Pod dębowym okapem - róże, trawy i hortensje. 15

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pod dębowym okapem - róże, trawy i hortensje. 15

Post »

Hej Wandeczko :wit
Miałam nadzieję spotkać Cię na wystawie, ale nie udało się, byłaś ?
Prawdziwą radość sprawiają mi zdjęcia Twojego wypielęgnowanego ogrodu. Bardzo podobają mi się nasadzenia, bo kocham i różyczki i hortensje i trawy i wszystkie towarzyszące im bylinki ;:173 Ślicznie je wszystkie zestawiasz, tworząc udane, pełne wdzięku kompozycje. W dodatku robisz wspaniałe zdjęcia, tak, że spacer Twoimi nowymi, granitowymi ścieżkami jest prawdziwa przyjemnością. Dziękuję za miłe chwile, które w nim spędziłam ;:196
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wandziu, pamiętaj, że nie każdy ma czas na częste odwiedzanie swoich ulubionych ogrodów
Ja odpalam kompa tylko wieczorem.
Ile można odwiedzić wątków przez 2 godziny? Ja nie tylko oglądam, zdjęcia, ale staram się czytać o czym piszecie.
Teraz przyjdzie brzydka pogoda, wczesniej zapadnie zmrok, będzie więcej czasu na forum
Najwazniejsze, że mamy ze sobą kontakt.
A jeszcze bardziej się cieszę, że mogłam Cię poznac osobiście ;:196
Musimy w przyszłym roku zrobić powtórkę i zobaczyć jak się nasze ogródki zmieniły :D
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

WANDZIU i ja się odnalazłam po tych upałach, było gorąco, narzekaliśmy ale dzisiejsza zimnica też mi się nie podoba. Wietrznie i zimno, deszcz pada ale na niego marudzić nie będę, bardzo potrzebny.
Zawsze kiedy u Ciebie jestem podziwiam hortensje, moje złapały jakieś choróbsko, liście pokryte rdzawym nalotem , brązowieją a następnie spadają, a tak czekałam cały rok na bukiety jak u Ciebie. Widzę, że Twoje hosty bez poparzeń pewnie CZESLAW nad nimi czuwa.

:wit
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Wandziu, cudna kolekcja hortensji i traw ;:167
Powiedz, czy lawendę zcinałaś jakoś teraz na dniach? Ja zastanawiam się czy jeszcze mogę ją ściąć do paczuszek zapachowych, czy zgapiłam się i teraz to już za późno?
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Vanilka lubi się kłaniać zwłaszcza po deszczu. To samo dotycz Polar Bear. Mam nadzieję, że w przyszłości trochę zmężnieje i zacznie trzymać się prościej.
Rozplenice piękne.
Pamiętasz naszą rozmowę u Joli o storczykach? Zrobiłam tak jak zamierzałam, czyli go obcięłam ( i tak jak przypuszczałaś miał większość korzeni zgniłych). Rośnie dobrze, a nawet kwitnie. :D
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Aneczka, dzięki Ci za to że wpadłaś do mojego wątku z miłym postem. Teraz tropszkę się ochłodziło, popadało, więc może z tej racji, że na razie siedzimy w domu, bęzie nam dane więcej pozwiedzać ogrodowych wąteczków, czego sobie i innym serdecznie życzę ;:196
Mufko, na wystawie nie byłam, choć mieszkam przecież niedaleko. Nigdy mnie jakoś nie ciągnęło do miejsc, w których są tłumy, a teraz na starość tym bardziej od nich stronię. Wolę przyglądać się roślinom w ich naturalnym środowisku lub w ogrodach pokazowych typu Pęchcin lub Dobrzyca. Mam jednak nadzieję, że dobrze się bawiliście i poczyniliście fajne zakupy, choć zdaje się, że możliwość ta była ograniczona. Dziękuję za wizytę w moim wąteczku i za dobre słowo. Pozdrawiam serdecznie ;:196
Margo, pewnie, że ludziska nie mają tyle czasu, ile by chcieli. Tym bardziej że w dzień pracują, a wieczorem uprawiają ogródek. No ale czasem jakoś tak przykro się robi, sama wiesz... Ileż to osób kiedyś się z nami kontaktowało, a teraz omijają nas szerokim łukiem. Na pewno tego też doświadczasz. Ale co tam... Jest jak jest. Takie są realia forumowe. W każdym razie dzięki, że postawiłaś mnie do pionu ;:196 W przyszłym roku też chciałabym, abyśmy się wzxajemnie odwiedziły, bo zmiany zaszły i u ciebie, i u mnie ;:196
Leszczyno, takie brązowienie liści u hortensji to wydaje mi się, że to skutki suszy, nic innego. U moich niektórych też listki u dołu zrobiły się żółte i odpadły. Na szczęście hortensje odżyły i mają się dobrze. Ja uważam, że mimo ich wymagań są jednymi z najdzielniejszych roślin.
Sweetdaysy, ja swoją lawendę ścięłam chyba tydzień temu. Jakoś tak. Myślę, że nadal możesz ulokować ją w woreczkach, byleby była sucha. Na razie to u mnie pada, ale jeśli na twoim terenie jest sucho, to sobie spokojnie zetnij ździebełka i wykorzystaj w dowolny sposób.
Nena08, witaj kochana! Myślałam już, że czymś ci się naraziłam podczas ostatniego spotkania, ale teraz mi ulżyło. :D Mówisz, że Polar Bear u ciebie wiotki. Ja swoje posadziłam w szpalerku i chyba jedne opierają się na drugich, bo nie dostrzegam tej wiotkości. Nie są to bardzo sztywne pędy, ale takie powiedzmy średnie. Podobno z więkiem jest lepiej. Cieszę się z uzdrowionego storczyka. U siebie muszę też zrobić kontrolę korzeni, bo niektórych już dawno nie przesadzałam i pewnie część korzeni trzeba byłoby usunąć. ;:108
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Chcę się Wam pochwalić swoim i nowymi nabytkami hortensjowymi. Do mojego ogródka przybyły odmiany:
Candlelight
Diamant Rouge
Magical Sweet Summer
Little Lime
Diamantino

