Dziękuję pięknie za odwiedziny i za miłe słowa
ejacek pisze:Tak się zastanawiam czy warto przetrzymywać jak najdłużej czy nie

hen_s pisze:Jutro u mnie koniec sezonu - zapowiadają chłód i wilgoć więc postanowiłem kaktusy zebrać na zimowe stanowiska
cactus habitat pisze:Sam się od początku października zastanawiam czy to ma sens trzymanie kaktusów na balkonie kiedy w nocy temp. spada do 8, 6 a czasami 4
hen_s pisze:A ja ostatnie podlanie na odkrytym balkonie zrobiłem na początku września, w szklarence na początku października ale to tylko maluchy...
DAK pisze:Ja trzymam jak najdłużej, bo uważam, że spadek temp. nocą do 3-4 stopni gymnolom nie szkodzi (oprócz michasiopodobnych)
Też się nad tym wszystkim zastanawiam

na pewno warto trzymać rośliny na letnisku dopóki dni będą słoneczne i ciepłe, mimo że noce już chłodne, a chować jeśli już na dłużej zapowiadają się dni chłodne i wilgotne, ale to w sumie takie ogólne zasady, których wszyscy przestrzegamy

Najlepiej śledzić prognozy długoterminowe, chociaż też nie zawsze się sprawdzają, mnie wystraszyły nocne przymrozki, które nie były zapowiadane, nie wiedziałam co dalej będzie się działo. Każdy ma trochę inne warunki plus własne doświadczenia, dlatego nieco inaczej traktujemy swoje rośliny i najczęściej wychodzi im to na dobre
Black Rose pisze:Coś pięknego!
Dziękuję

Ula, Twoja Stapelia jest bardzo podobna, pewnie niedługo uraczy Cię też podobnymi kwiatami

Moja zakwitła po raz pierwszy, to jej debiut.
hen_s pisze:Pokazałaś bardzo ładne gymnokalicja z moim ulubionym Gymnocalycium chubutense JPR 24/61.
Dziękuję Henryku, to prawda, Gymnocalycium chubutense JPR 24/61 jest wyjątkowe, czasem jego korpus jest niemal czarny
PiotrAPD pisze:Jak zwykle mega piękne gymnole...
wisnia897 pisze:I ja też je lubię...
Dziękuję, naprawdę cieszę się, że się podobają
Dzisiaj zamieszczę kilka fotek moich maluchów, nie miały ze mną łatwo, przetrwały te najsilniejsze
Dwuletnie siewki:
Gymnocalycium riojense LF 78 - lipiec 2018
Gymnocalycium riojense LF 78- wrzesień 2018
Gymnocalycium erinaceum v.paucisquamosum LF 85 Ongamira
Gymnocalycium schroederianum v. bayense JPR 92-3/6
Gymnocalycium mesopotamicum P 241
Gymnocalycium mihanovichii LB 2172 Madrejon
Gymnocalycium pseudomalacocarpus STO 1406 - jeden się ostał
ostatni z prezentowanych dwulatków Gymnocalycium chacoense Cerro Miquel - również jedynak
Kilka jednorocznych, myślę, że tym było już trochę łatwiej

:
Gymnocalycium uebelmannianum RER 418 Pampa de la Viuda
Gymnocalycium platygonum BPLI 3075 BPLI KYJOVICE NURSERY
Ten gatunek wysiewałam po raz drugi, z wysianych w 2016 żadna siewka nie przetrwała
Gymnocalycium campestre KP 330 Villa del Totoral nearly Cerro de La Cruz alt. 575 m , p. Cordoba , Argentina
Gymnocalycium bruchii v. hossei
Gymnocalycium lukasikii MT 07-096 Estancia Fomento Ganadero,San Luis
Gymnocalycium bisii nom. prov. KP 331 Santa Catalina to Villa Albertina alt. 870 m , p. Cordoba , Argentina
Przed maluchami następna zima.
Pozdrawiam