Taki - sobie ogród cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Taki - sobie ogród cz.4

Post »

Miłeczko, nie miałaś czkawki wczoraj? Sadziłam moje dalie i rozmyślałam o Tobie. Jestem pod wrażeniem tej ilości posadzonych przez Ciebie dalii. Ja posadziłam jednego dnia z 8 karp, wczoraj tyle samo i ....sama wiesz co boli po takiej robocie. Porównywalnie ;:180 ;:180
I również pomna zeszłorocznych karcących emotikonek od Ciebie....powtykałam obok każdej karpy znaczniki :tan
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

takasobie pisze: Zuza! Ta dalia już nie wyrośnie. Wyciągnij ją z tej donicy i obejrzyj. Ja już wiem, co tam jest. ;:131 Kup sobie inną i posadź już do gruntu!
O, ;:202 lecę jutro wyciągać ją z donicy i sprawdzać. Ja z kolei nie mam pojęcia "co tam jest". Myślisz, że zgniła? A taką ładną karpę kupiłam...
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zuza! Może się mylę, ale po miesiącu, to już powinna wypuścić!!! Daj znać, co z nią!

Małgosiu! Kawał dobrej roboty! ;:215 Nie muszę pewnie pisać, że widok kwitnących dalii jest odpowiednia nagrodą za nasz trud!!! ;:173 A najważniejsze, że będziesz mogła nazywać je po imieniu :wink:

Marta! Ze spokojem! Grunt to się zbytnio nie przejmować i słuchać głosu rozsądku! :wink: Na pewno wyjdzie, urośnie i pięknie zakwitnie!

Karola! Ja własnie znudzona niebieskim barwinkiem zaczęłam zbierać rożne odmiany. Ten karminowy jest piękny i obficie kwitnie! Jeśli chodzi o drzewa, to pryskam dlatego, że zaobserwowałam brunatną zgniliznę (owoce psuły się na drzewach i opadały) i nie mogliśmy ich jeść. A mam takie smaczne stare odmiany. ;:173

Wczoraj syn kompost mi do końca przesiał. Będzie pod wszystkie dalie :tan I od razu przerzucił z boksu do boksu. Robimy miejsce dla dyniek. Mam kilka odmian, muszę je pomieścić. Posadziłam kolejne trzy dalie, bo na kolejne coś nie miałam koncepcji ;:224 No i mam wreszcie lampkę z czujnikiem ruchu na ogród. Wywiesiłam też moje czerwone lampiony! Czyli przygotowania do sezonu letniego w pełni!

Kilka z wczoraj:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Marzena77
500p
500p
Od: 6 lip 2014, o 19:42
Kontakt:

Post »

Piękne tulipany
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Co to :?:
Obrazek

I to :?:
Obrazek
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Miłka, melduję że karpy raczej mają się dobrze. Wydaje mi się, że chyba widzę nawet zaczątek kiełka do góry, ale pewna nie jestem, czy to to. Zapomniałam Ci powiedzieć, że jak ja ta moją dalię do donicy włożyłam, to stała na dworze. Może po prostu za zimno miała ;:202
Dałam ją teraz ciut wyżej, tak że cięcie jest prawie równo z ziemią. Będę zaglądać, czy ten wzgórek jest kiełkiem czy nie.
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzenko! Dziękuję w imieniu tulipanów! :D

Jolu! To Jefersonia dubia i ... nie pamiętam co ;:131 Ja się dowiem, a w międzyczasie się rozwinie i będzie przyzwoicie wyglądać ;:224

Zuza! Odetchnęłam z ulgą! :tan Teraz to rozumiem, dlaczego nie wylazła! ;:306 Trzeba było tak od razu!

Dziś posadziłam kolejne 10 dalii, powinno mi zostać 70 do posadzenia, ale ... znalazłam jeszcze jedną, której nie miałam w spisie: Franz Kafka, kupiony w jakimś wiejskim sklepie ogrodniczym, tak z próżności. Mam nadzieję, że będzie zgodny...

No i pierwsze podlewanie było, bo straszna Sahara. Ale mąż zrobił mi słupek z prądem do altany, do tej pory musiałam rozwijać przewód do pompy ;:223

I posadziłam 2 kanny do donic En Avant i Lucifer. Mam nadzieję, ze wreszcie będę miała prawdziwego Lucifera ;:173