Jejku, jakie ona ma cudne te długie koronkowe kwiatostany ;:167 W zeszłym roku zdobyła jakąś tam nagrodę.
Obrazek

Obrazek

Diamant to marniutka sadzonka, ale od dawna miałam ochotę na tę hortensję, więc tak czy owak kupiłam. Obcięłam wszystkie kwiaty i od wiosny spróbuję ją wyprowadzić na ładny krzaczek. Będzie rosła w donicy.
Obrazek

Little Lime - ciekawa zieloniutka, a właściwie limonkowa odmiana. Tu już nie mogę narzekać na wielkość sadzonki :D
Obrazek

A tutaj już siedzi w ziemi na miejscu trzech Novalisek, które wyprowadziłam do półcienia, gdyż nie dawały tu rady.
Obrazek

Z serii Magical - kwiaty pełne, okaz zdrowia :D
Obrazek

Na Diamantino aż żal było patrzeć. Kwiaty uschnięte. listki oklapłe, ale widać było, że nadal żyje. Nawet nie mam pewności, czy to rzeczywiście ta odmiana. :wink:
Obrazek

Powędrowała też do donicy i widzę, że odżyła. Listki nabrały żywszej zieleni. Nawet jakieś pączuszki się pokazały ;:138
Obrazek

I jeszcze kilka innych wrześniowych zdjęć.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A na koniec roboty ziemne :D Tu ma być trawniczek. Ale z sianiem trawy już się nie wyrobię, bo najpierw była susza, a teraz to już jest za późno, gdyż za chwilę będą spadać liście i nic nie wykiełkuje, bo gdy się będzie grabić, kiełki się uszkodzą. Trzeba poczekać aż do maja.
Obrazek
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Achacha i to jest Ta co już nie ma gdzie gdzie czegoś wcisnąć... ;:306
Wandziu, wygooglowałam je sobie, odmiany wybrałaś śliczne ;:215
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Wandeczko!
Tak jak absolutnie nie dziwię się Twojej fascynacji hortensjami bukietowymi, tak dziwi mnie Twoja pasja kolekcjonerska. One przecież tak niewiele się od siebie różnią, mam przy tym wrażenie, że mnożenie nazw ma na celu skołowanie klientów i zachętę do nowych zakupów. Myślę, że wystarczyło by wytypowanie najlepszej odmiany zielonkawej, mocno się przebarwiającej na różowo i czysto białej, może też po jednej o kwiatostanach pełnych i ażurowych. Ja sobie wybrałam stare, patentowane odmiany typu Limelight, Silver Dollar, Tardiva i te nie zawodzą. Inne, które mam, do pięt tym nie dorastają.
Ciekawa jestem, jakie będą Twoje doświadczenia. Ten rok należy pominąć, wiadomo dlaczego, ale w następnym powinny już dać się ocenić.
Szkoda, że przez liście nie możesz założyć trawnika ;:174. Mokry wrzesień jest bardzo dobrym miesiącem do tego celu.

