Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Sonia, z doświadczenia wiem, że naparstnice kwitną najpiękniej w drugim roku po posianiu, potem delikatnie w trzecim, a potem giną.. U mnie tak było, więc każdego roku wysiewam nowe ;:108 W tym roku jednak bieda. wszystkie młode sadzonki nie przetrwały zimy ;:222 . Nie wiem co zrobiłam źle.. mam tylko jakieś niedobitki z ubiegłego sezonu ;:173
Ale nie ma co rozpaczać, zapas nowych już się pięknie zakorzenia w doniczkach.. jeszcze kilka tygodni aż nabiorą masy i będę je wsadzała w rabaty :lol:
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Pomyliło mi się, myślałam że to u Aneczki widziałam tą białą naparstnicę, a to u ciebie ;:124
Wiesz, po deszczach, białą naparstnicę mam i ja :tan Chyba dwie będą bo obok też ma podobne pąkasy :heja Ale jak piszesz, ta bajka może się już nie powtórzyć ;:306 u mnie najwięcej purpurowych.

Proszę o więcej szerokich kadrów bo są zabójczo piękne, uporządkowane ;:180 Może przemówią do mojej bałaganiarskiej natury, bo też tak chcę ale mi nie wychodzi :;230
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Ja nigdy nie siałam ani nie sadziłam naparstnic .... są lata , że ich nie mam albo tak jak w tym ,mam w kilku miejscach ... ;:oj Białe to naparstnicowe rarytasy bo niewiele ich się pokazuje ...wysianie nie gwarantuje tego akurat koloru. Takie kapryśnice! :) Ale wdzięczne...
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Naparstnice same będą się wysiewać a Ty co najwyżej będziesz przenosić siewki w pasujące Ci miejsca. ;:333
Jaki masz już duże kule bukszpanowe na obrzeżach rabaty. ;:oj Szok!
Piękna angielka nn z marketu. Jestem pod wrażeniem jaki zgrabniutki krzaczek zbudowała. ;:224
Hosta na hoście wygląda super! W tym roku. Później rzeczywiście będą sobie przeszkadzać. Przesadzania nie zazdroszczę. ;:131
ŚLicznie Soniu.
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu, przepiękne kwitnienia ;:138
Naparstnice w cudnych kolorach, bardzo mi się podobają ;:108
No i te róże ;:173
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Świetne masz te rabaty. Bardzo przemyślane i klarowne. Widzę, że kupiłaś szałwię Deep Blue i to od razu sześć sadzonek. Ja też kupiłam, będąc w czasie weekendu nad morzem, ale tylko jedną sztukę. Teraz żałuję, bo długo szukałam tej odmiany. Ciekawa jestem, czy okaże się tak bujnie kwitnąca, jak o niej powiadają.
Soniu, jako osoba zakochana w bodziszkach, dojrzałam u Ciebie pełną odmianę tego oto:

Obrazek

Koniecznie mi napisz, jaka to jest odmiana, bo niezmiernie mi się podoba. Może już pisałaś, ale nie mogę znaleźć. :D
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2009, o 15:01

Post »

Soniu..prześlicznie u ciebie aż miło popatrzeć jak bujnie i pięknie wszytko Ci kwitnie.. ;:138 ten sam mam dylemat z pęcherznicami..ale w końcu robią za żywopłot ..po kwitnieniu przytnę jedynie ..Karolek słodziak niesamowity..rosną nam wnuki na potęgę..ani się obejrzysz jak będzie rozrabiał w ogrodzie ;:306
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Soniu i ja straciłam uczucia dla moich pęcherznic.... aż do czasu ich kwitnienia
Niestety, będę zmuszona do ich silnego cięcia bo za dużo sobie pozwalają. :D
Kule bukszpanowe cud i miód i malina. Myślałam że sztuczne :wink: Idealne wręcz. Moje są przed kolejnym fryzjerem. Ale nie będą takie cacy galante :cry:
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Soniu naparstnice błękitne,takich poszukuję,ale niełatwo znaleźć...Twoja jest śliczna...
Twój Artemis otwiera kwiaty,moje jeszcze w pakach...Angielka nn zbudowała ładny,zgrabny krzaczek...Kule szklane super ;:oj
Szałwie niskie gdzie można nabyć? Chętnie kupiłabym z 4 szt...
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu, kula i ptaszki śliczne, masz przyjaciółki z dobrym gustem.
Myślę, że mieczyki spokojnie dadzą radę w takiej doniczce. Swoje w tym roku też posadziłam specjalnie w mniejszej, żebym mogła z nimi wędrować po ogrodzie i przestawiać do cienia w czasie upałów, w słońcu szybko przekwitają.
Biała naparstnica bardzo elegancka, jeszcze takiej nie widziałam.
Szkoda byłoby pozbywać się tawuł i pęcherznic. Może wyjściem byłoby wygolenie liści od dołu i zostawienie gołych nóg, nie zajmowałyby na rabacie dużo miejsca wszerz, a wyżej miałabyś kolorową plamę widoczną z daleka
Karolek uroczy, rośnie jak na drożdżach.
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

