Ogród na wichrowym wzgórzu - cz.8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród na wichrowym wzgórzu - cz.8

Post »

Elwi, szkoda, że bukszpaniki na zdjęciu tak zabłysnęły, o w rzeczywistości są bardzo naturalne, nie takie jak te typowe sztuczne kule z bukszpanu. Zdjęcie robiłam z lampa i to dlatego wyglądają podobnie. Zrobię jeszcze zdjęcie z dziennym świetle.
Zakupy skromne, bo mam sporo wydatków, a przy tym na razie miejsca brak. Trzeba robić nowe miejsca na rabatkach lub nowe rabatki :;230
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

vertigo pisze:Ogłaszam koniec zimy ;:89
... Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym wytrzymała w postanowieniu niekupowania niczego - delikatnie i skromnie dokonałam zakupu kilku bylin - floksy, jeżówki, agapanty. Biorąc pod uwagę, że nieco wcześniej kupiłam przegorzany i ciemierniki, stwierdzam, że to jednak silniejsze ode mnie i trzeba to leczyć ;:147
A dopiero co zastanawiałam się, czy aby wszystko w porządku z Elwi, gdy obejrzałam Jej szaloną listę zakupów różanych ;:306
Tak to już chyba jest z zakręconymi ogrodowo ;:131

:wit ..... nic dodać nic ująć :;230 :;230 :;230 Moniczko, sama powiedz ile przyjemności można mieć z tego zakręcenia :;230
Radość, to sens życia ;:215
Wracam do pięknego lilaka szczepionego na pniu http://www.iglaki24.pl/p28355,syringa-v ... -xxxy.html
czekam jak pojawi się szczepiony ;:224
Mam jeszcze pytanie... czy po kwitnieniu mogę takie drzewko przycinać w kulkę.
Pytanie nieco na wyrost, bo dotyczy głównie tego, czy w następnym roku ładnie mi zakwitnie. ;:218
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

majka411 pisze:
vertigo pisze:Ogłaszam koniec zimy ;:89
... Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym wytrzymała w postanowieniu niekupowania niczego - delikatnie i skromnie dokonałam zakupu kilku bylin - floksy, jeżówki, agapanty. Biorąc pod uwagę, że nieco wcześniej kupiłam przegorzany i ciemierniki, stwierdzam, że to jednak silniejsze ode mnie i trzeba to leczyć ;:147
A dopiero co zastanawiałam się, czy aby wszystko w porządku z Elwi, gdy obejrzałam Jej szaloną listę zakupów różanych ;:306
Tak to już chyba jest z zakręconymi ogrodowo ;:131

:wit ..... nic dodać nic ująć :;230 :;230 :;230 Moniczko, sama powiedz ile przyjemności można mieć z tego zakręcenia :;230
Radość, to sens życia ;:215
Wracam do pięknego lilaka szczepionego na pniu http://www.iglaki24.pl/p28355,syringa-v ... -xxxy.html
czekam jak pojawi się szczepiony ;:224
Mam jeszcze pytanie... czy po kwitnieniu mogę takie drzewko przycinać w kulkę.
Pytanie nieco na wyrost, bo dotyczy głównie tego, czy w następnym roku ładnie mi zakwitnie. ;:218
Tak, nalezy przyciąć zaraz po kwitnieniu, żeby zdążyły się zawiązać paki na kolejny sezon. Nie trzeba ciąć zbyt mocno, bo może być słabsze kwitnienie. Ja raczej mało przycinam - w całosci usuwam przekwitnięte kwiatostany i kosmetycznie docinam gałązki.
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeżeli pozwolisz, to jeszcze dopytam.... czy takie cięcie, o którym piszesz pozwala uformować
koronę tego lilaka w kulę? Mi zależy na własnie takim pokroju. ;:108
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Myślę, że pozwala, choć nie cięłam w ten sposób.
Awatar użytkownika
eukomis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:31

Post »

Witaj Moniko ale piękny ogród az gały wyłaża ;:oj , oj będe częstym twoim gościem ,a powiedz mi jak nazywa się trawa o białych zdzbłach taka wyższa za białą hortensją na 30 stronie zdjęcie 12-13
pozdrawiam Halina

