Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 8

Post »

Witaj Lucynko!
Leycesteria na pewno przetrwa bo nawet jak góra kipnie to odbije i zdąży zakwitnąć...tak u mnie było.
Zakorkowanie Krakowa łączyłam raczej z wyprzedażami! to plus powracający z pracy pokazali ile naprawdę w Krakowie jest samochodów i jak bardzo potrzebne są inne rozwiązania komunikacyjne.
Szukaj zatem kolorów :D
Miłego wieczoru ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witajcie!
Chwilę mnie nie było, a tu aż tylu miłych Gości! ;:138

Z uwagi na zapytania o sprawdzalność tektury w roli zabezpieczania roślin na zimę, odpowiem hurtem.
Wiele razy już stosowałam ją dla osłonięcia roślin i zawsze dotrwała do wiosny, ale nigdy jeszcze jesień aż tak bardzo nie obfitowała w deszcze. Jak dotąd parawany stoją mimo przemoknięcia. Od czasu do czasu pokazuje się słońce, które podsusza tekturę, a podczas mrozów zmarznie na kość i nic jej wówczas nie rusza.

Iwonko1 - kota kocha łazić po drzewach, a szczególnie wiosną, gdy w budkach lęgowych coś się dzieje. Na szczęście M zadbał o to, by do nich Miśka nie miała dostępu.
Mam dużo nasion obu rudbekii. Wiesz, co zrobić. ;:108
Pozdrawiam cieplutko. ;:196

Beatko - na temat tektury w roli osłon napisałam wyżej. Stosowałam ją już kilka razy. ;:333

Ewuniu [ewarost] - jeśli masz słomę, to lepiej nią osłonić rośliny, ponieważ słoma jest bardziej przewiewna i chroni nie tylko przed mrozem, ale też przed gorącymi promieniami słońca. A nie ma nic gorszego dla roślin niż słoneczny dzień, a po nim mroźna noc. ;:108
Masz ogród przed domem. Nie musisz się spieszyć. W każdej chwili możesz wyjść i okryć roślinki. ;:303

Natalko - wyżej napisałam więcej na temat tekturowych osłonek.
Stosowałam już takie osłony i jak dotąd wytrzymywały aż do ostatecznego ich usunięcia. ;:63

Zuziu111 - moje kartony już kilka razy zmokły i nic im się nie stało. Trzymają się prościutko.
Butelkami osłoniłam na skalniaku te roślinki, które nie lubią mieć mokrych serduszek.
Pozdrawiam cieplutko. ;:196

Soniu - kota uwielbia działkowe zabawy, :tan natomiast piesek zawsze cieszy się na wieść o wyjeździe na działkę, ale stamtąd zaraz chciałby wracać. ;:131 Ma chore łapki i jest już dość wiekowy.
Nie jestem aż takim pracusiem, tylko działka to nie ogród przydomowy i trzeba wcześniej roślinki na zimę zabezpieczyć. Mróz może chwycić w każdej chwili, a na działkę trochę daleko. ;:108

U mnie zawsze zarówno wigilia i wszystkie święta, toteż dużo czasu spędzam w kuchni, ale ja to bardzo lubię. Cieszy mnie obecność dzieci, które widuję zaledwie kilka razy w roku. :lol:
Dziękuję za dobre życzenia, które z całego serca odwzajemniam. ;:196

Gosiu [Margo] - masz bliziutko do swoich roślinek, więc faktycznie możesz spokojnie poczekać na pierwsze większe mrozy. ;:303

Marysiu [Maska] - ;:180 Dmucham i chucham na leycesterię, bo młodziutka i z nasion własnoręcznie wyhodowana. ;:7
Ludzie mają się coraz lepiej, samochodów przybywa, a ulice nie chcą być gumowe. ;:222 U nas jest podobnie, niestety.
Kolorów mam szukać... Tylko gdzie?
Wczoraj cały dzień był bardzo miły, bo w szerszym sympatycznym gronie. Dziękuję. ;:196

Trochę działkowych kolorków zachowałam jeszcze z ostatniego pobytu na działce.