Soniu twoje kule bukszpanowe są obłędne ;:167
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Sabinko czyli co roku wysiewać, lub jak u mnie z innymi, czekać na setki siewek naparstnic. ;:131 Gdybym miała 50 sztuk białej, marzą mi się wzdłuż zachodniej rabaty pod oknami. :tan Ciągle nie mogę jej rozgryźć i znowu wiosną były zmiany. Posadziłam jesienią hakone, szałwie, a teraz ostnice, werbeny, żeniszki, ciemne rozchodniki, Red Barona i co dalej. :?: Miskanty żałosne. ;:223

Obrazek

Obrazek

Jolu widziałam twoją białą, obie się cieszymy, ale jak zwykle marzę o łanach naparstnic. ;:173 Mnie ciągle inne ogrody wydają się takie ciekawe, przemyślane, dlatego stale szukam własnej wizji. ;:131 Szerokie kadry moim aparatem nie oddają wyglądu ogrodu. Może jak z dziećmi, wydaje mi się ładniejszy. ;:306 Widok od strony zachodniej. Na wprost w oddali różowe punkty, to początki różanki na piasku. W ubiegłym roku Pink Peace przeżyły, więc dosadziłam pięć marketowych. Niektóre już kwitną.

Obrazek

Obrazek

Maryniu jak to u mnie, pewnie siewek naparstnicy będzie sporo, jak nie zetnę szybko kwiatostanów. Aktualnie pielę kleome, werbenę, żeniszka, firletkę kwiecistą, ostróżki jednoroczne i szałwię, która zarasta trawnik. ;:223 Może jak byliny się rozrosną, będzie mniej miejsca na siewki. ;:218 Żurawki na szczęście się nie sieją.

Obrazek

Aniu z hostami pewnie poradzę sobie tak, że wykopię co drugą i będzie luźniej. Zamówię ciężarówkę i pojadę z nimi ta targ. :;230 Tylko mnie nie strasz siewkami, jeszcze z tegorocznymi się nie uporałam. ;:134 W odpowiedzi u Maryni wymieniłam. Róże polubiłam, ale jak to ze mną może mi się odmienić. ;:224 Z marketowymi i z A. nie będzie żal się rozstać, jak sobie nie poradzę z nimi. ;:108 Na razie pokazują parę kwiatów, a to mi wystarczy. Różanka na piaskach, w odróżnieniu od tej na skarpie ze szkółkowymi.

Obrazek

Aga zmieniają się nam upodobania, jak to w życiu. Kiedyś nie wyobrażałam sobie róż w ogrodzie, były dla mnie zbyt trudne w uprawie. Teraz trzeci rok powiększam ich liczbę i jakoś sobie radzą. ;:215 Naparstnice widać z daleka, a to priorytet na moich rabatach. :)

Obrazek

Wandziu ale jesteś miła, ;:196 szczególnie ta zacytowana rabata piękna. ;:306 Bodziszki na zdjęciu to Plenum. Posadziłam je wiosną z kapersów. Na razie maluchy, ale czerwony Album od jesieni rozrósł się do 50 cm kępy, więc liczę, że te też się zadomowią. Deep Blue mam już kilkanaście, ale rozmnażanie wiosną obowiązkowe. ;:108 Posadziłam malutkie szałwie na nowej rabacie przed młodymi hortensjami, która sąsiaduje z bukszpanową. Tam już rosną od ubiegłego roku. Niestety zapomniałam naładować baterie i teraz nie pokażę. :oops:

Obrazek

Dziękuję za odwiedziny. ;:180 Teraz trochę popracować muszę.
Awatar użytkownika
juni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 wrz 2009, o 10:43

Post »

To popracuj trochę a ja się pozachwycam.
Też chciałam mieć białą rabatę i wysiałam mieszankę jednorocznych to wzeszły 3 sztuki.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Witam ponownie. Trochę na chleb pracowałam, a trochę w ogrodzie. :) wybrałam wszystkie tulipany z donic, niestety sporo cebulek zainfekowanych grzybem. ;:174 Chyba wymoczę w jakimś środku i posadzę już do gruntu. Po kilku dniach nieobecności zrobiłam dziś obchód. Larwy poskrzypki podjadły cztery lilie. :evil: Potraktowałam je wodą pod ciśnieniem, wszystkie spadły na ziemię, mam nadzieję, że ptaki je znajdą. Róża Leonardo da Vinci jakaś dziwna mi się wydała, mrówki zrobiły sobie kopiec, mam nadzieję, że przeżyje. Zrobiłam w doniczki, kilkanaście sadzonek runianki japońskiej, bo choruje w gruncie. Podwiązałam jeszcze wszystkie pomidory, bo pną się w górę.