*spis wątków
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Moni, to, że zabłysły wcale nie przeszkadza - w końcu nawet żywy bukszpan nie ma liści idealnie matowych :D
Chciałam Cię jeszcze zapytać o te zdjęcia z bodziszkiem wspaniałym geranium x magnificum - po ile sztuk tam sadziłaś tych bodziszków?
Tworzą ładne, zgrabne, nie za duże kępy ;:138 Jak długo kwitnie ten bodziszek?
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

eukomis pisze:Witaj Moniko ale piękny ogród az gały wyłaża ;:oj , oj będe częstym twoim gościem ,a powiedz mi jak nazywa się trawa o białych zdzbłach taka wyższa za białą hortensją na 30 stronie zdjęcie 12-13
Miskant Variegatus :D
Dziękuję za miły komentarz :D

-- Wt 20 sty 2015 20:38 --
Elwi pisze:Moni, to, że zabłysły wcale nie przeszkadza - w końcu nawet żywy bukszpan nie ma liści idealnie matowych :D
Chciałam Cię jeszcze zapytać o te zdjęcia z bodziszkiem wspaniałym geranium x magnificum - po ile sztuk tam sadziłaś tych bodziszków?
Tworzą ładne, zgrabne, nie za duże kępy ;:138 Jak długo kwitnie ten bodziszek?
To jest jedna kępa, a powyżej druga kępa tego wyższego bodziszka - one się dość szybko rozrastają w ładne, okrągłe kępy ;:108
Awatar użytkownika
Mariolcia1962
1000p
1000p
Od: 25 wrz 2013, o 18:43

Post »

Przepiękny masz ogród muszę tu wrócić :wit
Mój ogród na wsi
Pozdrawiam Mariola
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Moniko! Ja jeszcze w kwestii muru. Ten z Twoich kamieni jest bardzo fajny, a jak przełamią go pnącza, o których piszesz, będzie super. Końce wtopione w rabaty wyglądają dobrze, a zmiany w nasadzeniach zrobisz na pewno perfekcyjnie.
Natomiast jak ma się do tego ten drugi mur..? O ile zrozumiałam , ma stanąć na tej samej linii, za grupą roślin. Czy one będą widoczne razem? Jeden kamienny, drugi ceglany? Jeśli tak, to według mnie materiały muszą być jakoś przemieszane... Nie wiem, zacząć ten drugi też z kamienia i płynnie przejść w cegłę, dać obok kawałek podłogi kamienno-ceglanej. Chyba że to będą całkowicie odrębne zakątki, niewidoczne razem.
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54

Post »

Witaj Moni zerknij na stronę F. widziałam tam to czego szukasz ;:108
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariolcia1962 pisze:Przepiękny masz ogród muszę tu wrócić :wit
Dziękuję, Mariolciu, zapraszam ponownie :D
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tamaryszek pisze:Witaj Moniko! Ja jeszcze w kwestii muru. Ten z Twoich kamieni jest bardzo fajny, a jak przełamią go pnącza, o których piszesz, będzie super. Końce wtopione w rabaty wyglądają dobrze, a zmiany w nasadzeniach zrobisz na pewno perfekcyjnie.
Natomiast jak ma się do tego ten drugi mur..? O ile zrozumiałam , ma stanąć na tej samej linii, za grupą roślin. Czy one będą widoczne razem? Jeden kamienny, drugi ceglany? Jeśli tak, to według mnie materiały muszą być jakoś przemieszane... Nie wiem, zacząć ten drugi też z kamienia i płynnie przejść w cegłę, dać obok kawałek podłogi kamienno-ceglanej. Chyba że to będą całkowicie odrębne zakątki, niewidoczne razem.
Murki będą w jednej linii, oddzielone roślinami. Początek ceglanego murku zaplanowany jest z kamienia - filar początkowy, a dalej już będzie cegła. Taki jest plan, a co z tego wyjdzie ;:224 Zobaczymy ;:173
Jeśli starczy kamienia, to część podmurówki będzie również z kamienia. Póki co trudno coś więcej powiedzieć. Mam narysowany szkic tego murku, jaki planuję. Wrzucę w wolnej chwili.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

inka52 pisze:Witaj Moni zerknij na stronę F. widziałam tam to czego szukasz ;:108
Faktycznie, znalazłam, ale wygląda zupełnie inaczej :shock: Nie podoba mi się na tych fotkach :roll: U Majeczki jest śliczna ;:215
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniczko..... u siebie już pisałam... na tych zdjęciach w F. kwiaty Guernsey są jak sztuczne....
Dziewczyny widziały u mnie tą różę.... były zachwycone.... ;:108
Nie, to żebym namawiam Ciebie na nią...., ale przecież swojej nie podrasowałam...
Dorotka350 też kupiła tą różyczkę.... ;:108 zerknij do niej kiedyś pokazywała jak jej zakwitła.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”