Witam poniedziałkowo.
Dziś przedstawiam rosnące wiosennie Hoye:
H.Bella
Pierwsze pąki pokazała we wrześniu, jeszcze nieukorzeniona, ale szybko je zasuszyła.
Czekam niecierpliwie na jej pierwsze kwitnienie.
H.Bella Variegata, H.Vebella:
Delikatne listeczki.
H.Carnosa:
Pierwsza hoja u mnie.
H.Curtisii:
Była pierwszą niespodzianką z tak malusieńkimi listeczkami.
Bałam się, że takie maleństwo nie przetrzyma zimy i bardzo się cieszę, że po pól roku ruszyła ze wzrostem. Rosnąc, ujawniła nakrapiane listeczki.
H.Dischidia Nummularia:
Uchowała się jedna z trzech sadzonek, kiedy z keramzytu przesadziłam ją do ziemi z perlitem.
H.Dischidia Ovata:
Stoi jak zaklęta 8 miesięcy. Ostatnio jeden z listków zmienia kolor, może to znak, że zacznie rosnąć.
H.Dischidia Ruscifolia:
Ta ma najmniejsze listeczki. Dostałam trzy ukorzenione gałązki. Przetrwały dwie największe z nich.
H.Incurvula:
Nie rosła ponad pół roku, ale wreszcie zrobiła niespodziankę.
H.Kerrii
Największe liściory. I każdy następny rośnie większy.
H.Krochniana:
To było moje najwieksze marzenie z malusieńkimi listeczkami, ale okazało się, że istnieją i mniejsze listki.
H.Linnearis:
Dostałam ją z zasuszonym pąkiem poniżej 4 listków. Była tak krótko ucięta, że ukorzeniając ją, łodyżka z pąkiem schowała się w ziemi. Rośnie bardzo wolno. Lubię jej delikatne listki pokryte meszkiem.
H.Macrophylia Albomarginata:
Tej początkowo nie odpowiadał prysznic roztworem wrotyczu na szkodniki i zrzuciła kilka młodych listków.
H.Mathilde:
Od początku bardzo mi się podobała.

Bardzo szybko się ukorzeniła i równie szybko zaczęla rosnąć. Jedyna ma najdłuższą łodyżkę z mlodymi listeczkami.
H.Motoskei:
Rośnie bezproblemowo, a każdy nowy liść jest większy od poprzedniego.
H.Panchoi:
Rówieśniczka H.Matilde. Ledwie ukorzeniona wypusciła dlugi bacik kwiatowy, ale nic sie z nim do dziś nie dzieje. Maleńka zwijała listki w ruloniki, aż zamiast tylko zraszać ją i podłoże, zaczęłam nieco więcej podlewać. Najwyraźniej chciała więcej wody.
H.Redusa:
Ma delikatne ale sztywne listki patyczki zakończone serduszkami. Też lubi więcej wody.
Dwie H.Sunrise:
Każda z nich ma inne wybarwienie spodniej strony liści, chociaż stoją obok siebie w tych samych warunkach. Może z czasem zaczną być do siebie bardziej podobne. Ale pochodzą z dwóch różnych źrodeł i przyszłe podobieństwo jest tylko przypuszczeniem.
1
2
Hoye drobnolistkowe razem:
Fotka rodzinna na parapecie:
Wszystkie rosną w ziemi z perlitem. Teraz, kiedy na dobre ruszyły ze wzrostem, mogę je dokarmiać bez obaw, że nawóz może zniszczyc młodziutkie korzonki.
Miłego wieczoru.