Obrazek

Obrazek

Miłego wieczoru. ;:4
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Lucynko ;:196
Mało piszę na forum ,ale zagladam do Was :D
Ja dopiero w sobotę wykopałam dalie i canny .Mam kilka małych hortensji i też jakoś muszę je zabezpieczyć .
Warzywnik jeszcze do uporządkowania ,ale jakoś robota nie idzie bo do takich robót to muszę mieć komfort umysłowy .
Zdrówka dla Was ;:4 ;:167 ;:167 ;:167
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

U mnie dzisiaj nocny przymrozek w prognozie właśnie zabrałam do mieszkania pelargonie z balkonu nadal jeszcze pięknie kwitną...
Żurawki zdobią i cieszą kolorami do późnej jesieni...terminatorki!

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Lucynko piękne żurawki ;:333 prawie cały rok ładnie wyglądają .
Ja też takie parawany z tektury stosuję :) do hortensji .
Leycesteria na pewno przeżyje jak ją tak ubierzesz na zimę ;:306
Ach jeszcze pochwalę Twoje zwierzaczki i butelki na skalniaczku ;:167
Pozdrawiam cieplutko ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit

Alicjo - rozumiem Cię doskonale, ;:108 sama miewam ostatnio takie chwile, że na nic nie mam ochoty. ;:223
Takie to nasze życie. Składa się zarówno z tych dobrych, jak również gorszych dni. :(
Po burzy zawsze zaświeci słońce ,łzy wyschną i twarz rozjaśni uśmiech. Tak będzie i u Ciebie, i u mnie. ;:333
Trzymaj się, kochana, ;:167 warzywnik i wiosną można przygotować. ;:63 Tak było u mnie w tamtym roku i niczego mu nie brakowało. ;:333
Zdrówka dla wszystkich Tobie bliskich, ;:167 a przede wszystkim Tobie. ;:196

Maryniu - minęłyśmy się w drodze. ;:65 Ty u mnie, ja u Ciebie.
U mnie poza tym jednym przymrozkiem temperatury dodatnie i tylko deszcze zbyt często padają, a teraz jeszcze wiatr słyszę za oknami. ;:223
Żurawki właśnie za to lubię, że zdobią praktycznie nieustannie. ;:333

Tereniu [TerDob] - o! To widzę, że też sprawdziłaś już w praktyce tekturowe osłony dla wrażliwych roślinek. Prawda, ze super się sprawują?! ;:215
Dziękuję kochana za wszystkie miłe słowa i wzajemnie cieplutko pozdrawiam. ;:167 ;:196

Obrazek

Obrazek

Dobrej nocy wszystkim. ;:41 ;:cm ;:cm ;:cm
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Lucynko u mnie dzisiaj było ;:3 a nocą jest tak około 0* ... nie wiem czy już chocholić , czy jeszcze czekać na mroźniejsze noce, na razie usypałam kopczyki ... róże jeszcze mają liście i ani myślą je zrzucać :oops: Moje żurawki też jeszcze dobrze sobie radzą a jedna nawet kwitnie w najlepsze ;:173
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

No widzisz wiesz gdzie ;:306
Ja też często okrywałam kartonami rośliny szczególnie jak mnie zastała zima to najłatwiej nałożyć karton i bez problemu do wiosny dotrwał, ale najlepiej jak zima była śnieżna!
Kolorowych snów i spokojnej nocy Lucynko ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
adamiec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Budzę i uciekam bo czas goni. :tan Dobrze rankiem zajrzeć do przyjaznych ogrodów. ;:4 ;:180
Mój ogródek moja miłość.
Zapraszam Irena
Ogródek pełen marzeń cz.1, cz.2, cz.3
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Lekko nad ranem przymroziło, a później temperatura ciut nad kreską i zimny wiatr.
W tej sytuacji oczywiście zajęcia domowe.

