Taki - sobie ogród cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Taki - sobie ogród cz.5

Post »

No tak ja dziś posiałam rzodkiewkę, sałatę i groszek, ale truskawki mam do obrobienia, a jest tego sporo ;:108, ogrodowo ślicznie, ale przy daliach to będziesz miała sporo pracy ;:oj
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Iwonko! Cały dzień macałam dalie, kanny i inne cebule, będzie mi się to śnić! A planowałam jeszcze dokończyć warzywnik i posiać resztę, ale nie dałam rady ;:185 Jesteś do przodu o groszek! ;:306 Bo rzodkiewki i tak nie planowałam siać!

Zuza! Jesteś dzielna! ;:215 Ja zawsze zapominam o nawożeniu truskawek ;:218 Czym im sypiesz?
Cześć moich dalii pewnie nie wyrośnie, to w ich hipotetyczne miejsce kupuję kolejne! (stanowczo nie powinnam!)

Ewa!Dziękuję! ;:196 Dalii sporo, apetyt jeszcze większy, ale miejsca zbyt mało ;:224

Sylwia! Żadnych rojników!!! ;:306 To co mam, wystarczy!
Do dalii nie mam cierpliwości jak je dzielę, szykuję paczki i takie tam logistyczne duperele. Ale jak kwitną, ten widok wszystko mi wynagradza! Mam coś dla Ciebie!

Krysiu! Lubię robić zdjęcia kwiatom, a jak są fajne warunki świetlane, to sama przyjemność, mogę się nawet czołgać! :wink: Maleństwa posadzone już do większej donicy, potem pokażę zdjęcie!
A tak pracowita jak Ty nie jestem ;:306 Opryski zostawiam mężowi i nie będzie to wrotycz ;:219

Kasiu! Oj mi się zdarza także robić kilka rzeczy na raz i końca roboty nie widać ;:306 Tym razem postanowiłam coś tam dokończyć, ale ja jestem wykończona, a nie ogród ;:306

Małgosiu! Ja nigdy nie sprzedaję roślin! Strasznie nie chce mi się pakować i wysyłać. Robię to tylko przy wymienach roślin, na których mi zależy. Raz w życiu tu na forum coś sprzedałam, ale to dlatego, że nie chciało mi się wysyłać, ale zainteresowana osoba bardzo chciała i tak rzuciłam cenę, no i ...sprzedałam. Chętnie za to dzielę się daliami z odbiorem osobistym. Zawsze mi coś w rękach zostanie, ale pakować za nic mi się nie chce ;:306

Jak już wspomniałam, dziś przejrzałam drugi raz dalie, tym razem pod kątem podziału i wysyłki. Posadziłam też kanny do donic, szczawiki, kalle (znów wtym roku zapomniałam wsadzić w lutym/marcu), zrobiłam skalniak w doniczce. Ta robota to jeszcze nic, ale sprzątanie po tym wszystkim, to masakra. Jak już miałam miotłę w ręce, posprzątałam jeszcze w składziku narzędziowym.
W związku z tym przepraszam za lakoniczne wypowiedzi i odpowiedzi, bo ledwie żyję ;:41

Ogrodowo:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z ty macaniem, to, hymmm, wiem, że maca się kury, czy jaka są, ale dalie, canny jajek nie znoszą ;:306 stokrotki kolorek mają śliczny ;:215
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Miłka jakie dorodne karpy dalii i jak ci ładnie przezimowały ,muszę się zapukać do sąsiadki i zobaczyć jak tam moje panienki po zimie ;:65
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marta! Nie narzekam! Coś tam oczywiście odpadło, jak zawsze! Ale czemu nie odpadają jakieś niewdzięczne i paskudy, a te moje piękności, na których mi zależy ;:223

Iwonko! Dalie też trzeba pomacać! Obskubać, pogadać! Potem się odwdzięczają :wink: Nad kannami się nie rozczulałam, ale standardowo o nie zadbałam. Mam nadzieję, że wyrosną i nadgonią, bo ich nie podpędzam (nie mam gdzie). Stokrotki mam pierwszy raz, ale widzę, ze to nie dla mnie, bo w doniczkach trzeba obficie codziennie podlać, a do gruntu mi kompletnie nie pasują ;:185

Dziś wszystko mnie boli. Połamałam sobie wczoraj paznokcie przy daliach, potem usiłowałam je wyrównać bez okularów i się ciachnęłam. Czyli robota w ziemi z głowy na 2-3 dni. Dziś znowu muszę wrócić do dalii, bo zapomniałam o 2 paczkach i muszę uzupełnić jedną już uszykowaną. Ale cieszę się, ze przy tej weekendowej pięknej pogodzie tak nadgoniłam ze wszystkim, choć pracy jeszcze przede mną sporo.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Gotowy mikro-skalniak! (przypomniało mi się o moim oczku wodnym - muszę się też za nie wziąć!)
Obrazek
Miłka
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Miłka, ale Ty masz tych dalii. ;:333
Wiosna widzę cudowna. Super pomysł na kaktusy w doniczce. ;:138
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p
Od: 23 sty 2014, o 15:51

Post »

Miłeczko widzę, że nie tylko Ty odpoczywasz po weekendzie. Ja siedzę w pracy i myślę jak to miło posiedzieć za biurkiem po dwóch dniach kopania dołów :) Palce mam co prawda całe, ale bałam się że nie uda mi się ich doszorować z ziemi.

