Hacjenda Anego - bardziej różana.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Hacjenda Anego - bardziej różana.

Post »

Andrzeju poświeciłam dzisiaj sporo czasu na szukanie nazwy tej Twojej cudnej róży.Na ruskiej stronce wszystkie pnące przewertowałam. Trzeba by parkowe przefiltrować. Niestety dalej pass. No to zasypało nam znów wszystko na biało :;230
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jadziu, ja już trzy razy podchodziłem do identyfikacji, przeglądałem gdzie się da, tą ruską stronę też (przy okazji - najlepiej mi się sprawdza właśnie na niej różne róże) i ciągle nic :( dalej jest NN ale za to jest ładną :)
Zasypało i dalej sypie. Niech sypie - będę miał zajęcie. Już 4 razy odśnieżałem ścieżki na ogrodzie i to na całej długości alejki, bo emeryci drepczą zimą na ogród, by ptaki dokarmiać, czy koty i nie chciałbym by się połamali, albo zakopali w śniegu :wink:
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Swojego jeszcze nie odśnieżałam tylko przy altance a tak brnę w śniegu przez resztę ogródka :;230 Nie mam czym zgarniać musiałabym coś wykombinować a łopatą robota daremna ;:222
Awatar użytkownika
ed04
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 mar 2017, o 14:48

Post »

Prześliczne zimowe obrazy ogrodu, strasznie tego zazdroszczę w deszczowym Szczecinie. Bardzo dobrze że dbasz o naszych skrzydlatych sprzymierzeńców.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Andrzeju wczoraj tyle sniegu napadało a dzisiaj wszystko się stopiło .Jednak w ogródku zalega jeszcze spora warstwa, a dzisiaj strzepnęłam z jednego Rh i azalii sporo śniegu, bo łodygi były wprost przyklejone zmarzliną były do ziemi. Oczywiście chodniczek też odgarnęłam z dojściem do kompostownika gdzie harcują myszy ;:202 i do karmnika .Oojjjj będzie sporo sadzonek słonecznikowych jeśli skrzydlaci nie wyzbierają z ziemi
Awatar użytkownika
marzena06
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tego śniegu to zazdroszczę , też bym chciała trochę z łopatą pourzędować .U nas pogoda cały czas na plusie w dodatku deszcz ciągle pada .Podpowiedź trochę jak ukorzeniałeś róże ciekawa jestem i chętnie bym spróbowała :wit
Kwiat jest uśmiechem rośliny Pozdrawiam Marzena
Moje wątki
Marzenkowo cz.1
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

u mnie nie ma śladu po jednodniowej zimie :roll:
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam miłych gości :wit

Edwardzie, ptaszki nie tylko dokarmiam, ale i hoduję :wink: Mam powieszone 4 domki.

Jadziu, u mnie tak samo - gdy śnieg stopniał, to okazało się, że ziemia jest zasypana ziarnami. Zauważyłem że w tym roku mało zjadają ziaren zboża, za to słonecznik szybko znika. U sąsiadów jest tak samo, ale chyba znalazłem wytłumaczenie - jest tak dużo karmników i różnych smakołyków, że byle czego nie jedzą :)

Marzeno, o ukorzenianiu róż napisałem na 26 stronie - pokazałem też obrazek jak przygotowuję pędy.

Doroto, aż jeden dzień śnieg miałaś ;:oj U nas leży od dwóch tygodni i jeszcze go sporo. Na osiedlowych uliczkach i parkingach jest niewesoło przy tej odwilży.

Dzisiaj pokażę różę, którą kupiłem.
Miała być New dawn, a wyrosło coś takiego. To dlatego tak lubię wyhodować róże z pozyskanych patyczków, bo zawsze wyrośnie to co chciałem mieć :D
Tę różę zidentyfikowałem jako PINK CLOUD, pochodzącą od new dawn - ta przynajmniej nie sypie płatkami jak jej mama :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

Witaj Andrzeju, wspominkowe fotki róży mnie ona przypomina moją róże Don Juan bardzo pachnącą i koloryt ten sam i kwiaty podobne. Jesteś pewny , że to PINK CLOUD?
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Andrzeju cudna ta Pink cloud z pewnością też cudownie pachnie patrząc po kwiatach ;:224 .Patrzyłam teraz na nią na ruskiej stronce i jakoś nie bardzo mi pasowała prócz koloru .Z tym ziarnem dla ptaków to masz racje wycwaniły sie .Dostałam w sklepie zmieszany słonecznik z pszenicą i słonecznik opanowany a pszenicę musiałam wyzbierać, jednak reszta wykiełkuje na rabacie ;:222 Dzisiaj znów zaszłam do ogródka zobaczyć ile w karmniku jedzenia a tam puściutko a na ziemi ful .Z ciekawości spojrzałam na te leżące ziarenka czy aby nie są wyskubane i tylko łupiny tam leżą.Nic bardziej mylnego ;:202 te dranie wielkie słoneczniki wybierają, a małe rzucają na ziemię .Nie ma tak dobrze dopóki nie wyzbierają tych ze śniegu nie dostana więcej.Śniegu na rabacie dalej sporo, więc spoko, tylko naprzeciw altanki calutki chodnik i rabatka pod murem bez śniegu tam najszybciej gleba sie nagrzewa
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu, Ewo, dziękuję za pomoc w identyfikacji róży.
Zasugerowałem się nazwą new dawn (bo taka miała być) i szukałem powiązań, a że pink cloud to obustronna siewka New Dawn (tak wyczytałem) zasugerowałem się że to właśnie ona.
Obejrzałem Don Juan i nie pasuje mi jej kolor - za dużo czerwieni, a u mnie jest więcej różu.
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Andrzeju ona mi bardziej kolorystycznie pasuje do mojego Captaina Hoywarda on jest bardzo krzepki w rośnięciu .Spojrzyj na niego on ślicznie pachnie nie wiem jak ta Twoja [Pink cloud]
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ot zagwozdka :(
Jadziu, przez chwilę myślałem, że masz rację, gdy zobaczyłem jak Captain Hayward wygląda, ale poczytałem i ...
- ok 2m - moja młódka już ma ok 4m
- nie lubi słońca, przypalają się płatki - mojej słońce nie przeszkadza
- ślicznie pachnie - moja pachnie delikatnie różano (o ile pamiętam)
Ech - te kupne róże z pomylonymi nazwami ... :(
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

Mój Don Juan nie jest czerwony, rośnie w półcieniu dlatego kolor nie jest "wypalony" słońcem dorasta czasem do 5 metrów- wstawię fotkę
Kupowałam ją we Fliribundzie i różni się nieco od wstawianych w opisie szkółek - więc masz rację z tymi pomylonymi nazwami. Może jednak w wyglądzie kwiatów ma wpływ skład ziemi?

Obrazek

usunę fotkę jeżeli chcesz :wink:
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Masz rację Ewo, że skład ziemi wpływa na rośliny. Zdjęcie niech zostanie - ktoś ciekawy dyskusji i porównań będzie miał pogląd.
Wg mnie to jest inna róża od mojej.
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”