Zmiany w ogrodzie Doroty cz. 9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Zmiany w ogrodzie Doroty cz. 9

Post »

Dorotko ładnie jest wyszło słonko i przyjemnie rano chodziło się po ogrodzie ;:65 Przy okazji bratków kupiłam 5 sałatek takich dużo większych od moich sianych i wsadziłam je dzisiaj do donic...zobaczymy jak szybko zjem dużą sałatę :D Mnie niewiele papryk wyszło, a jeszcze widzę że jedna ostra marna, ale i tak będzie co sadzić i jak dla mnie to plonu powinno wystarczyć. Najbardziej mnie cieszą karczochy i na gwałt powinnam je pikować, ale muszą poczekać do poświąt :D Dorotko pewnie zrobię sobie trochę przerwy w FO, bo już jutro dzieci przyjeżdżają więc zdrowych, spokojnych bez nerwów i niespodziewanych przeżyć Świąt dla całej Rodzinki ;:4 ;:196
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witajcie po świętach, jak to dobrze ze razem z paskudną pogodą się skończyły. Człowiek urobiony, zmęczony, na forum w ogóle nie było czasu.
Na szczęście dziś od rana słoneczko przyświeca, trzeba było zabrać się za konkretną pracę. Od rana pikowałam pomidory, szok ;:oj ileż ja tego nasiałam, ileż wyrzuciłam maleństw na kompost. Pudła na razie stoją w pokoju, jutro rozkładamy foliak i wszystko tam przeniosę.
Dopiero dziś posiałam groszek cukrowy i zabrałam się za plewienie rabatek, na razie tych gdzie wszystko jest widoczne.
Teraz mam przerwę obiadową, to szybko wpadałam coś naskrobać.

Ewo bratki są piękne, fajnie do słońca łebki poodwracały, mam zrobione zdjęcia po posadzeniu w misy, szkoda że czas mnie goni, na pewno pokażę. Nie próbuję ich wysiewać coś mi się nie udaje kupuję gotowce.
Pies chory, przykro. Ja w zeszłym tygodniu po godz 22, biegałam za moją Sabą w piżamie po wsi, uciekła mężowi i to zlekceważył. Na szczęście udało ją się złapać. Miała dwa tygodnie takiej nerwowości, trzeba było bardzo pilnować.

Marysiu dziękuję bardzo za życzenia, przepraszam ale ja nie wchodziłam na forum nikomu nie złożyłam, taka byłam zagoniona, domowo, kościelnie. Na szczęście wszystko powróciło do normy.
Od dziś obię to co mi sprawia przyjemność grzebię w ziemi :heja :heja
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dorotko, i u mnie wraz ze świętami skończyła się fatalna pogoda i oby już tak zostało.
Też dziś spędziłam dzień głównie na pikowaniu, ale i w ogrodzie coś grzebnęłam.
Miejmy nadzieję, ze już nastanie prawdziwie wiosenna pogoda i będziemy mogły oddać się naszym ulubionym zajęciom w ogrodzie :D
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46

Post »