Reniu już przerabiam rabaty, żeby Karol mógł się spokojnie bawić. ;:108 Pęcherznice tnę co roku mocno po kwitnieniu, ale korzenie sięgają daleko i w ich zasięgu wszystko słabo rośnie. Nie pozbędę się ich, bo z dereniem i hibiskusami tworzą właśnie żywopłot. Mam przed nimi mały warzywnik, bo tylko tam trochę lepsza ziemia.

Obrazek

Małgosiu ja mam podobnie. ;:173 Teraz jak kwitną, stale gapię się na pęcherznice. Bukszpan wyjątkowo w tym roku ma duże przyrosty i jakoś równomiernie się rozłożyły. Najstarsze kule na czerwonej rabacie prawie się stykają. Niedługo czeka je radykalne przycinanie. Tnę tylko raz w czerwcu.

Obrazek

Aniu nigdy w realu nie widziałam błękitnych naparstnic. ;:131 Artemis i inne dzisiaj już więcej pąków otworzyły. Jutro będę mieć dużo czasu to pobiegam z aparatem. O szałwiach napisałam na pw. Kule szklane pewnie w większej liczbie zagoszczą, tylko muszę znaleźć źródło, bo przywiezione z daleka.

Obrazek

Małgosiu megi1402 dziękuję, ;:196 przyjaźnimy się od trzydziestu lat. Znamy swoje upodobania bardzo dobrze. :D Mieczyki jak zakwitną przestawię na schody od północy, będę się dłużej cieszyć kwiatami. Pęcherznice zostaną, tnę je co roku, ale już są tak mocno zakorzenione, że momentalnie wypuszczają masę długich pędów. Karolek słodki, na razie pojechał pływać w ciepłych wodach. Lawenda zaczyna pokazywać kolor.

Obrazek

Anitko rób sadzonki bukszpanu, nawet się nie obejrzysz, jak będziesz mieć takie same kule bez kosztów. ;:108 Nigdy bym nie wydała pieniędzy na kilkadziesiąt kul. W okolicznych szkółkach są po 30-60 zł. Moje ubiegłoroczne sadzonki mają ładne przyrosty i już w przyszłym roku będą tworzyć ładną kulkę.

Obrazek

Beatko już odpoczywam. :wink: Moja biała rabata powstaje drugi rok, ale już planuję zmiany. ;:306 Teraz rosną hortensje i byliny, ostnica jako dodatek. Białe naparstnice bardzo dobrze by tam wyglądały, bo aktualnie poza bodziszkiem nic nie kwitnie. Zostawiłam tam przywrotnik ostroklapkowy do towarzystwa bodziszkowi. Jednak wyekspediuję go, bo rozrasta się bardzo i zagłuszył mi jarzmianki. ;:222 Z jednorocznych rośnie jedna biała cynia i jeden aster. :;230 Sadź byliny, większa szansa, że zakwitną.

Obrazek

Leonardo zmęczony przez mrówki.

Obrazek

Bonica jak zwykle niezawodna.

Obrazek

Czarnuszce się u mnie nie podoba. Z kilkudziesięciu przeżyły trzy, mają 15 cm i nijak nie chcą pozować z różami. ;:223

Obrazek

Jasnota za cisem jeszcze nie przypalona przez słońce.

Obrazek

Kwiaty żurawek niepozorne, ale lubię ich delikatność.

Obrazek

Wiciokrzew japoński pierwszy raz ma kwiaty, zapach nie zniewala.

Obrazek

Artemis, Chopin, Pink Peace.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dobrej nocy i ciekawie spędzonej niedzieli. :wit
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

A ja dopiero wczoraj przywiozłam sobie od mamy jedną naparstnicę ;:oj , a one naprawdę są śliczne. W tym roku kupiłam sobie jedną, ale niestety nie przeżyła. Może ta się będzie siała, to w przyszłym roku będę miała więcej.
I różyczki już kwitną na całego. ;:433
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”