Zamówiłaś różyczki ? Ja 8 sztuk i naprawdę koniec,jest tyle odmian pięknych,ale brak mi miejsca
Letnia odsłona leśnego rancza nad wodą
- Annes 77
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 6 maja 2008, o 19:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Letnia odsłona leśnego rancza nad wodą
Madzia ja Ci tam zawieszenie aktywności na forum
Wiosna idzie i człowiek głupieje,ale jak już przyjdzie to mniej będziemy kupować
Spokojnie,wszyscy tak mamy
Zamówiłaś różyczki ? Ja 8 sztuk i naprawdę koniec,jest tyle odmian pięknych,ale brak mi miejsca
-
Pashmina2006

- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
To niech przychodzi, bo bardzo nie chcę uciekać z fo. No ale jak będzie trzeba, to nie mam wyjścia. Różyczki mam zamówionych pewniaków 26 szt. A 3 szt czekają na sprowadzenie jak będą.
A na co się ostatecznie zdecydowałaś? Miałam ochotę na Doktorka takiego jak Twój. Ale uspokoiłam się, odetchnęłam i postanowiłam że zamówię w przyszłym roku.
A na co się ostatecznie zdecydowałaś? Miałam ochotę na Doktorka takiego jak Twój. Ale uspokoiłam się, odetchnęłam i postanowiłam że zamówię w przyszłym roku.
-
Pashmina2006

No to potrzebuję Waszej pomocy. Tyle robię fotek i jak potrzebuję konkretnej to nie ma. Wygrzebałam jakieś stare zdjęcie najlepiej obrazujące jakie miałam. Co wy na to :

Wkoło świerka obecnie są posadzone żurawki. To Goethe ma być oczywiście troszkę niżej, ale już mi się nie chciało poprawiać.
Słońce świeci tu trochę krócej niż w innych miejscach, więc pomyślałam że będzie to dobra miejscówka. Mam jeszcze Biedermeier, więc jak uważacie że da się go gdzieś tu zmieścić to śmiało piszcie . Albo coś zamienić właśnie na niego? A może to bez sensu i poszukać innej miejscówki?
Czy ma ktoś Red Leonardo da Vinci? Zastanawiam się czy może on rosnąć w pełnym słońcu?
Coś tą First Lady kiepsko tutaj widać - "jest" trochę za Conikiem i koło nogi huśtawki.

Wkoło świerka obecnie są posadzone żurawki. To Goethe ma być oczywiście troszkę niżej, ale już mi się nie chciało poprawiać.
Słońce świeci tu trochę krócej niż w innych miejscach, więc pomyślałam że będzie to dobra miejscówka. Mam jeszcze Biedermeier, więc jak uważacie że da się go gdzieś tu zmieścić to śmiało piszcie . Albo coś zamienić właśnie na niego? A może to bez sensu i poszukać innej miejscówki?
Czy ma ktoś Red Leonardo da Vinci? Zastanawiam się czy może on rosnąć w pełnym słońcu?
Coś tą First Lady kiepsko tutaj widać - "jest" trochę za Conikiem i koło nogi huśtawki.
-
plocczanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
O Boziuniu, ależ u Ciebie naukowo
Ja się chyba wymiksuję, bo jestem jak ta szara myszka.
Kompletnie nie przykładałam wagi znaczeniu konkretnych odmian poszczególnych roślin.
Dla mnie róża to była po prostu róża - co najwyżej :czerwona , biała, pachnąca lub nie itp.
Dopiero podczas wędrówek po różnych ogrodach na FO dowiaduję się, jaka jestem niedouczona.
Trochę powolutku próbuję się podciągnąć w nauce i wyrównać braki, ale nie jest to takie proste.
Ja się chyba wymiksuję, bo jestem jak ta szara myszka.
Dla mnie róża to była po prostu róża - co najwyżej :czerwona , biała, pachnąca lub nie itp.
Dopiero podczas wędrówek po różnych ogrodach na FO dowiaduję się, jaka jestem niedouczona.
Trochę powolutku próbuję się podciągnąć w nauce i wyrównać braki, ale nie jest to takie proste.
- iwwa

- Od: 27 sty 2013, o 18:46
Madziu, no taki ruch na Twoim poście, że nie nadażam takie tempo
Wszystko fajne, ogród zimą, Foxer w zimowej pierzynce, brata "rękodzieła" , prezent dla męża (the best) i jakie cudny Artemis !
Madziu, nie doradzę Ci w projektowaniu , ale rabatkę różaną rozrysowałaś super ! Mnie się podoba
Wszystko fajne, ogród zimą, Foxer w zimowej pierzynce, brata "rękodzieła" , prezent dla męża (the best) i jakie cudny Artemis !
Madziu, nie doradzę Ci w projektowaniu , ale rabatkę różaną rozrysowałaś super ! Mnie się podoba
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
-
Pashmina2006

Lucynko ja też nie przywiązywałam dużej uwagi do odmian róż. Pierwsze moje róże do 3x nn. Których już niestety nie ma bo je zamęczyłam. Na szczęście w miarę szybko znalazłam się na forum i zaczęłam bardziej pilnować tego co sadziłam. Wszystkiego się nauczysz
. Wiesz, nazwa dużo daje bo możemy wiedzieć w jakim stanowisku roślina powinna rosnąć, jakie ma wymagania itd.
Asia ciągle te rozrysowania swoje zmieniam, przestawiam i kombinuję. I za każdym razem mam nadzieję że to już ostateczna wersja. Już myślałam że mi się to udało a tu wczoraj domówiłam kilka róż i znowu koncepcje trzeba pozmieniać
.
A co u Ciebie Asiu słychać?
Asia ciągle te rozrysowania swoje zmieniam, przestawiam i kombinuję. I za każdym razem mam nadzieję że to już ostateczna wersja. Już myślałam że mi się to udało a tu wczoraj domówiłam kilka róż i znowu koncepcje trzeba pozmieniać
A co u Ciebie Asiu słychać?
-
April