Cuuudowne masz dalie. Pięknie Ci karpy przezimowały-mi zawsze kilka wypada. Trzymam je w kartonach obsypane popiołem drzewnym i wilgotnym piaskiem...ale zazwyczaj jakieś spleśnieją, a inne się wysuszą. Nie wiem co z tym moim przechowywaniem jest nie tak ;( A Ty jak robisz?

Buziaki zostawiam i zmykam do domu ;:196
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ty odpoczywasz, a ja dziś w końcu się zabrałam do pracy. Fajne te małe białe kwiatuszki. Mini skalniak też fajny, ja mam taki monotematyczny od trzech lat i bardzo przyjemnie sobie rojniki w nim zimują. A co do mini-oczka - postanowiłam iść za Twoim przykładem i też sobie zafundować taflę wody, szum tataraku, itepe :wink:

Co do paznokci znam ten ból - jak tylko zaczyna się kopanie i grzebanie w ziemi, mogę nosić rękawiczki, smarować łapy, a i tak paznokcie mam jakbym była bohaterką "Całego zdania nieboszczyka" Chmielewskiej i próbowała łapami wykopać sobie tunel w lochu...
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Miłko - macanie karp? ;:306 No cóż, jakkolwiek by to nie brzmiało, efekt jest rewelacyjny. Nie wyobrażałam sobie, że aż tyle tego masz. Szkoda, że Yucca z innej części Poznania, bo zawsze w niej coś kupujecie.
Sylwio - domyślam się, że jesteś nie tylko wielbicielką ogrodu, ale i pani Joanny .Witaj w klubie.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Fajny ten mini skalniak ;:333 One urosną wszędzie, nawet w butach. Serio, widziałam gdzieś stare buciory obsadzone rojnikami. Jak komuś pasuje....Oj jak ja żałuję, że mieszkam daleko. Podrzuciłabym sklaniaczkowych a pobuszowała w tych ażurowych skrzyneczkach :D
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ładny kolorek barwinka, a ja dziś zdobyłam śliczny niebieski barwinek ale o dużych gwiazdkowych kwiatkach ;:138
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Miłeczko a jak przygotowujesz dalie do sadzenia, bo czytałam w innym wątku że moczy je się w wodzie, ale nie wiem ile ;:131
No i kiedy sadzisz jak zapowiadają u nas taką fajną pogodę?

A, truskawki nawożę obornikiem granulowanym a w tym roku i wiórów rogowych dostały bo wyczytałam na paczce że pod uprawy też się nadają.
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16

Post »

Hej Miłko :wit
Podobają mi się te drobne kwiatki w różnych kolorach :D
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aga! To przylaszczki! Rzeczywiście są urocze. Długo nie miałam, ale teraz nie wyobrażam sobie ogrodu wiosną bez nich.

Zuza! Ja nie moczę swoich dalii, ale wiem, że ludzie to robią. Zdarzyło mi się raz czy dwa, tak wrzuciłam do michy na dobę. Truskawkom dam koniecznie, bo mizeroty!

Iwonko! Mam kilka odmian barwinków, taki duży fioletowy vinca major też i białego majora też. Jak widzę, to dokupuję, podbieram, żebrzę. I tak mam małą kolekcję, ale fioletowy jest wyrywny i chyba najwdzięczniejszy!

Małgosiu! Właśnie chętnie bym dalii po podziale powydawała, ale wysyłać zupełnie mi się nie chce ;:223 Skalniak zlikwidowałam celowo kilka lat temu - nie miałam do niego serca. To jest tak na próbę, czy da się nic nie robić z taką donicą.

Ewa! Jak świat światem macanie było korzystne! Obopólnie! Dalie są zawsze zadowolone! :wink: Ja też! Jucca jest daleko nawet ode mnie, ale już przez miasto nie muszę się przedzierać ;:173 Jeżdżę tam 2-3 razy do roku. Starczy!

Sylwia! Trzeba tylko uważać, żeby w tym tataraku perkozy nam się nie zalęgły! ;:306
A ja mam takie właśnie paznokcie jak pani Joanna w piwnicy. Chyba każę sobie mówić "Jaśnie Wielmożna Pani", czy jakoś tak.

Andzia! Najlepiej ręcznie wyprać w misce skarpetki ;:306 Ręce wtedy czyste!
Ja karpy przechowuję na sucho, co najwyżej zawinięte papierem szarym lub gazetami. No i mam pomieszczenie trzymające temperaturę. też mam zawsze jakieś drobne straty. jedna dalia, choc miała niezły przyrost karpy, ledwie przezimowała i nie wiem dlaczego tak się stało. Wszystkie obok przechowały się w doskonałym stanie.

Dorotko! Kaktusy to nie są , a jakieś rojniki. Ale faktycznie na pierwszy rzut oka można odnieść takie wrażenie. Dalii trochę się nazbierało, będzie co sadzić.

Jakoś niewiele mogłam podłubać w tym tygodniu w ogrodzie, bo codziennie coś po południu mam do załatwienia. Staram się codziennie wypychać jakieś paczki z daliami na wymianę. Kiepsko mi to idzie, ale do przodu. No i resztę cynii muszę posiać do korytek, żeby zdążyć przed ślimakami ;:306

Zdjęć brak, ale w weekend się poprawię! :D
Miłka
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16

Post »

Tak myślałam, nie sądziłam tylko że jest ich tyle różnych.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”