Ziemniaki- wszystko o uprawie cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ziemniaczki, ziemniaki- wszystko o uprawie cz.2

Post »

aria Napisz proszę dokładniej co to znaczy na płask. Jak przygotowałaś poletko do sadzenia itp.
jkMaa86 pisze:Mój debiut z ziemniakami i jednocześnie eksperyment, sadzone w trawie i donicy:
Majka86 Widzę,że debiut owocny. Pewnie będzie powtórka w następnym roku? Mam prośbę żebyś się podzieliła sposobem uprawy w trawie. Ogólnie szukam sposobu na łatwą opcję uprawy ziemniaków, tzn. nie wymagającą dużego wysiłku. Lekarz kazał mi gnaty oszczędzać :) .
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Późną jesienią rozłożyłam na glebie warstwę kartonu i przysypałam ok 15 cm warstwą ziemi popieczarkowej. Później sadziłam ziemniaki w dołki wykopane małą ręczną łopatką i tyle. Nie obsypywałam, nie formowałam redlin, wyrwałam tylko niewielką ilość chwastów jakie się pojawiły. Generalnie bezobsługowa uprawa. Podsumuję jeszcze ten sposób uprawy po wykopkach ;:3
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

aria Dziękuję - ciekawy sposób ;:333 . Czy korzenie ziemniaków przerosły w głąb przez karton? I jak z podlewaniem , czy utrzymywały wilgotność czy raczej częściej podlewałaś niż przy uprawie tradycyjnej?
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sadząc, przebijałam karton łopatką, potem się rozłożył. Wilgoć pod ściółką była cały czas, nie podlewałam w tym roku wcale warzyw, było wystarczająco deszczu.
W porównaniu z uprawą tradycyjną, te ziemniaki miały 2 razy więcej pędów, były wyższe i kwitły wcześniej.
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja trochę wcześniejszych ziemniaków miałam w tym roku posadzone na brązowej agrowłókninie. Mimo że ziemię miałam przed posadzeniem przekopane to po ulewach zrobiło się klepisko pod włókniną. Też posadziłam na płasko i po posadzeniu nic nie spulchniałam ze względu na włókninę. Plon sporo słabszy niż zwykle (dużo drobnych), ale błąd zrobiłam bo za gęsto posadziłam i stanowisko trochę słabo nawiezione jak pod ziemniaki.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pod włókniną ziemia się ubija, też to zauważyłam. Natomiast pod zrębkami czy ziemią popieczarkową jest pulchna i wilgotna. Co prawda uprawiam tak pierwszy sezon ale już widzę pozytywne efekty i będę systematycznie zasypywać cały warzywnik.
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W dodatku stosując włókninę jest utrudnione zasilenie pogłówne doglebowo. Zauważyłam niedobory, ale nie byłam przygotowana ani w nawozy dolistne ani nawet opryskiwacza nie mam. Także wypadłam ciapowato. Ale za to kartofelki na zbiór jesienny, posadzone na redlinach się udały jak malowane. Odm. Vinety są żółte smaczne i zostaną na dłużej. Tylko właśnie sporo pielenia i chodzenia przy nich.
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

aria

Ślimaków nie miałaś?
Toż to w tym roku urodzaj na nie jakiego chyba od 3 lat nie było.
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2015, o 11:45

Post »

U mnie w okolicy zaraza powaliła prawie wszystko wyjątkowo wcześnie.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

U mnie zaraza szybko zniszczyła wszystkie uprawy w okolicy. Starzy rolnicy nie pamiętają tak kiepskiego urodzaju. Ci którzy od lat nie zmieniają swojej uprawianej odmiany mówią, że to najmniejszy plon odkąd pamiętają.
To był mój pierwszy rok uprawy :wink: ale czegoś mnie nauczył. Miałam 5 odmian i porównując zbiory z 14 metrowych rządków:
Lilly - 3/4 skrzynki
Labella - 1/3 skrzynki
Malaga - 1.5 skrzynki (!)
Bella Rosa 3/5 skrzynki
Odmiana NN od siostry 3/4 skrzynki

Gdybym posadziła tylko Malagę to miałabym 12 skrzynek kształtnych pysznych żółtych ziemniaków typu B :D . Ta odmiana najdłużej opierała się zarazie, co widać w plonie.
Labella była porażką (a niestety tej miałam 3 rządki czyli najwięcej).
Miałam 2 rządki NN od siostry i tę zostawię jako drugą odmianę.
Pozostałe odmiany miałam po 1 rządku i z nich rezygnuję.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja mam dużo większe plony w tym roku, było więcej deszczu i moim odmianom przypasowała ziemia, mam Adrettę i Dawida, obie mączyste i bardzo smaczne. Kolorowych odmian jeszcze nie wykopałam ale chyba też będą lepsze.
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Warto sadzeniaki kupić dobrej jakości. Ziemniaki posadzone z sadzeniaków kwalifikowanych -zdrowych, dadzą sporo większy plon niż posadzone tej samej odmiany, ale z sadzeniaków wyhartowanych. Radzę kupić sadzeniaki od rolnika który sadzi duże ilości i dba o jakość sadzeniaka lub z marketu (tam też zaopatrują więksi plantatorzy), niż np. działkowicza co sadzi te same ziemniaczki od wielu lat. Są w uprawie te same odmiany od wielu lat, ale systematycznie odnawiane. Nie zmieniają smaku a zyskają na zdrowotności i tym samym wydajności.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Sadzeniaki czterech odmian kupiłam dobrej jakości, jedną odmianę dostałam od amatora (siostry).
Wszystkie pięknie nawiązały (jest dużo sztuk) ale nie urosły - zaraza ścięła zielone bardzo szybko.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W moim rejonie zaraza ziemniaczana zaatakowała w tym roku, jak co roku w podobnej porze. Tylko, że wiosna była w tym roku wyjątkowo zimna i ziemniaki później i wolniej ruszyły ze wzrostem. Szczególnie jak były posadzone bez wcześniejszego pobudzenia/podkiełkowania. Ja nie walczę z zarazą ,bo nie lubię babrać się z opryskami. Znalazłam inny sposób na satysfakcjonujący plon, który sprawdza się już kilka lat i również w tym roku. Otóż sadzę ziemniaki odmiany wczesnej, w dodatku specjalnie podkiełkowane w odpowiedniej temp i wilgotności. Sadzę dosyć wcześnie - ale nie za wcześnie aby nie zmarzły, w dobrze przygotowane stanowisko. Zanim zaraza zaatakuje to są już duże i naprawdę jest co zbierać.
klon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2014, o 12:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Telimenko możesz zdradzić jaką odmianę sadzisz?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”