- Od: 8 lut 2012, o 12:22
Madziu, ja z tymi różami ci nie pomogę bo tych odmian nie znam
Mam tylko Leonardo da Vinci czyli różową i to w lekkim cieniu. Ma się świetnie.
Ciekawa jestem co ci dziewczyny doradzą jeszcze.
Ciekawa jestem co ci dziewczyny doradzą jeszcze.
-
Pashmina2006

Ja też Jolu jestem ciekawa czy któraś z dziewczyn coś doradzi, czy będę zdana na siebie.
Czytałam w wiadomościach że koło Bydgoszczy pojawił się pierwszy bocian - Maciuś. Może to dobry znak że wiosenka stoi już za drzwiami
. Oby tak było.
Czytałam w wiadomościach że koło Bydgoszczy pojawił się pierwszy bocian - Maciuś. Może to dobry znak że wiosenka stoi już za drzwiami
-
Pashmina2006

Ok, już moje pytanie jest nieaktualne. Goethe posadzę pod burtą. On podobno sobie radzi w pełnym słońcu. A koło huśtawki zostanie First Lady, Pashmina, Baronin zu Gutenberg i Heidi Klum. Nie będę dłużej nad tym myśleć.
- dorotka350
- -Moderator Forum-.

- Od: 26 maja 2014, o 20:18
Dysponujesz pięknym terenem, z dużym potencjałem. Masz wszystko to, co osoba lubiąca naturę może sobie tylko wymarzyć - staw, las i kawał ziemi. Za kilka lat stworzysz u siebie ' raj na ziemi '.
Wiem, że bardzo lubisz powojniki, na których ja się kompletnie nie znam. U siebie mam zaledwie dwa...Na razie wolę je oglądać w innych ogrodach.
I z tego co piszesz i planujesz na ten rok zaczynasz poważnie zapadać na chorobę ' różyczkową '
Widziałam Twoją listę zamówionych roślin, w tym róż
Jak to wszystko posadzisz wiosną to już w tym roku będzie co podziwiać.
Będę częstym gościem na Twoim ranczu
- Krychna

- Od: 23 mar 2010, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nadrabiam zaległości, bo ostatnio straszne grypsko mnie wzięło i nawet siły nie miałam przy kompie siedzieć, dziś juz troszkę lepiej,ale jeszcze nie całkiem
Atremis,kwitł Ci faktycznie pięknymi bukietami, jak dobrze,że będę go miała. Gratuluję następnego zamówienia, oj będziesz miała tej wiosny pracy, ale masz Męża pomocnika
Madziu
róże w ogrodzie to doskonały pomysł, kwitną prawie przez cały sezon...obok róż planujesz coś posadzić 
- miwia
- 500p

- Od: 2 gru 2007, o 22:46
Madziu
Przykro mi, że Ci nie doradzę tak dosłownie, czy dobre miejscówki zaplanowałaś dla różyczek, bo d.... jestem a nie projektant i do tego róż tak dobrze nie znam
Ale tak sobie myślę (takie luźne dywagacje tylko), że sposób ich posadzenia zależy od zamiaru. Jeśli rabata ma być w przyszłości typową różanką, to trzeba mieć na uwadze zestaw kolorystyczny oraz wielkość i wysokość krzaczka, jaki budują a później umiejętnie dobrać uzupełnienie, delikatnie podkreślające ich urodę. Natomiast, jeśli róże mają być ożywczym akcentem wśród rabaty z innymi roślinami, to dowolność ich doboru na jednej rabacie jest dużo większa - i kolorystycznie i wielkościowo. Zwłaszcza, że to, co pokazałaś ma wyglądać z każdej strony dobrze, w sensie takim, że nie ma to być rabata piętrowa, coś wysokie z tyłu i co raz niższe do przodu, tylko naokoło Wojtek. Hmm, jak myślisz ?
Przykro mi, że Ci nie doradzę tak dosłownie, czy dobre miejscówki zaplanowałaś dla różyczek, bo d.... jestem a nie projektant i do tego róż tak dobrze nie znam
Ale tak sobie myślę (takie luźne dywagacje tylko), że sposób ich posadzenia zależy od zamiaru. Jeśli rabata ma być w przyszłości typową różanką, to trzeba mieć na uwadze zestaw kolorystyczny oraz wielkość i wysokość krzaczka, jaki budują a później umiejętnie dobrać uzupełnienie, delikatnie podkreślające ich urodę. Natomiast, jeśli róże mają być ożywczym akcentem wśród rabaty z innymi roślinami, to dowolność ich doboru na jednej rabacie jest dużo większa - i kolorystycznie i wielkościowo. Zwłaszcza, że to, co pokazałaś ma wyglądać z każdej strony dobrze, w sensie takim, że nie ma to być rabata piętrowa, coś wysokie z tyłu i co raz niższe do przodu, tylko naokoło Wojtek. Hmm, jak myślisz ?
- Annes 77

- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Madziu First Lady dobra miejscówkę zaplanowałaś,zastanów się nad Heidi Klum,u mnie słabo rośnie...
- aneczka1979

- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Madziula trzymam kciuki, byś zaplanowała wszystko tak dobrze, by potem nie trzeba było przesadzać.