Fiołki afrykańskie - moja przygoda

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
illonka
500p
500p
Od: 25 mar 2011, o 13:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Fiołki afrykańskie - moja przygoda

Post »

Pewnie, jak najbardziej, ja też tak robiłam ;:108

Zaleta tych wielkich doniczek jest taka, że mieszczą dużo wody, ponad 400 ml. W osłonce natomiast raczej więcej niż 200 nie wejdzie. No chyba, że jakaś wielka osłonka by to była :wink: Dla mnie ma to znaczenie bo nie muszę ciągle latać z konewką i mogę spokojnie wyjechać na dwa tygodnie :)

Keramzyt zajmie Ci powierzchnię i wody wejdzie bardzo mało, pomyśl lepiej o jakiejś innej podpórce. Ja np odcinałam górę kubeczka plastikowego i miałam taki kołnierzyk na którym stawiałam doniczkę. Dość wygodne rozwiązanie, z tym, że po jakimś czasie ten kołnierzyk się deformuje pod ciężarem doniczki. Przymierzałam się poszukać czegoś podobnego w dziale hydraulicznym w castoramie, jakichś złączek czy czegoś takiego, żeby tworzywo było twardsze :lol:
Awatar użytkownika
solshine
200p
200p
Od: 16 gru 2014, o 13:21

Post »

No rewelka te doniczki :). A propos wersji homemade - myślę, że zakrętki od butelek dałyby radę. 400 ml zapewne by nie weszło, ale w wersji "trochę wody na zapas, nie na 2 tygodnie, ale zawsze coś" dałoby radę ;).
A Złota Rybka piękniejsza za każdym razem, gdy wklejasz jej zdjęcie ;:3.
Może kiedyś jej sadzonka lub listeczek trafi do Twego wątku sprzedażowego ;) <marzy> ;:224.

Edit. Jeszcze jeden pomysł na podpórkę do doniczki w osłonce: zatyczki od różnych sprajów/dezodorantów/lakierów. Takie duże o średnicy samego zbiornika. Jedna by wystarczyła, dzięki swej średnicy byłaby stabilna. Potrzebny byłby otworek w poziomej części na przewleczenie knota oraz chyba jakiś z boku, by woda mogła dotrzeć pod zatyczkę.
Ala
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzięki za fotorelację ;:180 jak ty tam dolewasz wodę przez dziurkę czy rozkładasz? Ja mam fiołaski w trzech nawet rzędach i podlewanie u mnie to masakra. ;:202 szukam dla nich czegoś eleganckiego :;230 i dodam, że w necie na stronie producenta są po 1,7 zł. :heja Jedyna niedogodność to to, że trzeba zamawiać wielokrotność 10, ale my i tak uprawiamy ilości hurtowe. ;:306
Złota rybka cudowna ;:170 a już miałam nic nie kupować. ;:224
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2008, o 10:15

Post »

Świetne doniczki , muszę przemyśleć zakup takowych . Jestem zachwycona idealną rozetą Sassy Sadie ;:oj
Awatar użytkownika
illonka
500p
500p

Post »

Alu, dobrze kombinujesz z tymi zakrętkami :D
Złota Rybka będzie na pewno, bo grzechem by było trzymać taką piękność tylko dla siebie i się nie podzielić ale to za jakiś czas, na razie pracujemy nad rozetą i listków nie obrywam ;:173

Aniu, podlewam przez dziurkę, jest spora i akurat wchodzi mi dziobek konewki. Ja leniwa jestem i lubię sobie maksymalnie ułatwiać życie :wink: A wielokrotność 10 szt mnie nie przeraziła, bo tak jak mówisz, zamawiamy ilości hurtowe :lol: Powinnyśmy może o jakiś ewentualny rabat się ubiegać na hasło "forum" :lol:

Danusiu, pomyśl, pomyśl, bo Ty też masz sporą kolekcję do podlewania. Miniaturki są bezproblemowe jeśli chodzi o kształtowanie rozety, same to robią :) Nie mogę się doczekać kwitnienia tego fiołaska, pączek już nad listkami ;:65
Awatar użytkownika
solshine
200p
200p

Post »

Miniaturki są kształtne jak z obrazka :). Moja miniaturka, której obcięłam parę miesięcy temu głowę, bo przelanie i zgnilizna ją dopadły aż do czubka, już ma całą nową rozetę z idealnie rozłożonych i proporcjonalnych liści, mimo że wyrastały w ciemnym pokoju, w chłodzie, i nie uniknęły świątecznego przelania i przesuszenia, a i dwóch przesadzeń po drodze ;))

Illonko, to ja poproszę o miejsce na liście oczekujących na Rybkę :wink: ;:167
Ala
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

illonka pisze: ... zredukowałam ostatnio moją kolekcję do 80 odmian ...
A zredukować muszę w ogóle do max 50 ;:145
Ale czemu ;:202
Przecież one są takie malutkie, zmieszczą się :lol:
No i z czego miałabyś zrezygnować, jak one wszystkie śliczne ;:145
Nie chciałabym stawać przed takim dylematem ;:185
A tej cudnie włochatej rozetce Sassy Sadie można ulec jak nic ;:167
Pozdrawiam i zapraszam
x-u-3
---
Od: 20 kwie 2013, o 19:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ilonko Sassy Sadie ma piękną rozetkę a w zestawieniu z ciemnym pełnym kwiatem będzie obłędna ;:108

Te doniczki są super , żeby tylko 9 były to byłoby super bez kombinacji ;:224
ale my w tym już wprawione ;:306