I takie tam...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Miłka
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Czytam o Twoim sadzeniu dalii i podziwiam ;:180 . Ja nie mogę 'zmęczyć' moich ośmiu ;:185 . Ale zostało mi tylko dwie do posadzenia :tan .
Mam pytanie dotyczące kanny: donice trzymane w garażu wypuściły półmetrowe pędy, przeniesione do pokoju do okna balkonowego - kiedy można wystawić na taras?. Donice ogromne - właścicielka drobniutka, hartowanie tylko poprzez otwarte drzwi, bo nie da rady wstawiać i wystawiać ;:223. Co dalej?. Czy ona nie powinna w tych donicach wymienić ziemi, czy tylko nawozić?. Nie wiem, jak to robi, ale są ogromne i kwitną ;:oj .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Otóż to. Ja podobnie jak Pulpa nadziwić się nie mogę, jak ty dajesz sobie radę z daliami. I to dwa razy w roku, raz - wysadzanie, drugi raz wykopywanie. Ja tej wiosny tak się namęczyłam z sadzeniem róż, że już ledwo zipałam. Ale to już mam z głowy na kilka lat. A dalie trzeba przecież oporządzać rok w rok. Z ciebie Miłeczko to chyba kawał baby musi być. Bo ja to tak jak Pulpa drobna jestem i nawet taszczenie donic sprawia mi problem.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandziu kochana! Ja też nie wiem, jak daję radę! ;:306 Chyba to muszę lubić :wink: Róż też 6 sztuk sadziłam teraz więc wiem, ale do róż trzeba głębiej wykopać, ziemi kompostowej nasypać. Ja jeszcze fusy daję, skórkę bananka, pomiziam, pocałuję i sadzę. Trochę jest zabawy ;-) Z daliami trochę mniej pracy, ale w tym roku daje kompost w nóżki, jak do róż, żeby pięknie rosły. Nie wiem też jakie z Anią macie wyobrażenie o kawale baby, ale ponoć nie jestem;-) Widły i łopata to mój sprzęt do fitnesu! ;:306 A taszczyć donic nie należy, tylko chłopa krzepkiego zawołać (obojętnie jakiego ;:170 ) albo taczką wozić! Trzeba szanować kręgosłup i zdrowie!

Aniu! Jak nie możesz zmęczyć??? ;:202 Co? Miejsce musisz uszykować? Sadź, sadź, powolutku aż do skutku! Dasz rade te dwie! ;:306
Nie wiem jak z tymi kannami :roll: Ja swoich nie wsadzam wcześniej, bo nie mam właśnie gdzie trzymać i chce uniknąć takiego wystawiania i wstawiania.
Kanny powinny mieć dobrą ziemię, kompostową, ale to każdy musi wyczuć, czy trzeba wymienić ziemię, czy podać jej nawóz.
Jak są nawożone np codziennie przy podlewaniu, mogą być ogromne i kwitnąć :-)

Ja właśnie wczoraj wystawiłam moje skrzynie z kannami na taras altany, obejrzałam po łebkach i stwierdziłam, że żyją. Powsadzam do donic na te 2-3 tygodnie, niech się obudzą i zaczną rosnąć. dawniej myślałam, że trzeba podpędzić kannę, żeby zakwitła. Janusz "Drozd" tak radził, to słuchałam i ... dygałam te donice. Potem stwierdziłam, że dość i tak nie miałam miejsca, bo pokój, który służył za szklarnię, zajął ostatecznie syn.
Część kann sadze bezpośrednio do gruntu w bardzo ciepłe miejsce przed domem. Szybko tam rosną, kwitną i długo wytrzymują, bo przymrozki tam jakby nie działały :wink: Czyli z doświadczenia wiem, że kanny muszą mieć ciepło i słonecznie, gleba i wilgotność, to w drugiej kolejności!

Posadziłam jeszcze wczoraj kolejne dalie, ale udało mi się tylko 8 sztuk. Coraz mniej zostaje w skrzynkach i kartonikach. :tan
zauważyłam, że dwie karpy zgubiły napisy ;:223 No i mam dylemat, gdzie je posadzić. Może uda mi się drogą dedukcji i eliminacji wyczaić, co to za egzemplarze. ;:173

Jola! To żółte, to Saruma Henriego!

Obrazek

I kilka takich tam:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Miłka
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Miłko, też przedwczoraj dostałam nowe dalie. Stare chyba żyją, chociaż nie mam ich wiele jak w poprzednich latach. Muszę tylko poczekać na weekend, bo eM musi ukopać mi kawałek pasa. Będę więc moje sadzić w przyszłym tygodni. Właśnie najgorsze to przechowywanie i latanie z tym, ale damy radę, co nie :uszy
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Miłeczko to fioletowe na 5 zdjęciu to srebrniki judasza?
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04

Post »

:wit Mam takie same tulipanki,jak ten z pierwszej fotki,chyba z B...Też cię podziwiam,jeśli chodzi o dalie,ja posadziłam aż 5 kupionych na Gardenii,ale nie wykluczone ,że na kiermaszu w OB dokupię następne ;:306
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
Gabriel
200p
200p
Od: 28 gru 2010, o 20:15

Post »

Z daliami jakoś tak dziwnie jest, jak miałem kilka, to sadzenie zdawało się sprawiać więcej kłopotu niż teraz :)
Bardzo ładną wiosnę prezentujesz, sporo wiosennych kwiatów zmieściło się u Ciebie. Widać jak dobrze jest mieć rośliny na każdą porę roku ;:108
Pozdrawiam, Gabriel
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cudne kolorki , wiosna -radosna ;:63
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina