Aprilkowy las ......i róże. Cz 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Aprilkowy las ......i róże. Cz 7

Post »

Piekne Twoje rabatki, urocze! Taki porządek... ;:167
Napatrzeć się nie mogę!
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
marzenaF
1000p
1000p
Od: 24 sie 2009, o 11:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie prowadzę, bo miałam przeprowadzki. Zmieniłam ogrody, żeby ostatecznie wrócić do mojego pierwszego, tak to nieraz wychodzi w życiu. Róż mam już niewiele z 20 krzaków, bo nie mialam juz sily podczas przeprowadzki kopać. Musiałam wybierać co zabrać, wybrałam klony i szczepione iglaki. No i hosty.... zapomniała bym kopałam tez swoje najukochansza lilie... no nie da się jednymi rękami wykopać wszystkiego :roll: Będę wpadła częściej, bo klimat mi wyjątkowo pasuje :)
pozdrawiam zielono zakęconych Marzena:)
Spełnione marzenie Marzenki
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Efekt wynagradza ciężką pracę. Twoje uporządkowane rabaty wpędzają mię w kompleksa :wink:
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Cztery dni to może być faktycznie za mało na obejrzenie wszystkiego. W każdym razie dokonałaś słusznych wyborów ;:333 . Dzięki za czosnek, przyjrzę się mu bliżej ;:108 . 30 metrów rabaty ;:oj , oj to marznie nie jednej osoby ;:224 . Włożyłaś masę pracy w swój ogród i jestem pełna podziwu ;:180 . Wszystko świetnie wygląda i pasuje do siebie ;:333 . Koty masz niesamowite ;:333 . Pozdrawiam i udanego dnia życzę :wit .
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Jolu, ale się jakoś wszystko zagęściło u Ciebie :) piękne kwitnienia, a najbardziej mi się podobają naparstnice, oczywiście po różach ;:215
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

Jolu jak byłam u Ciebie to jeszcze nie wiedziałam, że mi się ten przetacznik siny podoba :wink: dopiero jak zlokalizowana potencjalną miejscówkę w swoim ogrodzie to mi się spodobał.
Zapomniałam Ci napisać o Crocus Rose w swoim wątku napiszę tutaj. Ona faktycznie nie jest czysto biała, środek jest muśnięty brzoskwinią.Bardzo obficie kwitnie, tworzy spory krzew pięknie pachnący i ukochany przez ogrodnicę niszczylistkę. Róza zdrowa, bardzo dobrze zimująca, w typie bezproblemowej. Polecam mimo, że sama nie lubię żółci i pomarańczy.
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Twój ogród godny jest pozazdroszczenia ;:63 Ład, porządek i umiejętność tworzenia kompozycji. Posiadasz wszystko to, czego mi brakuje. Kiedy znajdujesz czas na wszystko?
Te ciemne czosnki są super i sporo późniejsze niż większość czosnków.
Koty jak zwykle mnie zachwycają. Są takie pełne godności, piękne. Ruda rodzinka- cudnie się dobraliście :tan
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Aprilku, wycieczka super ;:215 Tyle fantastycznych miejsc. Muszę i ja wreszcie namówić swoją druga połówkę na taki wypad.
Zdjęcia czerwcowego ogrodu zostawiłam sobie na deser. Do tej pory zbieram szczękę z podłogi. Zaserwowałaś takie widoki, że oglądałam trzy razy i ciągle mi mało ;:180 Wspaniałe czosnki ;:333 Ich ogromne kwiatostany widziałam po raz pierwszy na żywo w szkółce gdzie kupowałam kolejne szałwie. Robią niesamowite wrażenie. Jesienią muszę koniecznie kupić chociaż kilka cebul.
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Ciekawe o co się kotek ofochał ;:306 Mój jest jeden, więc tylko ciągle mnie molestuje :;230 Zdjęcia ogrodu jak zwykle przepiękne ;:333
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Cześć! Fajnie jest zobaczyć relację ze wspólnie zwiedzanych ogrodów Twoimi oczami.
Zdjęcia wiewióreczki świetne.
I wiesz, co..? Twój ogród w naturze wygląda o niebo ładniej! Układ jest o wiele bardziej klarowny, wszystko wygląda bardziej elegancko i harmonijnie. A co to dopiero będzie za rok, dwa...
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Jolu wycieczka w takie miejsce, to wyjątkowe przeżycie. Można wiele podglądnąć i nauczyć się. ;:215 Odpoczynek przy hostach i przywrotniku na pewno był miły. :D Róże u Ciebie zawsze wprawiają mnie w dobry nastrój. ;:180 Minerwa przepiękna. ;:oj Może mój szpalerek na piasku, też kiedyś zakwitnie naprawdę. ;:65 Podejrzałam, że Vertigo? też jeszcze nie ma kłosów. Zastanawiałam się czy moja kiedyś wypuści coś więcej niż liście. Rabata przy klonach zarosła pięknie. ;:138 Przetacznik siwy ślicznie wygląda, jako obwódka. ;:215 Mój na skarpie też rozrasta się tempie imonującym, już nie mam komu upychać nadwyżek. ;:306 Jak zwykle specjalne mizianie dla kotów. :wit
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Jolu, no cudnie ;:215 Aż nie chce się wierzyć, że takie cuda można znaleźć w lesie ;:180 Rabata ma faktycznie 30 metrów? Szok ;:oj to ile czasu ją plewisz? ;:183
Foty kotów świetnie, ale jeszcze lepszy komentarz do nich ;:138 Chciałoby się rzec: c'est la vie!
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Podpisuję się pod słowami Izy
Twój ogród na żywo prezentuje się 100 razy lepiej.
Musisz kupić nowy aparat ;:306
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Basiu, to tylko na zdjęciach wydaje się że jest porządek :;230 Niemniej, dziękuję za komplement.