Dorotko :wit śliczne bratki.
Ja nie kupiłam :oops: Wcześniej pogoda nie sprzyjała a teraz to zacieram już ręce na jednoroczne do donic.
Moje pomidorasy też już przepikowane.W zeszłym tygodniu miałam istny ul przed samymi świętami.Pikowałam pomidory,sprzątałam,gotowałam,masakra była.Dzisiaj już są zadomowione,nawet ujrzałam pierwsze rozrastające się korzonki.Pogoda im teraz będzie sprzyjać tak jak i reszcie rozsad i całemu ogrodowi.
Wiosna radosna nastała,widać to nie tylko po roślinkach ale i naszych postach :;230
Pozdrawiam ;:3
Pozdrawiam Magda :)
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Dorota,super masz bratki ,ja kupiłam stokrotki i są w koszykach przed domem ,a bratki posadziłam w donicy w jesieni to też będą ,ja to mam dopiero roboty w tym moim wielkim ogrodzie ,nie wiem jak się wyrobię ,ale teraz najważniejsze są moje nadwyżki ,a potem będzie ogród,pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dorotko będzie nas coraz mniej na FO, bo pogoda zachęca do pracy w ogrodzie, a potem zmęczenie nie daje długo przebierać rękami po klawiaturze :;230
Pozdrawiam i dużo sił do ogrodu ;:168
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Po świętach pogoda dopisuje, to ja od wczesnych godzin rannych działam w ogrodzie. Kilka rabatek doprowadziłam do wyglądalności, zasiliłam nawozem. Dziś wycięłam trawy, ileż trzeba się namęczyć, może któraś z Was ma jakiś dobry patent na cięcie traw, ja to robię dużymi nożycami do żywopłotu.
Udało mi się do końca rozdrobnić wszystkie uskładane gałęzie, zrębki rozłożyłam na dwie krzaczaste rabatki.
Foliak od wczoraj rozłożony, wszystkie pomidory, siewki wyniosłam, okryłam na noc flizeliną, mam nadzieję, że nic się nie stanie.
Wczoraj mąż całe pole pod warzywnik przejechał glebogryzarką. Na razie posiałam jedynie groszek cukrowy, jak pogoda pozwoli w warzywniku będę siała w sobotę.
Chociaż wieczorem jestem wyczerpana ze zmęczenia, praca przy śpiewie ptaków sprawia mi wiele radości i satysfakcji. Kompostownik rośnie w siłę, nawet nie przypuszczałam, że tyle gałęzi, liści wygrabię.

Wiolu jak to dobrze, że po paskudnej pogodzie przyszło to optymistyczne ;:3 U nas pasowałby deszczyk, ziemia sucha, roślinki pięknie rosną. Każdy rozwinięty kwiatek mnie cieszy.

Magda jak dobrze, że jesteś. Pomidory kończyłam pikować we wtorek, po co mi tyle ;:223 co roku obiecuję sobie, że będzie ich mniej i co jest tak jak zawsze.
Masz rację wszyscy się cieszymy, każdy promyk słońca zadowala. Teraz tylko trzeba pięknie doprowadzić ogrody do ładu.
Ty bratków nie kupiłaś, toż u Ciebie one są "na ulicy", pamiętam ile śmiechu z tego miałyśmy ;:306

Marto bratki muszą być obowiązkowo, tego roku same miniaturki. Kupowałam w Lidlu miały być lawendowe i tu mnie zaskoczyły są cytrynowe, też ładne. Widziałam Twoje stokrotki są piękne, na pewno w kompozycjach jakie stworzysz będą dominować.
Wiem jaki masz ogromy ogród do uporządkowania, dziel prace i rób etapami, nie wszystko na raz.

Marysiu bo teraz najważniejszy jest ogród, na forum będziemy podczas deszczu. Mnie dziś dłonie bardzo bolą cięłam trawy i dużo siły musiałam użyć. To praca dla męskich dłoni, muszę o tym pamiętać w przyszłym roku ;:306

To teraz czas na migawki z ogrodu, najpierw moje brateczki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i kwitnące

Obrazek

Obrazek

moje pszczółki murarki zaczęły latać

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Dorotko widzę że też wykorzystujesz różne starocie do sadzenia w nich kwiatów. Mają swój niepowtarzalny urok takie rzeczy. :D
Bratki nabierają ciałka a w ogrodzie kwitniecoraz więcej. Piękny czas choć bardzo pracowity :wink:
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Dorotko, zapylacze ostro ruszyły, nawet trzmiele szukają kwiatków. ;:333
Ślicznie prezentują się Twoje brateczki. ;:63 ;:63 A ja jeszcze sobie nie kupiłam. ;:131 Miałam nadzieję, że się rozsiały ubiegłoroczne, ale nic z tego. ;:185 Muszę sobie sprawić nowe. ;:108
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiolu wykorzystuję co się da, teraz z perspektywy żałuję ileż takich super sprzętów się wyrzucało, dziś by się przydały. W bloku nie było gdzie tego trzymać.
Wiosną tak się napracujemy, że często brak czasu na inne przyjemności. Dzisiaj zauważyłam przekwitające krokusy, nawet nie zdążyłam się nimi nacieszyć.
Dobrze, że zrobiłam tydzień temu kilka zdjęć.