Ja na swoim zapasie doniczek wyszperałam jedną wysoką osłonkę storczykową na doniczkę 9 cm dla małych storczyków
i dziś siedziałam na internecie i szukałam takich samych i ;:224 nie znalazłam ;:224
Szukam wąskich żeby jak najwięcej weszło ;:224 :;230 i nic, pozostają kufle 0,5 l ;:131 one pasują idealnie ale estetyka pod psem ;:224

Ilonko dzięki za namówienie mnie na knoty jestem mega zadowolona ;:108 ;:180
Twoja Madżęnda właśnie u mnie kwitnie i jest nieziemska ;:108
Przyszła sąsiadka i jak ją zobaczyła, powiedziała że mi z domu nie wyjdzie, jak nie dostanie listka :;230 ;:306
No i dostała ;:306 :;230 :;230
Awatar użytkownika
neska133
100p
100p
Od: 6 lip 2014, o 09:36

Post »

Dlaczego ja nie mam takiej sąsiadki która by kochała fiołki jak ja?
Awatar użytkownika
illonka
500p
500p

Post »

Ewciu, miejsca brak, niestety ;:145

Cierpię bardzo bo zadanie trudne mnie czeka. Nie chcę upychać kwiatów i robić tłoku na półkach, zależy mi na estetycznym wyglądzie, tym bardziej, że rosną w salonie :wink:

Żeby sobie ułatwić wybór zamówiłam jeszcze trochę odmian ;:306 i przyszły przed weekendem :shock:

Obrazek

Ale więcej już nini, żeby nie wiem co!!!

Ula, te doniczki są SUPER, jestem mega zadowolona, polecam Ci :D
To, że kombinowane to w ogóle nie przeszkadza, lepiej nawet sadzić fiołki do 9 bo bardziej poręcznie i wygodnie.
Wyglądają też nie najgorzej w ogólnym ujęciu pokoju, prawie dizajnersko :lol:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Też się naszukałam jakichś pojemników, nakombinowałam, z kubeczkami po jogurcie, piwie, z drugą osłonką, wszystko nie to a teraz trafiłam w dziesiątkę :tan

Pozdrów Madżentę, niech się dobrze sprawuje i radość Ci przynosi ;:196

Taka sąsiadka i mi też by się przydała, fajnie pogadać z kimś na żywo i zobaczyć inne kolekcje na własne oczy :)

Póki co, dzielę się z Wami wirtualnie moją nową radością - jeszcze jedną perełką kolekcjonerską :wink:
Jest to chimera, oficjalnie zarejestrowany sport od odmiany Funambule (Crouteau)

Ma's Wicked Witch (O. Robinson)
Obrazek
Awatar użytkownika
solshine
200p
200p

Post »

Cóż powiedzieć, może wow tylko :) Piękna prezentacja kolekcji. Ale na pewno łatwiej odrzucić te, na których miejscu widzisz jeszcze ładniejsze odmiany, więc to był dobry pomysł z nową dostawą :)
Gratulacje chimery :) Pewnie stoi gdzieś na honorowym miejscu :)
Ala
Awatar użytkownika
izary
500p
500p
Od: 11 wrz 2014, o 11:09

Post »

Ilonko ta nowość!! Siezdzę z otwartą paszczą.Cud nad cuda.No i w dodatku pstrokatka ;:138
Awatar użytkownika
Iwona 0103
500p
500p
Od: 9 sie 2014, o 16:12

Post »

;:oj zaniemówiłam.
Bardzo podoba mi się Twój pokój, chciałabym taki mieć. Nowość obłędna ;:oj Teraz pewnie wszyscy będą chcieli mieć Funambule i będą mnożyć ją do upadłego ;:306
PS. Śliczne rysuneczki :)
Awatar użytkownika
Andziax007
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2008, o 08:18
Kontakt:

Post »

Ja też jestem pod wrażeniem pokoju ;:oj Buzia sama mi się otworzyła jak zobaczyłam fotki z tymi półkami ;:oj

Ilonko powiedz mi jak długo już doświetlasz fiołki? Pytam się bo ostatnio myślałam jak zagospodarować jedną ścianę w pokoju od strony wschodniej ale niestety do niej dociera mało światła więc zostają mi świetlówki a nie wiem czy one by się sprawdziły np do filodendronów bo mi miejsca brak....
x-u-3
---
Od: 20 kwie 2013, o 19:09

Post »

Toś pojechała po bandzie ;:108 ;:333 ;:433 Chimera olśniewająca i wśród nowych nabytków sporo pstrokatek !!!
Bardzo mi się podoba aranżacja pokoju super wygląda, moje gratulacje !!! ;:108

Doniczki mi się też podobają, jednak wydają mi się dość szerokie, kurczę żeby były w kształcie walca już bym brała !!!!
Kobieto ja na razie muszę w szafie upchnąć na maksa , bo jak powiem na już mężowi o nowych półkach to zawału dostanie !!!
Dopiero dwa miesiące temu przyszła szafa :;230 ;:306 ;:306 a jednorazowe kufle do piwa są wąskie ;:108
Musi się oswoić przecież ;:306 i ochłonąć, bym mogła zacząć śpiewać falsetem o nowych półkach ;:108 ;:306 ;:306
Takie emocje trzeba rozładowywać z wyczuciem przecież ;:108 Docelowo będą na bank ;:306 ale może za 2 miesiące ;:306 ;:306 ;:224
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”