Ewuniu [ewarost] - ja już oberwałam liście swoim różom. ;:108 Kopczyki też mają, ;:108 a owijać ich nie będę. ;:185
Nigdy tego nie robiłam.
Żurawki przez całą zimę będą zdobiły Twój ogród. ;:333

Marysiu [Maska] - widzę, że jest więcej takich osób, które wykorzystują tekturowe osłony. ;:303
Dzięki za te kolorowe sny... ;:196 Problem w tym, że ja nigdy nie pamiętam, co mi się śniło, jeżeli w ogóle....

Irenko [adamiec} - raniutko budzisz! ;:oj Ale dobrze, dzień jest dłuższy. ;:196

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam. Lucyna
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Lucynko :wit . Widzę, że już zabezpieczyłaś swoje rośliny ;:108 . Nigdy nie robiłam parawanów z tektury ale bardzo mnie to zaciekawiło , mam trochę kartonów więc powinnam wypróbować ten sposób . Ja używam z reguły włókniny ;:108 . Twój perukowiec nieźle się trzyma , u mnie liście mają jeszcze niektóre powojniki i róże a tak poza tym to już raczej pusto . Masz sporo fajnych żurawek ;:138 . Jak zwykle zwierzęta dzielni Ci towarzyszą w pracach a poza tym lubią Ci pozować ;:215 . Pozdrawiam i słoneczka życzę :wit .
Awatar użytkownika
klarag
500p
500p
Od: 13 lut 2014, o 23:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lucynko uprzejmie informuję, że zamierzam ukraść pomysł z kartonami. Moje różaneczniki spędzą tę zimę w tekturze. Agrowłóknina im nie służyła.
Ogród pełen pięknych kwiatów i roślin- to marzenie, które zamierzam spełnić
A w planach był tylko trawnik...
Kasia
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Lucynko no to jutro jak nie będzie deszczu to różyczki oskubię ;:306 dziś zabezpieczyłam poziomki i truskawki ... ;:168
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Dzień jak co dzień ostatnimi czasy. ;:223 Od świtu do nocy za oknami tak, że ciemno mrugać.
Deszcz, deszcz ze śniegiem, śnieg topniejący jeszcze przed zetknięciem z ziemią.
Nawet mi się nie chciało wziąć za jakąkolwiek robotę i w sumie przez cały dzień - wstyd się przyznać - bąki zbijałam. ;:224

Ewelinko - skoro masz kartony, to wykorzystaj je. ;:333 Ja muszę do marketów bądź pod śmietniki biegać w celu ich zdobycia, a że najlepsze są wysokie, to nie zawsze mi się te łowy udają. ;:204
Moje powojniki już dawno zgubiły liście, ;:108 a różyczkom poobrywałam własnymi rękoma. ;:7
Zwierzęta chętne na działkę, ale potem wszystko zależy od pogody - to kota, ;:108 a piesio najchętniej zaraz wracałby do ciepłego mieszkania. :oops: Oczywiście o tej porze roku, latem zachowuje się inaczej. ;:333
Pozdrawiam wzajemnie bardzo cieplutko. ;:196

Kasiu [klarag] - a ja uprzejmie na to pozwalam. :D
Różaneczniki moja sąsiadka zawsze tekturą zabezpieczała. Miała kilkanaście sztuk i kilkanaście róż plus iglaki. Któregoś roku wszystkie różaneczniki jej ukradziono. ;:145 Bardzo to przeżyła, zapadła na zdrowiu, a od roku już jej wśród nas nie ma.
Jej mąż mówił, że chore serce nie wytrzymało. ;:174 Sam tego lata sprzedał działkę, mimo że była jego oczkiem w głowie. ;:108

Ewuniu [ewarost] - ;:oj Nigdy nie okrywałam truskawek, ;:185 co najwyżej w marcu mały kawałek rabaty na wcześniejsze owocowanie. ;:108 A może powinnam... ;:218

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Super tekturowe zabezpieczenia ;:138 u mnie cały czas lało więc jeszcze by się to nie zdało ale może jak zacznie mrozić ;:138
Ślicznie u Ciebie i ile kolorów dają żurawki
;:167 Pozdrawiam cieplutko
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”