Ustronie pod miedzą cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ustronie pod miedzą cz.2

Post »

Igo, róża o którą pytasz taka jest. To Eden Rose. Jesienią wybarwia się mocno i kontrast między środkiem pąka, a płatkami rzeczywiście jest duży.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tu w pełni rozkwitu:

Obrazek

Pocieszające jest to, co piszesz o zimie. Jak będzie, czas pokaże. :wink: :D
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Hej Moni:)

Altanka wyremontowana i ładnie się prezentuje.Nasz domek działkowy też czeka na jakiś remont.
Oglądam Twoje róże wrześniowe, kwitły przepięknie, a Jalitah żałuję ,że nie zamówiłam w jesiennym zamówieniu.
A teraz żałuję...
Czytam ,że na jesieni rozsypujesz pod róże obornik, nigdy tak nie robiłam.Nie przysypujesz go ziemią?

Pozdrawiam serdecznie ;:3
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Fajną wędrówkę sobie zafundowalaś ;:138 , piękne krajobrazy do podziwiania ;:108 . Wrzesień miałaś bardzo różany . Sporo odmian już masz a ja póki co chwilowo straciłam zainteresowanie tematem ;:224 . Kopczykowanie to nie jest zbyt interesujące zajęcie ale na moim wygwizdowiu to jednak konieczność. Gdybyśmy mieli gwarancję że będzie leżało pół metra śniegu przez całą zimę to co innego a przy obecnych zimach to jednak ryzykowne. W takim razie trzymam kciuki za Twoje róże. Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moniko, cieszę się, że pomimo rozlicznych zajęć znalazłaś czas, żeby pokazać kolory działki. Jesienne róże miałaś w obfitości. Jalitah zachwycająca, aż nabrałam na nią apetytu. Sporo dobrych opinii o niej czytam tu i tam.
Masz bardzo dużo zdjęć Eden Rose, świetnie że pokazałaś je wszystkie, bo piękna to róża jest ;:167 ;:108 .
Bardzo mi się podoba jak zagospodarowałaś wejście do altanki. Zielony szpaler tego co tam rośnie i się pnie, robi duże wrażenie. Wchodzisz do takiego domku i już jesteś w innym świecie. Widok od strony domku też z pewnością jest wspaniały.
Widoki z górskich wycieczek chętnie bym zobaczyła nie tylko na zdjęciach ale muszę poczekać do lata, bo ja tylko nad morze mam blisko, a do górek to całą Polskę muszę przejechać.
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu dla Ciebie kilka widoczków z tarasu...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Szpaler przy ścieżce to lawenda. Taras obrastają róże Eden Rose i Rosarium Uetersen na narożnikach, a przed też rośnie dużo różnych róż i bylin. Wiem, że mam za dużo tego wszystkiego, ale straciłam nad tym kontrolę. ;:224 ;:14 :lol:

Polecam Ci różę Jalitah, jest zjawiskowa, sama zobacz. Długo trzyma kwiaty.

Obrazek

Ewelinko dałaś mi do myślenia. Chyba jednak przykryję róże jakimś stroiszem, jeśli uda mi się znaleźć gałęzie na stercie zielonych odpadów.

Barbula

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aniu nie przysypuję ziemią takiego obornika. On jest suszony, zimą sypię małe kopczyki pod róże, krzewy i drzewa owocowe i rozsypuję luźno na rabatach. Przez zimę pod wpływem wilgoci , śniegu/deszczu/mgły on się rozpuszcza. Wiosną dosypuję korę, kompost, to wszystko się miesza, pracują dżdżownice, nornice, kret :wink: Gleba się pięknie użyźnia, serio! :D

Trójsklepka
Obrazek

Obrazek

I jeszcze takie barbulkowo- bzyczkowe znalazłam. :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A na koniec w nawiązaniu do odpowiedzi Beaty:
Bazyla pisze:Moniu Kochana nadrabiam zaległości, bo z czasem u mnie chyba jak u większości z nas ostatnio krucho. Ależ za to co to jest za przyjemność tyle piękna podziwiać u Ciebie. Nie dość, że roślinki cudnie kwitną, to jeszcze przedstawiasz je w ślicznych ujęciach ;:138

I do tego te pysznie wyglądające kiszonki ;:215 Podziwiam Ciebie też za pomysłowość w komponowaniu przetworów. Widać, że sprawia Ci to prawdziwą przyjemność.

Co do sprawy z konkursem - no cóż, tak nie powinno być, ale niestety często tak jest. Życzę powodzenia w dochodzeniu do racji, a jak dla mnie to przyznaję Ci w subiektywnym Bazylowym rankingu miejsce na podium za piękną działkę, która przeszła ogromną metamorfozę, bogactwo fauny i flory, przyjazność dla środowiska oraz za osobowość Ogrodniczki ;:303

Przesyłam serdeczności ;:196
Dziękuję Ci z serca. Niestety odpuściłam walkę z prezeską. Może to jeszcze nie był nasz czas, a może nie warto pchać się tam, gdzie nas nie chcą. ;:108
Dla Ciebie ostatni kwiat mojej lawendy. Dziękuję za dobre słowo i przepraszam, że pominęłam Twoją wypowiedź.

