest pięknie. nawet jakbyś posiała tylko trawę.
Wiem, że tak nie będzie ;:224

Brukarz się spisał, bardzo podoba mi się połączenie kostek. Fajny efekt. Odpocznij przez zimę, bo wiosna nadchodzi hihi. ;:172
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
Awatar użytkownika
Katiusha
1000p
1000p
Od: 24 kwie 2014, o 13:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit
Cudownie! Nie dość, że masz już duży ogród cieszący oko kwiatami i krzewami, to jeszcze tyyyyle nowego miejsca na nowe projekty ;:oj ;:167
Psiaki przesłodkie Obrazek Gdybym osobiście miała tyle miejsca, co Ty, to w moim przypadku na dwóch z pewnością by się nie skończyło, plus kilka innych futrzasto-różnych przyjaciół Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Ewelinko :wit
Działania u ciebie na szeroką skalę.
Ścieżki bardzo mi się podobają.
Koła swietne. Widziałam dużo kompozycji kwietnych z nimi.
No jeszcze jak obsadzisz drzewami i pójdzie trawka to już będzie piknie.
Pozdrawiam ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”