Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne - piasek pustyni cz. 3

Zablokowany
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne - piasek pustyni cz. 3

Post »

Żanetko - a ja myślałam, że mniejszych kwiatów niż co niektóre oplątwy mają, to już nie ma :;230
Przyznaję, myliłam się :oops:
No to może najpierw, i przede wszystkim pogratuluję, że doprowadziłaś tą euphorbię do kwitnienia ;:180
A teraz się pozachwycam - chociaż malutka, to jest naprawdę śliczniutka ;:167
I razem z Tobą niecierpliwie czekam na 'strzelające nasiona' ;:oj
I nie mów, że całość 'wygląda niepozornie', bo dla mnie właśnie ta całość jest obłędna ;:138
Uwielbiam takie cudnie badylkowate roślinki :lol:
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p
Od: 26 lut 2011, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

piasek pustyni pisze: Marlenko - witaj po długiej nieobecności! Mam nadzieję, że zaaklimatyzowałaś się w nowym miejscu. Pokazuj swoje roślinki ;:65 Co do Flame, to niestety - po kwitnięciu padła. Zdarzyło mi się to po raz drugi i więcej ryzykować nie będę - uznaję, że hodowca który mi powiedział o tej właściwości, miał rację, więc będę się tego trzymać i ucinać zalążki kwiatów. Ale może u mnie był to "podwójny przypadek", zimą mi dość dużo roślin padło, ale ta była w mnożarce i nie powinna. Przypadki jednak jak wiadomo, chodzą po ludziach i kwiatach też :D
Dziękuję za odpowiedź. Czyli już wszystko jasne. Dla takich małych kwiatków szkoda poświęcać roślinę.
Moje roślinki - wątek
Change blows through this house like the jasmine wind, F..head.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu, Henryku, Agnieszko, Marku, Mieczysławie,Agnieszko, Asiu, Honoratko, Ewuś, Marlenko - bardzo, bardzo serdecznie dziękuję za wizyty! U mnie niestety cała jeszcze wykończeniówka w toku, wszystko zapakowane i gdyby nie obowiązki zawodowe, w ogóle bym nie wiedziała, co się dzieje na świecie - niemniej korzystając z laptopa Synka wpadłam do Was na chwilę. Jeszcze żyję, jakoś to wszystko ogarniamy powoli, ale roślinki nieco cierpią stłoczone w jednym pokoju, ale oznak zniecierpliwienia jeszcze nie widzę.
W tak zwanym międzyczasie dotarły małe pierwsze zakupy, więc jak już wszystko się wykończy i podłączy cały sprzęt, oczywiscie się pochwalę, a co... Tymczasem ściskam Was mocno i do zobaczenia mam nadzieję niedługo!
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

W tak zwanym międzyczasie dotarły małe pierwsze zakupy, więc jak już wszystko się wykończy i podłączy cały sprzęt, oczywiscie się pochwalę
Czekam niecierpliwie - zawsze warto bo zamawiasz nietuzinkowe rośliny. :wink:
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

Ja również czekam...co też tym razem Żanetka nam pokaże ;:173
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Żanetko czekam z niecierpliwością co nam pokarzesz ...a wiem na pewno ,że będzie ciekawie :D
Powodzenia na budowie :;230
Wracaj szybko do nas :D
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Witajcie po dłuższej przerwie. Wreszcie powoli wracam do życia, choć nieodłącznym atrybutem mnie jako kobiety ostatnio jest ścierka, mop i środek przeciw kurzowi ;:306 Ale jakoś żyję, wreszcie.
hen_s pisze: Czekam niecierpliwie - zawsze warto bo zamawiasz nietuzinkowe rośliny. :wink:
I tu Cię chyba zawiodę, Henryku, bo dla Ciebie będą to zwykłe i znane roślinki. Przynajmniej w tej odsłonie moich nowości :D
brombiel pisze:Ja również czekam...co też tym razem Żanetka nam pokaże ;:173
nolina pisze:Żanetko czekam z niecierpliwością co nam pokarzesz ...a wiem na pewno ,że będzie ciekawie :D
Powodzenia na budowie :;230
Wracaj szybko do nas :D
Agnieszko, Małgosiu - dziękuję, bardzo, miło mi było czytać Wasze wpisy ;:180

To w takim razie, jako że już wiosna, czas na obiecane nowości, choć dla wielu z Was nie będą to jakieś nadzwyczajne roślinki. Dla mnie wspaniałe.
Jakiś czas temu pojawił się w tym wątku motyw dotyczący hoi. Bardzo polubiłam te roślinki. Nie opętało mnie szaleństwo na ich punkcie, ale zachwyt nad różnorodnością rodzaju, kwitnieniem - doszło do tego, że utworzyłam im miejscówkę, która mam nadzieję je zadowoli.
Z moich pierwszych hojek pozostało niewiele - albo się nie ukorzeniły (wtedy raczej nie wiedziałam za bardzo, jaki sposób ukorzeniania lubią), albo padły w niewłaściwym podłożu. Wolne chwile wykorzystywałam na czytanie porad Forumowiczów odnośnie pielęgnacji niektórych gatunków, i postanowiłam w tym sezonie sprawić sobie kilka nowości właśnie z tego rodzaju.