Obrazek

Słowa przeprosin należą się też Alicji. Mam na dzieję, że teraz będę bywała częściej. Ślę ci kwiatuszki cynii meksykańskiej.

Obrazek

Następnym razem pokażę bogactwo cynii. Pa! :wit
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Moniko ja tylko tak głośno myślę, nie to żebym Ci coś nakazywała ;:224 . W sumie u Ciebie klimat jest chyba łagodniejszy niż na Podkarpaciu ;:131 . Barbula przepiękna! Kilka razy już planowałam ją kupić ale jakoś nie było okazji. Pięknie przystroiłaś swój taras ;:215 . Fuksja z pierwszego zdjęcia urocza ;:167 . Miałam już kilka podejść do tych roślin ale zawsze je marnowałam ;:222 . Chyba lałam im za dużo wody a w półcieniu im to nie służyło ;:222 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Co za piękne widoki z sezonu, aż się rozmarzyłam... ;:173 Śliczne rośliny, ale tym razem najbardziej pochwalę same zdjęcia - przepiękne nasycone kolory, światło, po prostu tchną radością życia ;:108 ;:63
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Próbuję tę fuksję przezimować u mnie na klatce, to samo donicę z pelargoniami odmianowymi. Jak ktoś nie zniszczy, to powinno się to udać.

Natalio ;:167
Sama teraz po wielokroć wracam do zdjęć z sezonu, bo za oknem co jest każdy widzi. Prawie nie jeżdżę już na działkę, jutro się wybieramy wsadzić czosnek, ale czy będzie pogoda?

Portrety moich wrześniowych cynii.

Powiem Wam, że kocham te kwiaty. Co roku przygotowuję sobie rozsadę różnych odmian, jak na moje blokowe warunki nieźle to znosi i mam zawsze dużo do powtykania na działce. Kwitną od czerwca do października. Uwielbiają je motyle, pszczoły, trzmiele i inne owady... To żelazne, ale i piękne kwiaty!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To musi być w odcinkach, bo zdjęć cynii mam jeszcze dużo... ;:131
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Witaj Moniko ;:128 . Bardzo ładne te cynie i tyle kolorków ;:215 , aż wstyd się przyznać że u mnie ich brak ;:oj . Zapominalska jestem, dopiero jak widzę ale wtedy to już za późno ;:108 . Pięknie przystrojony taras i te różyczki, moje w tym roku nie popisały się..może przyszły sezon będzie lepszy. Pozdrawiam ;:167
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moniko, tą porcją zdjęć sprawiłaś mi ogromną przyjemność. Jak na pokazie fajerwerków, co chwila wrażeń moc. Tak myślałam, że z tarasu masz bajeczny widok i nie myliłam się. Nie uważam, że masz tam nadmiar roślin, właśnie taka obfitość to jest to! Barbula to dla mnie odkrycie. Zaraz sobie o niej poczytam i jeżeli warunki będą jej odpowiadały i pojawi się ona w moim ogródku, to stanie się to za przyczyną Twojego wątku :D .
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zuziu dziękuję za odwiedziny :) Pamiętaj o cyniach w przyszłym sezonie- wabią mnóstwo owadów z korzyścią dla całego ogrodu i upraw warzywniczych. ;:108

Kasiu bardzo mi się spodobalo Twoje porównanie do pokazu fajerwerków. :D Za chwilę zrobię kolejny... :lol:

Barbulę polecam ogromnie, mogę Ci dać namiary gdzie kupowałam, ale to jest delikatny krzew. Trzeba mu znaleźć osłonięte miejsce i osłaniać zimą przynajmniej przez pierwsze 2 lata, kopczykować itp. Najlepiej, jak znajdziesz gdzieś u siebie i obejrzysz dokładnie, kupisz rozrośnięty krzaczek, bo te wysyłkowe bywają mizeroty. Ona kwitnie dopiero we wrześniu. Oblegają ją trzmiele.

To teraz obiecane... trzy... dwa... jeden... :lol:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Cynie we wrześniu zrobiły mi tyle radości, że będzie jeszcze trzeci pokaz. ;:215 :shock:

Padało rano, ale przestało, mam sporo zaplanowanych prac na dziś- w domu, w ogrodzie i do pracy, więc trzeba już ruszyć 4 litery. Udanego dnia wszystkim życzę! :wit
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Hej Moni:)

