Mój domowy roślinny miszmasz...cz.5

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
Nolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2012, o 09:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój domowy roślinny miszmasz...cz.5

Post »

Cudne kwitnienia ;:167
To co najbardziej lubię, to kwiaty hibiskusów i zapach kitnących cytrusów ;:173
Za rok moja kalamondynka może też zakwitnie - już nie mogę się doczekać.
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zapraszam jeszcze raz na Dyniowy festiwal :heja :heja :heja

Sibley zielona rośnie z większym dostępem światła i młodsza jest, oraz szara duża i najstarsza z Dyniek rośnie pod liśćmi, stąd chyba taka różnica w kolorach?

Obrazek Obrazek

Piżmowe te Dynie maja stosunkowo krótki okres wegetacji i podobno można jeść nawet takie nie bardzo dojrzałe, co mnie cieszy ogromnie, bo późno się zawiązały i myślałam, że nic z nich nie będzie, ;:173

Obrazek Obrazek

Hokkaido
- moje ukochane Dynieczki, przepyszne choć jadałam dotąd tylko te pomarańczowe, w tym roku mam dwie szt. Hokkaido Blue, z czego jedną dziś zerwałam :tan

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

No i nie dość, że mało i one małe to jeszcze pomarańczowy oszołom wrósł się w siatkę sąsiadową ;:224
Dobrze, że przezornie posiałam sobie zapas na wsi u znajomej w ogrodzie.. ;:215

Tak więc pomimo tego, że na sztuki to jest ich niewiele to jednak mam trzy nowe odmiany do smakowania, jestem szalenie dumna że mi się udało, a wiecie czemu??? A temu , że miałam jedynie po dwa nasionka owych cudów poza tą pomarańczową, dostałam od Izulki, za co będę ją wychwalać po wszystkich odpustach chyba.. :heja ;:167
Odkąd kilka lat wstecz spróbowałam Hokkaido, moje serce skradły Dynie odmian szlachetnych, bo smakiem odbiegają daleko od powszechnie znanego smaku i konsystencji dyni. I na prawdę można je jadać chyba ze wszystkim... ;:108
Namawiam do siewu, kto nie miał okazji degustować takowych...też je pokochacie ;:167
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kasiula tak zachwalasz,że kupiłam Hokkaido 1,20kg-oprócz tego,że mam zostawić nasionka to co dalej z tym szkrabem robić?
Piękne te Twoje dyńki ;:333
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A co chcesz?
Przecież przepisy są, tylko nie na tym wątku.. :tan
Cieszę , że kupiłaś, sama zobaczysz jaka pyszna.. ;:215
Ja jak skończę z paprykami to rozetnę Hokkaido Blue ;:oj :heja
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na pierwszy ogień najlepsza opcja-którą polecasz?
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Polecam z Kaszą jaglaną..przepis jest w "Plotkach..." słoneczko.. :tan

A teraz co by nie tylko dyniowato było...to może papryczki? Mizerne w tym roku z racji paskudnej pogody wiosną...i wczesnym latem,
ale jednak coś tam urosło..kolorowego.. ;:138

Przegląd Papryczkowy

Big Jim słodka, podłużna dość spora, w foliaku pewno była by super fajnie duża ;:215

Obrazek Obrazek

Bulagarian Carrot też słodka, ładny pomarańczowy kolor przybiera..

Obrazek Obrazek

Bhut Jolokia - czekoladowa jeszcze nie dojrzała, jedna z najsilniejszych w mocy ostrości na świecie.. ;:215

Obrazek Obrazek

Del Piquillo półostra doskonała do faszerowania

Obrazek Obrazek

Bhut Jolokia

Obrazek Obrazek

Habanero Mustard i żółta

Obrazek Obrazek

Papryka wiśniowa półostra (do marynowania super) i Hot Banana - ostra

Obrazek Obrazek

Bishop Crown bardzo ostra i Habanero potwornie ostra :tan

Obrazek Obrazek

Zwykła papryka pomarańczowa słodka i mix papryk słodkich , długa żółta to Sweet Banana

Obrazek Obrazek

To prawie wszystkie..część jeszcze nie dojrzała, więc nie pokazywałam bo wyglądają tak samo kiedy są zielone, za dużo nie ma w tym roku..ale wystarczy jedno habanero na wielki ganek żeby co poniektórzy mieli problemy z konsumpcją... :tan ;:306
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Kasiu do Ciebie nie ma co wchodzić na głodzie bo jak nic człowiek zaślini się po pachy. ;:306
Same cuda pokazujesz. ;:138 Dyńki to ja lubię bardzo. Rozglądam się u siebie za hokkaido ale coś
nie mogę trafić. A smak jej znam i znów bym sobie zjadła. ;:224 Może właśnie z jaglaną (uwielbiam ją :tan ).
No a te papryczki to ;:oj jedna w jedną cudne ;:138
Idę po jabłko... na pocieszenie. :;230
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
deissy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sie 2008, o 17:28

Post »

