Mój Kwiecisty Zakątek cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój Kwiecisty Zakątek cz.7

Post »

Tadziu to prawda, że czasami się przedobrzy i roślince bardziej zaszkodzi niż pomoże ...
Hibiskusy faktycznie za późno ruszają a przecież muszą urosnąć od podstaw solidne pędy i duże kwiatostany. Próbowałam w dużej doniczce bo zadołowana wykopywałam i wstawiałam do szklarni ale za dużo zachodu i poszły w dobre ręce .
Głodek mrzygłód - super nazwa i ciekawy kwiatuszek na skalniaki .
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Za oknem wymarzona pogoda ... narciarzy ;:223 ;:223 Gęsto padają wielkie płatki , na ziemi biało. ;:145 ;:145 Kiedy się to skończy ;:124
Kasiu , dzięki za nazwę , wiem że są inne kolory. U mnie głodek jeszcze nigdy nie zasiał się , coś mu nie pasuje , a ten był już w zaniku W donicy odżył, ten od Ciebie jest nieco inny , drobniejszy i ładnie rośnie. ;:333
Krysiu głodek na skalniak tak :uszy A moje maleństwo zagłuszyły inne wielkie rośliny. Dlatego ''padał z głodu'' ;:7 ;:7 Hibek lubi ciepłe miejsce , u mnie nie ma raju. Zimno w nocy od rzeczki. robiłem kilka sadzonek , ale nie wiem ,czy zimę przetrwały. ;:131
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Te wiosenne kolorki bardzo mi się podobają.
Mój ogród dzisiaj też był raczej lutowy niż kwietniowy.Śnieg był, potem deszcz, potem znowu śnieg,słońce tylko pokazało się na momencik jakby chciało powiedzieć,że istnieje ale jeszcze świecić jemu się nie chce.
Ale najcudniejsze to jest ,że pod śnieżkiem kolorki znalazłam kwiatowe.
I ten klekot bocianków na gnieździe.Wszystko przypomina,że to nie zima.. tylko dziwna wiosna ;:108
Życzę pogodnych, radosnych Świąt Wielkanocnych :)
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Dzisiaj nieco cieplej , od przedpołudnia , słonecznie , Mimo to nie czuć ciepła , pociąga zimny wiatr.
Wszystkim życzę wesołych , zdrowych i radosnych Świąt .
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Już po Świętach, ale pogoda nadal paskudna, choć jakby troszeczkę cieplej. Z tęsknotą wyczekuję słońca, bo już by się przydało przesadzać niektóre byliny. Pewnie można by już to robić, ale jakoś tak nieprzyjemnie na dworzu :|
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tadziu witaj wiosennie, jak tam słyszę, że na narty się wybierasz ;:224 . Będzie lepiej w sobotę do 20 ;:3 .
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Wandziu , ten tydzień miał w temperaturze tendencję wzrostową. Dzisiaj kulminacja , jutro niestety może być w dół.Od wtorku codziennie pracowałem na działce. Rośliny już ruszyły , już tylko nieliczne pod ziemią. Ba , niektóre już przekwitły. Ranniki , przebiśniegi i krokusy poszły w zapomnienie. Zaczynają kwitnąć sasanki , tulipany , szafirki , pączki mają już psizęby. Magnolia też tylko patrzeć , jak rozwinie pąki. Nadal kwitną ciemierniki , śnieżniki, hiacynty. Niestety , jest sucho , gdyby chciało popadać solidniej. ;:131
Dorotko , już po nartach , do grudnia miejmy nadzieję. ;:333 A dzisiaj było nawet 22*. Piękna pogoda , akurat na rozpoczęcie sezonu grillowego :D I zrobiliśmy to ;:108 ;:108 ;:108 Grill odpalony , coś tam przypieczone . Piwko też do popicia i dobry nastrój panował. ;:136 A i wspólne prace były , ;:7 ;:7 Jadnak w kwiatki nikt nie miał prawa wejść. To moja ''działka'' , a po piwku różnie może być. Nie wszystkie jeszcze wyszły , łatwo wykrzesać.