Pokaz cynii rewelacja.W tym roku i ja posiałam małą torebeczkę i wyszło mi kilkanaście siewek.Posiałam nie licząc na super efekty.Nawet potem o nich zapomniałam :oops: Jednak ,kiedy zaczęły kwitnąć nie mogłam od nich oderwać wzroku ;:224
Barbulę posadziłam na jesieni.Ostała się mała sadzonka z lata w jednej ze szkółek.Zobaczymy czy w ogóle mi przezimuje.Zrobię kopczyk tak jak radzisz.
Widok z tarasu masz przepiękny, klimatyczny.W takim miejscu można zebrać siły na kolejny dzień :uszy

Miłego i udanego weekendu :wit
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Śliczne ;:167 w przyszłym roku spróbuję wysiać cynie do gruntu, z rozsadą mi nie wyszło ;:185 Prawdopodobnie mam za ciepło w mieszkaniu, większość roślin woli trochę niższą temperaturę...
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Feeria cyniowa wspaniała. A barbula w rzeczywistości jest taka czysto niebieska?
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mamy niedzielę, dzień dobry.
Wczoraj miałam bardzo pracowity dzień i w ogrodzie i potem w domu- w kuchni. Na dziś została praca, która zajmie mi dobre kilka godzin, będą też goście, więc dzień wypełniony po brzegi.

Aniu jak masz małą barbulę, to radzę dać jej jeszcze kapturek z grubej, zimowej włókniny. Mnie takie maluchy przemarzły w pierwszej zimie dwa razy do cna...
Barbulę tniemy jak hortensje bukietowe.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Anido jest dość niebieska, ale zdjęcia robione pod słońce jeszcze wzmacniają odcień koloru. :) Ja mam dwie odmiany, ale jedna jest tak wciśnięta między róże, że ledwo zipie i niestety nie mam jej gdzie przesadzić. Tragedia u mnie z tą ciasnotą...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Natalio, u mnie właśnie cynie z rozsady udają się pięknie w domu, siewki cynii są silne, dobrze znoszą pikowanie. Sieję zawsze w kwietniu w domu i mam w szklarence na balkonie. Może coś jest z tym zimnem, bo mam raczej zimne mieszkanie, a na balkonie, to wiadomo.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wczoraj, pomimo, że mi się wydawało, iż na działce jest posprzątane dalsza część porządkowania. Po dwutygodniowej nieobecności wszędzie były liście z leszczyny, igły z sosny, trawy. Zaczęłam więc wycinać trawy i przemarznięte marcinki, grabić te spady i przede wszystkim skubać róże. Są bardzo porażone przez czarną plamistość i rdzę. Skubię więc do gołych pędów, wybieram to, co leży pod. Piszę do was teraz na maksa pokłutymi palcami, podrapana jestem do krwi, wyciągnęłam kilka kolek wczoraj. ;:145
To jest syzyfowa praca, bardzo żmudna i mozolna. Myślę, że moje róże tak załatwił deszczowy wrzesień i brak czasu na zajęcie się wtedy nimi, latem jeszcze było ok. Zostały mi jeszcze mega krzaczory pnących przy tarasie i w ogóle największe róże przed tarasem, oraz przy furtce- w sumie 8 sztuk. Robota na kolejną wizytę albo dwie, a pojadę dopiero za tydzień jak pozwoli pogoda. Inna rzecz, że te róże rosną za gęsto i to pewnie też powód chorób. Wczesną wiosną będzie oprysk z miedzianu, a potem Substral. Coś jeszcze mogę zrobić oprócz dość radykalnego cięcia? Co do kopczykowania, to chyba kupię za tydzień dwa kilka dużych worków ziemi ogrodowej i zrobię im choć małe kopczyki. Mam nadzieję, że dobrze robię obrywając liście tuż przed zimą, jeśli nie, naprostujcie mnie. W zeszłym sezonie resztki liści skubałam dopiero po cięciu wiosną...
Wsadziłam też wczoraj około 30 ładnych ząbków czosnku już z kiełkami, do dobrze sprawionego podłoża w skrzyni. Zostały przykryte liśćmi i dodatkowo wzmocnione kratkami od powojników, żeby tych liści nie wywiało.

Jeszcze mamy co robić na działce. Skończyć z liśćmi róż, kopczyki, wycinka reszty traw i astrów, resztka liści, trampolina, zabezpieczenie folią bąbelkową róż w donicach, schowanie garów do altany... Najgorsze jest to, że tych prac nie da się rozłożyć na raty- w tygodniu nie ma nawet szans tam jechać, a w weekendy z pogodą bywa różnie i wypadają różne sprawy.

Póki co zrobię przerwę od cynii, choć mam jeszcze sporo ich wrześniowych zdjęć.
Dalszy przegląd 9 miesiąca roku w moim ogrodzie. Tym razem trawy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tego potwora zaczynam się bać... Już dawno powinien być rozdzielony. Wiosną muszę go odchudzić i rozdać jakimś chętnym, bo rośnie strasznie duży i dusi wszystko w koło.

Obrazek

Dobrej niedzieli wszystkim życzę. :) Lecimy na śniadanko, a do niego upieczony wczoraj chleb żytni.
Piekę już z dwa lata i innego nie jem.

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”