McMarchewka-Mój warzywnik, czyli ogródek warzywny McMArchewki

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Warzywny ogródek McMArchewki

Post »

Skoro sarna i ma rogi, to to mleka na pewno nie daje :;230 .
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p
Od: 13 lut 2012, o 21:28

Post »

PatiLu Staram się, by u mnie zawsze było bardzo fajnie! ^^ ;:215 A, jakiś artysta pewnie :D Kupione w sklepie ogrodniczym :)

Ginka Ale dalej się w to zagłębiając to łania ma poroże i to całkiem spore :D

Dobra, wracamy do warzyw! Kupiliście już jakieś nasionka na ten sezon? :D

1000 :tan
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gratulacje złotka ;:333

Listonosz już w drodze ;:65
PatiLu
100p
100p
Od: 2 mar 2015, o 13:42

Post »

Michał-ja nakupiłam już tyle nasion, że mój M śmieje się, że chyba wszystkich sąsiadów chcę zaopatrzyć ;:306 no i w końcu popełniłam (wprawdzie prowizoryczny, ale zawsze) "oragnizer", żeby w jako takim porządku te nasiona trzymać, bo zaczęłam się motać nie wiedząc co mam, czego jeszcze nie ;:124
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Podwójne dziękuję, Kasiu! ^^ :tan

PatiLu ohoho, to widzę, że sezon idzie pełną parą! :D
A co konkretnie kupiłaś? :)
PatiLu
100p
100p

Post »

Wszystko :;230
3 odmiany cukinii, ogórki, bób, 2 odmiany buraczków, 4 odmiany fasoli, 3 odmiany groszku, lubczyk,3 odmiany marchwi, pietruszka korzeniowa, roszponka, rukola, 6 odmian rzodkiewek, cebula siedmiolatka, sałata liściowa, szczypiorek,koperek, bazylia, pietruszka naciowa, maciejka, 3 wariacje kolorystyczne astrów, cynia daliowa+ nasionka z wymiany ;:124

Wiem, że jeszcze nie mam bakłażanów, dynie wysieję takie jakie dostanę na AWN.
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wybacz Michał ale muszę wyprowadzić Cię z niedoinformowania :roll: (wiele osób tak myśli), sarna nie jest samicą jelenia, małe osobniki z rogami to kozły (samica zwie się sarną), samiec jelenia to potocznie byk (a samica łania), jedynie samice reniferów mają poroża :D.
Także chłop Ci ogródka pilnuje :lol: (wspomniałam o dojeniu, bo myślałam że to koza ;:306 ).

Co do ogrodowych spraw...śnieg wszystko przykrył kilku centymetrową warstwą śniegu od wczorajszego wieczora i dalej sypie :roll: , mama natomiast posiała pierwszą rzeżuchę (musiałam ją wsadzić do reklamówki bo marnie to wyglądało, zbyt szybko schnie na parapecie :wink: ).
PatiLu
100p
100p

Post »

U mnie wczoraj też nasypało- strach nawet po mieście pochodzić, choć fajnie jak pod nogami skrzypi :heja i troche robactwa wybije może- nie będą nam tak podjadać latem.
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Ginka Kto pyta ten nie błądzi, dzięki :) Jestem na biochemie ale cii ;:306

PatiLu To widzę, że u Ciebie przygotowania do sezonu idą pełną parą! ^^ Kurczę, też się muszę kiedyś do sklepu ogrodniczego wybrać ale oczywiście nie mam kiedy :;230 Ja planuję dwie odmiany cukinii, fasoli, ogórków, a resztę warzyw raczej po jednej odmiane (prócz pomidorów i sałaty oczywiście :D )
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja w sumie nasiona mam zapasie z zeszłego roku, jedynie rzeczy jak szpinak i rzodkiewka muszą dojść do zestawu :wink: .
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzisiaj Ginka też przeżyłam smutną chwilę. Wyciągnęłam 3 pudła z( wydawać by się mogło) kilkoma paczuszkami. Te kilka paczuszków :;230 jak policzyłam i opisałam to wyszło mi że brakuje mi aż 1 groszku sześciotygodniowego ;:306 No nie poszaleję z zakupami.

To jest kurcza smutne ;:202 i co więcej, nawet terminowość paczuszkom nie mija. Co ja biedna pocznę 2 ;:131

Marchewek mój syn Ciebie podczytuje. Zamarzyła mu się grządka/klomb ze szparagami ;:224
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Łączmy się w bólu ;:306 , a klombik szparagowy to bardzo dobry pomysł (tylko na takie zabawy dobrze by było przygotować dół pod jego uprawę, bo szparagi są najlepsze i najładniej rosną na piachu :wink: , widziałam program o plantacji w zachodnio-pomorskim na piachu między sosnowymi lasami). Jeśli lubi się to warzywo to chyba jest lepsze niż skorzonera moim zdaniem, bo ta albo urośnie albo nie i trzeba co rok wysiewać, klombik wystarczy przykryć na zimę i już.
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

kama_80 pisze: Marchewek mój syn Ciebie podczytuje. Zamarzyła mu się grządka/klomb ze szparagami ;:224
Witaj kama :roll: Koniecznie pozdrów Syna ode mnie! ^^ Szparagi to bardzo wdzięczne warzywa, bardzo smaczne. Nie wiem czemu ale zawsze miałem wrażenie, że są bardzo ciężkie w uprawie. Jak z nimi do końca jest to nie jestem w stanie stwierdzić, ponieważ jedynie co to je jadłem i nic więcej ;:306 Ale tak jak mówi Ginka, piaszczysta ziemia to podstawa, poza tym po zrobieniu dołków robimy w nic kopczyk i to na nim sadzimy karpy szparagów :D Roślina rośnie jakieś 10-15 lat i powinna dać plon już w drogim roku po powodzeniu :) Kiedyś widziałem nawet w sklepie nasiona szparaga :D
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tak mówisz. Piachów u siebie nie mam. Chodzi o przepuszczalność podłoża? Szparagi lubią zagniwać? Nie wiem czego się spodziewać po szparagach. Klombiki Marchewka są bardzo estetyczne i jakoś tak mi pasują do centralnej części ogródka :)
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Tak, ziemia musi być piaszczysta i przepuszczalna, szparagi nie lubią ciężkiej i nieprzepuszczalnej gleby, wilgotnej, na pewno rosły by źle i mógłby gnic :(
Jeśli chodzi o klomby to od zeszłego sezonu zamiast kół królują u mnie tylko kąty proste :D

Gratuluję złotka, wczoraj ja dziś Ty :D
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”