;:196 - Jagi
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Sweetdaysy, sama wiesz, że jak się bardzo chce, to następuje cud i nagle miejsce w ogrodzie się znajduje :D Poza tym zawsze jeszcze pozostają donice :tan
Jagi, oj kochana nie zgodzę się z tobą ani trochę. Dla mnie każda hortensja jest inna i fascynującą rzeczą jest podziwiać te różnice. Zresztą podobnie jest przecież z różami czy miskantami. Na przykład czerwone róże są wszystkie takie same, nawet trudno je zidentyfikować i czasem trzeba aż liczyć płatki, żeby rozpoznać odmianę. Mimo to siedzimy, dłubiemy w zdjęciach i w szkółkach i stale dokupujemy nowe, niemal identyczne.
Hortensje, które wymieniłaś, są rzeczywiście bezproblemowe. Ale inne też nie sprawiają kłopotów! Na przykład Vanille Fraise, Bobo czy Bounty. A taka Hayes Starbust jest jeszcze całkowicie inna. No a Pinky Winky z kolei cudnie się przebarwia. Magical Flame jeszcze cudniej. Długo by wymieniać. Czy powiedzmy White Dome - w niczym nie przypomina poprzednich. Każda jest jedyna w swoim rodzaju i niepowtarzalna. Mogłabym uprawiać cały ocean hortensji, byleby tylko pięknie i obficie kwitły. Moja fascynacja nimi wciąż trwa.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

No tak... jak czegoś chcemy to ogród nagle gumowy się robi. ;:215 Tak trzymać! Zakupy poczyniłaś wyśmienite. Uwielbiam hortensje! Co jedna to cudniejsza! Mam kilka odmian ale mnie najbardziej urzeka Limelight. Choć reszcie urody nie odmówię. :wink:
Powiedz Wandziu co to za trawa tak pięknie się kłosi pod tym zdjęciem z ptaszkami?
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Aniu, to jest trzcinnik ostrokwiatowy Overdam. Wiosną wcześnie wychodzi z ziemi, a teraz jesienią ma te swoje rude źdźbła, które są wyjątkowo sztywne i nie rozkładają się pod naporem wiatru. Na dobrej ziemi jest niesamowicie efektowny, u mnie taki sobie :wink:
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Wandeczko!
Kiedy z różami mam tak samo ;:218, nie bawi mnie szukanie niuansów różniących odmiany... ;:224.
Moją Vanillę chyba wywalę, bo się ciągle pokłada, a Bobo, to po prostu pomyłka losu, wyskrobek taki. Zaś Hayes Starbust nie podoba mi się wcale, za bardzo przypomina szatkowaną kapustę...
Z trawami tak samo. Kilka wybranych ulubionych odmian i ewentualnie mnożenie egzemplarzy (nie odmian ;:185).
Skoro jednak Ty znajdujesz radość w kolekcjonowaniu odmian - życzę sukcesów.
Będę kibicować.

;:196 - Jagi
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12

Post »

Witaj Wandziu.
Dzięki deszczowi mogę trochę poodwiedzać ogrody znajomych. Wprawdzie jest praca i przy deszczy ale te pierwsze dni ochłodzenia przypomniały mi,że mam kręgosłup. Wprawdzie zadbałem już trochę wcześniej o niego i od tygodnia jeżdżę na rehabilitację to jednak te zmiany pogody trochę mnie uziemiły. Przepraszam to było niepotrzebne,bo każdy ma swojego mola co go nęka.
Dużą kolekcję hortensji zgromadziłaś. Niektóre są jeszcze w donicach więc trudno określić ich wartość dekoracyjną. Wydaje mi się,że w ogóle niektóre hortensje nie powinny wejść do obrotu, bo ani to liście ładne ani kwiat.U siebie jedna wyrzucę bo szkoda koło niej chodzić. Chcę jeszcze coś wprowadzić z nowości ale muszę najpierw dobrze im się przyjrzeć.
Na trawnik wcale nie jest za późno. Wrzesień to najlepsza pora do zakładania trawników i wcale go nie zniszczysz wygrabiając liście. Ja dopiero przymierzam się ale teraz deszcz przeszkadza. Muszę odbudować choć trochę co w suszę wyschło.

Pozdrawiamy K.J
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Wandziu, zakupy hortensji ;:224 Śliczne odmiany wybrałaś ;:138
Sweet Summer mam od zeszłego roku. Jest piękna, nie pokłada się, chociaż kwiatostany ma bardzo duże.
Kupowałaś gdzieś w swojej okolicy?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”