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Lucynko bardzo dużo bzykaczy lata, krokusy są oblężone przez pszczółki.
W imieniu bratków, ślicznie dziękuję ;:180 ;:180 Kupuj, to bardzo wdzięczne kwiatuszki, miniaturki do tego pachną, sprawdziłam :lol:
Na mojej ziemi bratki się nie rozsiewają.

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
Maciek13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 cze 2017, o 21:38

Post »

:wit krokusy w tych grupach cudnie wyglądają ;:108
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maciek13 masz rację takie grupki krokusów fajnie na rabatkach się oznaczają.

Dziwny dzisiejszy dzień, rano dość zimno, na szczęście koło 10 wyszło słoneczko, ze słoneczkiem przywiało zimny wiatr. Ubrałam się ciepło i wyruszyłam w ogród, a konkretnie zajęła mi czas jedna rabatka przy bramce wejściowej. Tam mam posadzone róże rabatowe i kilka iglaków.
Róże pozbawiłam kopczyków ziemnych, nadźwigałam się wiader ;:222 porządnie je przycięłam, jednak mrozy im zaszkodziły. Zabrałam się za formowanie iglaków ( żadne cuda, tylko takie cięcie kształtujące). Nazbierało się dużo gałązkowych odpadów, wyplewiłam rabatkę z hortensjami, gałązki iglaków rozdrobniłam i rozłożyłam jako ściółkę pod nimi.
Moim sadzonkom pod folią zapaliłam na noc znicze, zapowiadają 0 st, więc wolę chuchać :D
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dorotko dzisiaj przygruntowy przymrozek i mroźny wiatr rano obudził mnie w mig po wyjściu z domu. Tunel wczoraj uszczelniłam, ale rano nie było w nim ciepło więc nie wiem czy już siać czy jeszcze poczekać :? Warsztat czeka ;:224 Krokusy już powoli marnieją i teraz czekam na żonkile. W planie mam parę skrzyń, żeby w polu okiełznać trawsko i powszechne sianie :D
Najważniejsze słonko świeci ;:3 Miłego weekendu!
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu u nas było -2 st, na szczęście słonko szybko rozgrzało. Moje sadzonki w tunelu mają się ok. Myślę, że możesz spokojnie w tunelu wysiać, na noc jedynie okryjesz włókniną. Ja do foliaka oprócz zniczy stawiam też wiadra z wodą, która się w ciągu dnia nagrzewa, a później oddaje ciepło.
Pokaż te skrzynie, właśnie czytałam o nich w Twoim wątku, czyżby to miało służyć za wyniesione grządki.

Piękny słoneczny dzień, powoli się kończy. U mnie praca dziś na dwie pary rąk, można powiedzieć że dużo zostało ogarnięte. Część róż przycięta, zasilona ( wielkokwiatowe są marniutkie nie wiem czy wszystkie dadzą radę ;:185 ), kilka małych rabatek wyplewione. Trawniki poddane wertykulacji ( no i dzięki temu kompostownik został wypełniony na full, albo i ponad ;:306 ). Mały foliak na paprykę rozłożony, teraz wiem ile miejsca mogę zająć pod jarzynki.
Dobrze, że jutro niedziela, czas dać odpocząć dłoniom, kolanom i kręgosłupowi ;:19 od poniedziałku dalej ruszamy ostro, zapowiadają super pogodę trzeba to wykorzystać.
Nawet nie miałam czasu, aby coś sfocić , jutro się poprawię ;:108
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Dorotko i u ciebie piękne kępy krokusów ;:215 ciekawa jestem jak szybko one przyrastają, bo ja mam tyle co posadziłam jesienią (niewiele) ale też cieszą ... Rano i u mnie chłodno...ale ;:3 w dzień wszystko rekompensuje ;:333 Miłego weekendu ;:168
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”