Najpierw przybyły:

hoja carnosa 'Krimson Prncess':
Obrazek

i hoja davidcummingii, który teraz wygląda inaczej, bo zainwestowałam całe cztery złote na spinki i go podpięłam. Zaraz po przesadzeniu wyglądał tak:
Obrazek

Natomiast fantastyczny prezent w ramach wymiany sprawiła mi Agnieszka (Perła), bo od Niej właśnie przyszły wspaniałe cuda. Część się ukorzenia, część już w podłożu. Przedstawię je po kolei:

hoja bella - mam w zasadzie tutaj i swoje przezimowane kawałki, i od Agnieszki. Moje miały takie białe "lamówki", teraz zzieleniały. Czy ten gatunek tak po prostu ma? Od Agnieszki mam dla zagęszczenia takie śliczne pędy:
Obrazek

hoja carnosa variegata:
Obrazek

hoja chinghungensis:
Obrazek

hoja lacunosa eskimo:
Obrazek

hoja lacunosa:
Obrazek

hoja multiflora - z całym baldachem pąków, ale ciekawa jestem, czy podróż jej nie zaszkodziła i je rozwinie. W tej się zakochałam do obłędu, bo jej krzaczasty pokrój i wygląda tak odmienny jest dla mnie naprawdę maleńkim cudem natury;
Obrazek

hoja nicholsoniae:
Obrazek

hoja obovata:
Obrazek

hoja publicalyx splash leaves:
Obrazek

hoja publicalyx:
Obrazek

hoja thomsonii splash:
Obrazek

hoja tsangi DS70
Obrazek

Z innej paczki hojowe nowości, bezimienne - próbowałam je nazwać, więc jeśli gdzieś jest pomyłka, to bardzo proszę o sprostowanie:

hoja nr 1: linearis?
Obrazek

hoja nr 2: carnosa? Takiej ciapowatej jeszcze nie miałam:
Obrazek

hoja nr 3: całkowicie jeden wielki znak ???
Obrazek

hoja nr 4: wayetti? Już ją kiedyś próbowaliśmy zidentyfikować, ale źle ukorzeniałam poprzednim razem:
Obrazek

I na koniec te, co rosną, co przeżyły zimę, poza wspomnianą bellą:

hoja vitellinoides:
Obrazek

i jakaś jeszcze: chyba H. publicalyx - wiem, że miała na pewno w nazwie Sun Shine. Bardzo ładnie puszcza nowe liście już od miesiąca:
Obrazek

Jeśli pomożecie nazwać te nienazwane - będę bardzo wdzięczna.

to nei koniec nowości, ale na teraz chciałam pokazać głównie hoje, a więcej ich (na razie) nie mam :D

A z ciekawostek innych: nie tylko zaćmienie słońca było ciekawym wydarzeniem. W Kołobrzegu oglądaliśmy - naprawdę, to nie jest 1 kwietnia - prawdziwą zorzę polarną:

http://miastokolobrzeg.pl/wiadomosci/98 ... egiem.html

Dziękuję za wspaniały ostatni zimowy wieczór i cieszę się, że po raz kolejny wspólnie witamy wiosnę!
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
mataan
500p
500p
Od: 26 sie 2013, o 19:45

Post »

Ha! I Ciebie hoje dopadły :wink: Też sobie kilka sprawiłem, ale tak z umiarem... i póki co uczę się i nimi zajmować. Twoje bardzo obiecujące, a rośliny z poprzednich stron jak zwykle bardzo interesujące.
Moim zdaniem hoja nr 4 to H. sheperdii. H. wayetii ma szersze i krótsze liście.
Mateusz
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

Żanetko i kolejne zaskoczenie...hoje...sporo już ich i są piękne ;:oj
Awatar użytkownika
annaoj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2012, o 21:29

Post »

Ale się zrobiło hojowo! Tylko uważaj bo to wciągające jak ......Madagaskar ;:306
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45

Post »

O jak hojowo się porobiło. Mnie niestety prawie połowa padła zimą, ale już zakupiłam Lisę, bo nie mogę pogodzić się z jej stratą. Już idzie w paczce więc :tan
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Ho, ho - kto by pomyślał? Postanowiłaś jak widzę wejść mocno w hoje, co mnie szczególnie cieszy bo to temat mi bardzo bliski. :D

Roślinki super, nieduże jeszcze ale przecież wszystko przed nimi. Trzymam kciuki za powodzenie akcji, może nawet nie bezinteresownie bo przecież być może kiedyś będzie można coś z Tobą wymienić... :wink:
piasek pustyni napisał(a):
hoja bella - mam w zasadzie tutaj i swoje przezimowane kawałki, i od Agnieszki. Moje miały takie białe "lamówki", teraz zzieleniały. Czy ten gatunek tak po prostu ma?
Pojęcia nie mam jakie rośliny dostałaś. Są dwa rodzaje H. bella - "zwykła" czyli zielona i variegata, bardzo charakterystyczna roślina z żółtymi paskami. Mam obie to i wiem... I owe "lamówki" u mnie nie giną, to pewne.
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cudowne nowości, a myślałam że u ciebie nie zamieszkają:D:D :wit
Awatar użytkownika
mrooofka
1000p
1000p
Od: 4 paź 2014, o 20:37

Post »

Napisałaś, że nie opętało Cie szaleństwo...ale po zdjęciach jakie pokazałaś stawiam diagnozę-to początki hojozy :;230
Na moim parapecie CZ I CZ II aktualna
AAA-Astrophytum, Ariocarpus, Aztekium
Pozdrawiam Magda
perla
500p
500p
Od: 18 lis 2007, o 10:36

Post »

Żanetko
hoja nr 4 - według mnie to sheperdii, jej listlki są ciensze i dłuższe niż h.wayetii.
Ponadto wayeti ma ciemna lamówkę na brzegu liscia. :D
:D To już zdiagnozowana nowa roślinna choroba ;:108 ;:108
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”