Prymulki w pełni kwitnienia.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Cieszynianka .

Obrazek

Hiacynty .

Obrazek

Także sprawy techniczne maja już swój początek , pierwszy krawężnik wokół rabaty ''kulkowej''. To początek , na wszystkie też nie wystarczy kamoli. Ale co się da, może jeszcze załatwię. Projektant i wykonawca to mój syn. Ziemia podsypana , tylko jeszcze trawę zasiać.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękne widoczki i jak cudnie obłożona rabatka...
Ja wracam do domu o 19,00 wiele czasu teraz z dziećmi siedzę na ogrodzie bo lato/. :;230
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Tadziu :wit
Prymulki wyglądają cudnie .Hiacynty też :)
a ten kwiatuszek na przed ostatnim zdjątku, to ??Do rozmnożenia ?? ;:306
Nic co z chmielem to nie lobię ;:222
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Tadziu widzę że dbałeś o robotnika żeby nie padł z pragnienia.W ostatnim czasie pogoda bardzo sprzyja degustacji tego napoju.
Ja przymierzałam się przez jakiś czas żeby zrobić obrzeże ze starej cegły rozbiórkowej przy rabacie z żurawkami ale jakoś się zeszło do tej pory i obrzeża nie ma.
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tadziu :wit mi tez przypadło do gustu obrzeże kulkowych ;:215
Kwiecistymi jak zwykle zachwycam się. Pozdrawiam!
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

Rabatka piękna ale mnie krateczki wpadły w oko są chyba świeże jeszcze ciepłe co? ;:138
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10

Post »

Tadziu muszę Ci napisać że podoba mi się ta Twoja nowa rabatka, teraz jesienią dosadziłabym tam jeszcze kilka cebul żeby wiosną było kolorowo. A na obrzeże to jakiś kamień gdzieś zdobyłeś?
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Kasiulu , będzie więcej takich rabatek, na ile kamui wystarczy.Tez bywam na działce ile się da. Dzisiaj niestety nie za bardzo , padało i wiało. Jak przestało , za późno było .
Aniu , dzięki , też myślę , że piękne . Dlatego rosną u mnie :D Będę próbował rozmnożyć cieszyniankę .Oby się udało , może z nasion można. To prezent od Lideczki (slila1)
Jolu , trzeba dbać o ludzi , bo nie zechcą pracować. ;:306 ;:306 Z cegły również wdziałem , może nie tak eleganckie jak kostka , ale bardziej naturalistyczne. A jak jeszcze mchem porośnie , miodzio. ;:333 Wystarczy zacząć i samo idzie :wink:
Bogusiu , wygląd też decydował , ale wygoda bardziej. Jedziesz po obrzeżu kółkiem i nie trzeba docinać kosą . Warunek , 2cm. powyżej poziomu ziemi, by wszystko grało i noża nie zniszczyć. Pozdrawiam. :D
Jolu (lojka) , krateczki maja 2 lata. Malowałem drewnochronem dobre jakości , ale po pierwszej zimie makabra ;:oj Pomalowałem drewnochronem z woskiem , tanim , po zimie jak nowe. ;:108
Iwonko , właśnie te hiacynty rosną na tej rabatce , także kępka krokusów wielkokwiatowych. Będzie więcej , na innej rabacie kulkowej też rosną. Mam ja ogrodzie sporo , wystarczy przesadzić W kwaśnej ziemi lepiej rosną. ;:333 Kamulki miałem z... nie powiem , bo i tak już tam nie ma , co do jednego wyzbierałem . Można też z ''kocich łbów'' , bardziej okrągłych , większość ma jedną stronę mniej lub bardziej płaską.
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Cieszynianka daje samosiew, przynajmniej u mnie, przypuszczam, że nasiona są roznoszone przez mrówki. Siewki można czasem znaleźć dość daleko od rośliny matecznej.
Nowe wykończenie rabaty bardzo udane. Wiosna rozszalała się już u Ciebie na dobre. U mnie dzisiaj po deszczu ochłodziło się i jest nieprzyjemnie.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”