Marzenko, bardzo mi miło, zapraszam zatem częściej. I mam nadzieję, że nowy/stary ogród też wkrótce pokażesz ;:333

Sylvio, nie kompleksaj się tak :;230 Pokazuję tylko to co się da pokazać. A druga połowa ogrodu to chwasty i armagedon :roll: Ale przecież tym się chwalić nie będę :uszy

Ewelino, ostatnio dowiedziałam się że jest też taki biały czosnek, właśnie później kwitnący i podobno razem wyglądają obłędnie. Muszę się tylko dopytać o dokładną nazwę.
30 metrowa rabata to ta poza ogrodem, wzdłuż podjazdu. Ogród jest oddzielny, wydzielony, odgrodzony od psów. Owszem, działkę mam sporą ale żeby nie było tylko pięknie to bardzo trudną, z uwagi na brak ziemi, za to dostatek piasku :;230
Pozdrawiam ciepło.

Mariusz, no czas był najwyższy żeby się zagęściło ;:306 Parę lat sadzę i sadzę a efektu nie było. Naparstnice uwielbiam, dobrze się u mnie czują. Pozwalam im się dowolnie rozsiewać, nawet im w tym pomagam. Potem siewki albo pozostawiam na miejscu albo przenoszę tam gdzie mi wygodnie. Mnóstwo siewek też rozdałam. Kolejne róże zakwitły, może uda mi się zaraz wrzucić kilka zdjęć.

Lesiu, nie ma problemu. Porobię sadzonki przetacznika. Wczoraj była u mnie Mama i też jej się spodobał, bo zaczął kwitnąć. Dla niej też będę robić sadzonki.
Co do Crocus Rose to zastanawiam się nad nią od kilku lat, odkąd Safoya pokazała swój ogród. Znasz bloga Safoyi? Kiedyś miała tu swój wątek. Warto obejrzeć. http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 3#p3757143
A co do żółtego to zaczynam zmieniać zdanie. Ale to raczej dotyczy bardzo rozmytego, delikatnego... do fioletu wygląda super. Albo z samą bielą. Jak to gusta nam ewoluują :wink:

Iwonko, spuchłam z dumy po twoim wpisie ;:196 choć na to nie zasłużyłam. Magia fotografii. Choć fotograf ze mnie jak z koziej d.... trąba ;:306
Czosnki atropurpureum mam pierwszy raz. Zobaczymy jak się sprawdzą. Póki co trochę mi się pokładają. Może mają za mało słońca. No i nie wiem czy się otwierają do końca bo zamarły w rozwoju ;:218

Dorotko, im więcej zwiedzam tym bardziej chce mi się więcej i więcej. Bardzo dziękuję za miły wpis ;:168 To wspaniałe uczucie jak nasza praca podoba się nie tylko nam samym. Czosnkomania dotknęła mnie dwa lata temu, a w zeszłym roku tylko powiększyłam kolekcję. I czuję że to jeszcze nie koniec ;:306 Uwielbiam czosnki, każdego rodzaju. Zwłaszcza że w tym roku zawiodły inne cebulowe, czyli lilie. Zżarł mi je jakiś grzyb chyba...