Kasia ten pomarańczowy hibiskus ;:167 ;:167 ;:167
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Klaudia ;:167 ;:167 ;:167 oj tak.. ;:173 :tan
Elciu przepis jest na plotkach, znajdziesz sobie??? :tan Naprawdę jest przepyszna. Dziś też dobre jeść było..zajrzyj do mnie tam gdzie o jedzonku jest czyli tez na "plotki" ;:306

Słuchajcie , ja znowu swoje, ale muszę...zerwałam Sibley, tę co mi za siatką sąsiada urosła..on rzadko bywa na tej działce, ale w nocy mnie naszło, że jeśli jednak przyjedzie po winogron np.? I jeszcze mi zawinie moje cudeńko? ;:202 , no i nie wytrzymałam..wróciło dziecię ze szkoły i kazałam mu zaraz skakać przez płot, niech urwie co moje!!! :tan :tan :tan
I jest...cudna..wspaniała...duża i ciężka choć może nie wygląda..ale ok 6 kg ma..albo więcej..nie mam takiej wagi.. :roll:

Obrazek

jestem niemożliwie upierdliwa...zanudzam Was..ale trudno..musicie jakoś znieść tę moją miłość ;:215 :tan ;:306 ;:306 ;:306 ;:306
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Kasiu cudne dynie, cudne papryczki....ależ masz odmian ;:oj .... na oczy takich nie widziałam.... jestem od ogromnym wrażeniem :shock: ;:138
Awatar użytkownika
deissy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ja Kasiu ostatnio robiłam zupkę krem z dyni Hokkaido co nasionka miałam od ciebie :) Mniam mmm-mniam. I dziś zerwę sobie papryczkę sweet banana tez od Ciebie prawda?.
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo możliwe, że moje.. Klaudusiu :tan
Tak się cieszę kiedy piszecie, że Wam porosły śliczne roślinki z moich nasionek, ;:138 naprawdę, ;:108 bo wiem jak to bywa często z nasionkami..człowiek się cieszy , a potem nic nie wschodzi.. ;:222
A dynioszka pyszna prawda??? Inna niż dynie te zwyczajne.. ;:215
Ciesze się, że korzystacie z moich pomysłów i przepisów, warto czasem spróbować nowych rzeczy..

A ja mam jeszcze jedną super pyszną roślinkę..to odmiany Musztardowca :heja
zielone, w smaku niewiarygodnie pyszne, coś jakby chrzanowo-musztardowy,pikantny smak, lekki posmak gorczycy...tak doskonale ubogacają sałatki i różne ciepłe dania, że to mój nowy wynalazek w kuchni i ogródku , w którym się zakochała bez pamięci... :tan :tan :tan
I nasionka zbieram bardzo skrupulatnie.. ;:215

Oto kilka odmian... bez nazw bo to jedna rodzina, a o podobnych nazwach mam też sałaty wschodnie, japońskie, azjatyckie..więc niech zostaną pod wspólną nazwą Musztardowców

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Moje pierwsze zbiory...tego sezonu..jest i zielony Musztardowiec :tan i kwiaty Cukinii...i inne pyszności ;:138

Obrazek
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

Kasik, dotarłam ;:65
Przyznaję, że nie czytałam dokładnie, ale obejrzałam wsio i duuużo mi się podobało ;:oj
Roulette Cherry to bym Ci wyrwała normalnie, bo miałam liścia, ale kaput ;:222 przetrwał roulette azur (niebieski taki)... i to sobie za świetnie nie radzi jakoś ;:222
Co do owadożerów to pokazałam dla M (on w nich jakiś podkochany zdeko) i on ma pytania:
-czy podlewasz destylowaną? czy jakąs jeszcze inną czy kranówą?
-czy podlewasz w podstawkę?
-czy aby rosły to musi być ich kilka kolo siebie?
-czy musi mieć specyficzne warunki? nawozy? ciepło, bardzo ciepło, jakieś przeciągi?
Miał już dwie i obie po ok 2 miesiącach zdychają, brązowieją i powoli death?
Na papryki i pomidory to normalnie słów mi brak, mowę odjęło, toż to... toż to... toż to obłęd jakiś ;:oj :wink: ;:306
A o dyniach to już nic nie powiem...
Zupełnie się nie dziwię, że tyyyyle czasu w kuchni spędzasz i że tak to pichcenie uwielbiasz, bo jak z własnych zbiorów.. to 100-krotne chęci są pewnie, jak ma się świadomość, że nałaziło się przy tym a to TAK cudnie obrodziło... Ech, zazdroszczę i tych cudów i tej chęci i.. głowy do pomysłów ;:131 ;:215
A... no toż o hibkach nic nie napisałam.. a widziałam WSIE ;:oj i co jak co, ale ten pomarańczowy... łosz!!!! ;:152
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Awatar użytkownika
deissy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasia ta dynia to słodka jest taka ze na surowo można by ja szamać :) A ten Musztardowiec wygląda trochę jak ....rukola??? Bardzo ciekawy smak opisałaś poproszę mnie wpisać na jego nasionka :)
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wśród cudeniek paprykowych doczytałam Habanero ;:oj Natychmiast przypomniał mi sie przepis u Biotit(a),zerknij http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=126

Cudne masz te "cukiereczki"dyńkowe i paprykowe ;:108
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”