Moja działka - ... a mnie jest szkoda lata - Irena37 cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
k-c
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 wrz 2007, o 15:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Irenko - na wiosnę będziesz musiała nawieźć nawozem z dużą zawartością azotu by dać im energię do rośniecia i na jesień nawóz potrasowo fosforowy - by drewno zdążyło zadawalająco zdrewnieć - by nie było strat mrozowych w przyszłym roku :) a teraz niech pod kopczykiem śpia jeszcze :) na raziie nie są złe te pedy - jeśli są dobrze ukorzenione to powinny ładnie urosnąć w sezonie
pozdrawiam, Karol
moje wątki
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2007, o 17:55

Post »

Irenko piekna masz wiosenkę :D rózyczek szkoda ale miejmy nadzieję, że sie odbudują i będą piękne jak były.
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Karolu zastosuję się do twojej rady, rozejrzę się za odpowiednimi nawozami, nie wiem czy azofoska będzie dostatecznie mocna, czy dodać do niej trochę czystego azotu, co do fosforu i potasu to sądziłam, że w nawozie do róż jest tego pod dostatkiem, nie czytałam składu nawozów.
Trudno mi uwierzyć, że z tych patyków coś urośnie. Jeszcze raz bardzo serdecznie dziękuję i pozdrawiam.

Witaj Isiu rzeczywiście ciepłe dni nadeszły, z tej zmarzniętej ziemi jakoś te kwiatuszki wychodzą, przyjemnie się patrzy. Co do róż to nie wiem jak z nimi będzie, Karol pociesza, że będzie dobrze. Dziękuję za odwiedziny.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ireno - nie masz na razie powodu do zamartwiania się różami zaczekaj do maja to się wszystko dopiero okaże.
pozdrawiam.
Maria. :wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu dziękuję za odwiedziny i miłe słowa. Myślę, że masz rację albo będzie dobrze albo będą nowe. Miłego wieczoru.
Awatar użytkownika
k-c
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Azofoska wystarczy - ma optymalny skład - ale do nawożenia wiosennego do jesiennego się nie nadaje bo ma za dużo azotu

mam pytanie - w zeszłym roku nawoziłaś te róze ??? jeśli tak to czym i w jakich terminach???
pozdrawiam, Karol
moje wątki
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karolu jesteś niezwykle sympatyczny, tyle fachowych rad mi udzielasz, za wszystkie bardzo dziękuję. Jeśli chodzi o nawożenie, trzy razy nawoziłam róże: wiosną, po głównym kwitnieniu i późnym latem nawozem do róż. Nie wiem czy to nawożenie wystarczyło czy też było za mało. Wdawało mi się, że róże były piękne i obficie kwitły, więc sądzę, że chyba dobrze je nawoziłam.
Miłego wieczoru.
Awatar użytkownika
k-c
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

a kiedy było to późne lato ???? bo zwykłymi nawozami do róż powinno się nawozić max do połowy sierpnia - w rejonach gdzie jest ciepło jak we wrocku można nawet pod koniec sierpnia choć to jest już ryzykowne a w miejscach gdzie zima przychodzi szybko nawet wcześniej powinno się zaprzestać nawożenia nawozami aztowymi ... i od połowy sierpnia lub we wrześmniu należy już nawozić nawozami fosforowymi i potasowymi o znikomej zawatrości azotu by pędy zdążyły zdrewnieć odpowiednio - inaczej może się stać że nie zdrewnieją zadawalająco i zmarzną łatwo podczas zim ... i to może z tego powodu przemarzły ...
pozdrawiam, Karol
moje wątki
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karolu to ostatnie nawożenie to był początek września, jeszcze róże kwitły. W naszym rejonie jesień jest długa i dość ciepła. Czy w nawozie do róż jest aż tak dużo azotu? Dwa lata wcześniej podobnie postąpiłam i jakoś dobrze wyszło. Tej zimy były dość duże mrozy (-17 C) przez kilka dni, prawdopodobnie to im właśnie zaszkodziło. Tak naprawdę nie mam doświadczenia w uprawie róż.
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Byłam dzisiaj na działce, pogoda piękna 11 C i słońce. Przesadzałam iglaczki i laurowiśnie, kręgosłup mam zgięty do ziemi. Zrobiłam kilka fotek, zaczynają kwitnąć pierwsze kwiaty. Jutro też jadę, mam jeszcze trochę sadzenia. Mam nadzieję, że pogoda dopisze. Miłego wieczoru.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2007, o 17:55

Post »

pięknie Irenko :D wiosenka już zawitała niedługo wszędzie będziemy cieszyli sie pierwszymi kwiatami :D
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Irenko przepiękne wiosenne kwiaty u Ciebie :D i na fotkach widać, że był cudowny słoneczny dzień. A u mnie bardzo ponuro , zimno i wietrznie :cry: . Widzę, że napracowałaś się dziś bardzo w ogródku, przy takiej pogodzie, to mimo, że mięśnie bolą, to do domu nie ciągnie, prawdą :?: :D
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Irenko, piękna wiosna u Ciebie :D
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 18:02

Post »

Witam
Irenko , ale piękna wiosenka u Ciebie mozna nacieszyc oczy
Pozdrowionka
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
Awatar użytkownika
k-c
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Irenko - jeśli stosujesz zwykły nawóz do róż to on ma dużo azotu by pobudzić roślinę do ładnego wzrostu i rozwoju ale i też odpowiednio dużo innych składników by liście miały ładny kolor i wytwarzały dużo pąków kwiatowych

zeszła zima była łagodna, w tej można zauważyć że nie zdążyły pędy zadawalająco zdrewnieć przez co tak przemarzły ... datego musisz zapamiętać by we wrześniu już nawozić tylko nawozami jesiennymi - często taka informacja jest na opakowaniu lub jeśli nie ma warto zapytać o to sprzedawcę - powinien wiedzieć ... już znamy przyczynę - jest lekarstwo - czyli wiemy jakich błędów nie popełniać na przyszłość :)

a na opakowaniu nie pisało w jakim terminie nawozić rośliny - często są podane orientacyjne terminy ... i warto je przestrzegać ...
pozdrawiam, Karol
moje wątki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”