Małgosiu, kotki się kochają, liżą a za chwilę pióra lecą... jak to w rodzinie. Wczoraj kocica mało mnie nie pogryzła, jak obcinałam jej pazurki. To było syczenie, warczenie a nawet szczekanie... Dziś będzie podejście do drugiej łapy, mam nadzieję że humor jej się zmieni.
Jak miałam jednego kota, to faktycznie istniałam dla niego tylko ja. Teraz jest znacznie weselej :wink:

Izo, ja nie mam ani wprawnego oka ani dobrego sprzętu na dobrą relację z wyjazdów. Dlatego wrzuciłam tylko parę fotek. Za to twoje relacje na blogu czytałam z dużą przyjemnością. Każdy zwraca uwagę na coś innego.
Bardzo się cieszę, że mój ogród ci się spodobał. Bo wiesz że ja nie trzymam się ściśle reguł, a nawet przeciwnie, często je naginam a nawet łamię. Taki niepokorny ze mnie typ ;:209 Mam nadzieję że z każdym rokiem będzie lepiej, choć w moich warunkach glebowych, ani cudów ani szybkich efektów raczej nie można oczekiwać. Powolutku do celu... ;:196

Soniu, skoro moje róże na piasku kwitną to twoje też dadzą radę. Minervę masz? Jak nie to polecam. Nie znam drugiej tak fioletowej róży. A ja zazdroszczę ci Artemisa. Chyba nabędę choć obiecywałam sobie że już absolutnie żadnych róż.
Vertigo nigdy nie zakwita. Przynajmniej u mnie. Nigdzie też nie spotkałam się ze zdjęciami zakwitniętej Vertigo. Ona jest żarłoczna, im więcej ją dokarmiam tym piękniejszy potwór rośnie. Ale raczej nie zakwitnie. Już same liście są ozdobą.
Przetacznik siwy jest super, prawda. Ja ciągle dzielę i obsadzam nowe miejsca. Teraz kwitnie i jest zachwycający. Generalnie ja uwielbiam wszystkie rośliny o szarych liściach. Kocham szarość, nawet w domu zrobiłam sobie szaro-betonowe ściany ;:170
Koty oczywiście wymiziane ;:180

Elwi, w pewnym wieku koty uzupełniają kobietom więź z dziećmi, jak dzieci są za stare i nie dają się głaskać i przytulać tak często jakbyśmy sobie tego życzyły ;:131 A przecież my musimy kogoś głaskać. Mąż nie chce bo się boi że wyłysieje... A koty zawsze pod ręką, jak nie jeden to drugi. Potem fochy między kotami bo dwa na raz nigdy nie przychodzą na kolana...
Rabata wzdłuż podjazdu to jeszcze nie jest "właściwy ogród", tam to dopiero mam pielenia... Kończę w jednym miejscu i już zaczynam w kolejnym. Ostatnim razem to cały dzień, 8 godzin poświęciłam wyłącznie tej rabacie poza ogrodem... Kto powiedział że życie jest lekkie?

Margo, miło mi że ogród wywarł na tobie lepsze wrażenie niż ten widziany na zdjęciach. Kiepski ze mnie fotograf. Niestety na razie nie ma szans na nowy aparat, zresztą nie jestem pewna czy w moich rękach coś by to pomogło...

Obrazek

Obrazek Old Port

Obrazek Zaczęły Leonardo da Vinci

Obrazek

Obrazek

Obrazek Ghita Renaissance

Obrazek zdecydowanie to moja nowa ulubienica i ten zapach

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Iceberg słabizna

Obrazek Jeszcze gorzej Burgundy Ice, ruszają od zera. A takie są piękne. Trzeba jednak mocniej zabezpieczać.

Obrazek Nie popisały się w tym roku ramblery Veilchenblau. Każdej z nich musiałam wyciąć więcej niż połowę pędów, które całkowicie zmarniały.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek A tu pomyłka jaka mi się trafiła. Powinien być Charles de Milles ale jest....najprawdopodobniej Versicolor. Czy ktoś ma tą różę i potwierdzi moje przypuszczenia??????

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

No to się sypnęło... teraz już wiem dlaczego mój Em nie lubi głaskania. ;:306 I dlaczego aż tak mocno nie cisnę o kota... dzieci moje jeszcze dają się tulić i głaskać. ;:306
Jolu jesteś niemożliwa. ;:215
Zachłysnęłam się Twoimi dzisiejszymi fotkami i wyglądem ogrodu. ;:oj A dziewczyny mówią, że na żywo jeszcze ładniej. Twoja konsekwencja trzymania się wcześniej wybranych kolorów przynosi rewelacyjne efekty. ;:180 Pięknie jest w u Ciebie w lesie. A na zdjęcie z tarasu, to mogłabym patrzeć i patrzeć. ;:215
Kochana jeśli chodzi o ten ogród w lesie, to nie był ten o którym mówiłaś. Niestety nie znam numeru odcinka ale chyba w miarę bieżące lecą na HGTV. Właścicielem ogrodu jest młody artysta malarz, który to przywitał się na początku i tyle było go widać. O ogrodzie opowiadał i oprowadzał architekt zieleni. I potórzę po raz kejny: możesz być z siebie niezwykle dumna, bo prawdziwe dzieło sztuki stworzyłaś w swoim lesie.
Wymyziaj kotki. ;:168
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”